Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 221. napjáról.

10:15
Az atomerőmű főigazgatójának szabadon bocsátását követelik

Az ENSZ nukleáris megfigyelő szervezetének vezetője az oroszok által megszállt zaporizzsjai atomerőmű főigazgatójának szabadon bocsátását követelte.

Ihor Muraszovot pénteken vette őrizetbe egy orosz járőr - közölte szombaton az erőműért felelős állami vállalat. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a főigazgató őrizetbe vétele veszélyt jelent a biztonságra és a védelemre.

09:52
Putyin döntött

Oroszország visszavonulása Limanból azt jelzi, hogy Putyin inkább Ukrajna megszállt déli területeit kezeli prioritásként.

Az Institute for the Study of War szerint "a döntés, hogy nem erősítették meg a sebezhető kupjanszki vagy limani frontvonalakat, szinte biztosan Putyiné volt, nem pedig a katonai parancsnokságé".

09:27
Lelőtt iráni drónok

A Nexta tudósítása szerint az Ukrán Fegyveres Erők a Mikolajiv régiót támadó 7 iráni kamikaze drónból 5-öt lelőttek.

08:52
Zaporizzsját támadták az oroszok az éjjel

Olekszandr Sztaruk, Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon azt írta, hogy éjszaka az orosz erők csapást mértek a városra és környékére. További részleteket nem közölt a támadásról.

07:52
Az ukrán erők beléptek az orosz ellenőrzés alatt lévő Lymanba

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt mondta, az Egyesült Államok szerint jelentős siker, hogy Ukrajna sikeresen belépett a Donyeck megyei Lyman városába, amelyet Oroszország májusban foglalt el.

A Lyman melletti útvonalak lehetővé tették Oroszország számára, hogy ellássa csapatait a város déli és nyugati részének támadásaihoz. Austin szerint ennek elvesztése komoly gondokat okozhat az oroszoknak a jövőben

06:58
Ausztrália további szankciókat vezet be az oroszokkal szemben

Az ausztrál külügyminisztérium közleménye szerint Ausztrália október 2-án új szankciókat jelentett be 28 orosz meghatalmazott, miniszter és magas rangú tisztviselő ellen.

05:55
Több mint 11 ezer menekült érkezett szombaton

Magyarország területére 2022. október 1-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6212 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5641 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 224 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 1-én 30 ember, köztük 14 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

05:52
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetője Kijevbe és Moszkvába látogat

Rafael Grossi, az ENSZ nukleáris felügyeleti szervének vezetője várhatóan a jövő héten Kijevbe és Moszkvába utazik, hogy megvitassa a biztonságos zóna létrehozását a Zaporizzsja atomerőmű körül – közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

05:45
Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22