Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 276. napjáról.

06:07
Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

23:26
Az Ukrán média szerint két civil holttestét ásták ki egy ház udvarán Herson megyében

Két civil holttestét exhumálták egy ház udvarán, a Herson megyei Lvivski Otruby faluban.

 

22:02
4000 segélyközpontot hoznak létre Ukrajnába

Az orosz rakétatámadásokat követően Ukrajnában sok helyen leállt az áramszolgáltatás, a fűtés, a vízellátás és a mobilkommunikáció.

A hatóságok közölték, hogy 4000 segélyközpontot hoznak létre, hogy segítsenek az embereknek a támadások után.

19:56
Ukrajna szerint az oroszok átcsoportosítják az erőiket

Az ukrán fegyveres erők vezérkara arról számolt be, hogy szerintük Oroszország átcsoportosítja erőit, hogy megerősítse egységeit a Donyecki területen lévő Lyman és Avdijivka, valamint a Zaporizzsjai területen lévő Novopavlivka közelében.

A jelentések szerint Moszkva megerősíti védelmi vonalait, felszereléseket küld a térségbe és "folytatja az offenzívát bizonyos irányokban".

18:47
Heves ágyúzás ért egy donyecki várost

Orosz tüzérségi támadás ért egy lakóházat Ukrajna donyecki területen található, a stratégiai fontosságú Bakhmut várostól 17 kilométerre nyugatra fekvő Chasiv Yar városában.

A támadás következtében három civil megsebesült.

18:06
Újabb orosz-ukrán fogolycsere történt

Kilenc orosz hadifogolyért cserébe 12 ukrán szabadult ki a hadifogságból, köztük három eltűntnek hitt civil - írja a The Guardian.

A fogolycsere tényét a Reuters is megerősítette az orosz Tass hírügynökségre és a moszkvai védelmi minisztériumra hivatkozva.

17:25
Egyre több halálos áldozata van Herszon régió bombázásának

Több tucatnyi ember halt meg Herszonban november 9-e óta, amikor az orosz csapatok megkezdték a kivonulást a régióból - közölte ma Ihor Klimenko rendőrfőkapitány.

Összesen 32-re tette a számukat, akik nagyrészt a várost ért rakétacsapásokban haltak meg.

November 24-én az orosz csapatok 17 rakétát lőttek ki a városra, hét ember meghalt és 21 megsebesült.

Klimenko hozzátette, hogy hét rendőrkapitányság nyílt újra Herszonban régióban, közülük négy Herszon városban - írja a Sky News.

16:45
Kijevben egyre több lakásban kapcsolják vissza az áramszolgáltatást

Jelentősen javult az elmúlt 24 órában az ukrán főváros lakóházainak távhő- és áramellátása a kijevi polgármester szombati bejelentése szerint.
Vitalij Klicsko azt mondta, hogy az ukrán fővárosban a lakóépületek már mintegy a 90 százalékát látják el távhővel az egy nappal korábbi bő egyharmad helyett. Kijevben a fogyasztóknak azonban még mindig csaknem a 25 százaléka van áram nélkül, ami azonban így is javulás a pénteki mintegy 50 százalékhoz képest. Az ukrán polgármester szombaton elmondta azt is, hogy a vízellátást teljesen helyreállították.
Vitalij Klicsko hangsúlyozta, hogy a szakemberek folytatják a helyreállítási munkálatokat az ukrajnai polgári infrastukturális létesítmények elleni szerdai újabb nagyszabású orosz rakétatámadás következményeinek elhárítása céljából.

16:07
A belga miniszterelnök is megérkezett Kijevbe

Alexander de Croo belga miniszterelnök szombaton Kijevbe érkezett. A háború kitörése óta első alkalommal tett látogatást az ukrán fővárosban. A Twitteren azt írta: „Az előttünk álló hideg téli hónapokban Belgium új humanitárius és katonai segítséget nyújt Ukrajnának." Belgium további 37,4 millió euró pénzügyi támogatást ígért Ukrajnának.

15:25
Novák Katalin Kijevben

Novák Katalin magyar államfő megérkezett Kijevbe, ahol tárgyalóasztalhoz ült Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A Sándor-palota által közreadott képen Andrij Jermak, Ingrida Simonyte, Alexander De Croo, Volodimir Zelenszkij, Novák Katalin, Mateusz Morawieczki és Denys Smyhal ukrán miniszterelnök (b-j) Kijevben.Forrás: MTI/Sándor-Palota

A találkozón részt részt vesz Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője, Ingrida Simonyte litván miniszterelnök, Alexander De Croo belga miniszterelnök,valamint Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök és Denys Smyhal ukrán miniszterelnök is.

14:56
Megkezdődött a herszoniak evakuálása

Herszonból elindult Hmelnickij felé az első vonat 100 helyi lakossal, akik úgy döntöttek, hogy élnek a kormány által szervezett ingyenes evakuálás lehetőségével. Főként gyerekek, mozgáskorlátozottak és idősek hagyták el a régiót. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy Herszon megyéből buszokkal Odesszába, Mikolajivba és Krivij Rihbe is ki tudják menekíteni azokat, akik el szeretnék hagyni a térséget. Célba érve speciálisan felszerelt menedékházakba fogják elhelyezni az embereket, majd evakuációs vagonokkal Ukrajna biztonságosabb régióiba szállítják őket.

14:15
Tűzifa-kiviteli tilalmat rendelt el az ukrán kormány

Denisz Smihal kormányfő a péntek délutáni kabinetülés után adta hírül, hogy megtiltják a tűzifa külföldre történő kivitelét. Annak érdekében vezették be a korlátozást, hogy az ukrán nép számára legyen elegendő az energiaforrásból. Mint mondta, számos, különösen a frontvonal közelében fekvő településen, ma már a fő tüzelőanyag a fa. Az ukrán energiarendszer elleni orosz támadások csak növelik ennek az energiaforrásnak a stratégiai jelentőségét. 

13:43
Az EU hozzájárul az áramellátás részleges pótlásához

Az EU 200 transzformátort és 40 generátort ad Ukrajnának az energiaszektor támogatására. A bejelentést Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Volodimir Zelenszkij elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében jelentette be.

13:05
130 000 kijevi lakos továbbra is áram nélkül van

A kijevi kormány közölte, hogy reggel 9 óra 30 perckor a vízellátás teljes mértékben helyreállt a főváros minden területén, azonban az áram és fűtés helyreállítása nagyobb problémát okoz, még mindig 130 000 kijevi lakos van áram nélkül. A javítási munkálatok folyamatban vannak.

12:29
A britek szerint Oroszország nukleáris robbanófejektől megfosztott rakétákat lő ki

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország nagy hatótávolságú rakétáinak készlete annyira kimerült, hogy valószínűleg eltávolítják a nukleáris robbanófejeket az elöregedett nukleáris cirkálórakétáikról és ezeket lövik ki Ukrajnára. A legfrissebb hírszerzési adatok szerint egy lelőtt AS-15 Kent cirkálórakéta roncsait találták meg, amelyet az 1980-as években „kizárólag nukleáris rendszerekhez" terveztek.

12:01
Volodimir Zelenszkij Vishorodban tartott szemlét

Volodimir Zelenszkij pénteken a Kijevtől északra fekvő Vishorod városába utazott, hogy felmérje az orosz rakéták által okozott anyagi és emberi veszteségeket. Kijev külvárosában két nappal ezelőtt egy orosz rakétacsapás következtében hét embert meghalt. Az ukrán elnök felkereste a felállított sürgősségi központok egyikét is, amelyeket hő-, víz-, áram- és mobilkommunikáció biztosítására hoztak létre.

11:32
Fokozott támogatás

Az Európai Unió fokozza erőfeszítéseit annak érdekében, hogy Ukrajnát támogassa az áramellátás és a fűtés helyreállításához és fenntartásához - mondta az Európai Bizottság vezetője. Ursula von der Leyen a Volodimir Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetést követően tett nyilatkozatában kijelentette, hogy az EU nagy összegű adományok szállítását készítette elő az uniós országokból és az Európai Bizottság tartalékaiból.

10:53
Ferenc pápa: Ukrajna vezetőinek távlatokban kell gondolkodniuk

Ukrajna vezetőinek távlatokban kell gondolkodniuk a béke biztosításához – mondta Ferenc pápa, utalva arra, hogy Kijevnek engedményeket kell tennie az Oroszországgal folytatott háború befejezése érdekében. A háború kilenc hónapos évfordulója alkalmából közzétett nyílt levelében a pápa méltatta az ukránok erejét a támadással szemben. A világ megismert egy merész és erős népet, egy olyan népet, amely szenved és imádkozik, sír és küzd, ellenáll és reménykedik: egy nemes és mártírhalált halt népet.

10:26
Olajársapkára készülnek

A Bloomberg jelentése szerint az EU diplomatái péntek este találkoztak, hogy megállapodásra jussanak egy olyan árszintről, amelyen korlátozzák az orosz olajexportot. Az európai kormányoknak mindeddig nem sikerült megegyezniük a december 5-i határidő előtt. A G7-ek hordónkénti 65-70 dolláros felső határára vonatkozó javaslatát egyesek túl magasnak, mások túl alacsonynak tartják.

09:56
Angela Merkel ezért nem tudott Putyinra hatni

Angela Merkel szerint a hivatali ideje utolsó hónapjaiban a "béna kacsa" pozíciója többé-kevésbé lehetetlenné tette számára, hogy befolyásolja Vlagyimir Putyin viselkedését. A volt német kancellár védekezőnek és csendesen dacosnak tűnt azzal kapcsolatban, hogy az ukrajnai inváziót megelőzően képtelen volt megváltoztatni az orosz elnök döntéshozatali folyamatát, és a német Spiegel hírmagazinnak azt mondta, nagyon is tudatában van annak, hogy képes tárgyalni Putyinnal.

12