Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 281. napjáról.

06:47
Fegyvereket és készpénzt találtak

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat házkutatást tartott egy oroszbarát volt politikushoz, Jevhen Murajevhez köthető ingatlanokban, ahol fegyvereket és orosz készpénzt találtak – közölte az ügynökség. Murajev pártja, a Nashi és az irányítása alatt álló tévécsatorna az invázió kezdete előtt oroszbarát nézeteket hirdetett, a háború kitörése után a pártot betiltották.

Hetekkel az invázió kezdete előtt az Egyesült Királyság külügyminisztériuma arra figyelmeztetett, hogy Oroszország Murajevet szánja egy új ukrán bábkormány élére. Az állítást a politikus és Moszkva is tagadta.

06:19
Magyarország segít

Magyarország területére 2022. november 30-án az ukrán-magyar határszakaszon 4883 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8160 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 188 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Az ukrajnai háború elől 2022. november 30-án 89 ember, köztük 29 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a rendőrség.

06:14
Holodomor és Patriot

A Bundestag megszavazta azt a határozatot, amely a Holodomort, az 1932-33 közötti Nagy Ukrán Éhinség időszakát az ukrán nép népirtásaként ismeri el. Ez egy döntés az igazságért, és nagyon fontos jelzés a világ sok más országának, hogy az orosz megtorlási törekvésnek nem sikerül átírnia a történelmet - mondta az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij üdvözölt még egy német döntést, amely minden bizonnyal történelmi jelentőségű lesz: a Patriot rendszer áthelyezését Ukrajnába. "Az ukránok minden generációja hálás lesz Scholz kancellárnak, valamint a modern német politikusoknak" - mondta az ukrán elnök.

05:46
Kijevbe érkezett Canterbury érseke

Háromnapos látogatásra érkezett az ukrán fővárosba Canterbury érseke, hogy szolidaritást tanúsítson. Justin Welby találkozik az ukrán egyházak vezetőivel, hogy meghallgassa beszámolóikat az országban zajló eseményekről. Ukrán belső menekültekkel is találkozik, és megfigyeli az egyházak és jótékonysági szervezetek segítő munkáját.

Az érsek azt mondta, hogy az ukránokra "nagyon nehéz tél vár", és meg akarja tudni, hogyan tudja őket támogatni az angol egyház.

Ukrajnába menet az érsek ukrán menekültekkel találkozott a lengyelországi Varsóban.

05:20
Áram és víz után kutatnak a kijeviek

Kijevben közösségi chat-csoportok alakultak, hogy azonosítsák azokat az épületeket vagy lakásokat, ahol épp működnek a közművek  – mondta egy nő a Sky News podcastjában. "Elég furcsa, de még egy többlakásos épületen belül is lehet emelet, ahol nincs se víz, se villany, miközben egy másik emeleten minden szolgáltatás zavartalan" - mondta az asszony, aki szerint a chat-csoportokban cserélnek egymással információt az emberek, hogy mikor hova érdemes bekopogni, ha a telefont vagy a powerbankot szeretnék feltölteni.

A nő azt mondta, hogy a civileket érintő energiakimaradások miatt "ez már nem háború, mert háborúban az egyik hadseregnek a másik hadsereggel kell harcolnia".

04:56
Kanadai kötvények

Kanada sikeresen befejezte az Ukrajna támogatását szolgáló 500 millió kanadai dolláros kötvénycsomag kibocsátását - közölte az ukrán elnök, aki emlékeztetett: valójában Kanada átvállalja ezt az adósságot, hogy segítse az országot. A pénzeszközök Ukrajna állami költségvetésébe kerülnek.

Volodimir Zeleszkij személyes háláját fejezte ki Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek és helyettesének, Chrystia Freelandnek, egyben példaként állította őket, mint olyan partnereket, akik igazán hatékonyan támogatják Ukrajnát.

04:24
6 millióan vannak áram nélkül

Sokat haladt előre az energetikai hálózat helyreállítása, de jelenleg is mintegy 6 millió előfizető van leválasztva az áramról. Továbbra is nagyon nehéz a helyzet a fővárosban, valamint Kijev, Vinnicja, Lviv, Odessza, Hmelnickij és Cserkaszi régiókban - mondta az ukrán elnök.

Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a helyreállítás mellett legalább ennyire fontos a fogyasztók pontos tájékoztatása. A tervezett leállások alkalmával az embereknek tudniuk kell, hogy mikor és mennyi ideig maradnak áram nélkül. Az energiavállalatok és a helyi hatóságok felelőssége, hogy ez a tájékoztatás megtörténjen, és a lehetőségekhez képest kiszámítható legyen az élet, különben az emberek értetlenül állnak a helyzet előtt, ha azt látják, hogy a szomszéd utcában vagy a közeli házban van áram, náluk pedig nincs.

04:10
Újragondolják a védekezést

Az ukrán elnök éjszakai videóüzenetében beszámolt arról, hogy 280 nappal a háború kitörése után elemzik a frontterületek és az államhatár helyzetét, különös tekintettel a megszállók szándékaira, és új, még erőteljesebb ellenintézkedéseket készítenek elő. Átszervezik a katonák ellátását, valamint a fegyver- és lőszerszállítások rendszerét.

"Külön megbeszélést tartottam energetikai és kommunikációs kérdésekről. Rögzítjük a rendszereink védelme érdekében már tett eredményeket, és új megoldásokat is készítünk, hogy megakadályozzuk Oroszország számára Ukrajna belső életének manipulálását. A részletekről kellő időben adunk tájékoztatást" - mondta Volodimir Zelenszkij.

04:00
Ez történt szerdán

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

22