Soha nem látott keménységgel folytatódnak a harcok Ukrajnában

Események

war Horizontal orosz ukrán háború
Ukrán harckocsi az Oszkil folyó nemrégiben visszafoglalt keleti oldalán, a harkovi régió beli Kupjanszkban
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 219. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül
38 bejegyzés
06:06
2022. szeptember 30.

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

06:23
2022. szeptember 30.

Ukrán foglyokat szabadítottak ki

"A mai napon további hat állampolgárunkat sikerült kiszabadítanunk az orosz fogságból. Hálás vagyok mindenkinek, aki ezt a munkát támogatja!" - mondta éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Azt nem részletezte, hogy fogolycsere keretében történt-e az ukránok kiszabadítása, ahogy azt sem, hogy civil vagy katonai foglyokról beszélt-e.

06:29
2022. szeptember 30.

Az Egyesült Államok több pénzt és fegyvert ígér

Az Egyesült Államok demokrata és republikánus képviselői csütörtökön azt mondták, hogy továbbra is pénzzel és a fegyverekkel támogatják Ukrajnát az orosz invázió elleni harchoz, elítélve Moszkva négy ukrán régió annektálási tervét.

A szenátus december 16-ig elfogadta a szövetségi kormány finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot, amely 12,3 milliárd dollár katonai és gazdasági segélyt küld Ukrajnának.

A törvényjavaslat, amelyet a képviselőház pénteken fogad el, felhatalmazza Joe Biden elnököt arra is, hogy akár 3,7 milliárd dollárt is lehívjon az Egyesült Államok készleteiből származó fegyverek Ukrajnának történő átadása érdekében.

Lindsey Graham republikánus szenátor azt mondta, hogy "nagyon világos jelzést akar küldeni", hogy több gazdasági és katonai segítséget küldenek Ukrajnának, amikor a Kongresszus
a november 8-i félidős választások után visszatér Washingtonba.

06:50
2022. szeptember 30.

A klímaváltozásra is hatással lesz Északi Áramlat sérülése

A megsérült Északi Áramlat vezetékekből kiszabaduló metán több éghajlatváltozást okozó gázt lövell ki a légkörbe, mint bármely korábbi ismert esemény. Minden bizonnyal ez lesz a legnagyobb ismert gázszivárgás, amely rövid időn belül bekövetkezik. Még nem tudni, hogy pontosan mekkora a kár, de a kutatók szerint ennek az erős üvegházhatású gáznak a hatalmas csóvái jelentős negatív hatással lesznek az éghajlatra. A metán gyorsabban tűnik el a légkörből, mint a szén-dioxid, de gyorsabban is melegíti fel a Földet. Tudósok becslése szerint a csővezetékből kibocsátott összes metán fele eléri majd a légkört.

A kutatók szerint a Balti-tenger élővilága azonnal megérzi a változást, a vízbe jutó vegyi anyagok miatt a térségben jó időre el kell felejteni a halászatot.

07:22
2022. szeptember 30.

Putyin köztes lépése

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön aláírta azokat a rendeleteket, amelyek megnyitják az utat a megszállt ukrajnai Herszon és Zaporizzsja régiók formális Oroszországhoz való csatolásához. A Kreml által nyilvánosságra hozott rendeletek szerint Putyin független területként ismerte el a két régiót. Ez egy közbenső lépés ahhoz, hogy Putyin végrehajthassa tervét, amely szerint pénteken bejelenti, hogy a régiók Oroszország részei.

07:46
2022. szeptember 30.

Figyelmeztetés az ENSZ főtitkárától

Az ENSZ-főtitkár figyelmeztette Oroszországot, hogy az ukrán régiók annektálása „veszélyes eszkalációt" jelentene, amely veszélyezteti a térség békéjének kilátásait. António Guterres kijelentette, hogy a Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja régiók annektálásáról szóló döntésnek „nem lenne jogi értéke, és elítélendő".

07:55
2022. szeptember 30.

Magyarország segít

Magyarország területére 2022. szeptember 29-én az ukrán-magyar határszakaszon 7078 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5632 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 293 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 29-én 189 ember, köztük 51 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tájékoztatott a rendőrség.

08:23
2022. szeptember 30.

Az ukrán ellentámadás folytatódik

Az amerikai központú Háborúkutató Intézet (Institute for Study of War - ISW) szerint az orosz erők „közelgő vereséggel" nézhetnek szembe az északkeleti kulcsfontosságú Lyman városában, miközben az ukrán katonák folytatják ellentámadásukat az ország keleti részén. Az ISW orosz jelentésekre hivatkozva azt mondta, hogy a vereség lehetővé teszi az ukrán csapatok számára, hogy „orosz állásokat fenyegessenek a nyugati Luhanszk" régióban. Alekszandr Petrikin, a város oroszbarát vezetője elismerte, hogy a helyzet „nehezebbé" vált a területet megtartani próbáló orosz erők számára.

08:55
2022. szeptember 30.

Sorra nyílnak a sorozóirodák

Az orosz hatóságok újabb katonai sorozóirodákat nyitnak az ország határai közelében, hogy elfogják a mozgósítás elől menekülő hadköteles férfiakat. Orosz tisztviselők azt mondták, hogy behívási értesítést fognak átadni minden jogosult férfinak, aki megpróbálja elhagyni az országot.

Új iroda nyílt a Szaratov régióban, az Oroszország és Kazahsztán határán lévő Ozinki ellenőrzőpontnál. Egy másik pedig az Asztrahán régióban, szintén a kazah határon. A hét elején rögtönzött irodákat állítottak fel a dél-oroszországi Verhnij Larsz grúziai határátkelőhely közelében, valamint a Torfjanka ellenőrzőpont közelében, Oroszország és Finnország határán.

Becslések szerint már több mint 200 ezer orosz állampolgár menekült a szomszédos országokba azóta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a múlt héten bejelentette a tartalékosok részleges mozgósítását. Oroszországban a 65 év alatti férfiak túlnyomó többsége tartalékosként van nyilvántartva.

09:14
2022. szeptember 30.

Legalább hét robbanás történt Mikolajivban

A Mikolajiv régió kormányzója, Vitalij Kim és a város polgármestere, Olekszandr Sienkevics arról számolt be, hogy egy orosz rakéta eltalálta Mikolajiv egyik magaslatát. Kim szerint az emberek a romok alatt rekedtek. A városban és környékén legalább hét robbanás történt az éjjel. Korábban az esti órákban egy kamikaze drón eltalált egy épületet a belvárosban.

09:29
2022. szeptember 30.

Az Egyesült Államok dél-koreai fegyvereket vásárol Ukrajnának

Az iDNES.cz cseh hírportál forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy az Egyesült Államok rakétavetőket és több milliárd dollárnyi lőszert vásárol Ukrajna számára Dél-Koreától, a fegyvereket pedig Csehország közvetítésével szállítják ki. A portál szerint a fegyverek összértéke körülbelül 3 milliárd dollárra becsülhető.

09:50
2022. szeptember 30.

Taposóakna robbant a Zaporizzsja atomerőmű közelében

Az ukrán állami atomenergetikai vállalat, az Energoatom cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint tűz ütött ki az oroszok által megszállt Zaporizzsja atomerőmű második reaktorában. Egy orosz taposóakna azonban felrobbant a nitrogéngenerátor áramellátását biztosító távvezetéknél, és rövidzárlat történt a hatodik reaktorban – közölte az Energoatom. Oroszországot, amely az oroszok által megszállt Enerhodarban található Zaporizzsja Atomerőmű ukrán állásait ágyúzta, azzal vádolják, hogy pajzsként és zsarolási eszközként használja azt.

09:52
2022. szeptember 30.

Moszkva függetlennek ismerte el az ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét

Oroszország függetlennek ismerte el a teljesen, illetve részlegesen orosz megszállás alá került ukrajnai Herszon és Zaporizzsja megyét. Vlagyimir Putyin orosz elnök erről szóló két rendeletét péntekre virradó éjjel tették közzé a hivatalos jogi információs portálon.

A két rendelet szövegében azt állítja, hogy az orosz elnök "döntését a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival összhangban hozta meg, elismerve és megerősítve az ENSZ Alapokmányában rögzített, a népek egyenlő jogainak és önrendelkezésének elvét, figyelembe véve a régió lakóinak népszavazáson kinyilvánított akaratát".

Herszon és Zaporizzsja megyében szeptember 23. és 27. között népszavazást tartottak az Ukrajnától való elszakadásról és az Oroszországhoz való csatlakozásról. A szakadár Donyecki Népköztársaságban és Luhanszki Népköztársaságban, amelyet Moszkva már februárban függetlennek ismert el, csak az Oroszországi Föderációba való belépésről tartottak referendumot.

A népszavazások eredményét Oroszországon kívül egyetlen más ország sem ismerte el legitimnek. A helyi hatóságok által közzétett eredmények a négy régióban az elcsatolás 93-99 százalékos támogatottságát mutatták.

10:13
2022. szeptember 30.

Bulgária nem ad nehézfegyvereket

A bolgár miniszter szerint országa addig nem ad nehézfegyvert Ukrajnának, amíg ő hatalmon van. Miután Vitalij Moszkalenko ukrán nagykövet szeptember 29-én benyújtotta második hivatalos kérését, Dimitar Sztojanov bolgár védelmi miniszter kijelentette, hogy országa addig nem ad nehézfegyvert Ukrajnának, amíg ő hatalmon van, és amíg az ország parlamentje másként nem dönt.

10:27
2022. szeptember 30.

Az ukránok szerint orosz rakéták találták el Zaporizzsját

A Zaporizzsja megye kormányzója, Olekszandr Sztarukh szerint az orosz erők szeptember 30-án korán célba vették Zaporizzsja külvárosát. Jelenleg is tart a mentés, áldozatokról nem érkezett még jelentés.

11:08
2022. szeptember 30.

Az ukránok szerint civil konvojt ért támadás Zaporizzsja közelében

Olekszandr Sztyuk , Szevierodonyeck polgármestere a Telegramon azt írta, hogy egy civil konvojt ért orosz támadás Zaporizzsja közelében.

Stryuk azt mondja: Vannak halottak és sebesültek is. A helyszínen jelenleg is dolgoznak a mentőegységek, és az orvosok."

Korábban 34 jármű indulását tervezték Luhanszkból, ezt a konvojt érhette a támadás - tudatta Szerhaj Haidai, Ukrajna luhanszki kormányzója.

Az állítások hitelességét független forrásból nem lehet ellenőrizni.

11:19
2022. szeptember 30.

Kiderült, mennyien haltak meg a zaporizzsjai támadásban

Zaporizzsja ukrajnai kormányzója szerint a konvoj elleni támadás áldozatainak száma 23 halott és 28 sebesült.Az állítások hitelességét független forrásból nem lehet ellenőrizni.

11:56
2022. szeptember 30.

11 orosz városban korlátozzák a repülést

Meghosszabbítják a jelenleg is hatályban lévő intézkedést, amely 11 orosz városban korlátozza a polgári légi közlekedést. Ezek a városok Belgorod, Rostov on Don, Lipetszk, Szimferopol, Kurszk, Krasznodar, Voronyezs, Brjanszk, Gelendzik és Eliszta. Az ország többi részén állítólag nincsenek hasonló korlátozások.

Az orosz kormány azt tanácsolja a légitársaságokat, hogy az utasokat más útvonalakon szállítsák, például Volgorod, Szocsi, Moszkva és Sztavropol érintésével. Az Izvesztija megemlékezik arról, hogy a polgári légi közlekedést érintő korlátozások február 24-e óta vannak érvényben.

12:16
2022. szeptember 30.

Erre kérte Erdogan Putyint

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan, csütörtökön felszólította Vlagyimir Putyint, hogy tegyen lépéseket az ukrajnai feszültség csökkentése érdekében, és hosszabbítsa meg a fekete-tengeri gabonaexport védelméről szóló megállapodást - közölte a török elnöki hivatal. Az ENSZ és Törökország által közvetített gabonafolyosó, amely lehetővé teszi az ukrán exportot, november végén lejár, de a felek támogatásával megújítható. Putyin válaszul kijelentette, hogy teljesíteni kell a gabonaszerződést, beleértve az orosz élelmiszer- és műtrágyaellátás akadályainak feloldását is.

12:43
2022. szeptember 30.

Iráni kamikaze drónok

Oroszország fokozza az iráni eredetű „kamikaze" drónok használatát Ukrajna déli részén, többek között a déli Odessza kikötő és a közeli Mikolajiv város ellen is.

12:51
2022. szeptember 30.

Ezt üzente Putyin külügyminisztere

Szergej Lavrov szerint a Nyugat hosszú ideje azon munkálkodott, hogy Ukrajnából egy oroszellenes, "neonáci" erődítményt építsen, miközben fegyverekkel tömték ki ezeket a szélsőséges csoportokat. Ma Washingtonban, Londonban és Brüsszelben már el sem rejtik szándékukat, továbbra is hatalmas összegekkel támogatják az Oroszország elleni harcot, amelyet az ukránok kezével és életével vívnak, hiszen számukra az ukránok járulékos veszteségek.

13:19
2022. szeptember 30.

Néhány nap alatt béke lehet Lukashenko szerint

A fehérorosz elnök, Alekszander Lukashenko szerint akár néhány nap alatt is megköthető a békeszerződés, ha erre Európa is hajlandóságot mutat. Szerinte Minszk mindig is a béke pártján állt, amit jól mutat, hogy az orosz - ukrán tárgyalások három alkalommal is Fehéroroszországban voltak.

13:57
2022. szeptember 30.

Csak képzett embereket hívnak be

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy csak tartalékosokat kell besorozni az Ukrajna elleni háborúba, és felszólított a szeptember 21-én elindított mozgósítás során elkövetett "hibák kijavítására". Putyin mostani nyilatkozata szerint a kiképzett, katonai tapasztalatot szerzett tartalékosokat kell behívni, és el kell kerülni a besorozásra alkalmatlan emberek mozgósítását.

14:16
2022. szeptember 30.

FSZB: Bizonyítékaink vannak a gázvezeték nyugati szabotázsára

Oroszországnak olyan adatai vannak, amelyek megerősítik, hogy a Nyugat áll az Észak-Áramlat gázvezetékeken történt robbanások mögött - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója újságíróknak pénteken Moszkvában.

"Vannak bizonyos adataink, amelyek nyugati nyomra utalnak ennek a terrorcselekménynek az elkövetésében" - mondta Nariskin.

A Nyugat mindent megtesz annak érdekében, hogy elrejtse ennek a nemzetközi terrorcselekménynek a valódi szervezőit és elkövetőit" - tette hozzá,

A kémfőnök emlékeztetett arra, hogy az incidens ügyében Oroszországban vizsgálat indult. Az orosz főügyészség korábban közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozati csoportfőnökségének anyagai alapján büntetőeljárást indított.

Oroszország kezdeményezésére pénteken, közép-európai idő szerint 21 órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéken történt robbanások miatt. A dán és a svéd hatóságok a héten négy gázszivárgást észleltek az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat gázvezetékrendszer minkét vezetékpárján. Németország, Dánia és Svédország nem zárja ki, hogy célzott szabotázs történt.

14:47
2022. szeptember 30.

Ezt mondta Putyin a gázvezetékről

Harmadik napja szivárog a gáz a Balti-tenger mélyéról, miután valószínűleg robbanások rongálták meg az Oroszországból Európába történő gázszállításra épített tenger alatti vezetékeket. Korábban az orosz külügyminisztérium azt közölte, hogy a szivárgások "teljes mértékben az amerikai hírszerző ügynökségek által ellenőrzött" területen történtek. Az orosz vezető most egy lépéssel tovább ment, és "nemzetközi terrorcselekménynek" nevezte a támadásokat.

15:21
2022. szeptember 30.

Megérkeztek az első mozgósított katonák Ukrajnába

A mai nap folyamán megérkeztek az első frissen mozgósított katonák Donbasz területére, azonban éles küzdelemben még nem fognak részt venni. Jelenleg egy védett területen tartózkodnak, ahol kiképzést kapnak. Ezeken a kiképzéseken az elmúlt hónapok tapasztalatait is megosztják majd a katonákkal. Az összes kiképzőtiszt tapasztalt, az egész életét a hadseregnek szentelő katona, akik már rendelkeznek éles tapasztalattal is.

15:50
2022. szeptember 30.

Kreml: az új területeket érő csapásokat agressziónak tekintik

Oroszország agressziónak fogja tekinteni az "új területeire" mért ukrán katonai csapásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva.

"Sehogy másként nem is lehet" - mondta a Kreml szóvivője arra a kérdésre válaszolva, hogy az Ukrajnától újonnan elcsatolt területek elleni ukrán támadásokat Oroszország maga ellen irányuló agresszióként fogja-e értelmezni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervek szerint pénteken, közép-európai idő szerint 14 órakor írja majd alá a Kremlben négy ukrajnai régiónak - a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságnak, valamint a teljesen, illetve részben megszállt Herszon és Zaporizzsja megyének - az Oroszországi Föderációba felvételéről szóló szerződéseket a területek Moszkva-barát vezetőivel.

16:16
2022. szeptember 30.

Fontos célpontot semmisítettek meg az oroszok

Igor Konasenko, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy az orosz légierő megsemmisített egy gyárat, amelyben Tochka.U, illetve Grom-2 taktikai rakétákat készítettek. Konoshenko elmondta azt is, hogy Nyikolajev közelében az orosz tüzérség eltalált több HIMARS rakétatüzérségi eszközt is.

17:04
2022. szeptember 30.

Putyin: Kijev hagyja abba a háborút!

Vlagyimir Putyin orosz elnök ünnepélyes körülmények között aláírja a herszoni, luhanszki, donyecki és zaporzzsjai területek csatlakozását Oroszországhoz, ezzel elismerve a népszavazás eredményét. Putyin a dokumentumok aláírását megelőzően élőben szólt az emberekhez.

Putyin beszédében arra sürgette Kijevet, hogy a felek mielőbb kössenek tűzszünetet és üljenek ismét tárgyalóasztalhoz.

Felszólítjuk Kijevet, hogy azonnal szüntessék be a háborút, amit még 2014-ben kezdtek Mi készen állunk (tárgyalni)" - hangsúlyozta az orosz elnök.

17:04
2022. szeptember 30.

Putyin: Az emberek döntöttek a népszavazáson

Putyin szerint a népszavazások során az emberek egyértelműen választottak, és reményét fejezte ki, hogy az orosz Föderációs Gyűlés is támogatni fogja a területek Oroszországhoz csatlakozását.

17:05
2022. szeptember 30.

Putyin: Megvédjük Oroszországot!

Az annexió előtt az orosz elnök beszédében elmondta, hogy a Nyugat az oroszokat nem szabad emberként, hanem rabszolgaként akarja látni, szerinte ez az oka annak, hogy hibrid háborút folyatnak Oroszország ellen.

"Nekik nincs szükségük Oroszország létezésére, nekünk viszont szükségünk van rá. Oroszország mindig Oroszország fog maradni Továbbra is megvédjük az elveinket, és az anyaországot" - jelentette ki Putyin.

17:06
2022. szeptember 30.

Putyin: A Nyugat kettős mércét alkalmaz

Az orosz elnök kitért arra is, hogy a Nyugat saját elveit próbálja rákényszeríteni az egész világra. Szerinte a Nyugat által alkalmazott kettős, néhány esetben "hármas" mércét bolondok alkották, Oroszország pedig nem fog ilyen szabályok szerint élni.

Putyin szerint nincs morális alapja annak, hogy a Nyugat kritizálja a herszoni, luhanszki, donyecki és zaporzzsjai területeken lezajlott népszavazást. Az emberek egyértelműen elmondták véleményüket, jelentette ki.

17:07
2022. szeptember 30.

Putyin: A NATO hazudott Oroszországnak

Vlagyimir Putyin megemlítette azt is, hogy a NATO megszegte ígéreteit, hiszen azt mondták Oroszországnak, hogy nem fognak kelet felé terjeszkedni. Szerinte az ország korábbi vezetései elhitték ezeket a hazugságokat, ami egy idő után a mostani helyzethez vezetett.

Putyin szerint a nyugati oroszellenesség egyik kiváltó oka, hogy az oroszok a gyarmatosítás alatt nem hagyták, hogy kirabolják az országukat. Hozzátette, hogy a Nyugat hajlamos a különböző országokban élő emberek megbélyegzésére, van akit másodrendűnek tekintenek.

17:09
2022. szeptember 30.

Hivatalos: Oroszország annektált négy ukrán megyét

Vlagyimir Putyin beszédét követően aláírta a dokumentumot, amellyel hivatalossá tette a herszoni, luhanszki, donyecki és zaporzzsjai területek annektálását, vagyis Oroszországhoz csatlakozását. Így a jövőben minden támadás ezen területek ellen egyenlő lesz Oroszország megtámadásával. A Donyecki Népköztársaság lakosai várhatóan a következő hónapokban fognak majd mind orosz útlevelet kapni.

18:06
2022. szeptember 30.

Ennyi gáz szivároghatott az Északi Áramlatból

A dán energetikai ügynökség becslései szerint 778 millió köbméter gáz szivároghatott ki az Északi Áramlat gázvezetékből a legrosszabb forgatókönyv szerint. A Bloomberg szerint ez a mennyiség megegyezik azzal, mint amennyit Németország három nap alatt fogyaszt.

A svéd parti őrség pénteken közölte, hogy csökkent az egyik szivárgás mértéke az Északi Áramlat-2 gázvezetéken, miközben Skandinávia több régiójában megemelkedett a metán szintje.

Az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéken négy helyen szivárog a gáz. A sérült részek nemzetközi vizeken, Bornholm szigete közelében találhatóak, kettő Dánia, kettő pedig Svédország kizárólagos gazdasági övezetében.

21:49
2022. szeptember 30.

Jens Stoltenberg: a megszállt ukrán területek annektálása a legsúlyosabb lépés a feszültség fokozására

Oroszország legutóbbi intézkedései, a megszállt ukrán területek annektálása a konfliktus kezdete óta a legsúlyosabb lépés a feszültség fokozásának irányában - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken brüsszeli sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, "Putyin földrablása" törvénytelen, a második világháború óta nem volt példa ilyen erőszakos elcsatolási kísérletre. Megerősítette, hogy a NATO-szövetségesek soha nem fogják ezeket a területeket Oroszország részeként elismerni. Véleménye szerint Putyin intézkedései nem erőt, hanem gyengeséget mutatnak, és azt jelzik, hogy a háború nem halad a Kreml tervei szerint. Hangsúlyozta továbbá, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, de támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges, az önvédelemhez való jogának érvényesítésében.

08:06
2022. október 1.

Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt találja.

21:00
2022. október 1.

Franciaország harckocsikat küldene Ukrajnának

Franciaország kész 6-12 harckocsit küldeni Ukrajnának. Egy francia lap szerint egy dániai megrendelésből is megkaphatják a harckocsikat. A három ország a megállapodáson dolgozik.