Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 210. napjáról.

20:43
Kisebb tüntetések az orosz Távol-Keleten

Kisebb tüntetések voltak Oroszországban, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a részleges mozgósítást. A döntés elvileg háromszázezer olyan emberre vonatkozik, akik korábban már szereztek valamilyen katonai tapasztalatot. A Meduza ellenzéki hírportál szerint főként Szibériában és a Távol-Keleten vonultak az utcára. Eddig 66 tüntetőt vettek őrizetbe.

20:37
Teljesen megsemmisült egy ukrán alakulat, mert aknamezőn akartak támadni

Több mint kétszáz katonát és 21 járművet veszített egy nap alatt az ukrán fegyveres erők 28. gépesített dandárja Herszon megyében, miután az egyik alegység parancsnoka egy aknamezőn keresztül rendelt el ellentámadást - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok azt mondta, hogy a dandár 2. zászlóalja 4. századának személyi állománya lényegében megsemmisült.

16:27
Kínai magas készültség

A Kínai Népi Felszabadító Hadseregnek "a valódi harcra való felkészülésre kell összpontosítania" - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök és az ország Központi Katonai Bizottságának vezetője -közölte a RIA Novosztyi.

A Kínai Központi Televízió szerint az államfő ilyen utasítást küldött a Pekingben tartott honvédelmi és katonai reformról szóló szeminárium résztvevőinek . Az eseményen a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Hivatalának tagjai vettek részt.

15:52
A tartalékosoknak nyújtott kölcsönökre vonatkozó szünet

A The Independent arról ír, hogy orosz központi bank a mai napon azt ajánlotta, hogy a bankok adjanak fizetési szünetet a hitelekre a Vlagyimir Putyin elnök részleges mozgósításról szóló rendelete alapján behívott tartalékosoknak.

15:30
Az oroszok csak válaszul fognak atomfegyvereket bevetni

A BBC-nek nyilatkozva Jevgenyij Popov, Vlagyimir Putyin Egységes Oroszország pártjának dumai képviselője és az állami televízió műsorvezetője azt mondta, hogy Oroszország "nem fogja először megtámadni a nyugati országokat", de figyelmeztetett, hogy az ország válaszolni fog, ha megtámadják - írja a brit Sky News.

14:40
Ez az orosz terv

Kartapolov, az orosz Duma védelmi bizottságának vezetője kijelentette, hogy a mozgósított katonák nagy része Oroszország középső és nyugati régióiból fog érkezni a régiók mozgósítási erőforrásai alapján.

13:32
Bezuhant az orosz tőzsde

Az orosz tőzsde bezuhant, miután Vlagyimir Putyin elrendelte országa részleges mozgósítását, és nukleáris megtorlással fenyegette meg a nyugatot - írja a The Guardian.

Putyin bejelentése miatt a moszkvai tőzsde MOEX indexe 10%-ot zuhant, ami a második napot jelentette a részvények esésében. Kedden a rubelben denominált MOEX-index 8,7%-kal esett, és augusztus 16. óta a legalacsonyabb értéket érte el.

13:13
Hatalmas aknamentesítés Harkovban

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat egyik tisztviselője szerint mintegy 12 000 négyzetkilométernyi területet kell aknamentesíteni Ukrajna északkeleti részén, Harkov régióban - írja a Sky News.

Hozzátették, hogy Kanada, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság beleegyezett, hogy segít a műveletben.

12:50
Egyszerűsített állampolgárság

A Szövetségi Tanács jóváhagyta azt a törvényt, amely egyszerűsített eljárást ír elő az orosz állampolgárság megszerzésére azon külföldiek számára, akik katonai szolgálati szerződést kötöttek. Ez érinteni fogja azokat a külföldi állampolgárokat, akik legalább egy évre kötöttek katonai szerződést - számolt be erről a RIA Novosztyi.

12:40
Menekülnek az oroszok

Az Oroszországból induló egyirányú repülőjegyek gyorsan fogytak, miután Vlagyimir Putyin elnök az Ukrajna elleni háború jelentős fokozásaként elrendelte az orosz tartalékosok részleges mozgósítását - számol be a hírről a The Independent.

A bejelentés félelmeket keltett, hogy egyes harcképes korú férfiak nem hagyhatják el az országot.

A Google Trends adatai azt mutatták, hogy megugrott az Aviasales keresése, amely Oroszország legnépszerűbb repülőjegy-vásárlási weboldala.

A Moszkvából a törökországi Isztambulba és az örményországi Jerevánba - mindkét célállomásra, ahová az oroszok vízum nélkül utazhatnak - közlekedő közvetlen járatokra a jegyek szerdán elfogytak az oldal adatai szerint.

11:48
Az orosz rakétatámadásban 12-en sérültek meg a Donyecki területen

Orosz csapatok rakétatámadást indítottak a Donyecki területen lévő Kurakhove ellen, amely eltalált egy házat, és 12 embert, köztük két gyermeket sebesített meg - jelentette Pavlo Kijrilenko, a Donyecki terület kormányzója szeptember 21-én.

11:27
Litvánia magas készültségben

Arvydas Anušauskas litván védelmi miniszter Twitteren kijelentette, hogy az ország magas készültségbe helyezi gyorsreagálású erőit az orosz mozgósítás miatt.

11:10
Putyin utasítást adott

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt követelte, hogy a lehető legrövidebb időn belül növeljék a termelési mennyiséget és csökkentsék a gyártási időt az ország hadiipari komplexumának vállalatainál. Az államfő ugyanakkor megjegyezte, hogy a katonai felszerelések korszerűsítésekor alaposan tanulmányozni kell azokat a külföldi modelleket, amelyeket ma már Ukrajnában is aktívan használnak - jelentette az Izvestia.

10:53
Lettország nem ad ki vízumot

Lettország biztonsági okokból nem ad ki humanitárius vízumot a mobilizáció elől menekülő oroszoknak - állítja az ország külügyminisztere.

10:32
Ukrán támadás

Az ukrán fegyveres erők (AFU) által a zaporozsjei régió ágyúzásának intenzitása meredeken megnőtt, miután bejelentették a népszavazást a térség Oroszországhoz való csatlakozásáról. Ezt Vlagyimir Rogov, a zaporozsjei régió közigazgatásának főtanácsának tagja jelentette szerdán.

Az ágyúzás, a tüzérségi párharcok és az áttörési kísérletek intenzitása drámaian megnőtt a tegnapi kongresszusunk után" – mondta a TASZSZ -nak .

10:09
Újabb szankciók jöhetnek

Az Európai Unió elfogadja a hetedik szankciócsomagot, ha Oroszország elismeri a népszavazásokat az ukrán területeken - számolt be az Euractiv portál .

Egy uniós forrás szerint a tervek szerint bővíteni fogják azon személyek és szervezetek feketelistáját, akik részt vesznek a szavazásban. Az intézkedések magukban foglalják a kereskedelem, a turizmus és a régiók finanszírozásának tilalmát.

Új ágazati szankciókról is tárgyalhat az Európai Unió, de a forrás megjegyezte, hogy nehéz lenne egységes álláspontot kialakítani ebben a kérdésben.

09:50
Scholz: Németország nem fogadja el a Kreml feltételei szerinti békét

Olaf Scholz német kancellár az ENSZ-közgyűlésen mondott beszédében "égbekiáltó imperializmusnak", és "az eszkaláció újabb fordulójának" nevezte Putyin lépéseit és a megszállt ukrán területeken tartandó álreferendumok tervét - tudósít a The Kyiv Independent.

09:37
Amerikai reakció

Az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete már reagált is az orosz elnök ma reggeli bejelentésére - írja a Mandiner.

Bridget Brink úgy fogalmazott: A látszat-népszavazás és a mozgósítás a gyengeség, az orosz kudarc jele.

Az Egyesült Államok soha nem fogja elismerni Oroszország igényét az állítólagosan elcsatolt ukrán területekre, és továbbra is Ukrajna mellett fogunk állni, ameddig csak szükséges" – véli az ukrajnai nagykövet.

09:20
Oroszország támogatja a hétvégére meghirdetett népszavazásokat

Oroszország teljes mértékben támogatja a hétvégére Luhanszkban, Donyeckben, Herszonban és Zaporizzsjában meghirdetett népszavazást az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról - mondat Vlagyimir Putyin orosz elnök.

09:08
Putyin rendkívüli bejelentése a háború új szakaszáról - videó

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette részleges mozgósítást rendelt el - írja a The Guardian. Ez azt jelenti, hogy tartalékosokat hívnak be - vagyis olyan embereket, akik korábban a hadseregben szolgáltak.

Az orosz elnök beszédet mondott, amelyben elmondta, hogy a hadsereg a teljes nyugat hadműveleteivel áll szemben Ukrajna több mint 1000 kilométeres frontvonalán. A katonai tartalékban lévőket behívnák. 

 Vlagyimir Putyin elnök beszéde után Szergej Sojgu védelmi miniszterrel készült, előre felvett interjút mutatták. Az orosz védelmi miniszter szerint 300 ezer tartalékost hívnak be.

Megerősítette, hogy a részleges mozgósításba azokat hívják majd be, akik korábban is a hadseregben szolgáltak.

12