Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 284. napjáról.

04:28
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

19:11
Ukrán katonák gyakorlatoznak Csehországban

Ukrán katonák vesznek részt Csehországban egy előre betervezett hadgyakorlaton - közölte Karel Rehla tábornok, a cseh hadsereg vezérkari főnöke vasárnap Prágában. A cseh védelmi minisztérium biztonsági okokból nem közölte, hogy hány katona tartózkodik Csehországban, illetve mikor és hogyan érkeztek az országba. A cseh parlament november végén hagyta jóvá azt a kormánydöntést, miszerint a jövő év végéig a csehek mintegy 4000 ukrán katona számára biztosítanak speciális kiképzést. A kiképzésre négy egy-egy hónapos szakaszban kerül sor. "Ukrán katonák vannak a Libavá katonai körzetben egy tervezett hadgyakorlaton" - mondta Karel Rehla az iDnes című hírportálnak. David Jires, a védelmi tárca kommunikációs osztályának igazgatója szerint az ukránok a parlamentben jóváhagyott jövő évi speciális kiképzéseket készítik elő a csehekkel. A prágai védelmi tárca korábbi közlése szerint a cseh hadsereg az ukrán harckocsizó egységek és speciális egységek katonáit fogja kiképezni. A kiképzés költségeit 975 millió koronára (mintegy 16 milliárd forintra) tervezte a cseh kormány. A pénzt az Európai Unió megtéríti.Jana Cernochová védelmi miniszter kijelentette: a kiképzés a cseh hadsereg számára is hasznos, mert megismerkedhet az ukránoknak a mostani háborúban szerzett tapasztalataival. A cseh hadsereg ugyanakkor 55 szakértőt küld más országokba - elsősorban Németországba és Lengyelországba -, ahol részt vesznek ukrán katonák ottani kiképzésében.

18:30
Herszont támadják az oroszok

Öt rakétát lőtt ki Oroszország Herszonra, amely miatt egy gázvezeték és több ház is megrongálódott. Halottakról nem érkezett jelentés. A helyi hatóságok szerint a herszoni a fogyasztók 85%-a számára helyreállt az áramszolgáltatás.

17:17
Újabb orosz rakétatámadás

Öt rakétát lőttek ki az oroszok Szumi térségére, amellyel az elektromos hálózatban és hét házban tettek kárt - mondta Dmitro Zsivickij kormányzó. Halálos áldozatokról nem érkeztek hírek.

16:32
Oroszország nem exportál olajat a nyugati árplafon szerinti összegért

Oroszország nem exportál olyan olajat, amelyre a nyugati árplafon vonatkozik, még akkor sem, ha Moszkvának el kell fogadnia az olajkitermelés visszaesését

mondta Vlagyimir Putyin elnök energiaügyi szakértője.

Dolgozunk azokon a mechanizmusokon, amelyek megtiltják az ársapka eszköz használatát, függetlenül attól, hogy milyen szintet határoznak meg, mert az ilyen beavatkozás tovább destabilizálhatja a piacot

– mondta Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes.

16:02
Új orosz offenzíva indult

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemivszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok újabb települések elfoglalásáról nem szólt, de tájékoztatása szerint ezen a frontszakaszon ötvennél több ukrán katona esett el és az ukránok hat páncélozott harcjárműve semmisült meg az elmúlt egy nap alatt.

Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők visszavert támadási és ellentámadási kísérletek során a donyecki régió déli részén mintegy negyven katonát, egy gyalogsági harcjárművet és három kisteherautót veszítettek, "Kupjanszk irányában" több mint hatvan katona, két kisteherautó és további két jármű a veszteségük, "Liman irányában" pedig meghalt vagy megsebesült több mint nyolcvan ukrán katona, és megsemmisítettek egy harckocsit, egy gyalogsági harcjárművet és egy páncélozott járművet is.

15:46
Újabb ukrán menekülthullám jöhet

Németország nagykövete az Egyesült Királyságban kijelentette, hogy az ukrán menekültek "újabb hullámára számít "az elkövetkező hetekben, mivel a hideg, téli időjárás már beköszöntött az országban.

A városokban - köztük a fővárosban, Kijevben, idén már havazott - a lakosok a hideg hőmérséklet és az energiaellátást megzavaró orosz támadások együttes kihívásaival küzdenek.

A háború kezdete óta ukrán menekültek százezrei menekültek Németországba.

A diplomáciai fejleményekkel kapcsolatban azt mondta, Németország nem lát alapvető változást az orosz álláspontban, és "egyelőre nem optimista" a Moszkva és Kijev közötti tárgyalásokkal kapcsolatban - írja a Sky News.

14:46
Ferenc pápa újabb imanapot hirdetett meg az ukrajnai béke érdekében

Ferenc pápa vasárnap bejelentette, hogy a békének kívánja szentelni a szeplőtelen fogantatás december 8-i ünnepnapján mondandó imádságot.

Az egyházfő a vatikáni Szent Péter téren, a vasárnap déli úrangyala imádság után mondott olasz nyelvű beszédében közölte, hogy az idei ünnepnapon Szűz Mária közbenjárására bízza a békéért mondott imát.

Hozzátette, hogy a december 8-i ima "különösképpen a mártír ukrán népért" szól.

Ferenc pápa a háború kirobbanása óta több alkalommal mondott már imát a békéért az általános audienciákon.

Egy hónappal a háború kezdete után, március 25-én a Szent Péter-bazilikában bemutatott bűnbánati szertartás keretében felajánlotta Oroszországot és Ukrajnát Mária szeplőtelen szívének.

14:21
Több mint ötszáz település van még mindig áram nélkül Ukrajnában

Több mint 500 ukrán településen nem volt áram vasárnap sem, miután az elmúlt hetek orosz támadásai nagymértékben megrongálták az ország elektromos hálózatát - közölte Evhen Jenin, a belügyminiszter első helyettese az ukrán televízióban.

Kijelentette, hogy az orosz erők továbbra is támadják az ország létfontosságú infrastruktúráját. Jelenleg az ország nyolc régiójában 507 településen nincs áramszolgáltatás.

Hozzátette, hogy Harkiv régió a leginkább érintett, ahol 112 falu van elszigetelve. Donyeck és Herszon régiókban több mint 90, Mikolajiv régióban 82, Zaporizzsja régióban 76, míg a luhanszki régióban 43 helyen nincs áram.

Szombaton az ukrán hatóságok ismét arra szólították fel a civileket, hogy a romló életkörülmények ellenére tartsanak ki.

A déli Mikolajiv régió kormányzója, Vitalij Kim a televízióban azt mondta, hogy ki kell tartani, miközben az áramkimaradások naponta többször sötétségbe borítják az ukránok millióit, nem is beszélve a hidegről. A hőmérséklet már több napja fagypont alatt van az országban.

13:44
Heves harcok Bakhmutnál

Egy grúz katonára hivatkozva a grúz média arról számolt be, hogy Ukrajnában a Donyecki területen lévő Bakhmut város közelében egy 10 órán át tartó csatában öt ukrán oldalon harcoló grúz katona halt meg.

A forrás szerint egy parancsnok pedig megsebesült.

13:00
Heves orosz bombázások Donyeckben

Az ukrán rendőrség közlése szerint az orosz erők az elmúlt 24 órában 12 település ellen indítottak tüzérségi támadást Donyecki területen, ezekben 29 polgári létesítményt rongáltak vagy semmisítettek meg - köztük 15 lakóházat, egy gyárat és egy gépgyártó üzemet is.

12:15
Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán hadvezetés közlése szerint az orosz-ukrán háborúban meghalt orosz katonák száma elérte a 91150 főt. Állításuk szerint az ukrán hadsereg többek között megsemmisített 2922 orosz tankot, 281 repülőt és 263 helikoptert is.

11:41
Az orosz csapatok állítólag aláaknázzák Szeverodonyecket

Az ukrán szeverodonyecki katonai közigazgatás vezetője, Oleksandr Sztrjuk szerint az orosz erők aláaknázzák a város kulcsfontosságú épületeit, köztük az egészségügyi létesítményeket a jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló városban.

11:05
Ukrajna szerint 10.000-13.000 ukrán katona halt meg eddig a háborúban

Mihajlo Podoljak főtanácsadó szerint 10000-13000 ukrán katona halt meg eddig a háborúban; ez az adat messze elmarad a nyugati vezetők becsléseitől - írja The Guardian.

Podoljak szerint a civil áldozatok száma viszont jelentős, a legfrissebb adatok szerint pldául az elmúlt 24 órában legalább három civil meghalt és 16 megsebesült Ukrajnában.

10:30
Joe Biden védelmi minisztere próbál ráijeszteni Európára

A következő néhány év fogja meghatározni a Kínai Népköztársasággal való versengés kereteit és fogja kialakítani Európa biztonságának jövőjét is - jelentette ki az amerikai védelmi miniszter a Reagan Nemzeti Védelmi Fórum nyitóelőadásában szombaton Kaliforniában, megjegyezve, hogy az Egyesült Államok új Nemzeti Védelmi Stratégiája a Kínával való versenyt helyezi az első helyre.

Lloyd Austin kifejtette, hogy az Egyesült Államok versengése Kínával és Oroszországgal az "amerikai innováció és ipar teljes erejét követeli" annak érdekében, hogy képes legyen erősíteni elrettentő képességeit.

A miniszter az ukrajnai háborúval kapcsolatban Oroszországot "szándékos kegyetlenséggel" vádolta, amely civileket és polgári létesítményeket helyez a célkeresztbe.

Az amerikai elrettentő képességek egy jelentős fejleményének, és a "támadóerő rendkívüli megnyilvánulásának" nevezte a pénteken bemutatott az új, nagy hatótávolságú B-21 Raider bombázót.

Lloyd Austin beszédében ismét arra szólított fel a washingtoni törvényhozást, a kongresszust, hogy fogadja el az Egyesült Államok 2023-as szövetségi költségvetését, amiről a tárgyalások megakadtak republikánusok és demokraták között.

09:59
Microsoft: Oroszország valószínűleg fokozni fogja az Ukrajna és szövetségesei elleni kibertámadásait

Clint Watts, a Microsoft kibertámadások elemzésével foglalkozó központjának vezetője figyelmeztetett,hogy a tél folyamán további orosz kibertámadások várhatóak.

Szerinte Oroszország többek között folytatni fogja az ukrán kritikus infrastruktúra elleni kibertámadásokat is.

09:17
Durva harcok

Az ukrán főparancsnokság szerint az elmúlt napon 17 orosz támadást vertek vissza luhanszki és donyeck megyei települések közelében.

Az ukránok szerint továbbá egy orosz Szu-25-ös repülőgépet és egy Orlan-10 típusú drónt is lelőttek, valamint több orosz katonai célpontot is megsemmisítettek.

08:51
Az amerikai hírszerzés szerint

Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója szerint az orosz erők Ukrajnában gyorsabban használják el a lőszereit, mint ahogy azt az ország pótolni tudja.

Haines az NBC News-nak elmondta, hogy Oroszország a precíziós lőszereket még a hagyományos lőszereinél is gyorsabban használta fel.

07:07
Több mint 9000 menekült érkezett szombaton

Magyarország területére 2022. december 3-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5961 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3380 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 170 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2022. december 3-án 257 ember, köztük 83 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

05:50
Szumi megye határát támadták az oroszok

Az orosz erők ágyúzták Esman települést, és 120 mm-es aknavetőkkel eltalálták a határ menti falut – közölte Dmitro Zsivickij Szumi megye kormányzója a Telegramon.

A régió területén legalább négy akna robbant fel.

A robbanás következtében több vezeték és egy helyi vállalkozás műhelye is megrongálódott. Halálos áldozatról nem érkezett jelentés.

12