Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 225. napjáról.

19:06
Zajceve elfoglalásáról tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők elfoglalták a donyecki régióban lévő Zajceve települést, Herszonban pedig visszaverték az ukrán erők áttörési kísérleteit - közölte Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtöki hadijelentést ismertetve.

A Meduza ellenzéki hírportál összefoglalója szerint az ukrán erők az egész fronton támadnak, és Bahmut iránya az egyetlen - itt található Zajceve község is - ahol az orosz erők megőrizték a kezdeményezést. Az RBK gazdasági lap szerint az orosz védelmi tárca legutóbb szeptember 7-én tett bejelentést lakott település elfoglalásáról, a Bahmuttól (Artemivszktől) délkeletre fekvő Kodema esetében.

Konasenkov szerint a Harkiv megyei Kupjanszk irányából három ukrán taktikai zászlóalj-csoport sikertelenül támadást kísérelt meg Persotravneve, Kiszlivka és Beresztove felé, ami több mint 120 katona, öt harckocsi, 12 páncélozott harcjármű és 14 jármű elvesztésével járt. Ugyanebben a régióban az orosz tüzérség Petrovszke közelében megsemmisített két, összesen 25 tagú ukrán diverzáns- és felderítő csoportot és két nagykaliberű gépfegyverekkel felszerelt kisteherautót.

A tábornok közölte, hogy Zajceve orosz bevételénél az ukrán 58. gépesített lövész- és a 128. hegyi rohamdandár több mint 120 katonát veszített, Novij Komarnál pedig légicsapások megölték az 56. gépesített lövészdandár mintegy hatvan katonáját, elpusztítva két tankot és öt gépjárművet is. Mint mondta, az ukrán erők a donyecki régióban lévő Limannál nem hajtottak végre aktív harci cselekményt.

Gyenyisz Pusilin, a régió vezetője Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy a térségben az ukrán erők által visszafoglalt Limannál a legnehezebb a helyzet, de mindenütt "tovább stabilizálódik".

18:24
Hazaárulás miatt emeltek vádat Oroszországban Vlagyimir Kara-Murza Kreml-kritikus ellenzéki újságíró ellen

Hazaárulás miatt emeltek vádat Oroszországban Vlagyimir Kara-Murza Kreml-kritikus ellenzéki újságíró ellen az orosz vezetést bíráló külföldi közszereplései miatt - közölte csütörtökön védője, Vagyim Prohorov.

"Védencünket ellen hazaárulás miatt emeltek vádat három eset nyomán, amelyek során nyilvános rendezvényeken bírálta az orosz vezetést Lisszabonban, Helsinkiben és Washingtonban" - mondta az ügyvéd, hozzátéve, hogy Kara-Murza nem ismeri el bűnösségét.

Az orosz igazságszolgáltatási szervek korábbi közleménye szerint a nyomozók úgy vélik, hogy a publicista már "hosszabb ideje együttműködött egy NATO-tagországgal".

A Kommerszant című gazdasági lap az RT orosz állami televízió saját forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy "Kara-Murza éveken át Oroszország biztonsága ellen irányuló segítséget nyújtott NATO-tagállamok szervezeteinek, és ezért havonta mintegy 30 ezer dolláros díjazásban részesült" -.

17:27
Bizonyítékai vannak a svéd hatóságoknak arra, hogy robbanások történtek

helyszíni szemle alapján bizonyítékai vannak a svéd hatóságoknak arra, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat vezetékszálain - közölte csütörtökön az ország nemzetbiztonsági hivatala.

"A helyszínelés során megállapítottuk, hogy robbanások történtek az Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 gázvezeték svéd gazdasági zónában húzódó részein" - tájékoztatott a hivatal, amely egyúttal "súlyos szabotázst és komoly károkat" is említ.

Mats Ljungqvist svéd főügyész arról tájékoztatott, hogy több, helyszínen talált bizonyítékot lefoglaltak, ám részleteket nem közölt.

A dán hatóságok egyelőre nem adtak információt a vizsgálat dániai területen folyó részének eredményéről.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz felet nem vonták be a vizsgálatba, s leszögezte: az orosz tulajdonú vezetéket érintő nyomozás az orosz fél részvétele nélkül nem tekinthető hitelesnek.

16:53
Biden találkozhat Putyinnal

Több szakértő is elmondta már, hogy a háború csak amerikai - orosz tárgyalásokkal érhet véget. Most úgy tűnik, hogy Joe Biden már hajlik egy esetleges Vlagyimir Putyinnal folytatott megbeszélésre, legalább is ez derül ki a TASS egyik kérdésére adott válaszából. Biden azt mondta, hogy még nem született döntés az ügyben, ugyanakkor nem zárta ki azt sem, hogy megbeszélést folytat majd az orosz elnökkel. Amennyiben megvalósul a találkozó, akkor arra a G20 vagy az APEC csúcson kerülhet sor.

16:22
Moszva szerint álhírek terjednek a kivándorlásról

Hamis hír lehet az orosznyelvű Forbes magazinnak az a közlése, hogy a részleges mozgósítás kezdete óta 700 ezren hagyták el Oroszországot - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.

A szóvivő azt mondta, hogy nem rendelkezik pontos adatokkal az elvándorlásról, de a valódiak szerinte "távol állnak" a magazinban közöltektől. Peszkov úgy vélekedett, hogy a 700 ezres szám "hírlapi kacsának tűnik".

A Forbes.ru honlapján kedd óta látható az a jelentés, miszerint a részleges mozgósítás szeptember 21-i elrendelése óta 700 ezer orosz állampolgár hagyta el az országot.

15:48
Oroszországnak csatlakoznia kell a NATO-hoz

John Bolton, az Egyesült Államok korábbi ENSZ-nagykövete és a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Amerika érdeke, hogy Oroszország a NATO tagja legyen. Szerinte a Szovjetunió összeomlását követően Washington számította arra, hogy Moszkva is csatlakozik a blokkhoz, hiszen Jelcin alatt az oroszok közeledtek a Nyugathoz. Szerinte viszont mostmár csak akkor csatlakozhat Oroszország, ha kormányváltás történik, majd ezt követően egy átmeneti időszakban az ország alaptörvényét is újraírják.

14:55
Moszkva felszólította Ukrajnát

Az orosz Szövetségi Tanács elnöke, Valentina Matvienko csütörtökön felszólította Ukrajnát, hogy a G20 országok Indonéziában tartandó csúcsán üljenek tárgyalóasztalhoz.

Üljünk le együtt az asztalhoz, próbáljuk megérteni egymást és megoldást találni" - mondta.

Kiemelte, hogy Oroszország a párbeszéd és a béketárgyalások pártján áll, de Ukrajna folyamatosan elutasítja a kezdeményezéseket. Szerinte ez azért van, mert Kijev nem önállóan hozza meg a döntéseket, hanem a főnökeik utasítását követik.

14:23
Döbbenetes időjárás-jelentés Oroszországban - képek

A NTV időjárás-jelentésében már az újonnan Oroszországhoz csatolt területek is szerepelnek, ez jól látható az alábbi két fényképen is.

13:54
Figyelmeztetést adott ki Oroszország

A Magyarországon is egyre népszerűbb Telegram titkosított üzenetküldős alkalmazás bizonyos biztonsági hibái miatt veszélyes lehet az orosz katonák számára, mert könnyen az ellenség kezére juthat a pontos helyzetük, hívta fel rá a figyelmet Igor Bederov a T.Hunter nevű informatikai cég vezető informatikusa és elemzője.

13:41
Európa elkezdte felhasználni a gáztartalékokat

Az Interfax értesülései szerint Lengyelország és Franciaország már elkezdte felhasználni a gáztartalékokat, ami nem jelent sok jót a télre nézve.

12:35
Ezt tervezik Putyin születésnapján

Dimitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint Vlagyimir Putyin a születésnapját, október 7-ét is munkával tölti majd, a CIS országok vezetőivel fog találkozni.

12:26
Stabilizálódik a front

Denisz Pushilin, a Donyecki népköztársaság vezetője szerint stabilizálódik a front. Artyemovszk irányában az oroszok területeket tudtak visszafoglalni, azonban Krasznokamenszki járásban továbbra is nehéz a helyzet, de folyamatosan javul Pushilin szerint.

12:09
Brutális offenzívára készül Oroszország

Az elmúlt hetekben Ukrajna több fronton is ellentámadásba tudott lendülni, aminek legfőbb oka, hogy jelenleg nagyon kevés orosz katona tartózkodik egy elnyújtott fronton, az ukránok pedig az amerikai titkosszolgálat segítségével képesek felderíteni a frontvonal azon szakaszait, ahol koncentrált erővel át lehet törni az orosz védelmet. Oroszország viszont háromszázezer katonát mobilizál, ami ugyan nem azonnali segítség, de sorsdöntő lehet az elkövetkező hónapokban, miközben továbbra is kérdéses, hogy Kijevnek milyen tartalékai vannak az emberanyag tekintetében.

A teljes cikk ITT olvasható!

11:21
Négyen meghaltak Donyeck megyében

Az elmúlt 24 órában az orosz erők támadásaiban meghalt négy civil, valamint hárman megsérültek Donyeck megyében, nem számítva Mariupolt és Volnovakhát – jelentette a megye kormányzója, Pavlo Kirilenko.

Oroszország az éjszaka ágyúzta Harkovot, ott három ember sérült meg – mondta Oleh Sziniehubov, a megye kormányzója.

11:06
Az ukránok álltak Dugina kivégzése mögött

A New York Times-nak nyilatkozó amerikai tisztségviselők szerint Ukrajna áll Darija Dugina politikai kommentátor és újságíró kivégzése mögött. Washington az üggyel kapcsolatban kifejezte nemtetszését, szerintük Kijev nem egyeztetett a tervről és mindez csak a konfliktus eszkalációjához vezet.

A teljes cikk ITT olvasható.

10:43
Moldova fontos bejelentést tett

Moldovában a külügyminisztériumba kérették csütörtökön Oleg Vasznyecov orosz nagykövetet, és közölték vele, hogy Chisinau nem ismeri el a megszállt ukrajnai területeken tartott népszavazások eredményét, és a "lehető leghatározottabban" elítéli a területek Oroszországhoz csatolását.

10:14
Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz

Thierry Breton, az uniós belső piacért felelős biztos szerint Ukrajna nem csatlakozhat a NATO-hoz, amíg a területén háború van.

"Zelenszkij kérelmezte Ukrajna NATO-csatlakozását, azonban ismert, hogy ilyen kérdés nem kerülhet az asztalra, amíg az ország területén harcok zajlanak. Jelenleg is háború van Ukrajnában és lehetetlen megjósolni, hogy mikor ér véget" - jelentette ki.

09:47
Videón a zaporizzsjai terület elleni támadás
09:40
Megállították az ukrán előrenyomulást

Az ukrán ellentámadás Herszon környék lelassult, míg a terület északi részén teljesen megállt az orosz védelmi vonaloknál, ami azt jelzi, hogy az ukránoknak újra kell szerveződnie, mielőtt folytatni tudják az offenzívát - olvasható a Ria Novosti Telegram-csatornáján.

09:10
Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán fegyveres erők közlése szerint a háború kezdete óta megöltek 61660 orosz katonát, valamint megsemmisítettek többek közt 2463 orosz tankot, 266 repülőt és 232 helikoptert.

12