Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 222. napjáról.

00:41
Orosz támadás érte Harkov infrastruktúráját

Harkov polgármestere arról számolt be, hogy kedden éjfél után az orosz erők a Kholodnohirskyi kerületben egy ipari telephelyet és a Novobavarszkij kerület infrastruktúráját támadták meg.

22:04
Újabb fegyverszállítmányt jelentett be az USA

Az Egyesült Államok újabb négy nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszert (HIMARS), lőszert, aknákat és páncélozott járműveket küld Ukrajnának.

20:41
Orosz támadást vertek vissza az ukránok

A vezérkar tájékoztatása szerint az ukrán csapatok visszaverték az orosz előrenyomulási kísérleteket Maiorsk, Zaiceve, Nevelske és a Donyeck megyei Pobieda települések közelében.

19:29
Elengedték az oroszok a zaporizzsjai atomerőmű vezetőjét

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője, Rafael Grossi október 3-án közölte, hogy Ihor Murashov, Európa legnagyobb atomerőművének vezetője "épségben visszatért családjához".

18:09
Kadirov a frontvonalba küldi kiskorú fiait

Ramzan Kadirov csecsen elnök bejelentette, hogy három kiskorú fiát hamarosan az Ukrajnában zajló háború frontvonalába küldi. 

A csecsen vezető Telegram-csatornáján bejelentette, hogy 14, 15 és 16 esztendős fiait (Adamot, Elit és Akhmatot) hamarosan az Ukrajnában zajló „különleges katonai művelet" egyik övezetébe küldi harcolni. A három Kadirov-fiú katonai kiképzése – közölte apjuk – szinte kiskorukban megkezdődött és ma már készen állnak arra, hogy a harctéren is kipróbálják a tudásukat.

 „Eljött az idő, hogy valódi harcban mutassák meg magukat, és ezt a törekvésüket csak üdvözölni tudom. Hamarosan a frontvonalra küldik őket" – fűzte hozzá.

Bejegyzését ezzel zárta: „Hozzátok is szólok, ti kanapén fecsegő, Európában, a számítógépek előtt ülő csecsen harcosok. Gyerünk, költözzetek ki Ukrajnába, és győzzetek meg minket arról, hogy nem szoknyát viseltek és nem amögé bújtok. Még a kiskorú gyerekek is képesek lennének darabokra zúzni benneteket, mert nincs bennetek szellem, nincs becsület és méltóság sem".

17:47
A CIA volt igazgatója durván megfenyegette Oroszországot

A CIA volt igazgatója és nyugalmazott tábornoka, David Petreaus szerint a moszkvai vezetők kétségbeesettek, de ez a jelenlegi helyzeten már nem változtat, a harctéri állapotok visszafordíthatatlanok - számol be minderről az Index. David Petraeus az ABC Newsnak adott interjúban totális háborúval fenyegette meg Oroszországot abban az esetben, hogy ha Vlagyimir Putyin bevetné az atomot Ukrajnában. A CIA korábbi igazgatója, David Petraeus az ABC Newsnak adott interjúban arról beszélt, hogy az Egyesült Államok és a szövetségeseik megsemmisítenék az orosz csapatokat és felszereléseiket, valamint a fekete-tengeri flottájukat is elsüllyesztenék, amennyiben Vlagyimir Putyin elnök atomfegyverhez nyúlna a háború megnyerése érdekében. Olyan választ adnánk az orosz nukleáris eszkalációra, amely kiirtana minden orosz csapatot, amely kivonult a frontra, valamint minden hajót a Fekete-tengeren

– jelentette ki Petraeus. Vasárnap az orosz média hátborzongató felvételeket mutatott be nukleáris gombafelhőkről, miközben az orosz elnököt arra szólítják fel, hogy ha kell, tegyen „drasztikus lépéseket" az ukrajnai győzelem érdekében. Ennek fő szószólója Ramzan Kadirov csecsen vezér volt, aki arra szólította fel Putyint, fontolja meg a hadiállapot kihirdetését a határ menti területeken és a kis hatóerejű nukleáris fegyverek bevetését Ukrajnában.

 

Ukrajna nem NATO-tag, de az Egyesült Államoknak így is lenne válasza

Arra a kérdésre, hogy ha Oroszország atomfegyvereket vetne be Ukrajnában, az háborúba vonná-e be Amerikát és a NATO-t, Petreaus azt mondta, ez nem indokolná, hogy a szövetség 5. cikkelye szerint életbe lépjen a kollektív védelem. Ez azért van, mert Ukrajna nem része a NATO-nak, de ettől függetlenül az Egyesült Államoknak csattanós válasza lenne Petreaus szerint. David Petreaus elismerte, hogy valószínűleg a sugárzás a NATO-tagországokra is kiterjedne, így ezután NATO-tag elleni támadásnak is értelmezhető lenne az atombomba ledobása. Hozzátette viszont, hogy nem akarnak háborús eszkalációba keveredni, de ha szükséges, megteszik.

Meg kell mutatni, hogy ezt semmiképp sem lehet elfogadni.

Petreaus szerint nincs visszaút Oroszországnak

Mindazonáltal, mivel a múlt heti annexiós nyilatkozat értelmében az ország keleti részén elért ukrán térnyerések után egyre nagyobb nyomás nehezedik Putyinra, és az Oroszországon belüli mozgósítási törekvésekkel szembeni ellenállás is egyre inkább növekszik, Petreaus szerint az orosz elnök „kétségbeesett".

A harctéri valóság, amellyel szembesül, szerintem visszafordíthatatlan

– mondta Petreaus, aki hozzáfűzte:

Semmilyen zűrzavaros mozgósítás, de még a nukleáris fenyegetés sem tudja Putyint kihúzni a bajból.

Zárásként Petreais elmondta, hogy egy bizonyos ponton el kell kezdeni a tárgyalásokat, ahogyan azt Zelenszkij is mondta. Petreaus viszont figyelmeztetett, a helyzet Putyin és Oroszország számára még rosszabb is lehet, ezért komolyan kell venni a fenyegetéseket.

16:40
Tankokra gyűjtenek pénzt a csehek

Modernizált T-72-es tankokra gyűjtenek pénzt civilek Csehországban. Már több mint 300 millió cseh korona (580 millió forint) gyűlt össze, amellyel az ukrán hadsereget kívánják támogatni - közölte egy ukrán tisztviselő.

14:28
Az orosz parlament alsóháza megszavazta a négy ukrajnai régió annektálását

Egyhangúlag megszavazta az orosz parlament alsóháza hétfőn a négy, orosz ellenőrzés alá került ukrajnai régió Oroszországhoz való "csatlakozásáról" szóló szerződéseket.

Az Állami Duma egyszerre, egyhangúlag szavazta meg a Donyecki és a Luhanszki Népköztársasággal, valamint a Herszon és a Luhanszk megyével megkötött szerződést.

A négy régiónak az Oroszországhoz való csatlakozásáról tartott népszavazását, valamint a területek annektálását Moszkva kivételével egyetlen kormány sem tekinti legitimnek.

13:54
Csehország is Oroszország elhagyására szólította fel állampolgárait

A cseh külügyminisztérium is arra szólította fel állampolgárait, hogy minél előbb hagyják el Oroszországot. Korábban már több európai ország, például Lengyelország, Románia és Bulgária is így tett.

12:52
Téves behívók küldése miatt felfüggesztettek állásából egy orosz toborzási illetékest

Felfüggesztették tisztségéből az orosz Távol-Kelet egyik régiójának toborzásért felelős katonai vezetőjét, amiért több ezer embernek tévesen küldött behívót a részleges mozgósítás keretében - közölte hétfőn egy helyi tisztségviselő.

Az esetről Habarovszk határterület kormányzója, Mihail Degtyarjov számolt be a Telegram-csatornáján. Azt írta, hogy a felelős illetékest, Jurij Lajkót felmentették tisztségéből.

Hozzátette: Ez nem fogja befolyásolni az elnök, Vlagyimir Putyin által kitűzött célt.A felfüggesztés pontos okát nem közölte, de a tájékoztatásból kiderül, hogy tíz nap alatt több ezren kaptak behívót, majd az emberek mintegy felét hazaküldték, mert nem feleltek meg a bevonulási feltételeknek. A kormányzó szólt arról is, hogy a részleges mozgósítás csak a védelmi minisztérium és az elnök által kijelölt kategóriákra vonatkozik.

Több jelentés is érkezett arról, hogy például időseket, diákokat, betegeket is mozgósítottak, ami elégedetlenséget váltott ki. A múlt héten Vlagyimir Putyin követelte a mozgósítás során elkövetett hibák kijavítását.
Oroszország szeptember 21-én részleges mozgósítást hirdetett meg elnöki rendelettel. Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint összesen 300 ezer tartalékost hívnak be, ami az ország teljes mozgósítási erőforrásának alig több mint egy százaléka.

Az orosz hadsereg vezérkari szervezési és mozgósítási főosztálya szerint a törvény értelmében a 35 év alatti sorkatonák és altisztek, az 50 év alatti tisztek és az 55 év alatti főtisztek hívhatók be a mozgósítás keretében katonai szolgálatra.

11:55
Friss térképen a háború jelenlegi állása

A brit védelmi minisztérium friss térképen mutatja meg a háború jelenlegi állását:

11:26
Bekérették a varsói külügyminisztériumba az orosz nagykövetet

Bekérették hétfő délelőtt a varsói külügyminisztériumba az Oroszországi Föderáció nagykövetét a megszállt ukrajnai területeken Moszkva által rendezett múlt heti népszavazások miatt - közölte Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes.

A találkozó során ismertetik a nagykövettel az orosz lépéseket elutasító lengyel álláspontot - mondta el Przydacz a TVN24 kereskedelmi hírtelevízió hétfő reggeli műsorában. Hozzátette: Álnépszavazásokról van szó, Ukrajna területének elcsatolására tett kísérletről.

A miniszterhelyettes jelezte: nemcsak a lengyel diplomácia tesz így. "Európai szinten megállapodtunk a kollégáinkkal, hogy nagyjából egy időben, ugyanezen a napon ismertetjük ezt az álláspontot az adott országban dolgozó orosz nagykövettel".

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken jelentette be Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megye Oroszországhoz csatolását. Előzőleg ez ügyben a szóban forgó területeken Lengyelország által is illegitimnek minősített népszavazást tartottak.

A varsói külügyi tárca pénteki nyilatkozata szerint az említett négy megye a nemzetközi jog értelmében továbbra is Ukrajna része. "Lengyelország nem ismeri el, és a jövőben sem fogja elismerni az álnépszavazások eredeményeit (...), ahogy az orosz elnök által kiadott, a szóban forgó területek elcsatolásáról szóló dekrétumokat sem" - áll a nyilatkozatban, melyben Ukrajna határozott katonai támogatására és az Oroszország elleni újabb szankciókra szólították fel a nemzetközi közösséget.

09:44
Magyarország segít

Több mint 13 ezer menekült elhelyezését segítette a katasztrófavédelem. Továbbra is sok gyermek és nő érkezik a háború elől menekülve Ukrajnából Magyarországra. A katasztrófavédelem a társszervekkel közösen gondoskodik róluk, koordinálja az elhelyezésüket, illetve a továbbutazásukat. Nemcsak a katasztrófavédelem vesz részt a bajba jutottak elhelyezésében, sokan önkormányzati, karitatív és humanitárius szervezetek segítségével kerülnek biztonságos helyre.

A katasztrófavédelem az elmúlt héten 89 ember, köztük 43 gyermek és 22 nő elhelyezésében, szállításában működött közre. A háború kitörése óta összesen 13 033 ember elhelyezését koordinálta a szervezet.

09:17
A megszállt területekre is kiterjed az orosz mozgósítás

Az ukrán déli hadműveleti parancsnokság jelentése szerint az orosz erők folytatják a kényszermozgósítást a megszállt területeken. Bemennek a házakba és a lakásokba, hogy összeírják a sorkatonai korú férfiakat. Ukrajna katonai jelentései szerint az ellenőrző pontokon való áthaladás egyre bonyolultabbá vált, mivel az orosz erők kiterjedt dokumentumlistát követelnek meg, hosszasan átvizsgálják a járműveket, eltávolítják a kütyüket, pénzt és egyéb értékeket, és gyakran megtagadják a járművek átengedését.

08:51
56 légi csapás érte Szumi megyét

Szumi megye kormányzója, Dmitro Zsivickij arról számolt be, hogy az orosz erők legalább 56-szor csaptak le Junakivka és Khotin községekre. Az ágyúzások következtében 10 ház és a helyi iskola súlyosan megrongálódott, beleértve a tantermeket, az ebédlőt és az udvart, valamint két parkoló autót. Villanyvezetékek, gázvezeték, víztorony és transzformátor sérült meg. Az egyik udvarban porig égett egy fészer, és repeszek ölték meg az állatokat. Emberi áldozatról nincs információ.

08:28
Mark Hamill több drónt kér Ukrajnának

A Star Wars-filmek sztárja, Mark Hamill kijelentette, hogy Ukrajnának több drónra van szüksége az orosz invázió leküzdéséhez, és Moszkvát az erő sötét oldalához hasonlította a filmsorozatban. Hamillt, aki Luke Skywalkert alakította a filmekben, Volodimir Zelenszkij elnök a United24 adománygyűjtő projekt nagykövetévé tette. A 71 éves színész azt mondta, hogy a projektben való részvétel „egy esély arra, hogy jóra fordítsuk a filmek népszerűségét, és nagy felelősséget érzek azért, hogy megpróbáljak mindent megtenni az ukrán ügy előmozdítása érdekében". Hamill a BBC kérdésre, hogy a platformot felhasználják-e halálos technológia szállítására, azt válaszolta: „Ukrajnának drónokra van szüksége. Van néhány drónjuk, de közel sem annyi, mint az oroszoknak."

08:00
Elkerülhetetlennek tűnik a Krím visszafoglalása

Tamila Tasheva, Volodimir Zelenszkij elnök legfelsőbb krími képviselője és csapata olyan kérdések megvitatásával töltik napjaikat, mint például, hogy hány ukrán tanárt vagy rendőrt kell a félszigetre küldeni, ha Kijev visszaszerzi az irányítást, és mi másra lenne szükség ahhoz, hogy eltüntessék a nyolcéves oroszországi fennhatóság nyomait.

Egyetlen komoly katonai elemző sem utal arra, hogy Ukrajna közel állna a Krím visszaszerzéséhez, de az ötlet sokkal kevésbé tűnik fantáziadúsnak, mint egy évvel ezelőtt.

"Ez az X pillanat. Lehet, hogy nem holnap fog megtörténni, de azt hiszem, sokkal gyorsabb lesz, mint egy évvel ezelőtt gondoltam"- mondta Tasheva.

07:30
Miért nem küld több fegyvert Franciaország?

Egyre több belső bírálat fogalmazódik meg Franciaországban az ukrajnai fegyverszállítások kérdésében. Sokan úgy látják, hogy bár Macron elnök igyekszik határozottnak és befolyásosnak feltüntetni országát Ukrajna és a nemzetközi politika felé, valójában azzal, hogy a külföldi fegyverszállítmányok alig 2%-a érkezik Franciaországból, éppen súlytalanná teszi az ország szerepét. A hivatalos párizsi reakció a kritikákra az, hogy a katonai segítség valódi mércéje a minőség és nem a mennyiség. Míg egyes országok elavult berendezések tömegeit szállítják, Franciaország 18 db Caesar önjáró tüzérségi egységet adott, amelyeket most az ukrán frontvonalon ünnepelnek.
Ráadásul a hidegháború után Franciaország is leépítette katonai készleteit, így az Ukrajnába került Caesarok Franciaország teljes mozgó tüzérségének egynegyedét teszik ki. Ennél nem tudnak sokkal többet nyújtani anélkül, hogy sebezhetővé tennék magukat azokban a konfliktusos régiókban, például a Száhel övezetben és az indo-csendes-óceáni térségben.

07:11
Több mint 11 300 menekült érkezett vasárnap

Magyarország területére 2022. október 2-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5652 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5660 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 231 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. október 2-án 52 ember, köztük 10 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

07:00
Az Egyesült Királyság speciális hajókat vásárol a víz alatti vezetékek védelmére

Ben Wallace brit védelmi miniszter szerint a kormány két speciális hajót vásárol a víz alatti infrastruktúra, például kábelek és csővezetékek védelmére. Wallace a Konzervatív Párt birminghami konferenciáján utalt a múlt héten az Északi Áramlat balti-tengeri gázvezetékei elleni szabotázsra. Azt mondta, hogy "az incidensnek emlékeztetnie kell bennünket arra, hogy gazdaságunk és infrastruktúránk mennyire törékeny az ilyen hibrid támadásokkal szemben. Az a szándékunk, hogy megvédjük őket. Internetünk és energiánk nagymértékben csővezetékektől és kábelektől függ. Oroszország nem titkolja, hogy képes megcélozni az ilyen infrastruktúrát."

Az első, többcélú tengerfenéki hadviselésre szánt hajót még idén megveszik és a jövő év vége előtt üzembe is helyezik. A második hajó már az Egyesült Királyságban fog épülni - mondta a brit védelmi miniszter.

12