Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 273. napjáról.

21:57
Lembergben is súlyos következményei voltak a rakétacsapásoknak

A mai nap folyamán egész Lemberg áram nélkül maradt az ukrán energetikai infrastruktúrára mért nagy erejű orosz rakétacsapások miatt,

mostanra helyreállt az áram- és vízellátás.

Andrij Szadovij polgármester közölte, hogy a tervezett áramkimaradások továbbra is érvényben maradnak.

21:38
Ezt mondta Putyin legfőbb szövetségese

Békekötésre szólított fel Oroszország és Ukrajna között Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) jereváni csúcsértekezletén szerdán.

Minden háború béketárgyalásokkal ér véget. Nem engedhetjük meg, hogy az orosz és ukrán testvérnépet évtizedekre vagy évszázadokra kölcsönös gyógyíthatatlan sebek válasszák el egymástól

- mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta kollégáinak, hogy Ukrajnáról zárt ajtók mögött fog beszélni.

A vasárnap újraválasztott kazah elnök szoros szövetséget ápol Moszkvával, de már korábban is bírálta Oroszország ukrajnai háborúját.

21:11
Zelenszkij újra fenyegetőzik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította Ukrajna ENSZ-nagykövetét, hogy a szerdai orosz rakétacsapások miatt követelje a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon ítélte el a szerdai orosz rakétatámadásokat.

Az ukrán hadsereg legyőzésére képtelen ellenség civilek, hőerőművek, egészségügyi intézmények, sőt csecsemők ellen is hadat visel

- fogalmazott a főparancsnok, utalva arra, hogy egy szerdára virradóra végrehajtott orosz rakétatámadás során találat ért egy szülészeti osztályt Zaporizzsja megyében, és meghalt egy újszülött.

Zaluzsnij köszönetet mondott a partnerországoknak az Ukrajnának adott légvédelmi és rakétaelhárító rendszerekért kiemelve, hogy "az európai béke közvetlenül függ Ukrajna stabilitásától és biztonságától".

20:34
Az amerikaiak szerint megint kifogytak az oroszok a rakétákból

Az oroszoknak az ukrajnai háború kezdete óta logisztikai problémáik vannak - magyarázta Austin egy katonai repülőgépen a vele utazó újságíróknak.

A Pentagon vezetője hozzátette: jelenleg a tüzérségi lövedékek hiánya jelenti a legnagyobb gondot, miután az ukránok több orosz lőszerszállítmányt megsemmisítettek.

Oroszország a háború kezdete óta erősen támaszkodik a tüzérségre, és a csapatmozgások előtt rendszeresen lövi az ukrán erőket.

"Az efféle műveletekhez nagyon sok lőszerre van szükség" - mutatott rá Austin. "Nem vagyok biztos benne, hogy van elég lövedékük ahhoz, hogy hasonló támadásokat hajtsanak végre a jövőben" - tette hozzá.

A tárcavezető megjegyezte: az orosz precíziós lövedékek készlete jelentősen csökkent a háború kilenc hónapja alatt, és Moszkva a szankciók miatt nem tudja megfelelő ütemben pótolni őket.

19:59
A légvédelem a Kijevre kilőtt 31 rakétából 21-et lelőtt

Vitalij Klitschko kijevi polgármester megerősítette, hogy három ember, köztük egy 17 éves lány meghalt a mai bombázásokban.

Elmondta, hogy Kijevben 11 ember sérült meg az oroszok november 23-i támadásai következtében.

19:19
Kitűzték az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős ülését

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglalkozó sürgős ülését november 23-án 16 órára tervezik New Yorkban - közölte szerdán Dmitrij Poljanszkij, Oroszország első ENSZ-nagykövet-helyettese.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videohíváson keresztül jelentette be felszólalását, ami Poljanszkij szerint sérti a Biztonsági Tanács eljárási szabályzatát.

Poljanszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajna az ország infrastruktúráját ért mai orosz csapásokat követően az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte.

18:52
Kibertámadás érte az EU parlamentet

Kibertámadás érte az Európai Parlamentet, miután Oroszországot a terrorizmus állami támogatójának nyilvánították - közölte egy szóvivő.

Az uniós politikusok korábban megszavazták, hogy Oroszországot a terrorizmus állami támogatójának nyilvánítsák, miután azzal érveltek, hogy Moszkva polgári célpontokra, például energetikai infrastruktúrára, kórházakra, iskolákra és óvóhelyekre mért katonai csapásai sértik a nemzetközi jogot.

18:31
Svájc további szankciókat fogadott el Oroszország ellen

A svájci kormány újabb szankciókat fogadott el Oroszország ellen, összhangban az Európai Unió nyolcadik szankciócsomagjával az ukrajnai háború miatt.

A svájci kormány hozzátette, hogy az intézkedések szerdán késő este lépnek hatályba.

17:53
Leállások a Pivdennoukrainszki atomerőműben

Az Energoatom ukrán atomenergetikai vállalat közölte, hogy több blokkot leállítottak a dél-ukrajnai Pivdennoukrajnai atomerőműben.

Az Energoatom szóvivője elmondta:
Az erőműben minden rendben van, de az elektromosáram termelés leállt.

17:31
Drámai moldáv bejelentés

Tömeges áramkimaradások kezdődtek szerdán Moldovában az ukrajnai energiahálózatban keletkezett károk miatt - közölte Andrei Spinu miniszterelnök-helyettes, infrastrukturális és regionális fejlesztési miniszter.

Az ukrajnai energiarendszer helyzete miatt az utóbbi órában tömeges áramkimaradások kezdődtek országszerte. A Moldelectrica dolgozik az áramszolgáltatás helyreállításán

- írta Andrei Spinu Telegram-csatornáján.

A Moldelectrica állami áramszolgáltató megerősítette a hírt. Korábban a kormány utasítására titkosították a cég honlapján szereplő adatokat.

A moldovai elektromos hálózat a szovjet idők óta összeköttetésben van az ukrajnai és Dnyeszter melléki hálózatokkal.

17:00
Nagy-Britannia először küld helikoptereket Ukrajnának

Nagy-Britannia három "Sea King" helikoptert fog küldeni Ukrajnának - közölte a Brit Védelmi Minisztérium vezetője, Ben Wallace. Az AFU emellett 10 ezer tüzérségi lövedéket is kap.

16:28
Evakuálják Kijev egy részét

"Ez a második világháború óta a legrosszabb tél" - mondta Vitalij Klitschko kijevi polgármester a Bild című német lapnak. Klitschko szerint a lakosoknak fel kell készülniük a "legrosszabb forgatókönyvre" a téli áramkimaradások közepette.

16:09
Itt az orosz bejelentés

Az orosz parlament elfogadta a szankcióellenes szabályozási csomagjának bővítéséről szóló törvényjavaslatot - jelentette a TASZSZ hírügynökség.

A törvényjavaslatot még kétszer fogják áttárgyalni a döntéshozók, mielőtt végső jóváhagyásra az orosz felsőházhoz és Vlagyimir Putyin elnök elé kerülne.

15:56
Halottak Kijevben a bombázás után

Legalább három ember meghalt és hat megsebesült az orosz rakétacsapások következtében Kijevben - közölte a városvezetés.

Olekszij Kuleba, a regionális katonai közigazgatás vezetője elmondta, hogy az egész kijevi régió áram nélkül maradt, miután Moszkva kritikus infrastruktúrát célzott meg.

Kijev polgármestere, Vitalij Klitschko szintén a Telegramon számolt be arról, hogy a város vízellátása megszűnt.

14:23
Moldova felében nincs áram

Andrei Spînu, Moldova miniszterelnök-helyettese súlyos áramkimaradásról számolt be az ukrán energetikai infrastruktúrát ért orosz támadást követően.

A Moldelectrica, az állami tulajdonú energetikai vállalat azon dolgozik, hogy az ország több mint 50 százalékát visszakapcsolja az áramszolgáltatásba - tette hozzá.

14:10
Orosz rakéta Harkov felett – videó

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója osztotta meg a videót.

13:47
Robbanások Kijevben

Több robbanás történt Kijevben, miután Oroszország újabb rakétahullámot zúdított Ukrajnára. Kijev polgármestere, Vitalij Klicskó megerősítette a kritikus infrastruktúrát ért csapást, a robbanásokat áramkimaradások követték. Robbanások voltak Mikolajiv és Dnyipropetrovszk régiókban is.

13:33
Légiriadó Ukrajna egész területén

Légiriadót adtak ki Ukrajna egész területére miután robbanásokról érkeztek jelentések az ország déli és keleti régióiból - írja a Reuters.

Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója szerint Oroszország újabb rakétatámadást indított, és felszólította az embereket, hogy maradjanak az óvóhelyeken.

13:02
Európai Parlament: Oroszország terrorista rezsim

Az Európai Parlament terrorista rezsimnek nyilvánította Oroszországot az Ukrajna elleni brutális háborúja miatt, és felszólította a világ demokráciáit, hogy kövessék példáját.

A képviselők nagy többsége által elfogadott, nem kötelező érvényű állásfoglalásban az Európai Parlament szerint Oroszország terrorista rezsimnek minősül a polgári infrastruktúra szándékos fizikai rombolása és az ukrán civilek tömeges meggyilkolása miatt, amelynek célja az ukrán nép kiirtása.

A parlament sürgette az EU 27 tagállamát, hogy ugyanezt a minősítést tegyék meg "az ezzel járó összes negatív következménnyel együtt" (The Guardian)

12:25
Orosz rakéta csapódott a szülészet épületébe

Orosz rakétatámadás érte a Zaporizzsja melletti Vilnianszka Kórház szülészetét az éjszaka – írta Olekszandr Sztarukh, Zaporizzsja megye kormányzója a Telegramon. A támadásban egy újszülött meghalt.

12