Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 286. napjáról.

23:13
Az ukrán sajtó robbanásokról számolt be a Dnyipropetrovszk régióban

A Dnyipropetrovszk régió Szinelnikovszkij kerületében történtek robbanások. Légiriadót jelentettek be a térségben. Emellett riasztást jelentettek be Ukrajna Poltava, Kirovograd, Nikolaev és Odessza régióira is. A Zaporozsjei régió Kijev által ellenőrzött részén működik a légvédelem.

21:22
Műtéteket és kórházi kezeléseket függeszthetnek fel Ukrajnában

Az ukrán egészségügyi minisztérium arra kérte a helyi hatóságokat, hogy fontolják meg a nem létfontosságú műtétek és kórházi kezelések felfüggesztését.

Az intézkedésre az ország kritikus infrastruktúráját ért orosz rakétacsapások miatt bekövetkezett áramkimaradások miatt lenne szükség.

19:56
Ukrajna energiadeficite majdnem 20 százalék

A következő napokban az energetikai infrastruktúrát ért december 5-ei orosz támadások következményeinek elhárítás dolgoznak majd a szakemberek, de Ukrajna villamosenergia deficite valószínűleg tartósan fennmarad - mondta Denisz Smihál miniszterelnök.

Jelenleg Ukrajna a szükséges villamosenergia 81 százalékát tudja biztosítani.

19:19
Ukrán tüzérségi csapás érte Donyeck egyik városát

Az ukrán csapatok tüzérségi támadása miatt Yelenovka településen megrongálódott a község egyik közigazgatási épülete, valamint két iskola és egy óvoda - közölte Olekszij Kulemzin donyecki polgármester - írja a Ria Novosti.

17:48
Újabb ukrán-orosz fogolycsere történt

Oroszország és Ukrajna ma közölte, hogy egy újabb fogolycsere keretében mindkét oldalon 60 hadifogoly szabadult ki.

Andrij Jermak ukrán tisztviselő hősként üdvözölte a hazatérő ukránokat és elmondta, hogy köztük többen vannak, akik a déli Mariupol városában - többek között az Azovstal acélműben - harcoltak fogságba kerülésük előtt.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a 60 kiszabadult orosz katonát Moszkvába szállítják, hogy orvosi ellátásban részesüljenek - írja a Sky News.

16:51
Friss térképen az ukrán front
16:44
Ukrán tankokat semmisítettek meg - videó
16:11
Amerika egyre többet importál az oroszoktól

A Ria értesülései szerint az Egyesült Államok megduplázta az Oroszországból érkező import mennyiségét, amelynek az értéke októberben 732 millió dollár volt, ami ugyan még mindig elmarad a háború előtti szinttől, de az elmúlt öt hónap legjobb adata.

15:31
Újabb pusztító rakétacsapásra készülnek az oroszok

Több napba is beletelik, mire Oroszország felkészül egy új masszív rakétacsapásra - jelentette ki Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője keddi sajtótájékoztatóján. Kifejtette, hogy az előkészítés magában foglalja a rakéták útvonalának programozását és különféle hírszerzési információkat.

Az oroszok figyelembe veszik az ukrán légvédelmi rakétarendszerek telepítését, kiszámítva a légvédelem gyenge pontjait - tette hozzá. Ugyanakkor azt sem zárta ki, hogy kedden újabb, a hétfőinél kisebb volumenű rakétatámadást hajtanak végre az orosz erők. Ezt azzal indokolta, hogy Ukrajnában a fegyveres erők napját ünneplik, másrészt a korábbi támadások esetében, október 10-e és október 17-e után is másnap újra támadtak.

14:58
Fontos területeket foglaltak el az oroszok

Az Orosz Védelmi Minisztérium közölte, hogy az orosz hadsereg Krasznolimanszk irányába nyomul előre, az ukrán veszteségek jelentősek. Kiemelik, hogy az offenzívának köszönhetően sikerült előnyös védelmi állásokat kialakítaniuk. Szintén kiderült, hogy az ukránok eközben megpróbáltak több irányban is ellentámadást intézni, azonban sikertelenül.

14:34
Újabb fegyvereket küldtek a lengyelek Ukrajnának

Lengyelország (SAM) S-125 Neva típusú rövid-hatótávú tüzérségi rendszereket küldött Ukrajna számára.

13:50
Zelenszkij elhagyta Kijevet

Volodimir Zelenszkij kedden ellátogatott a Donyeck megyei Szlovjanszkba, az ukrán elnök a fegyveres erők napja alkalmából találkozott a donyecki harcokban résztvevő ukrán katonákkal, kitüntetéseket adott át, és megemlékezett az elesettekről - derült ki egy közösségi oldalon megosztott felvételből.

13:17
Donyecket támadják az ukránok

A Ria értesülései szerint az ukrán fegyveres erők támadást indítottak Donyeckben. Az összecsapások során találatot kapott egy piac, egy bevásárlóközpont és egy szabadidőközpont is. Halottakról nem érkezett hír, de a tüzérségi támadás során legalább egy ember megsérült. Oroszország szerint összesen 14 rakétát lőtt ki Ukrajna.

12:55
Az oroszok elmondták, hogy mik a béke feltételei

Dimitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a béketárgyalások újraindításának egyik feltétele, hogy a különleges katonai művelet minden kitűzött célját elérje Oroszország. Elmondta viszont, hogy jelenleg nem tűnik úgy, hogy a tárgyalásokra sor kerülne, még abban az esetben sem, ha Moszkva eléri a céljait Ukrajnában, hiszen a ukránok nem hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni.

12:20
Oroszország reagált a brüsszeli olajszankcióra

Alekszander Novak miniszterelnök helyettes szerint a Brüsszel által bevezetett ársapka hatással lesz az orosz vállalatokra, az exportra, illetve a kereskedelemre. Azonban szerinte az orosz olajra továbbra is hatalmas a kereslet, biztos abban, hogy új vevőket fognak találni. Kiemelte, hogy az ársapka magasabb árakhoz fog vezetni, valamint a már létező logisztikai hálózatot is felborítja.

11:50
Így gúnyolódnak az oroszok Amerikán

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője reagált arra a hírre, miszerint Lettországban elvették a működési engedélyt a Dozhd (eső) nevű TV csatornától. A médium legutóbb azzal került a nemzetközi sajtó címlapjaira, hogy Oroszország külföldi ügynöknek nyilvánította a szervezetett és betiltotta a működését. Az Egyesült Államok közleményben ítélte el a csatorna betiltását. Zaharova szerint semmi meglepő nincs a mostani esetben, az Egyesült Államoknak ezúttal elég lesz kicserélnie az országok neveit, ha esetleg ismét elítélő nyilatkozatot adnának ki.

11:29
Putyin a kirgiz elnökkel tárgyalt

December 6-án kedden Vlagyimir Putyin telefonon egyeztetett kirgiz kollegájával, Sadyr Japarovval. Mindketten méltatták a két ország közötti dinamikus partneri viszonyt, valamint Putyin fel is köszöntötte a kirgiz elnököt születésnapja alkalmából.

11:13
Itt vannak az ukrán veszteségek

Szergej Szojgu kedden bejelentette, hogy a novemberben 8300 ukrán katona halt meg a fronton. Emellett az oroszok 5 repülőgépet és 10 helikoptert is megsemmisítettek. Az orosz védelmi miniszter arról is beszélt, hogy az ukránok ebben az időszakban 149 tankot és 300 páncélozott járművet is elveszítettek.

10:06
Kibertámadás ért egy orosz bankot

Az Izvesztija értesülései szerint kibertámadás érte a VTB nevű orosz bankcsoportot, amely az egyik legjelentősebb az országban. A bank közleményben jelezte, hogy történetének legnagyobb, külföldről érkező terheléses támadása zajlik. Megjegyezték, hogy emiatt akadozhatnak a bank szolgáltatásai, valamint az online felülettel és az applikációval is lehetnek problémák.

09:44
Ukrajna Oroszországot bombázta

Orosz és ukrán sajtóértesülések szerint dróntámadás ért egy orosz katonai létesítményt Brijanszk térségben.

12