Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 282. napjáról.

06:11
Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

20:16
Spanyolország amerikai légvédelmi rakétarendszereket adott Ukrajnának

A spanyol kormány átadta Ukrajnának a megígért Hawk típusú amerikai légvédelmi rakétarendszerek közül az első néhányat - jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a Telegramon. A közlemény szerint Reznyikov a dél-ukrajnai Odesszában fogadta Margarita Robles spanyol védelmi minisztert, akivel együtt látogatást tett a sebesült ukrán katonákat ápoló egyik kórházban.Spanyolország támogatja Ukrajnát, a humanitárius és biztonsági segítségnyújtás folytatódik. Több harcosunkat Spanyolországban képezik ki, és Madrid már átadta nekünk az első Hawk rendszereket- mondta Reznyikov. A Hawk légvédelmi rendszert az Egyesült Államokban fejlesztették ki, közepes hatótávolságú, repülőgépek megsemmisítésére, későbbi módosításaiban pedig rakéták elfogására is használják.

16:53
Az ukránok egy transzformátorállomásra mértek csapást

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tüzérséggel csaptak le a zaporozsjei régióban található Tokmak város transzformátorállomására. Ezt Jevgenyij Balickij, a régió megbízott kormányzója jelentette be Telegram-csatornáján - írja a Lenta.

16:41
Részleges orosz evakuálás

Az oroszok által Ukrajna déli részén, a Herszon régióban telepített hatóságok közölték, hogy megkezdik néhány mozgáskorlátozott ember evakuálását az oroszok által megszállt Kakhovka városából, a Dnyeper keleti partján.

Az evakuálást szombaton kezdik meg - közölték pénteken egy Telegram-üzenetben.

16:31
Orosz előrenyomulás Donyeckben

Az orosz fegyveres erők a donyecki irányú offenzíva során felszabadították Kurdyumovka falut december 1-jén – közölte a orosz védelmi minisztérium.

Donyeckben, Orekhovatka közelében megsemmisítettek egy amerikai HIMARS rakétarendszert lőszerrel és legénységgel. Ugyancsak ezen a napon 50 orosz katona szabadult a fogságból. Herszon régióban tovább folytatódik a védelmi vonalak építése - írják a közleményben.

16:11
Az EU pénzbírságot és börtönbüntetést javasol az oroszországi szankciók megszegéséért

Az Európai Bizottság által előterjesztett javaslatok szerint az Oroszország elleni uniós szankciókat megszegő vállalatokra világméretű forgalmuk legalább 5%-ának megfelelő pénzbírság vár.

A terv, amelyet az Európai Parlamentnek és az EU 27 tagállamának jóvá kell hagynia ahhoz, hogy hatályba léphessen, azt is tartalmazza, hogy az uniós szankciókat megszegő személyek legalább ötéves börtönbüntetésre számíthatnak - írja a Reuters.

15:59
ENSZ vizsgálat a megölt orosz katonák ügyében

Az ukrajnai eseményeket vizsgáló ENSZ -bizottság vezetője , Eric Mese közölte, hogy a szervezet megvizsgálja az orosz hadifoglyok kivégzéséről készült videókat. Ezt az ukrajnai eseményeket vizsgáló ENSZ független nemzetközi vizsgálóbizottságának sajtótájékoztatóján nyilatkozta.

15:40
Robbanás hallatszott Dnyiproban

Hangos robbanás hangját hallották Dnyipróban december 2-án délután - jelentette a A The Kyiv Independent újságírója.

A robbanás után megszólalt a légiriadó. A helyi Telegram-csatornák fotókat osztottak meg a városban felszálló füstről

15:29
Ukrajna így számol

Ukrajna 13 ezer katonát is veszített az Oroszország elleni, közel 10 hónapja tartó háború kezdete óta - közölte Mihajlo Podoljak elnöki tanácsadó.

Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök főtanácsadója csütörtökön azt mondta, hogy a szám 10-13 ezer között van.

Ez annak a fényében érdekes, hogy a minap Ursula von der Leyen egy videót tett közzé, amiben azt mondta, hogy legalább 20 ezer civil és több mint 100 ezer ukrán katona vesztette életét. A videót gyorsan törölték és egy cenzúrázott beszédet töltöttek vissza a hivatalos Twitter oldalára.

15:12
Biztonsági kockázatot jelentenek az Ukrajnából származó fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Sajnálatos módon a Száhel-övezetben kialakult helyzet mellett az Ukrajnában dühöngő háború a fegyverek és harcosok fő forrásaként szolgál, amelyek megerősítik a terroristák sorait a Csád-tó térségében. A líbiai háború végrehajtásához beszerzett fegyverek és lőszerek jelentős része a Csád-tó régiójába és a Száhel-övezet más részeire kerül. Most pedig az Ukrajna és Oroszország közti háborúhoz használt fegyverek szintén kezdenek beszivárogni a régióba" – állította a Nigéria elnöke.

14:45
Scholz telefonon beszélt Putyinnal

Olaf Scholz német kancellár felszólította Vlagyimir Putyint, hogy mielőbb találjon diplomáciai megoldást az ukrajnai konfliktusra, "beleértve az orosz csapatok kivonását" - hozta nyilvánosságra Scholz szóvivője egy írásbeli nyilatkozatban.

A kancellár különösen elítélte az ukrajnai polgári infrastruktúra elleni orosz légicsapásokat, és hangsúlyozta Németország eltökélt szándékát, hogy támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szembeni védelmi képességének biztosításában" - tette hozzá a szóvivő.

A két vezető egy órán át beszélt egymással telefonon.

14:20
Három halottja van a Herszon régiót ért orosz tüzérségi támadásoknak

Három ember meghalt és hét megsebesült a dél-ukrajnai Herszon régiót ért orosz tüzérségi támadásban az elmúlt 24 órában - közölte pénteken a régió kormányzója.

Jaroszlav Janusevics kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy az orosz csapatok 42 alkalommal bombázták Herszon városát és a régió más részeit ebben az időszakban.

13:53
Az oroszok tárgyalnának

Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitott a tárgyalásokra "Moszkva érdekeinek biztosítása érdekében" - közölte ma a Kreml.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonban azt mondta, hogy a tárgyalásokhoz nehéz közös alapot találni, mivel az USA nem ismeri el az Oroszország által sajátjának vallott ukrajnai "új területeket".

A Kreml közölte: Céljaink elérése érdekében Putyin nyitott a tárgyalásokra minden féllel. A legelőnyösebb út a céljaink diplomáciai úton való elérése"

13:28
Ukrán becslések

Ezek Oroszország harci veszteségeinek tájékoztató jellegű becslései december 2-án, az Ukrán Fegyveres Erők szerint.

13:10
Állatszemeket tartalmazó "véres csomagokat" kapnak az ukrán nagykövetségek

Több ukrán külképviseletre állatszemeket tartalmazó "véres csomagokat" küldtek - állítja Kijev a spanyol "levélbombák" esete után - közölte a Sky News.

A "jellegzetes színű" folyadékkal átitatott csomagokat Kijev magyarországi, hollandiai, lengyelországi, horvátországi és olaszországi nagykövetségeire küldték. A nápolyi és a krakkói főkonzulátusra is érkeztek a csomagokból.

A héten több levélbomba-gyanús küldeményt is találtak Spanyolországban, többek között a spanyol miniszterelnöki hivatalban, az ukrán nagykövetségen és egy Ukrajnának szállító fegyvergyártó cégnél.

Egyelőre nem világos, hogy az incidensek kapcsolatban állnak-e egymással, de úgy tűnik, hogy két Spanyolországba küldött levél ugyanattól a feladótól származik - mivel a csomagoláson azonos e-mail címet találtak.

12:50
Új orosz szoftver a HIMARS-ok ellen

Az Orosz Fegyveres Erők (AF) légvédelmi egységei olyan szoftvert kaptak, amellyel könnyedén le tudják lőni a High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) többszörös kilövésű rakétarendszerű (MLRS) rakétákat. Erről a RIA Novosztyi számol be , utalva a légvédelmi egység egyik parancsnokának nyilatkozatára.

12:26
2023-ig meg kell állapodni a zaporizzsjai atomerőműről a NAÜ szerint

Az év végéig létre kell hozni a zaporizzsjai atomerőmű körüli védőövezetet - közölte az ENSZ nukleáris felügyelő szerve.

Európa legnagyobb atomerőműve, a konfliktus során végig nagy aggodalomra adott okot, mivel a közelben többször is csapások érték a létesítményt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte, hogy reméli, még ebben a hónapban megállapodásra jut Oroszországgal és Ukrajnával egy védelmi övezet létrehozásáról Zaporizzsjában.

11:56
Megsemmisült az ukrán energetikai infrastruktúra 40 százaléka

Oroszország a rakétatámadásokkal tönkretette az ukrán energiarendszer 40 százalékát - áll a magántulajdonban lévő DTEK energetikai szolgáltató vállalat közleményében.

11:25
Németország további hét Gepard harckocsit küld Ukrajnának

Németország tavasszal hét, korábban selejtezésre szánt Gepard harckocsit kíván Ukrajnának szállítani, kiegészítve ezzel a 30 darab légvédelmi harckocsit, amelyeket már most is az orosz hadsereg elleni harcban használnak - jelentette pénteken a Spiegel magazin.

A németországi kormány azt is reméli, hogy a további tankokkal együtt több lőszert is küld a gepárdok számára - jelentették.

A lőszerellátás a Gepardok számára problémásnak bizonyult, mivel Svájc, amely lőszerkészletekkel rendelkezik, semleges státuszára hivatkozva nem hajlandó szállítani.

10:57
Nincs egyetértés Horvátországban az ukrajnai katonák kiképzésével kapcsolatban

A horvát kormány részt venne a közös uniós katonai segítségnyújtásban, az ellenzék szerint viszont ezzel veszélybe sodorja a kabinet az országot, sőt az egésszel csak az otthoni gondokról terelik el a figyelmet. Zoran Milanovic államfő és az ellenzék nem támogatja az ukrán katonák kiképzésre vonatkozó kormányjavaslatot. A parlament is megosztott a kérdésben, így kétséges, hogy meglesz-e a 101 képviselő szavazata a döntés elfogadásához az ukrán katonák kiképzésével kapcsolatosan.

12