Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 288. napjáról.

04:27
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

00:11
Csalódott a kémkedésért Oroszországban elítélt amerikai

Óriási csalódottságról beszélt egy interjúban az Oroszországban kémkedés vádjával elítélt Paul Whelan, miután kimaradt abból a fogolycsere-megállapodásból, amely biztosította Brittney Griner amerikai kosárlabdázó elengedését.

Paul Whelan egykori amerikai tengerészgyalogos néhány órával azután adott telefonos interjút oroszországi börtönéből a CNN hírtelevíziónak, hogy Joe Biden elnök hivatalosan bejelentette a sportoló szabadon bocsátását, amiért cserébe az Egyesült Államok az orosz fegyverkereskedő Viktor Butot engedte ki a börtönből.

Whelan kijelentette, hogy örül Griner kiszabadulásának, de jelezte, meglepődött azon, hogy ő kimaradt a megállapodásból. Elmondása szerint abban a hitben hagyták, hogy a dolgok a megfelelő irányba haladnak a kormányok közötti tárgyalásokon, és hamarosan történik valami.

Csalódottságról beszélt, mert nem tettek többet az ő elengedése érdekében. Emlékeztetett: hamarosan négy éve lesz annak, hogy letartóztatták. "Egy olyan bűncselekményért tartóztattak le, ami soha nem történt meg, és nem értem, miért ülök még mindig itt" - hangoztatta.

Biden elnök csütörtök reggeli nyilatkozatában közölte: az "Egyesült Államok soha nem fogja feladni", hogy Paul Whelan szabadon bocsátását is elérje. Hozzátette: Whelan ügyét az orosz fél, "illegitim módon", elkülönítve kezelte a Grinerről szóló alkutól.

A fogolycsere lebonyolítása miatt a republikánusok aggályaikat hangoztatták. Kevin McCarthy, a képviselőházi republikánusok vezetője a FoxNews hírtelevíziónak adott interjúban azt vetette fel, hogy vajon Viktor But elengedése, akit a "halál kalmáraként" emlegetnek kiterjedt fegyverkereskedői tevékenysége miatt, nem túlságosan nagy ajándék-e Oroszországnak.

20:32
Az orosz erők Torecket ágyúzták

Az orosz tüzérségi erők heves ágyútűz alá vették csütörtökön a Donyeck megyei Toreck városát, a támadás következtében egy helyi lakos meghalt, két másik megsérült - közölte Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója a Telegram alkalmazáson.

A helyi vezető elmondta, hogy a lövedékek lakóövezetbe csapódtak, legalább 12 ház rongálódott meg, illetve dőlt össze.

Kirilenko figyelmeztetett, hogy minden civil, aki továbbra is a donyecki régióban tartózkodik, halálos veszélynek teszi ki magát. Arra kérte ezért a helyi lakosokat, hogy mihamarabb meneküljenek el a térségből Ukrajna kevésbé veszélyes vidékére.

19:18
Finnország fontolóra venné a törökországi fegyverexportot

Helsinki fontolóra venné a törökországi fegyverexport eseti engedélyezését - jelentette ki csütörtökön Antti Kaikkonen finn védelmi miniszter ankarai látogatása alkalmával.

Stockholm és Helsinki az ukrajnai orosz hadművelet nyomán nyújtotta be felvételi kérelmét a katonai szövetséghez, amihez a NATO mind a harminc tagjának jóváhagyása kell. Egyedül Törökország ellenzi egyelőre a két új tag felvételét arra hivatkozva, hogy kurd szélsőségeseket bújtatnak.

Kaikkonen szerint sem Finnország, sem Svédország nem vezetett be fegyverembargót Törökországgal szemben, azonban Finnország 2019 óta befagyasztotta az új fegyverexport-engedélyek kiadását, miután Törökország katonai offenzívába kezdett Észak-Szíria kurdok lakta térségei ellen.

"Lényegében lehetséges, hogy a jövőben kiadjunk egyes engedélyeket" - közölte a finn tárcavezető, miután török hivatali partnerével, Hulusi Akarral egyeztetett. Mindemellett hangsúlyozta, hogy az engedélyeket eseti alapon fogják kiállítani.

18:31
Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor csütörtökön az Oroszország Hőse címmel kitüntetett katonákat fogadott a Kremlben.

"Igen, ezt tesszük. De ki kezdte? Ki mért csapást a Krími hídra, ki robbantotta fel a kurszki atomerőmű távvezetékét, ki állította le Donyeck vízellátását? Egy milliós város vízellátásának megszakítása népirtás" - hangoztatta az elnök.

Kifogásolta, hogy Donyeck vízellátása érdekében senki sem emelte fel a szavát, ám az orosz csapásokat hangos bírálatok érik. Leszögezte, hogy sem külső reagálások, sem a hírközlés hamisításai nem fogják megzavarni Oroszországot harci feladatainak végrehajtásában.

17:47
Kínai márkák hódítanak az orosz újautó-piacon

Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.

A havi értékesítési adatokból egyre világosabb, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszországból kivonuló nyugati cégek által hagyott űrt az ázsiai ország gyártói töltik be az egyébként zsugorodó piacon.

Novemberben az újautó és kishaszongépjármű eladások 61,6 százalékkal 46 403-ra estek, az első tizenegy hónapban pedig 60,9 százalékkal 548 877-re csökkentek - közölte a napokban az Oroszországban tevékenykedő európai vállalatokat tömörítő szervezet, az AEB járműgyártó-bizottsága.

Amíg januárban a kínai gyártók 8235 járművet értékestettek, addig novemberre már ennek dupláját, 16 138 darabot, piaci részesedésük így 9,6 százalékról 31,3 százalékra ugrott a vizsgált időszakban.

17:00
Peszkov: Elnyújtja a konfliktust, ha Kijevet orosz területek támadására buzdítják

Nem járul hozzá a konfliktus megoldásához az Ukrajnát orosz területek elleni támadásra buzdító német kijelentés - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságíróknak.

Peszkov Steffen Hebestreit német kormányszóvivőnek arra a kijelentésére reagált, amely törvényesnek minősítette az orosz repülőterek elleni ukrán dróntámadásokat. Peszkov szerint az ilyen nyilatkozatok "természetesen ösztönzik" az újabb hasonló akciókat.

"Valójában meghosszabbítják ezt az egész nehéz időszakot, és nem segítik elő a probléma megoldását" - fogalmazott a szóvivő.

Az ukrán hadsereg a héten Szaratov, Rjazany és Kurszk megyei repülőterek ellen intézett dróntámadást, felgyújtva egy olajtárolót, megrongálva két hadászati bombázót, valamint megölve három orosz katonát, és megsebesítve további négyet.

Az orosz elnöki szóvivő szerint továbbra is fennáll a Szevasztopol elleni ukrán támadások veszélye, de intézkedések történtek a megelőzésükre. Mint mondta, az ukrajnai konfliktus akár "holnap véget érhet", ha Kijevben meglenne ehhez a politikai akarat.

16:31
Itt van a megdöbbentő orosz bejelentés

Viktor But orosz állampolgárt kicserélték Brittney Griner amerikai állampolgárra - közölte csütörtökön az orosz külügyminisztérium.

Az eljárást Abu-Dzabi repülőterén bonyolították le. Az orosz diplomáciai tárca szerint az illegális fegyverkereskedelem miatt 25 évre ítélt But már Oroszországba érkezett. A minisztérium szerint noha "Washington kategorikusan elzárkózott az orosz őrizetesről folytatandó tárgyalásoktól", Moszkva hosszú időn át folytatta a kiszabadítására irányuló erőfeszítésket.

Tatyja Moszkalkova orosz emberi jogi biztos közölte, hogy mind But, mind a kosárlabdázó Griner elnöki kegyelmet kapott a csere előtt, így szabadon mozoghat. Azt mondta, hogy a szabadon bocsátott orosz állampolgárt "amerikai inszinuáció" eredményeként ítélték el és felhívta a figyelmet arra, hogy a büntetéséből 13 évet már letöltött.

Steve Zissou, az orosz elítélt amerikai jogi képviselője a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy az egyezkedés a legnagyobb titokban folyt, és noha "voltak feltételezések", hogy a csere csütörtökön történik meg, ő is frissen értesült a történtekről.

15:57
Amerikai és német sorozatvetők megsemmisítéséről tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Kilenc nyugati sorozatvetőt semmisítettek meg az orosz légierő nagypontosságú csapásai: öt amerikai gyártmányú MRLS és két német MARS-II típusút a Zaporizzsja megyei Sevcsenkivszke és Hrihorivszke térségében, a donyecki régióban lévő Illicsivka közelében pedig két amerikai HIMARS-t - közölte a csütörtöki hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A tábornok szerint precíziós légicsapásuk több mint kilencven lengyel "zsoldost" ölt meg a Harkiv megyei Borivszke közelében.

A hadijelenés szerint az orosz előrenyomulás következtében Liman térségében több mint hatvan ukrán katona esett el, valamint három gyalogsági harcjármű és két katonai jármű vált üzemképtelenné.

Kupjanszk irányában orosz légi- és tüzérségi csapások több mint hetven ukrán katona életét oltották ki, két gyalogsági harcjármű és három egyéb jármű is megsemmisült.

Konasenkov az állítja, hogy az ukrán fegyveres erők sikertelen ellentámadási kísérlet közben Donyeckben több mint félszáz katonát, három páncélozott harcjárművet és két kisteherautót, a donyecki régió déli részén pedig több mint harminc katonát, egy gyalogsági harcjárművet, egy páncélozott személyszállítót és két egyéb járművet veszítettek.

15:31
Ukrajna saját gyártású drónokat állított hadrendbe

Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben - számolt be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön a Facebookon.

A tárcavezető kifejtette, hogy a háború előtt Ukrajna egy-két új drónt állított hadrendbe. Február óta viszont módosítottak a jogszabályokon, egyszerűsítették az új fegyverek, haditechnikai eszközök felvételét az ukrán fegyveres erőkbe. Kiemelte, hogy a védelmi tárca különösen a digitális fejlesztési minisztérium csapatával működik együtt eredményesen.

15:10
Az orosz kultúra bojkottjára szólított fel a miniszter

Ukrajna kulturális minisztere, Olekszandr Tkacsenko az orosz kultúra bojkottálására szólította fel az ország nyugati szövetségeseit. A Guardianban Tkacsenko azzal érvelt, hogy Oroszország nemcsak fizikailag támadja Ukrajnát, hanem az ukrán kultúrát és emlékezetet is igyekszik tönkre tenni.

A megszállt területeken ukrán könyvtárakat számoltak fel, az „Ukrajna" szót törölték, az ukrán múzeumokat pedig megsemmisítették.

Ez a háború civilizációs harc a kultúráért és a történelemért.

Nem Csajkovszkijról mondunk le, hanem arról, hogy szüneteltetjük művei előadásait, amíg Oroszország be nem fejezi véres invázióját - mondta az ukrán kulturális miniszter.

14:52
12 évre ítéltek egy papot

Az ukrán főügyészség szerint 12 év börtönbüntetésre ítélték azt az ortodox papot, akit azzal vádoltak, hogy Oroszországba szivárogtatott ki ukrán védelmi pozíciókkal kapcsolatos információkat. A kelet-ukrajnai Luhanszk régióbeli Liszicsanszkból származó pap április óta tájékoztatta az oroszokat az ukrán csapatok állásáról – áll a közleményben.

14:23
16 halottja van egy balesetnek

Az ideiglenesen megszállt kelet-ukrajnai Donyeck régióban történt közúti balesetben 16 ember meghalt és többen megsérültek egy orosz tisztviselő és az állami média szerint. A balesetben egy mikrobusz és egy teherautó érintett, amelyek utasai között katonák is voltak - közölte a segélyszolgálat a Taszsz orosz állami hírügynökséggel.

14:08
Putyin az orosz katonákról beszélt

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy személy szerint neki és minden orosz számára is a frontvonal minden harcosa hős.

„Azokhoz is szeretnék fordulni, akik a frontvonalban vannak: számomra, minden polgártársunk számára önök mindegyike hős" – mondta december 8-án a Haza Hőseinek Napja alkalmából rendezett rendezvényen a Kremlben, amelynek során kitüntetéseket adott át a különleges katonai művelet résztvevőinek, akik Oroszország hőse címet viselték.

13:47
31 gyanús csomagot találtak

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere elmondta, hogy 31 „gyanús csomagot” küldtek 15 ország ukrán képviseleteire. Az elmúlt héten Ukrajna azt állította, hogy nagykövetségei és tanácsadói Európa-szerte „véres” csomagokat kaptak, amelyek némelyike ??állati szemeket tartalmazott, amit Kijev „terror- és megfélemlítési kampánynak” minősített.

13:38
Putyin a háború céljáról beszélt

Az új oroszországi területek megjelenése, amelyről Vlagyimir Putyin elnök az Emberi Jogi Tanács tagjaival folytatott december 7-i találkozóján beszélt, a népszavazások eredményeként következett be, és Moszkva ezen régiókban élők védelmében végzett munkájának eredménye – magyarázta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Az elnök által február 24-én bejelentett különleges katonai művelet egyik fő célja a Délkelet- Ukrajnában, a Donbászban élő emberek védelme volt. Ezeknek az embereknek a védelme részeként alakultak ki ezek a területek

– mondta.

Putyin korábban azt mondta , hogy "új területek jelentek meg" Oroszország részeként, ami a különleges művelet jelentős eredménye az ország számára

13:17
Észtország is megszüntette az orosz Dozsgy televízió adását

Az észtországi sugárzás leállításáról a Home-3 műsorszóró értesítette előfizetőit. A tájékoztatás szerint a Home-3 honlapján december 8-tól a balti országokban nem elérhető a Dozsgy televízió.

A hét folyamán először Lettország, majd nyomában Litvánia is leállította az Oroszországban "idegen ügynöknek" minősített tévécsatorna adásának sugárzását.

A Dozsgy a február végi orosz támadást követően Lettországba települt át, hogy "független információkat szolgáltasson, és szembeszálljon a Kreml propagandájával".

A lett médiahatósággal azután gyűlt meg a baja, miután Alekszej Korosztyelev műsorvezető azzal a felhívással fordult a nézőkhöz, hogy lássák el „különböző felszerelésekkel és alapvető kényelmi cikkekkel az (ukrajnai) frontvonalon lévő orosz katonákat”. Később a csatorna vezetése elhatárolódott az újságíró szavaitól, és megszakította az együttműködést vele.

12:02
Oroszország igyekszik lefagyasztani a harcokat

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára kijelentette, hogy Oroszország megpróbálja "lefagyasztani" az ukrajnai harcokat a tél folyamán, hogy felkészítse erőit a jövő év eleji megújított támadásra. Stoltenberg sürgette a NATO-szövetségeseket, hogy a tél folyamán továbbra is küldjenek fegyvereket Kijevbe, hozzátéve, hogy a háború békés rendezésének feltételei „most nincsenek meg”.

11:37
Szórványos tárgyalások

Az Oroszország és az Egyesült Államok közötti tárgyalások a nagy horderejű ügyekben érintett foglyok cseréjének lehetőségéről csak szórványosan haladnak előre - mondta egy vezető orosz diplomata csütörtökön közzétett kommentárjában. A két ország megvizsgálja, hogyan lehetne cserét lebonyolítani annak érdekében, hogy a bebörtönzött amerikai Brittney Griner és Paul Whelan szabadulhassanak. Moszkva tudatta, hogy szeretné, ha Viktor Bout elítélt fegyverkereskedőt is bevonnák a cserébe.

10:59
Csökkent az atomkockázat

Az Oroszországra nehezedő nemzetközi nyomásnak köszönhetően csökkent az atomfegyverek bevetésének kockázata az ukrajnai konfliktusban – mondta Olaf Scholz német kancellár egy csütörtökön megjelent interjúban. „Egy dolog egyelőre megváltozott: Oroszország felhagyott a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetéssel. Válaszul arra, hogy a nemzetközi közösség piros vonalat jelölt ki” – mondta Scholz a német Funke médiacsoportnak adott interjújában.

12