Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 336. napjáról.

20:38
Légiriadót rendeltek el Kijevben

Légiriadót rendeltek el Kijevben és Kijev régióban – jelentették a helyi hatóságok .

Az online riasztótérkép szerint több szomszédos régióban is megszólaltak a szirénák: Zsitomir, Cserkaszi és Kirovohrad régiókban is.

18:14
Ketten meghaltak, hárman megsebesültek Hersonban

2 ember meghal, 3 ember megsebesült Herson régióban, amikor az orosz erők egy élelmiszerboltra lőttek le a Dnyipro folyó jobb partján fekvő Beriszlav városában, Herszontól 80 kilométerre - írja a Kijev Independent.

16:30
Ukrajna elismerte Szoledar elvesztését

Az ukrán erők kivonultak a kelet-ukrajnai Szoledarból - jelentette be szerdán Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője az ukrán rádió szerint.

"Erőink teljesítették legfőbb feladatukat: nem engedték meg az ellenségnek, hogy áttörjön a frontvonalon" - idézte a rádió a szóvivő szavait.

Ez volt az első hivatalos ukrán elismerése annak, hogy az orosz erők elfoglalták várost. Oroszország már több mint egy hete közölte, hogy ellenőrzése alá vonta a települést.

15:49
Ketten megsérültek Gorlovka ágyúzása közben

Két gorlovkai nő megsebesült, amikor az ukrán csapatok a város egyik kerületét lőtték – közölte Ivan Prihodk a város polgármestere.

15:26
Égő épületek Avdiivka városban
15:11
Az ukránok Grlovkát támadják

Az ukrán katonák hat 155 mm-es lövedéket lőttek ki Gorlovka településre - írja a RIA Novosztyi.
A város polgármestere áramszünetet rendelt el, miután el kezdték lőni a várost. 124 000 előfizető maradt áram nélkül a városban.
Gorlovka Donyecktől 50 kilométerre északra található. Ez az egyik legnagyobb település a környéken, a háború előtt Gorlovka lakossága több mint 250 ezer fő volt.

14:41
Légiriadót hirdettek minden régióban

Ukrajna egész terültén, minden régióban - kivéve az elfoglalat Luhanszki területet és Krímet - légiriadót rendeltek el, helyi idő szerint délután 2 órakor - tudatta a The Kyiv Independent.

14:02
A spanyolok is tankokat küldenek

A spanyol kormány készen áll arra, hogy tankokat küldjön Ukrajnába – írja az El País. Spanyolország csatlakozik a Leopard harckocsik Kijevbe történő szállításához, miután Németország beleegyezett, hogy nagy teljesítményű, német gyártmányú harckocsit szállítson az ukrán hadseregnek – idézi a Mandiner.

13:24
Friss térkép a front állásáról
12:27
Zelenszkij újabb botrányos döntése

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán rendeletileg életbe léptette a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (SZNBO) keddi, a kánoni ukrán ortodox egyház és az orosz ortodox egyház tíz képviselője ellen hozott határozatát.

A dokumentum az államfői hivatal honlapján jelent meg. Tartalmát a RIA Novosztyi orosz hírügynökség ismertette.

A korábban a moszkvai patriarkátus alá tartozó, de az önálló (autokefál) ukrán ortodox egyházhoz nem csatlakozó úgynevezett kánoni ukrán ortodox egyház és az orosz ortodox egyház tíz képviselője ellen elrendelt szankciók értelmében egyebek között zárolják az érintett személyek vagyonát, korlátozzák tevékenységüket, és megtiltják részvételüket a privatizációban.

Állami tulajdont nem adhatnak bérbe, tilos számukra hivatalos látogatások, találkozók tartása, szerződések és megállapodások kötése, és megvonják tőlük az ukrán állami kitüntetéseket. Az elnöki rendelet hatálya öt évre szól.

Az SZNBO korábban már 22 orosz egyházi személyiség ellen vezetett be szankciókat. Vannak köztük metropoliták, továbbá Kirill moszkvai pátriárka unokaöccse, Mihail Gungyajev, aki az orosz ortodox egyházat képviseli az Egyházak Világtanácsában és más nemzetközi szervezetekben Genfben, valamint Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarkátus társadalmi és médiakapcsolatokért felelős szinódusi osztályának elnöke és mások.

11:29
Brit jelentés az orosz tankokról

Oroszország kisszámú T-14 Armata harckocsit készített elő a típus első ukrajnai bevetésére. Az elmúlt hónapokban azonban a telepített orosz erők vonakodtak elfogadni a számukra kiosztott T-14-esek első részletét a tankok rossz állapota miatt.

Az elmúlt három évben orosz tisztviselők nyilvánosan is beszámoltak a T-14-esek motorjával és hőkamerás rendszerével kapcsolatos problémákról.

10:48
Sok menekült érkezett kedden

Az ukrán-magyar határszakaszon 4395-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4340-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán az MTI-t.

10:34
Bombáztak az oroszok egy harkovi várost

A reggeli órákban tűz alá vette az orosz hadsereg a harkovi Kupianszk városát. A támadás során egy lakóház és egy üzlet kigyulladt, sérültek nincsenek – írta a The Guardian.

09:28
Az orosz futball visszatérne

Orosz labdarúgó-tisztviselők kedden találkoztak az UEFA vezetőivel, hogy megpróbáljanak tárgyalni Oroszország visszatéréséről a futballéletbe. Ukrajna inváziója óta az UEFA és a FIFA is betiltotta az orosz csapatok és a válogatott részvételét a nemzetközi kupasorozatokban.

09:08
A tél végéig kitart az ukrán szén és a gáz

Ukrajnának elegendő szén- és gáztartaléka van a tél hátralévő hónapjaira, annak ellenére, hogy ismételten orosz támadások érték az energiarendszerét - mondta Denisz Smihal miniszterelnök.

08:29
NATO-főtitkár: Gyorsabban kell döntenünk

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a német védelmi miniszterrel való találkozás után bízott abban, hogy a szövetség hamarosan megoldást talál az Ukrajnának küldendő modern harckocsik kérdésében. „A háborúnak ebben a sarkalatos pillanatában nehezebb és fejlettebb rendszereket kell biztosítanunk Ukrajnának, és ezt gyorsabban kell megtennünk" – mondta Stoltenberg.

08:02
Törvénymódosítással védené az embereit a Wagner-csoport alapítója

Az Ukrajnában harcoló orosz Wagner-zsoldoscsoport alapítója azt kérte a Kremltől, hogy tiltsák be az embereiről szóló negatív médiajelentéseket. Jevgenyij Prigozsin a büntető törvénykönyv módosítását kérte, hogy harcosai "hiteltelenítése" akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható legyen.

A kérést egy levélben fogalmazta meg, amelyet Vicseszlav Volodinnak, az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma elnökének küldött. Volodin, Vlagyimir Putyin közeli szövetségese már a büntető törvénykönyv módosítását szorgalmazza, hogy a hatóságok elkobozhassák azon külföldön élő oroszok vagyonát, akik nyilvánosan sértik Oroszországot és annak fegyveres erőit.

Prigozsin megvádolt "bizonyos médiát, bloggereket és távirati csatornákat" azzal, hogy lejáratják néhány emberét, "rosszfiúknak és bűnözőknek" titulálva a Wagner soraiba toborzott elítélteket. Arra kérte a parlamentet, hogy kriminalizáljon minden olyan tevékenységet vagy publikációt, amely hiteltelenné teszi az ilyen személyeket, és tiltsa be bűnözői múltjuk nyilvánosságra hozatalát.

07:37
Washington elégedett

Az Egyesült Államok demokrata és republikánus képviselői egyaránt dicsérték az ukrán vezetést a korrupció elleni fellépésért, különösen, hogy kellően bátrak voltak 15 magas rangú tisztviselő leváltásához/lemondatásához is.Lindsey Graham republikánus szenátor szerint ez egy meghatározó pillanat Ukrajna számára, de minden szövetségese számára is.

Richard Blumenthal demokrata szenátor is azt hangoztatta, hogy az elbocsátások fontosak voltak. "Ez azt bizonyítja, amit Zelenszkij elnök mondott nekünk, hogy zéró tolerancia lesz a csalással és a pazarlással szemben" - mondta.

07:03
Bulgária hatástalanított egy újabb sodródó aknát

A bolgár haditengerészet hatástalanított egy tengeri aknát, amely a Fekete-tenger bolgár partjaihoz közel sodródott - közölte a védelmi minisztérium. A haditengerészetet hétfőn egy ukrán zászló alatt közlekedő motorcsónak riasztotta a parttól mintegy 14,8 tengeri mérföldre keletre, a Kochanlate-fok közelében lévő objektumhoz. Mindez egy nappal azután történt, hogy Bulgária irányított robbantást hajtott végre egy másik aknánál.
A háború kitörése óta Törökország, Románia, Bulgária és Ukrajna nagyjából 40 aknát semmisített meg a Fekete-tenger nyugati vizein.

06:38
Ukrán és orosz offenzíva is körvonalazódik

Sean Bell nyugalmazott légi marsall a Sky Newsnak azt mondta, hogy bár a harcok jelenleg is folynak, a téli manőverező hadviselés nagyon nehézkes. A tavasz beköszöntével azonban a talaj újra megkeményedik, és mindkét oldalról nagy offenzíva indulhat.

Az orosz perspektívát tekintve Bell azt mondta, Putyin erői a fő hangsúlyt Bahmut környékére teszik, de meg akarják erősíteni pozícióikat Zaporizzsja környékén is, hogy megakadályozzák az ukránok áttörését.

Ukrán szemszögből valószínűleg azt fogjuk látni, hogy megpróbálják akadályozni az orosz haladást Bahmut közelében, és korlátozni Oroszország kommunikációs és utánpótlásvonalait északon. A kulcskérdés az lesz, sikerül-e áttörniük délen az oroszok masszív vonalait – mondta Bell.

12