Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 214. napjáról.

20:23
Volodimir Zelenszkij: Putyin nem blöfföl a nukleáris fenyegetéssel

Komolyan veszi Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fenyegetését az ukrán államfő a CBS amerikai hírtelevíziónak adott, vasárnap közzétett interjúban. 

Talán tegnap még blöff volt. Mostanra ez a valóság lehet"

- mondta Zelenszkij.

Az orosz erők kezére került zaporizzsjai atomerőmű körül zajló harcokra utalva úgy fogalmazott:

Ő (Putyin) az egész világot meg akarja ijeszteni. Ezek nukleáris zsarolása első lépései. Nem hiszem, hogy blöffölne."

17:48
Milos Zeman: Csehországnak be kellene fogadnia a mozgósítás elől menekülő oroszokat

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter csütörtökön azt mondta, azok az oroszok, akik most a mozgósítás elől menekülnek országukból, nem teljesítik a humanitárius vízum kiadásának feltételeit Csehországban. A részleges mozgósítást szerdán rendelte el Vlagyimir Putyin orosz államfő. Milos Zeman nem ért egyet a külügyminiszter véleményével.

Úgy vélem, hogy ezeknek az embereknek, hasonlóan mint az ukrajnai menekülteknek, vízumot kellene adnunk. Az a személy, aki most Oroszországból menekül, nem jelent biztonsági veszélyt"

- magyarázta a cseh államfő. 

Az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a menekülő oroszok vízumainak ügyében az egyes tagállamoknak önállóan kell dönteniük. Az uniós tagállamoknak be kellene engedniük területükre a menedéket kérő oroszokat, majd az egyéni kérelmek alapján kellene döntést hozniuk- jegyezte meg.

16:25
Majdnem 450 holttestet találtak az izjumi tömegsírban

Összesen 447 holttestet exhumáltak egy tömegsírból az északkelet-ukrajnai Harkov régióban található Izjum városában. A várost nemrég foglalta vissza az ukrán hadsereg.

Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat megerősítette, hogy több száz férfi, nő és gyermek holttestét találták meg.

15:29
Újabb hét gabonaféléket szállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket

Újabb hét gabonaféléket szállító hajó hagyta el vasárnap az ukrán kikötőket.

Ezzel 218-ra emelkedett azon hajók száma amik sikeresen elhagyták Ukrajnát azóta, hogy augusztusban életbe lépett az ENSZ által közvetített, a Fekete-tengeren át biztonságos hajózási útvonalat biztosító megállapodás.

A most elindított hajók rakományával együtt az exportált gabonafélék összmennyisége 4,85 millió tonnára emelkedett.

14:52
Nyolc orosz drónt lőtt le az ukrán hadsereg

Az ukrán hadsereg közlése szerint eddig nyolc orosz drónt lőttek le ma. Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője továbbá arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg tanulmányozza az Oroszország által használt iráni Shahed-136 típusú drónok erősségeit és gyengeségeit.

14:32
Gátakat támadnak

Az orosz erők valószínűleg gátakat próbálnak megtámadni Ukrajnában, hogy elárasszák az ukrán katonai átkelőhelyeket – áll a brit védelmi minisztérium legutóbbi tájékoztatójában.

Az eddigi csapások valószínűleg nem okoztak jelentős fennakadást az ukrán hadműveletekben a sérült gátak és a harci területek közötti távolság miatt – áll a közleményben.

13:49
Oroszország nyolc ukrán kamikaze drónt lőtt le

Az ukrán erők folytatták a támadásokat az oroszok által ellenőrzött zaporizzsjai atomerőmű körül Ukrajna déli részén - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna nyolc öngyilkos drónnal támadta az atomerőmű környékét.

Az orosz erők az erőmű területén kívül lelőtték az összes drónt, a sugárzási szint pedig jelenleg normális - tették hozzá.

13:25
Mozgósítás Zaporizzsjában és Herszonban

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az orosz hatóságok a megszállt Zaporizzsja és Herszon régiókban szórólapokat osztogattak, és mozgósítani kezdték azokat a hadköteles korú férfiakat, akik lemondtak az ukrán állampolgárságról és megkapták az orosz szövetség útlevelét.

12:51
Kijev és Moszkva is lőtt

Kijevet és Moszkvát is hibáztatták az ukrajnai Zaporizzsja régióban szombaton végrehajtott ágyúzásokért.

Olekszandr Sztarukh regionális kormányzó a Telegramon azt mondta, hogy az orosz erők mintegy 10 repülőgépről „masszív rakétacsapást" indítottak a térségre, legalább három embert megsebesítve.

A RIA orosz állami hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az ukrán erők magtárakat és műtrágyaraktárakat lőttek ki a régióban. A Reuters egyik fél állításait sem tudta ellenőrizni.

12:19
A részleges katonai mozgósítás közepette megerősödhet az orosz Nemzeti Gárda

A brit katonai hírszerzés értesülései szerint Aleksandr Khinstein orosz nacionalista politikus az ország hadseregének részleges mozgósításának a Nemzeti Gárdára (Roszgvardija) való kiterjesztésre szólított fel.

"A növekvő oroszországi belföldi elégedetlenség elleni fellépés, valamint az ukrajnai operatív feladatok miatt a Roszgvardia nagy valószínűséggel különösen nagy nyomás alatt van" - közölte a brit védelmi minisztérium a Twitteren.

"Reális esély van arra, hogy a mozgósítást arra használják fel, hogy a Roszgvardia egységeit további emberekkel erősítsék meg".

Az orosz Nemzeti Gárda közvetlenül Vlagyimir Putyin elnöknek felel, 2016-ban hozták létre a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre.

11:48
Kamikaze drónokkal támadták az oroszok Odesszát

Szerhij Bratcsuk az odesszai katonai körzet szóvivője szerint az orosz hadsereg öngyilkos drónokkal támadta a dél-ukrajnai Odessza városát.

Bratcsuk szerint a városközpontban található egyik hivatali épületet háromszor is támadás érte.

11:14
Ezt állítják az ukránok az orosz veszteségekről

Az ukrán hatóságok szerint az orosz-ukrán háborúban már majdnem 57 ezer orosz katona halt meg. Állításuk szerint többek között már 2275 tankot, 259 repülőgépet és 220 helikoptert is megsemmisítettek a harcokban.

Mindezt független forrásból nem lehet hitelesíteni.

10:50
10 km-es a sor

Az Oroszország és Grúzia közötti határon körülbelül 10 km hosszú a kilépő sor, ahol a hírek szerint az emberek több mint 20 órát várnak az átkelésre.

Az elmúlt napokban megduplázódott az Oroszországból Finnországba tartó határátlépések száma a múlt héthez képest.

10:07
Teherán csalódott

Irán sajnálatát fejezi ki Ukrajna azon döntése miatt, hogy lerontja a diplomáciai kapcsolatokat – közölte a teheráni külügyminisztérium.

Egy közlemény szerint az iráni minisztérium szóvivője, Nasszer Kanaani "tanácsolta" Ukrajnának, hogy "tartózkodjon attól, hogy olyan harmadik felek befolyásolják, akik a két ország közötti kapcsolatok tönkretételére törekednek".

Ez azután történt, hogy Ukrajna megfosztotta akkreditációjától Irán nagykövetét Teherán „barátságtalan" döntése miatt, amely szerint az orosz erőket drónokkal látta el.

09:33
Ukrajna nem kap rakétaelhárító rendszereket Izraeltől

Az ukrán elnök döbbenetét fejezte ki amiatt, hogy Kijev nem kap rakétaelhárító rendszereket Izraeltől az orosz támadások visszaveréséhez - írja a Mandiner.

Zelenszkij az ukrán háború februári kezdete óta kéri a fegyvereket Izraeltől.

Nem tudom, mi történt Izraellel. Őszintén szólva sokkos állapotban vagyok, mert nem értem, miért nem nyújtanak nekünk segítséget a légvédelemhez– mondta az ukrán elnök egy francia újságíróknak adott szerdai interjújában, amelyet a sajtóosztálya szombaton hozott nyilvánosságra.

08:54
Kína békét akar

A kínai külügyminiszter kijelentette, hogy támogat minden olyan erőfeszítést, amely az ukrajnai válság békés megoldására irányul. Wang Yi az ENSZ közgyűlésén azt mondta, hogy sürgető prioritás a béketárgyalások elősegítése – írja a Reuters.

08:29
Nem lépnek kapcsolatba velük

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszédet mondott az ENSZ közgyűlésén, ahol azt mondta, hogy példátlan a nyugati russzofóbia. Bírálta Washingtont és az irányítása alatt álló országokat, amiért nem lépnek kapcsolatba Oroszországgal. "Mi soha nem léptünk el a kapcsolattartás elől" - mondta. A beszéde után tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy azok az ukrán régiók, ahol a szavazások zajlanak, Moszkva „teljes védelme alatt" lennének, ha Oroszország annektálja őket, beleértve a nukleáris fegyvereket is.

08:11
Mariupol mészárosa következik

Vlagyimir Putyin kirúgta a 67 éves Dimitrij Bulgakov tábornokot. Megfigyelők szerint az elmúlt hónapokban félrevonult Moszkvában, és sokan őt hibáztatják a kaotikus logisztikai műveletekért, amelyek hátráltatták Oroszország előre nyomulását, és csapataik ellátásának hiányát tapasztalták. Bulgakov helyét Mihail Mizincev ezredes veszi át, akit a város ostroma miatt sok ukrán "Mariupol mészárosának" nevezett.

07:47
Tüntetések Oroszországban

Több mint 700 embert, köztük kiskorúakat is letartóztattak több orosz városban, akik az ukrajnai mozgósítási parancs elleni tüntetéseken vettek részt. Több mint 300 emberre Moszkvában, csaknem 150-re Szentpéterváron kattant a bilincs az OVD-Info, az oroszországi politikai letartóztatásokat figyelő független weboldal szerint.

Az orosz védelmi minisztérium szerint mintegy 300 ezer embert fognak aktív szolgálatra beidézni, de a parancs nyitva hagyta az ajtót még több ember szolgálatba hívása előtt.
A legtöbb 18-65 év közötti orosz férfi automatikusan tartalékosnak számít.

07:29
Ukrajna annektálása

Az orosz parlament alsóháza, a Duma csütörtökön vitathatja meg azokat a törvényjavaslatokat, amelyek Ukrajna oroszok által megszállt részeit Oroszországba foglalják – írja a TASZSZ állami hírügynökség meg nem nevezett forrásra hivatkozva. Moszkva népszavazást indított a keleti luhanszki és donyecki régiókban, délen pedig Herszonban és Zaporizzsjában az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szavazás kedden zárul.

A lépést elítélte Kijev és a nyugati nemzetek, akik színleltnek minősítették a szavazásokat, és azt mondták, hogy nem ismerik el eredményeiket. Putyin orosz elnök kijelentette, hogy Moszkva megfogadja a lakosok akaratát, ami egyértelműen jelzi, hogy a Kreml készen áll a régiók gyors annektálására, amint a szavazás véget ér.

12