Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 219. napjáról.

19:00
Franciaország harckocsikat küldene Ukrajnának

Franciaország kész 6-12 harckocsit küldeni Ukrajnának. Egy francia lap szerint egy dániai megrendelésből is megkaphatják a harckocsikat. A három ország a megállapodáson dolgozik.

06:06
Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt találja.

19:49
Jens Stoltenberg: a megszállt ukrán területek annektálása a legsúlyosabb lépés a feszültség fokozására

Oroszország legutóbbi intézkedései, a megszállt ukrán területek annektálása a konfliktus kezdete óta a legsúlyosabb lépés a feszültség fokozásának irányában - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken brüsszeli sajtótájékoztatóján. Úgy fogalmazott, "Putyin földrablása" törvénytelen, a második világháború óta nem volt példa ilyen erőszakos elcsatolási kísérletre. Megerősítette, hogy a NATO-szövetségesek soha nem fogják ezeket a területeket Oroszország részeként elismerni. Véleménye szerint Putyin intézkedései nem erőt, hanem gyengeséget mutatnak, és azt jelzik, hogy a háború nem halad a Kreml tervei szerint. Hangsúlyozta továbbá, hogy a NATO nem részese a konfliktusnak, de támogatja Ukrajnát, ameddig csak szükséges, az önvédelemhez való jogának érvényesítésében.

16:06
Ennyi gáz szivároghatott az Északi Áramlatból

A dán energetikai ügynökség becslései szerint 778 millió köbméter gáz szivároghatott ki az Északi Áramlat gázvezetékből a legrosszabb forgatókönyv szerint. A Bloomberg szerint ez a mennyiség megegyezik azzal, mint amennyit Németország három nap alatt fogyaszt.

A svéd parti őrség pénteken közölte, hogy csökkent az egyik szivárgás mértéke az Északi Áramlat-2 gázvezetéken, miközben Skandinávia több régiójában megemelkedett a metán szintje.

Az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéken négy helyen szivárog a gáz. A sérült részek nemzetközi vizeken, Bornholm szigete közelében találhatóak, kettő Dánia, kettő pedig Svédország kizárólagos gazdasági övezetében.

15:09
Hivatalos: Oroszország annektált négy ukrán megyét

Vlagyimir Putyin beszédét követően aláírta a dokumentumot, amellyel hivatalossá tette a herszoni, luhanszki, donyecki és zaporzzsjai területek annektálását, vagyis Oroszországhoz csatlakozását. Így a jövőben minden támadás ezen területek ellen egyenlő lesz Oroszország megtámadásával. A Donyecki Népköztársaság lakosai várhatóan a következő hónapokban fognak majd mind orosz útlevelet kapni.

15:07
Putyin: A NATO hazudott Oroszországnak

Vlagyimir Putyin megemlítette azt is, hogy a NATO megszegte ígéreteit, hiszen azt mondták Oroszországnak, hogy nem fognak kelet felé terjeszkedni. Szerinte az ország korábbi vezetései elhitték ezeket a hazugságokat, ami egy idő után a mostani helyzethez vezetett.

Putyin szerint a nyugati oroszellenesség egyik kiváltó oka, hogy az oroszok a gyarmatosítás alatt nem hagyták, hogy kirabolják az országukat. Hozzátette, hogy a Nyugat hajlamos a különböző országokban élő emberek megbélyegzésére, van akit másodrendűnek tekintenek.

15:06
Putyin: A Nyugat kettős mércét alkalmaz

Az orosz elnök kitért arra is, hogy a Nyugat saját elveit próbálja rákényszeríteni az egész világra. Szerinte a Nyugat által alkalmazott kettős, néhány esetben "hármas" mércét bolondok alkották, Oroszország pedig nem fog ilyen szabályok szerint élni.

Putyin szerint nincs morális alapja annak, hogy a Nyugat kritizálja a herszoni, luhanszki, donyecki és zaporzzsjai területeken lezajlott népszavazást. Az emberek egyértelműen elmondták véleményüket, jelentette ki.

15:05
Putyin: Megvédjük Oroszországot!

Az annexió előtt az orosz elnök beszédében elmondta, hogy a Nyugat az oroszokat nem szabad emberként, hanem rabszolgaként akarja látni, szerinte ez az oka annak, hogy hibrid háborút folyatnak Oroszország ellen.

"Nekik nincs szükségük Oroszország létezésére, nekünk viszont szükségünk van rá. Oroszország mindig Oroszország fog maradni Továbbra is megvédjük az elveinket, és az anyaországot" - jelentette ki Putyin.

15:04
Putyin: Az emberek döntöttek a népszavazáson

Putyin szerint a népszavazások során az emberek egyértelműen választottak, és reményét fejezte ki, hogy az orosz Föderációs Gyűlés is támogatni fogja a területek Oroszországhoz csatlakozását.

15:04
Putyin: Kijev hagyja abba a háborút!

Vlagyimir Putyin orosz elnök ünnepélyes körülmények között aláírja a herszoni, luhanszki, donyecki és zaporzzsjai területek csatlakozását Oroszországhoz, ezzel elismerve a népszavazás eredményét. Putyin a dokumentumok aláírását megelőzően élőben szólt az emberekhez.

Putyin beszédében arra sürgette Kijevet, hogy a felek mielőbb kössenek tűzszünetet és üljenek ismét tárgyalóasztalhoz.

Felszólítjuk Kijevet, hogy azonnal szüntessék be a háborút, amit még 2014-ben kezdtek Mi készen állunk (tárgyalni)" - hangsúlyozta az orosz elnök.

14:16
Fontos célpontot semmisítettek meg az oroszok

Igor Konasenko, az orosz védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy az orosz légierő megsemmisített egy gyárat, amelyben Tochka.U, illetve Grom-2 taktikai rakétákat készítettek. Konoshenko elmondta azt is, hogy Nyikolajev közelében az orosz tüzérség eltalált több HIMARS rakétatüzérségi eszközt is.

13:50
Kreml: az új területeket érő csapásokat agressziónak tekintik

Oroszország agressziónak fogja tekinteni az "új területeire" mért ukrán katonai csapásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva.

"Sehogy másként nem is lehet" - mondta a Kreml szóvivője arra a kérdésre válaszolva, hogy az Ukrajnától újonnan elcsatolt területek elleni ukrán támadásokat Oroszország maga ellen irányuló agresszióként fogja-e értelmezni.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tervek szerint pénteken, közép-európai idő szerint 14 órakor írja majd alá a Kremlben négy ukrajnai régiónak - a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságnak, valamint a teljesen, illetve részben megszállt Herszon és Zaporizzsja megyének - az Oroszországi Föderációba felvételéről szóló szerződéseket a területek Moszkva-barát vezetőivel.

13:21
Megérkeztek az első mozgósított katonák Ukrajnába

A mai nap folyamán megérkeztek az első frissen mozgósított katonák Donbasz területére, azonban éles küzdelemben még nem fognak részt venni. Jelenleg egy védett területen tartózkodnak, ahol kiképzést kapnak. Ezeken a kiképzéseken az elmúlt hónapok tapasztalatait is megosztják majd a katonákkal. Az összes kiképzőtiszt tapasztalt, az egész életét a hadseregnek szentelő katona, akik már rendelkeznek éles tapasztalattal is.

12:47
Ezt mondta Putyin a gázvezetékről

Harmadik napja szivárog a gáz a Balti-tenger mélyéról, miután valószínűleg robbanások rongálták meg az Oroszországból Európába történő gázszállításra épített tenger alatti vezetékeket. Korábban az orosz külügyminisztérium azt közölte, hogy a szivárgások "teljes mértékben az amerikai hírszerző ügynökségek által ellenőrzött" területen történtek. Az orosz vezető most egy lépéssel tovább ment, és "nemzetközi terrorcselekménynek" nevezte a támadásokat.

12:16
FSZB: Bizonyítékaink vannak a gázvezeték nyugati szabotázsára

Oroszországnak olyan adatai vannak, amelyek megerősítik, hogy a Nyugat áll az Észak-Áramlat gázvezetékeken történt robbanások mögött - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója újságíróknak pénteken Moszkvában.

"Vannak bizonyos adataink, amelyek nyugati nyomra utalnak ennek a terrorcselekménynek az elkövetésében" - mondta Nariskin.

A Nyugat mindent megtesz annak érdekében, hogy elrejtse ennek a nemzetközi terrorcselekménynek a valódi szervezőit és elkövetőit" - tette hozzá,

A kémfőnök emlékeztetett arra, hogy az incidens ügyében Oroszországban vizsgálat indult. Az orosz főügyészség korábban közölte, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) nyomozati csoportfőnökségének anyagai alapján büntetőeljárást indított.

Oroszország kezdeményezésére pénteken, közép-európai idő szerint 21 órakor összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa az Északi Áramlat-1 és -2 gázvezetéken történt robbanások miatt. A dán és a svéd hatóságok a héten négy gázszivárgást észleltek az Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat gázvezetékrendszer minkét vezetékpárján. Németország, Dánia és Svédország nem zárja ki, hogy célzott szabotázs történt.

11:57
Csak képzett embereket hívnak be

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy csak tartalékosokat kell besorozni az Ukrajna elleni háborúba, és felszólított a szeptember 21-én elindított mozgósítás során elkövetett "hibák kijavítására". Putyin mostani nyilatkozata szerint a kiképzett, katonai tapasztalatot szerzett tartalékosokat kell behívni, és el kell kerülni a besorozásra alkalmatlan emberek mozgósítását.

11:19
Néhány nap alatt béke lehet Lukashenko szerint

A fehérorosz elnök, Alekszander Lukashenko szerint akár néhány nap alatt is megköthető a békeszerződés, ha erre Európa is hajlandóságot mutat. Szerinte Minszk mindig is a béke pártján állt, amit jól mutat, hogy az orosz - ukrán tárgyalások három alkalommal is Fehéroroszországban voltak.

10:51
Ezt üzente Putyin külügyminisztere

Szergej Lavrov szerint a Nyugat hosszú ideje azon munkálkodott, hogy Ukrajnából egy oroszellenes, "neonáci" erődítményt építsen, miközben fegyverekkel tömték ki ezeket a szélsőséges csoportokat. Ma Washingtonban, Londonban és Brüsszelben már el sem rejtik szándékukat, továbbra is hatalmas összegekkel támogatják az Oroszország elleni harcot, amelyet az ukránok kezével és életével vívnak, hiszen számukra az ukránok járulékos veszteségek.

10:43
Iráni kamikaze drónok

Oroszország fokozza az iráni eredetű „kamikaze" drónok használatát Ukrajna déli részén, többek között a déli Odessza kikötő és a közeli Mikolajiv város ellen is.

10:16
Erre kérte Erdogan Putyint

A török elnök, Recep Tayyip Erdogan, csütörtökön felszólította Vlagyimir Putyint, hogy tegyen lépéseket az ukrajnai feszültség csökkentése érdekében, és hosszabbítsa meg a fekete-tengeri gabonaexport védelméről szóló megállapodást - közölte a török elnöki hivatal. Az ENSZ és Törökország által közvetített gabonafolyosó, amely lehetővé teszi az ukrán exportot, november végén lejár, de a felek támogatásával megújítható. Putyin válaszul kijelentette, hogy teljesíteni kell a gabonaszerződést, beleértve az orosz élelmiszer- és műtrágyaellátás akadályainak feloldását is.

12