Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 216. napjáról.

04:28
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:28
A teljeshez közeli támogatottságot kapott az Oroszországhoz csatlakozás a megszállt területeken

Az Oroszországhoz való csatlakozás csaknem teljes támogatottságát mutatták azok az előzetes részeredmények, amelyeket a Moszkva-barát hatóságok kedd este adtak ki az orosz ellenőrzés alá került négy ukrajnai régióban megtartott "népszavazásról".

A régiók azon lakosainak, akik jelenleg Oroszországban élnek, mintegy 97-98 százaléka voksolt a csatlakozás mellett, közölték az orosz hírügynökségek a szavazatok 100 százalékának összesítése alapján.

A szakadár Donyecki Népköztársaság "állampolgárainak" a 98,69, a Luhanszki Népköztársaságének a 97,93, Herszon megyéének a 96,75 százaléka, Zaporizzsja megye orosz megszállás alá került része lakónak pedig a 97,81 százaléka szavazott a leendő orosz annektálásra az oroszországi szavazókörzetekben.

Az ukrajnai régiókban az előzetes végeredményt a TASZSZ hírügynökség szerint várhatóan szerda reggelre összesítik, a hivatalos eredményeket pedig öt napon belül fogják nyilvánosságra hozni.

A szavazatszámlálás a Donyecki Népköztársaságban közép-európai idő szerint 19 órai, a többi három régióban 15 órai urnazárás után kezdődött el.

20:35
Itt a Gazprom üzenete a Nyugatnak

A vállalat céges hírlevelében nemrég megjelent egy cikk, amely szerint csupán az Európai Unió illúziója, hogy Oroszország gázszektora veszteségeket szenvedett el júliusban és augusztusban.

A szakértő szerint ugyan még nem zárult le a harmadik negyedév, de a mostani adatokból is látszik, hogy a nyugati országok tévesen ítélik meg a helyzetet.

19:56
Gibraltár elárverezte egy szankciós listára került orosz oligarcha lefoglalt jachtját

Gibraltár mintegy 39 millió euróért (16 milliárd forintért) elárverezte a szankciós listára került Dmitrij Pumpianszkij orosz oligarcha lefoglalt jachtját.

Az illetékes bíróság keddi tájékoztatása szerint a vevő nevét nem teszik közzé. Az árverésen befolyt vételárból az oligarcha hitelezőit fogják kárpótolni.

Az Axioma nevű, máltai zászló alatt hajózó, 72 méter hosszú luxusjachtra 63-an licitáltak.

A hajót márciusban foglalták le a gibraltári hatóságok, miután az amerikai JP Morgan bank keresetet indított. A pénzintézet 2021 decemberében 20,5 millió eurós hitelt nyújtott egy a Virgin-szigeteken bejegyzett vállalkozásnak, amelynek egyik tulajdonosa Pumpianszkij egy ciprusi cége volt.

A JP Morgan később azzal érvelt, hogy a hitelszerződés megsértését jelenti, hogy Pumpianszkij brit, illetve uniós szankciós listára került és ezért kezdeményezte a jacht lefoglalását és elárverezését. A JP Morgan a vételárból szeretné a hitele törlesztését elérni.

Pumpianszkij a legnagyobb orosz vezetékgyártó vállalat, a TMK vezetője. Az ukrajnai orosz hadművelet nyomán több európai uniós tagállam, így Franciaország, Olaszország és Spanyolország is foglalt le olyan jachtokat, amelyek szankciós listára került orosz oligarchák tulajdonában vannak.

18:20
Bocsánatot kért a legnagyobb német ellenzéki párt vezetője az ukrán menekültek megsértése miatt

Bocsánatot kért a legnagyobb német ellenzéki párt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke kedden, amiért a szociális ellátórendszer juttatásainak megkaparintását célzó csalással vádolta meg az orosz támadás elől Németországba menekült ukránokat.

Friedrich Merz egy hétfő esti televíziós interjúban - a Bild című lap hírcsatornáján - úgy vélekedett, hogy az ukrán menekültek magatartásának jellemzésére alkalmas a szociális turizmus (Sozialtourismus) kifejezés.

Azt mondta, "most már azt tapasztaljuk, hogy ezek a menekültek szociális turizmust folytatnak", Németországba jönnek, aztán visszautaznak Ukrajnába, majd ismét Németországba jönnek és megint visszamennek Ukrajnába.

A pártelnök - aki egyben a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője - a kijelentésére széles körből, saját pártjából is kapott bírálatok hatására kedden bocsánatot kért.

Twitter-oldalán azt írta: sajnálja, hogy a szociálturizmus kifejezést használta, amellyel "pontatlanul" jellemzett egy "egyedi esetekben megfigyelhető problémát".

Hozzátette, hogy "kizárólag a menekültek regisztrációjának hiányára" igyekezett felhívni a figyelmet.
"Távol áll tőlem, hogy kritizáljam az ukrajnai menekülteket, akiknek sorsa nehéz. Ha szóhasználatomat sértőnek találják, akkor annak rendje s módja szerint bocsánatot kérek" - írta a CDU elnöke.

17:29
Oroszország elhagyását javasolta állampolgárainak Bulgária

Bulgária kedden azt javasolta állampolgárainak, hogy ne utazzanak Oroszországba, az ott tartózkodó bolgároknak pedig azt tanácsolta, hogy hagyják el Oroszországot.

A szófiai külügyminisztérium mindezt az Oroszországban kialakult "bonyolult helyzettel" indokolta. A közlemény szerint a bolgár állampolgároknak érdemes fontolóra venniük, hogy a rendelkezésre álló közlekedési lehetőségeket igénybe véve gyorsan elhagyják az országot.

Azokat, akik mégis úgy döntenek, hogy maradnak, a tárca fokozott éberségre intette, és azt javasolta: kerüljék el a nagyobb tömegeket.

16:46
98 ezer orosz ment Kazahsztánba a mozgósítás óta

A Ria Novosti értesülései szerint eddig 98 ezer orosz lépett be Kazahsztánba szeptember 21-e óta, de sokan közülük más országokba repülnek tovább. Alibek Kuantyrov kazah nemzetgazdasági miniszter szerint a helyzet átmeneti, nem számít arra, hogy huzamosabb ideig is ilyen drámaian magas lesz az Oroszországból érkezők száma. Eközben szintén kiderült, hogy Kazahsztán ki fogja adni az oroszoknak azokat, akik a mobilizáció elkerülése miatt érkeztek az országba.

16:17
Az első eredmények a népszavazásról

A Donbasz, Herszon és Zaporizzsja régiókban tartott referendum első eredményei szerint közel minden válaszadó az Oroszországhoz való csatlakozás mellett tette le a voksot, 97 százalék fölötti eredmény születhet. A feldolgozottság még alacsony, azonban meglepetés már egészen biztosan nem lesz, mindhárom régió az orosz csatlakozás mellett döntött. Oroszország napokon belül hivatalosan is elfogadhatja a régiók csatlakozási szándékát. 

13:41
Drónokat, irányító központot, és repülőket semmisítettek meg az oroszok

Az orosz Védelmi Minisztérium beszámolója szerint megsemmisítettek Ukrajnában egy, a Bayraktar drónok irányítására szolgáló központot. Emellett szintén lelőttek két MiG-29 típusú vadászgépet Herszon régióban, és további hét drónt Harkov és Herszon térségekben.

12:17
Kazahsztán 15 orosz csatornát vesz le a kínálatból

A Beeline Kazahstan nevű telekommunikációs vállalat bejelentette, hogy október 5-től 15 orosz csatornát vesznek le a kínálatukból, köztük olyan csatornákat, mint az orosz 1-es csatorna és az Oroszország 24. Szeptember végén hasonló intézkedés született egy másik volt szovjet tagállamban, Litvániában is, ahol két évre betiltották az orosz csatornákat, valamint minden Oroszország vagy Fehéroroszország által finanszírozott csatornát.

11:38
Putyin bejelentése szeptember 30-án

Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg szeptember 30-i parlamenti beszédében jelenti be Ukrajna megszállt területeinek az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozását - közölte kedden a brit védelmi minisztérium - írja a Reuters.

09:17
Oroszország megtámadja Zaporizzsját

Olekszandr Sztaruk, Zaporizzsja megye kormányzója arról számolt be, hogy az orosz erők rakétákat indítottak a város infrastrukturális létesítményeire.

Sztaruk ismételt támadásokra figyelmeztetett, és azt mondta, hogy még mindig gyűjtik az áldozatokról és a károkról szóló információkat.

09:02
Németország: Ne kerülhessen uniós állampolgár orosz válallatok vezetésébe

Németország azt javasolja, hogy tiltsák meg az uniós polgárok számára, hogy magas beosztású pozíciókat foglalhassanak el orosz állami vállalatoknál. Berlin elküldte a javaslatát az EU kormányainak, felszólítva az EU-t, hogy egészítse ki azt a nyolcadik szankciócsomagjával – írja a Süddeutsche Zeitung. Ha megvalósul, a lépés mérsékelné Oroszország politikai befolyását az uniós országokban, és megakadályozná, hogy uniós politikusok, például Gerhard Schröder volt kancellár részt vegyenek az orosz állami tulajdonú vállalkozások vezetésében.

08:39
Újabb 12 milliárd dollár Ukrajnának

Az Egyesült Államok Kongresszusában megállapodás született arról, hogy csaknem 12 milliárd dollárt fordítanak új katonai és gazdasági segélyekre Ukrajnának – számoltak be a Reuters forrásai.

Az értesülések szerint a Biden-kormányzat által kért finanszírozás 4,5 milliárd dollárt tartalmazna Ukrajna védelmi képességeire és felszerelésére, valamint 4,5 milliárd dollár közvetlen támogatást a kijevi kormánynak.

08:32
Az orosz erők kétszer csaptak le Mikolajivra

Mikolaiv polgármestere, Olekszandr Sienkevics szerint szeptember 26-án késő este orosz rakétatalálat érte a város különböző területeit, és számos civil helyszínt is, köztük lakóépületeket és üzleteket, valamint a vízellátó hálózatot károsította.

08:16
Tárgyalás lesz a zaporizzsjai védőzónáról

Az ENSZ atomenergetikai felügyelete szerint készen állnak a tárgyalásokra a zaporizzzsjai atomerőmű körüli védőzóna felállításáról. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője a múlt heti ENSZ-közgyűlésen találkozott Oroszország és Ukrajna külügyminiszterével, hogy megvitassák a lehetőséget.

08:05
Németország az orosz dezertőrökön vitázik

Németország azon vitatkozik, hogy menedékjogot adjon-e az orosz háborús behívókat visszautasítóknak. Nancy Faeser belügyminiszter szerint az ország potenciálisan készen áll arra, hogy védelmet nyújtson azoknak a dezertőröknek, akik következményekre számíthatnak, ha megtagadják a harcot, de minden esetben egyéni alapon, biztonsági aggályok közepette döntenek majd.

07:35
92 új szankciót jelentettek be a britek

Az Egyesült Királyság 92 új szankciót jelentett be Oroszország ukrajnai „álnépszavazásaira" válaszul. A büntetéscsomag a színlelt szavazatok mögött állókra, valamint az oligarchákra és az orosz állami cégek igazgatósági tagjaira irányul.

07:27
Véget érnek a népszavazások

Ma befejeződnek a pénteken kezdődött népszavazások a részben vagy teljesen orosz kézen lévő ukrajnai régiókban.

A Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja tartományokban rendezett szavazást a nyugati nemzetek színleltnek minősítették, és már előre közölték, hogy nem ismerik el az eredményeket.Moszkva tervei szerint a voksolás ad jogi felhatalmazást az Ukrajna 15 százalékát kitevő terület elfoglalásához.

07:14
Még több fegyvert küld Hollandia Ukrajnának

"Megerősítjük Ukrajna támogatását. Több fegyver, több szankció és nagyobb elszigeteltség Oroszország számára" - írta Mark Rutte holland miniszterelnök a Twitteren. A bejelentéssel kapcsolatban további részleteket nem árult el.

12