Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 220. napjáról.

09:56
Csapdába eshetnek az orosz erők Lymannál

Denisz Pushilin Moszkva-barát donyecki vezető szerint az ukrán hadsereg részlegesen bekerítette az orosz csapatokat Lymannál, a helyzet szerinte kritikus - az orosz csapatok "utolsó erejükkel" tartják magukat. A várost több hét ostrom után még nyáron foglalta el az orosz hadsereg.

Meg nem erősített források szerint a Lymantól 30 kilométerre keletre fekvő Kreminnát is elérték az ukrán csapatok - ez az állítás egyelőre független forrásból nem került megerősítésre.

09:29
4 civilt meghalt, 6 megsebesült Donyeck megyében

A Donyeck megye kormányzója, Pavlo Kirilenko szerint két ember Makszimiljanivkában, egy Bahmutban és egy Szvjatohirszkben halt meg. „Jelenleg lehetetlen megbecsülni az áldozatok pontos számát Mariupolban és Volnovakhában” – mondta.

08:47
Oroszország megvétózta az annektálást elítélő ENSZ-határozatot

Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Egyesült Államok és Albánia által beterjesztett határozatát, amely elítélte Zaporizzsja, Donyeck, Luhanszk és Herszon megyék illegális annektálását.

A 15 tagállamból 10 igennel szavazott, Oroszország ellenezte, Kína, Gabon, India és Brazília tartózkodott.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete kijelentette, hogy az Egyesült Államok most a 193 tagú ENSZ-közgyűléshez fog fordulni, hogy elítélje az illegális annektálást.

07:52
További 530 millió dolláros hitel Ukrajnának

A Világbank szerint az Egyesült Királyság és Dánia 500 millió dollár, illetve 30 millió dollár hitelgaranciát nyújtott Ukrajnának. A hitel segít fedezni az olyan alapvető közszolgáltatásokat, mint az egészségügy, az oktatás és a szociális védelem – áll a közleményben.

07:08
Több mint 14 ezer menekült érkezett pénteken

Magyarország területére 2022. szeptember 30-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7534 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6505 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 214 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 30-án 33 ember, köztük 15 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

Forrás: police.hu
06:06
Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Ukrajna „Dél" hadműveleti parancsnoksága arról számolt be, hogy az ukrán erők megöltek 10 orosz katonát, és megsemmisítettek két Msta-S önjáró tarackot, egy Grad rakétavetőt, egy nehéz lángszóró rendszert, három tankot és két gyalogsági harcjárművet szeptember 30-án.

A parancsnokság szerint a légvédelmi egységek lelőttek egy orosz Ka-52-es helikoptert Herszon megyében. Az ukrán hadsereg a hírek szerint egy Orlan-10-es drónt is lelőtt Herszon megye felett és egyet Odesza megyében.

05:54
12,3 milliárd dolláros segély az Egyesült Államoktól

Joe Biden elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely 12,3 milliárd dolláros gazdasági és katonai segélyben részesíti Ukrajnát – írja a New York Times.

05:52
Ez történt pénteken

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22