Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 218. napjáról.

04:29
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:39
Varsó közel 290 millió dollárt kap Washingtontól védelemfejlesztésre

Az amerikai kongresszus jóváhagyta, hogy az Egyesült Államok az Ukrajnának és a szomszédságában fekvő országoknak szánt védelemfejlesztési program keretében 288,6 millió dollárt utaljon át Lengyelországnak - közölte csütörtökön a varsói amerikai nagykövetség.

A Foreign Military Financing (FMF) nevű projekt keretében nyújtott támogatás amerikai katonai felszerelések beszerzésére és Lengyelországban amerikai vezetéssel zajló kiképzésekre fordítható.

Az amerikai nagykövetség közleménye szerint a vissza nem térítendő kölcsönök formájában nyújtandó támogatás azzal függ össze, hogy Lengyelország hadi felszerelést adott át az Oroszország által megtámadott Ukrajnának.

Az FMF célja Lengyelország esetében a fegyverkészletek feltöltése, beleértve a páncélosállományokat is.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szeptember 8-án Kijevben jelentett be 2,2 milliárd dollárt (956 milliárd forintot) érő támogatást Ukrajna és a szomszédságában fekvő 18 ország számára.

A mostani bejelentésben érintett eszközök ennek a támogatásnak a részét képezik.

21:18
Orosz diplomatákat utasított ki Montenegró

Montenegró hat orosz diplomatát utasított ki a diplomáciai normák megsértése miatt csütörtökön - közölte az ország külügyminisztériuma.

A közlemény szerint az orosz diplomaták a diplomáciai kapcsolatokról szóló Bécsi Egyezménnyel össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak, ezért kell elhagyniuk az országot.

A Pobjeda című montenegrói napilap csütörtökön közölte, hogy a montenegrói nemzetbiztonsági szolgálat kémkedés és az orosz titkosszolgálattal folytatott együttműködés gyanúja miatt nyomozást indított két montenegrói és körülbelül harminc orosz állampolgár, valamint további hat orosz diplomata ellen.

Dritan Abazovic miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen is beszélt arról, hogy közös akciót hajtanak végre a montenegrói és más külföldi szervek az ország érdekeinek megóvása érdekében, de részleteket nem közölt.

20:47
Polgármester: Az orosz erők ismét a dél-ukrajnai Mikolajivot lőtték

Az orosz erők csütörtökön tiltott kazettás lövedékeket lőttek ki a dél-ukrajnai Mikolajivra, aminek következtében robbanás történt egy közösségi közlekedési eszköz megállója közelében, hárman meghaltak és 12-en megsebesültek - közölte Olekszandr Szenkevics, a város polgármestere.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy csütörtökre virradó éjjel is orosz csapás érte Mikolajivet, polgári létesítményekben okozva károkat.

Az ukrán északi műveleti parancsnokság a Facebookon arról adott hírt, hogy Oroszország csütörtökön a határa menti ukrán területeket is lőtte, Csernyihiv és Szumi megyékben egy óra alatt 55 robbanást jegyeztek fel. A parancsnokság hozzátette, hogy a katonák közül senki sem sebesült meg, áldozatokról a civil lakosság körében nincs információja.

20:16
Oroszország elhagyására sürgeti állampolgárait Olaszország

Az Oroszországban élő olaszoknak meg kellene fontolniuk az ország elhagyását - közölte az oroszországi olasz nagykövetség.

A nagykövetség közleményében figyelmeztetett, hogy az ország elhagyása egyre nehezebbé válik - a repülőjegyek ára drasztikusan megemelkedett, továbbá néhány határátkelőn hatalmas tömeg próbálja átlépni az orosz határt, hogy egyes szomszédos országokba juthasson - írja a The Guardian.

19:43
A lengyel parlament elítélte a megszállt ukrajnai területeken rendezett népszavazást

A lengyel parlament alsóháza (szejm) csütörtökön egyhangúlag fogadta el azt a határozatot, amelyben elítélte a megszállt ukrajnai területeken Moszkva által rendezett népszavazásokat, valamint felszólította az Európai Uniót, hogy függessze fel a vízumkiadást az orosz állampolgárok számára.

A szejm "nem ismeri el az illegitim népszavazások eredményeit" - áll a dokumentumban, amely szerint a szerdán lezárult, az Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásokat "félelemmel teli légkörben hajtották végre, megsértve a nemzetközi jog minden normáját".

A képviselők támogatták Ukrajnát abban a törekvésben, hogy "teljes mértékben visszaszerezze az ország egész területe felett az ellenőrzést a nemzetközileg elismert jogállásnak megfelelően".

Határozottan elítélték, hogy az Oroszországi Föderáció által megszállt területek lakosait szolgálatra kényszerítik "az orosz fegyveres, kisegítő és kollaboráns erőkben".

19:06
Guterres: Veszélyes eszkalációt jelentene az ukrán régiók orosz elcsatolása

Veszélyes eszkalációt jelentene és kockára tenné a béke kilátásait a térségben, amennyiben Oroszország megvalósítja a négy ukrán régió elcsatolására vonatkozó terveit - figyelmeztetett csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár.

Semmilyen jogi erővel nem bírna és elítélésre lenne érdemes, ha döntés születne az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók elcsatolásáról - húzta alá Guterres újságíróknak nyilatkozva.

18:30
Oroszország korlátozza az egyes nyugati országokból érkező átmenő teherforgalmat

Oroszország korlátozza az egyes nyugati országokból érkező átmenő teherforgalmat. Vlagyimir Putyin aláírta azt a rendeletet, ami felhatalmazza az orosz kormányt, hogy megtiltsa azon országokban regisztrált kamionok és teherautók áthaladását az országon, amik szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben - írja a Sky News.

A rendelet szerint az intézkedéseket válaszul vezették be az orosz állampolgárokkal és szervezetekkel szemben egyes külföldi államok által bevezetett "barátságtalan" korlátozásokra.

17:53
Ferenc pápa is közvetített a szeptemberi fogolycsere megszervezésében

Ferenc pápa is közvetített az Ukrajnában szeptemberben megvalósult fogolycsere érdekében - közölte csütörtöki számában a La Civilta Cattolica című olasz jezsuita folyóirat.

A lap azt a szeptember 15-én lezajlott beszélgetést közli, amely Ferenc pápa és a Vallások Világtalálkozójának orosz és fehérorosz jezsuita delegációja résztvevői között zajlott a kazahsztáni Nur-Szultanban (ma Asztana).

Ferenc pápa elmondása szerint "korábban a Vatikánban fogadott kihallgatáson egy ukrán fogolycserén dolgozó katonatisztet, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vallásügyi tanácsadójának kíséretében érkezett. Egy több mint 300 hadifogoly nevét tartalmazó listát adtak át neki, és azt kérték, hogy próbáljon tenni valamit egy esetleges fogolycsere érdekében".

A kérésnek eleget téve Ferenc pápa azonnal felhívta a vatikáni orosz nagykövetséget, majd arról érdeklődött, hogyan járhatna közben egy lehetséges fogolycsere, vagy annak felgyorsítása érdekében.

A katolikus egyházfő további részletekre nem tért ki a dialógus során.

A beszélgetést mindössze egy héttel azután közölte a jezsuita folyóirat, hogy az orosz és az ukrán fél az eddigi legnagyobb, 270 embert érintő fogolycserét bonyolította le. Szeptember 22-én az oroszok összesen 215 embert adtak át Ukrajnának 55 orosz hadifogolyért cserébe.

17:20
Kreml: Állami szintű terrortámadás történhetett a gázvezetékek ellen

Felvetette az állami szintű terrorcselekmény lehetőségét csütörtökön az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéket megrongáló rendkívüli eseményekkel kapcsolatban Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hangsúlyozva, hogy a történtek kivizsgálása nemzetközi együttműködést igényel.

Peszkov újságíróknak nyilatkozva "példátlan jellegű" eseményeknek nevezte az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 vezetékeken történt incidenseket.

"Nyilvánvaló, hogy itt több ország együttműködésére lesz szükség. Olyan körülmények között, amikor a kommunikáció akut hiánya tapasztalható, és sok ország nem hajlandó velünk együttműködni ilyen érzékeny területeken, sok kérdés merül fel. Ez rendkívül veszélyes helyzet, amely sürgős vizsgálatot igényel" - mondta a szóvivő.

Ez egy incidens. Egyelőre nem tudunk egyértelműbb minősítést adni. (.) Természetesen nagyon nehéz lenne elképzelni, hogy egy ilyen terrorcselekményre valamilyen állam részvétele nélkül kerülhetett volna sor - kommentálta a helyzetet Peszkov a pusztítás mértékére utalva.

Lehetetlennek nevezte annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy vajon Oroszország és az Egyesült Államok együttműködhet-e a történtek kivizsgálásában, mivel - mint mondta - a két ország biztonsági szervei között nincs semmilyen érdemi kapcsolat és együttműködés.

Nem tudott felelni arra sem, hogy technikailag újraindítható lesz-e valaha a korábban működő Északi Áramlat-1.

16:48
Lettország újabb oroszellenes intézkedést hozhat

Lettország igazságügyi minisztere új törvényjavaslatot nyújtott be, amely értelmében át kellene nevezni minden olyan közterületet, amely kapcsolódik Oroszországhoz vagy a Szovjetunióhoz. Így új nevet kaphat majd a Puskin, a Lomonoszov és a Turgenyev utca is. Janis Bordans szerint ezeket a neveket azért kapták a közterek, hogy eltöröljék Lettország létezését. Az egyik város vezetése azonban már jelezte, hogy nem hajlandóak a nevek megváltoztatására, mert azok az ország gazdag történetének részei.

16:14
Hatalmas orosz offenzíva indult Ukrajnában

Oroszország tiltott kazettás lövedékeket lőtt ki csütörtök reggel a dnyipropetrovszki régióban lévő Krivij Rih környékének ipari infrastruktúrájára, aminek következtében legalább 19 ember megsebesült, az éjjel pedig a megyeszékhelyre, Dnyipróra mért rakétacsapást, aminek négy halálos áldozata lett, köztük két gyermek - közölte Valentin Reznyicsenko, a megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

15:50
Kémkedéssel vádolnak több oroszt Montenegróban

Kémkedés és az orosz titkosszolgálattal folytatott együttműködés gyanúja miatt indított nyomozást a montenegrói nemzetbiztonsági szolgálat két montenegrói és körülbelül harminc orosz állampolgár, valamint további hat orosz diplomata ellen - közölte a Pobjeda című podgoricai napilap az internetes oldalán csütörtökön.

Vukas Radonjic államügyész a lapnak megerősítette, hogy nyomozás folyik, és több lakást is átvizsgált a rendőrség, de egyelőre senkit nem tartóztattak le.

15:28
Itt az ukrán reakció a népszavazásra

Az oroszok szerint a népszavazás alatt és azt követően is célzott rakétatámadások értek több települést is Herszon térségben. A csapások során két hotel is megsemmisült, többen meghaltak és sokan megsérültek. Oroszország szerint Ukrajna részéről ezek a támadások egyértelmű üzenetek voltak azoknak, akik a népszavazáson nyilvánították ki véleményüket.

15:00
Elengedtek hat ukrán hadifoglyot az oroszok

A katonák fogolycsere során szabadultak az orosz hadifogságból.

14:43
11-en megsérültek Donyeck megyében

A város polgármestere szerint az orosz erők reggel négy rakétacsapást mértek Kramatorszkra, 11 civilt megsebesítve, valamint megrongáltak egy lakóépületet, egy kórházat és egyéb civil létesítményeket.

14:10
Fehéroroszország 20 000 hadköteles orosz befogadására készül

20 ezer újonnan mozgósított orosz férfit készül befogadni Fehéroroszország – jelentette az ukrán védelmi minisztérium.

A helyi hatóságok polgári helyiségeket, épületeket és autókat használnak orosz katonák elhelyezésére és szállítására.

13:50
Hárman meghaltak Dnyipróban

A Dnyipro elleni orosz támadásban hárman meghaltak, köztük egy gyerek, valamint öten megsebesültek, köztük egy 12 éves gyerek. Emellett több mint 60 ház megrongálódott - írta Valentyin Reznichenko, a megye kormányzója a Telegramon.

13:21
6 civil meghalt, 4 megsebesült Donyeck megyében

A Donyeck megye kormányzója, Pavlo Kirilenko arról számolt be, hogy orosz támadásokban meghalt két civil Toretskban, egy Bahmutban, egy Pivnicsnében, egy Blahodatnéban és egy Mikolajvkában.

Kirilenko szerint a háború kezdete óta 901 civilt halt meg Donyeck megyében, nem számítva Mariupolt és Volnovahát

12:53
Oroszország hivatalosan is annektálja a megszállt ukrajnai régiókat

Vlagyimir Putyin pénteken 15 órakor aláírja a négy megszállt ukrajnai régió bekebelezéséről szóló rendeletet – jelentette be a Kreml.

12