Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 221. napjáról.

04:30
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22:34
Már 900 ukrán tanár csatlakozott a hadsereghez

Eddig 900 ukrán tanár csatlakozott a hadsereghez. „Ez a nép szolgálatának nagyszerű példája" - mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Pedagógus Díjátadó ünnepségen.

20:52
Az ukránok szerint több orosz támadást is visszavertek

Az ukrán vezérkar közlése szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz támadási kísérleteket hét településnél. Ukrajna szerint Bakhmut, Zaitseve, Spirne és négy másik település közelében indított támadást az orosz hadsereg.

20:02
Ukrán veszteségek Harkovban

Harkov megyében, Kupjan környékén, Sinkivka és Petropavlivka község közelében az ukrán 92. és 14. gépesített dandár több mint száz katonát és 12 haditechnikai eszközt veszített rakétacsapások következtében.

A donyecki régióban, a Liman közelében lévő Jampolivkánál orosz légicsapás több mint kétszáz ukrán katonát megölt, 320-at megsebesített, tíz harckocsit és 25 gyalogsági harcjárművet pedig üzemképtelenné tett.

19:25
Herszon megyei ukrán támadás elhárításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Herszon megyében visszavert ukrán támadásról, valamint súlyos áldozatokat okozó Harkiv és Donyeck megyei orosz katonai csapásokról számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Konasenkov azt mondta, hogy az orosz hadsereg elhárította az ukrán fegyveres erők három taktikai irányból egyidejűleg elindított támadását Mikolajiv - Krivij Rih irányából.

Beszámolója szerint a legaktívabb támadó műveleteket mintegy hat zászlóalj, köztük két harckocsizászlóalj hajtotta végre a herszoni Davidiv Brid falu irányába, két megerősített taktikai zászlóaljcsoport pedig Bruszkinszke és Kosztromka térségében kísérelt meg előrenyomulni ugyanebben a régióban.

A meghiúsultnak minősített offenzívában az ukrán erők 31 harckocsit, 78 haditechnikai eszközt és több mint 240 ukrán katonát veszítettek.

Az egy napon át tartó harci műveletek során Konasenkov szerint az ukrán fél vesztesége összesen 43 ukrán harckocsi, 89 haditechnikai eszköz és több négyszáz katona volt Mikolajiv-Krivij Rih irányában.

18:49
Civilek léptek aknára menekülés közben Harkovban

Öt olyan civil holttestét találták meg Ukrajna Harkovi régiójában, akik megpróbáltak elmenekülni az orosz csapatok elől. Az ukrán rendőrség szerint a civilek még májusban próbáltak elmenekülni Kupjanszkból, de a közeli Vaszilenkove faluban egy akna végzett velük.

18:13
Drámai döntést hozott Oroszország az Európai Unió ellen

Oroszország megtiltja a belépést az ország területére az Európai Unió tagállamaiban regisztrált közúti fuvarozóknak - jelentették be Moszkvában.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

17:26
Továbbra is orosz támadások érik Mikolajivet

Vitalij Kim, Ukrajna Mikolajiv területének kormányzója október 2-án arról számolt be, hogy orosz S-300-as rakéták csapódtak be az éjszaka folyamán egy kórház és két lakóépület melletti területre.

A kormányzó szerint egy Mikolajiv melletti falut is orosz támadás ért, két ember meghalt.

A két támadásban hét ember sérült meg összesen.

15:59
Oroszország kamikaze drónokat vetett be Krivij Rih ellen

Oroszország kamikaze drónokkal támadta Krivij Rih városát - jelentette az AP.

Vasárnap kora reggel orosz kamikaze drón mért támadást Krivij Rih városra - közölte Valentyin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk kormányzója. A kormányzó szerint a csapás egy iskola két emeletét rombolta le.

15:33
Törvényesnek ismerték el az elcsatolást Oroszországban

Oroszország alkotmánybírósága ma törvényesnek ismerte el négy kulcsfontosságú ukrán terület annektálását - írja az AFP.

A bíróság gyakorlatilag jóváhagyta a Vlagyimir Putyin és a régiók Moszkva által támogatott vezetőivel aláírt annexiós megállapodásokat, annak ellenére, hogy a Nyugat széles körben elítélte azokat.

15:07
Németország, Dánia és Norvégia nagy hatótávolságú fegyvereket rendelt Ukrajna számára

A német védelmi minisztérium által most bejelentett 16 darab szlovákiai Zuzana-2-es howitzer leszállítása jövőre kezdődik el - írja a Reuters.

A lövegeket, amelyek percenként hat lövedéket képesek kilőni 40 km-es távolságra, Szlovákiában fogják gyártani. A három ország 92 millió eurót költ a rendszerekre.

14:27
Orosz nyilatkozat a gázvezetékekről

Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap kijelentette, hogy technikailag lehetséges a Északi Áramlat gázvezetékek megrepedt tengeri infrastruktúrájának helyreállítása - jelentette a TASZSZ hírügynökség.

Novak elmondta: Soha nem volt még ilyen incidens. Természetesen vannak technikai lehetőségek az infrastruktúra helyreállítására, ehhez időre és megfelelő pénzeszközökre van szükség. Biztos vagyok benne, hogy a megfelelő lehetőségeket meg fogják találni.

14:04
Orosz csapások

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy erői hét tüzérségi és rakétaraktárt semmisítettek meg az ukrajnai Harkov, Zaporizzsja, Mikolajiv és Donyeck régiókban.

Közölte, hogy a dél-ukrajnai Herszon régióban lévő Nova Kaluha közelében megsemmisítették egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer irányító radarját is - jelentette a Reuters.

13:37
Ukrajna teljes ellenőrzést hirdetett Lyman felett

Ukrajna teljes mértékben ellenőrzése alatt tartja a keleti logisztikai központnak számító Lymant, ami Kijev egyik legjelentősebb harctéri nyereségét jelenti, és egy magas rangú tisztviselő szerint ez a hídfő jelentheti az útat további keleti térnyeréshez - írja a Reuters.

Lyman teljesen mentes az orosz fegyveres erőktől - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-csatornáján közzétett rövid videójában.

13:18
Aknarobbanás megölt 1 távközlési dolgozót, 3-an megsérültek

Az Ukrtelecom távközlési cég négy alkalmazottját szállító járművét akna robbantotta fel a Szumi megye Okhtyrka városának közelében - jelentette Dmytro Zhyvytskyi, Szumi megye kormányzója.

12:50
Menekülnek a sorozás elől

Az orosz férfiak, akik Vlagyimir Putyin mozgósítása nyomán kétségbeesetten próbálják elkerülni az ukrajnai harcokat, háromnapos sorban állásról számoltak be a határon, és arról, hogy több száz fontot fizettek a rögtönzött ellenőrzőpontokon, hogy elmenekülhessenek az országból - írja a The Independent.

12:30
Folytatódik Harkov ágyúzása

A Harkov környéki orosz ágyúzás folytatódik, miközben a területet sürgősen megpróbálják aknamentesíteni - közölte a terület kormányzója.

Oleg Szinegubov kormányzó a Telegramban közölte, hogy a lövések különösen hevesek voltak Kupjanszk városában és környékén, valamint Vovcsanszkban és a Csugujivi járásban lévő Gaticsje településen.

11:50
Lengyel hírek

Stanisław Żaryn lengyel kancellári államtitkár kijelentette, hogy Lengyelország befejezte a határzár építését a Belarusz határon:

Az illegális bejutás Lengyelországba mostantól lehetetlen. Ma a lengyel határ a legjobban védett Európában". 

11:21
Ukrán becslések

Az ukrán fegyveres erők frissítették a háborúban eddig elszenvedett orosz áldozatokra vonatkozó becslésüket - írja a The Guardian.

Ma reggelig azt állítják, hogy mintegy 60 110 orosz katona halt meg és 2377 harckocsi semmisült meg. Közölték, hogy Moszkva az elmúlt 24 órában 500 katonát vesztett, a legnagyobb veszteségeket Kramatorszkban és Bakhmutban szenvedték el.

10:57
Moszkva újabb tiltása

Oroszország mostantól korlátozta a SoundCloud zenei streaming alkalmazáshoz való hozzáférést - írja a Reuters.

A SoundCloudot azzal vádolta meg a Roszkomnadzor (RKN) kommunikációs felügyelő hatóság, hogy "hamis információkat" terjesztett arról, amit Moszkva "különleges katonai műveletnek" nevez Ukrajnában. Ez a Facebook és az Instagram után a következő tiltást jelenti.

12