Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 279. napjáról.

07:29
Putyin fegyvere a tél

Oroszország valószínűleg továbbra is támadni fogja Ukrajna elektromos hálózatát, gázinfrastruktúráját és az embereknek nyújtott alapvető szolgáltatásokat – mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök megpróbálja a telet háborús fegyverként használni Ukrajna ellen.

06:33
Gabona Ukrajnából

A Gabona Ukrajnából program azzal, hogy a kezdeményezésre felhalmozott források már meghaladják a 180 millió dollárt, történelmileg az egyik legnagyobb ukrán humanitárius kezdeményezés. És még nagyobb lesz - mondta az ukrán elnök, aki felidézte, hogy a NATO és az ENSZ támogatása mellett Ausztria, Belgium, Bulgária, Nagy-Britannia, Görögország, Észtország, Írország, Spanyolország, Olaszország, Kanada, Katar, Lettország, Litvánia, Hollandia, Németország, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia, az Egyesült Államok, Törökország, Magyarország, Finnország, Franciaország, Horvátország, Csehország, Svájc, Svédország, Japán, a Koreai Köztársaság és az Európai Unió jelentette be pénzügyi, technikai vagy logisztikai hozzájárulását a Gabona Ukrajnából kezdeményezéshez.

06:06
Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 28-án az ukrán-magyar határszakaszon 4335 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3648 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 115 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 28-án 31 ember, köztük 19 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

05:45
Lövészárokháború

Lövészárokháborúvá fajulnak a harcok a kelet-ukrajnai Bakhmut térségében, ahol naponta több száz halottról és sebesültről számolnak be a harcoló felek. Oroszország az elmúlt hetekben friss alakulatokat telepített a térségbe, de sem az orosz, sem az ukrán erők nem értek el jelentős áttörést a több hónapos harcok után.

05:19
Vészleállások

Ukrajna bejelentette, hogy rendszeres vészhelyzeti áramszünetet kényszerült bevezetni országszerte, miután kudarcot vallott az orosz rakétacsapások által sújtott energiainfrastruktúra helyreállítása.

Az Ukrenergo országos hálózatüzemeltető közleménye szerint több erőmű vészleállást hajtott végre, és az áram iránti kereslet megnőtt, mivel a fővárosban és az ország jelentős részén havas téli időjárás van.

A DTEK, Ukrajna legnagyobb magán villamosenergia-termelője azt mondta, hogy 60%-kal csökkentené fogyasztói áramellátását Kijevben, ahol a hőmérséklet 0°C körül mozog.

04:54
Aggregátorokra gyűjtenek

Az ukrán elnök hétfőn találkozott a United24 adománygyűjtő platform Kijevben tartózkodó jószolgálati nagyköveteivel, akikkel átbeszélték, hogy az adománygyűjtés pillanatnyilag legfontosabb csapásiránya a tél átvészeléséhez szükséges berendezések, aggregátorok és egyéb energetikai berendezések beszerzése.

04:31
Növeli a támogatását Hollandia

Telefonon beszélt egymással az ukrán elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök. Hollandia jelentős segítséget nyújt Ukrajnának az orosz háborús bűncselekményeket vizsgáló Törvényszék felállításában és a holland kormányfő jelezte, hogy jövőre növelni fogják az Ukrajnának nyújtott anyagi támogatást - jelentette be Volodimir Zelenszkij.

04:18
Északi támogatás

Hétfőn hét észak-európai ország külügyminiszterével tárgyalt Volodimir Zelenszkij Ukrajna védelmi és újjáépítési szükségleteiről. Finnország, Észtország, Lettország, Litvánia, Svédország, Norvégia és Izland külügyi vezetője vett részt a tanácskozáson.

"Megállapodásaink vannak a további együttműködésről a védelmi és energiaszférában, államunk újjáépítési projektjeiben és a szankciók területén. Az ukrán békeképletet mindegyik delegációval részletesen megvitattuk – azt is, hogy az egyes államok hogyan tudnak részt venni a formula pontjainak megvalósításában" - mondta az ukrán elnök.

04:13
Újra ágyúzták Herszont

A megszállók ismét ágyúzták Herszont és a régió közösségeit. Csupán egy hét alatt az ellenség 258-szor lőtte a Herszon régió 30 településének egyikét - mondta éjszakai videóüzenetében az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy az orosz hadsereg megrongálta azt a szivattyútelepet is, amely Mikolajivot látta el vízzel.

03:59
Ez történt hétfőn

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22