Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 338. napjáról.

06:03
Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

21:39
Zelenszkij: Rendkívül éles a helyzet az ukrajnai fronton

Továbbra is rendkívül éles a helyzet az ukrajnai fronton, különösen a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, ahol Oroszország fokozza az offenzívát - közölte péntek esti üzenetében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Zelenszkij heves csatáról számolt be, amelyek a Donyecktől délnyugatra fekvő Vuhledar, illetve a megyeszékhelytől északkeletre fekvő Bahmut elfoglalásért folynak. Bahmut nagy része romba dőlt az ismételt orosz támadások következtében.

Az ukrán elnök kijelentette: "a megszállók nem csupán az állásainkat ostromolják, de tüzérséggel, légicsapásokkal, rakétákkal" szándékosan és módszeresen lerombolják a közelükben lévő városokat és falvakat is".

"Az orosz hadsereg nincs szűkében a halált osztó eszközöknek, és csak erővel lehet megállítani" - tette hozzá.

21:18
Nemzetközi hibrid törvényszéket állítanának fel uniós miniszterek a háborús bűnösök felelősségre vonására

Új és egyedülálló nemzetközi bíróság, úgynevezett hibrid törvényszék felállítását javasolja az EU-tagállamok igazságügyi minisztereinek egy csoportja annak érdekében, hogy az orosz vezetőket felelősségre lehessen vonni az Ukrajna elleni katonai agresszió keretében elkövetett háborús bűncselekményekért - derült ki a politikusok pénteki, stockholmi nyilatkozataiból.

"Különbíróságot kell felállítani" - szögezte le Sam Tanson luxemburgi igazságügyi miniszter.

Az uniós tárcavezetők pénteki stockholmi találkozóján felmerült kérdés előzménye az Európai Bizottság tavaly novemberben tett kettős javaslata annak áthidalására, hogy Oroszország nem ismeri el a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) joghatóságát.

20:51
Oroszország "álhírek terjesztése miatt" korlátozta a hozzáférést a CIA és az FBI honlapjához

"Álhírek terjesztése miatt" Oroszország korlátozza a hozzáférést az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) honlapjaihoz - közölte a Roszkomnadzor orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság pénteken.

A Roszkomnadzor korlátozza a hozzáférést az olyan országok állami szervezeteinek forrásaihoz, amelyek az általuk terjesztett anyagokkal az oroszországi társadalmi és politikai helyzet destablizálására törekszenek - áll a felügyeleti szervnek az orosz hírügynökségek által ismertetett közleményében.

"Ez az orosz lépés nem meglepetés, hanem csak egy újabb lépés sok más honlap korábbi betiltása után" - közölte emailjében az amerikai külügyminisztérium.

Oroszország bűncselekménynek minősítette a hadseregével kapcsolatos hitelrontást, amely öt évig terjedő börtönnel sújtható, míg a hadsereggel kapcsolatos "álhírek terjesztéséért" akár 15 évi elzárás is kiszabható.

20:19
Észak-Korea bírálta az Egyesült Államokat, mert tankokat küld Ukrajnának

Észak-Korea pénteken elítélte, hogy az Egyesült Államok úgy döntött, fejlett tankokkal támogatja Ukrajnát az Oroszországgal szembeni küzdelemben.

Phenjan szerint Washington újabb határvonalat lépett át a döntéssel, amelynek célja a Moszkva elpusztítására törekvő ukrajnai proxy háború fokozása - idézte a KCNA állami hírügynökség Kim Jo Dzsongot, Kim Dzsong Un észak-koreai vezető befolyásos húgát.

Az Egyesült Államok a főbűnös, komoly fenyegetést és kihívást jelent Oroszország stratégiai biztonságára, és a térségbeli helyzetet a jelenlegi súlyos szakaszba taszította - hangoztatta Kim Jo Dzsong.

19:43
Az ukrán kormány megtiltotta a tisztségviselők külföldi utazásait

Az ukrán kormány határozatot fogadott el, amely megtiltja a tisztségviselőknek, hogy a háború ideje alatt alapos indok nélkül külföldre utazzanak - hozta nyilvánosságra Denisz Smihal miniszterelnök pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A parlamenti és az önkormányzati képviselők, az ügyészek, a bírók, valamint más tisztviselők csakis szolgálati utazás céljából léphetik át az államhatárt. Engedélyezett számukra a külföldi utazás megbeszélések, gyógykezelés, valamint kiskorú gyermekek ellátása céljából, de nyaralni nem mehetnek külföldre - fejtette ki a kormányfő.

Hozzátette: vannak, akik még "a háború alatt sem értenek alapvető dolgokat", ezért hozott a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozatot, majd az elnök rendeletet a külföldi utazások kérdésében, most pedig a kormány hozta meg erről a döntést.

18:55
Oroszország kiutasítja a lett nagykövetet

Az orosz külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy kiutasítja Lettország nagykövetét, válaszul arra, hogy Rigából kiutasították az orosz nagykövetet. A lett nagykövetnek két héten belül kell elhagynia az országot.

A külügyminisztérium közölte: bekérették a lett ügyvivőt, hogy tiltakozzanak amiatt, hogy Riga csökkenti a diplomáciai kapcsolatok szintjét Oroszországgal.

Lettország hétfőn jelentette be, hogy a szomszédos Észtországgal való szolidaritás jegyében szintén kiutasítja az orosz nagykövetet, ez váltotta ki az orosz válaszlépést.

Közleményében az orosz külügyminisztérium hangoztatta, hogy a balti államok szolidaritása szerinte "teljes oroszgyűlölet és Oroszország elleni ellenséges lépések kezdeményezésére irányuló szándék, amelyet az Egyesült Államok és egyes más, Moszkvával szemben barátságtalan államok bátorítanak".

18:41
Az ukrán védelmi tanács vezetője szerint Ukrajna F-16-os vadászgépeket kaphat

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.

Hamarosan F-16-osok lesznek Ukrajna egén - írta a tisztségviselő. Danyilov közzétett egy videót az F-16 műszaki jellemzőiről, nem közölt azonban részleteket arról, hogy a vadászgépek szállításáról született-e már bármilyen döntés.

Volodimir Zelenszkij elnök szerda esti videoüzenetében fontos célkitűzésnek nevezte azt, hogy a nyugati gyártású harckocsik szállításáról meghozott döntés után Ukrajna partnerei kezdjenek katonai repülőgépeket is szállítani.

Az ukrán hírportál szerint az F-16-osokat gyártó amerikai vállalat bejelentette: kész ilyen típusú repülőgépeket szállítani európai országoknak, amelyek ezeket továbbadhatják Ukrajnának.

18:05
Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportját a francia, holland és román külügyminiszter

Közösen látogatta meg a NATO romániai harccsoportjának kiképzőközpontját pénteken Catherine Colonna francia, Wopke Hoekstra holland és Bogdan Aurescu román külügyminiszter az erdélyi Nagysinken, ahol - a román és más nemzetiségű katonákkal együtt - több száz francia és holland katona teljesít szolgálatot, délután pedig közös nyilatkozatot írtak alá Bukarestben a három ország külpolitikai és védelmi együttműködéséről.

Aurescu a katonák előtt mondott beszédében köszönetet mondott Románia NATO-szövetségeseinek, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára reagálva katonákat küldtek a szövetség keleti szárnyára, ezzel is egyértelművé téve, hogy a tagállamok közösen és eltökélten védik a NATO területének minden négyzetcentiméterét.

A nagysinki támaszponton állomásozó francia katonák nagy része a napokban tért vissza a moldovai és ukrán határ közelében fekvő Smardan lőtéren rendezett hadgyakorlatról, ahol mintegy hatszáz francia katona, kétszáz páncélos - köztük a tavaly ősszel Romániába áthelyezett francia Leclerc harckocsik - részvételével tartottak éleslövészetet, hogy ellenőrizzék: milyen gyorsan tudnának adott esetben a NATO-tagállamok egy megtámadott társuk segítségére sietni.

17:29
Az olasz és a francia védelmi miniszter Ukrajnáról és a földközi-tengeri helyzetről egyeztetett

A védelmi együttműködésről is szó volt Guido Crosetto olasz védelmi miniszter és francia kollegája, Sébastien Lecornu pénteki római találkozóján, miközben a felmérések szerint az olaszok 55 százaléka nem támogatja a védelmi kiadások emelését.

A védelmi minisztérium mikroblogján megjelent közlemény szerint Crosetto és Lecornu az ukrajnai háború alakulásáról, a földközi-tengeri térség biztonságáról és stabilitásáról, valamint az olasz és francia fegyveres erők közötti együttműködésről egyeztetett.

Napirenden szerepelt a SAMP/T légvédelmi rendszer közös fejlesztési terve is.

Korábban Crosetto a római parlamentben bejelentette, hogy a kormány készen áll újabb fegyverszállítmány küldésére Ukrajnába, amely az ukrajnai háború kirobbanása óta a hatodik lesz, az első szállítmány azonban, melyről a Meloni-kormány határozott.

17:10
Belgium 92 millió euró értékű katonai felszerelést küld Ukrajnának

A belga szövetségi kormány pénteken 92 millió euró értékű katonai felszerelést tartalmazó segélycsomagot fogadott el Ukrajna számára - jelentette a RTBF belga hírportál Alexander de Croo miniszterelnök bejelentésére hivatkozva.

A katonai felszerelésekből álló segélycsomag a többi között a védelmi készletekből kivont, illetve a magánszférából vásárolt légvédelmi rakétákat, páncéltörőket, géppuskákat, gránátokat és lőszereket foglal magába.

Ludivine Dedonder védelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a kormány által nyújtott "jelentős katonai segély kiegészíti a többi uniós tagállam és nemzetközi partnereik által nyújtott segítséget, és lehetővé teszi az ukrán hadsereg számára, hogy az elkövetkező hetekben megfékezze az orosz hadsereg újabb offenzíváját".

A miniszter szerdán közölte, hogy Belgium nem küld harckocsikat Kijevnek, mert már nem rendelkezik ilyen harcjárművekkel. Belgium körülbelül tíz évvel ezelőtt úgy döntött, hogy eladja harckocsijait, darabonként 10-15 ezer euróért. Dedonder szerint, visszavásárlásuk több mint félmillió euróba kerülne darabonként.

16:50
Putyin Oroszország sarkvidéki határairól tárgyalt a Biztonsági Tanáccsal

Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést tartott a Biztonsági Tanácsával, hogy megvitassa Oroszország északi-sarkvidéki kontinentális talapzatának határait - tájékoztatott a Sky News.

A Kreml közlése szerint a megbeszélésen több magas rangú tisztségviselő, köztük Szergej Sojgu védelmi miniszter és Szergej Nariskin külügyi hírszerzési vezető vett részt.

Korábban a mai napon Norvégia bejelentette, hogy "jelentős" mennyiségű fémet és ásványi anyagot talált - a rezetől a ritkaföldfémekig - a kiterjesztett kontinentális talapzatának tengerfenekén.

16:36
Orosz tiltások

Az orosz hírközlési felügyelet, a Roszkomnadzor közölte, hogy blokkolta a CIA és az FBI honlapjait, azzal vádolva a két amerikai kormányzati ügynökséget, hogy hamis információkat terjesztenek - jelentette a TASZSZ állami hírügynökség.

A Roszkomnadzor korlátozta a hozzáférést számos olyan forráshoz, amelyek ellenséges országok állami struktúráihoz tartoznak, és amelyek az oroszországi társadalmi és politikai helyzet destabilizálására irányuló anyagok terjesztésére szolgálnak-írták közleményükben.

Roszkomnadzort, szerint a két amerikai honlap pontatlan anyagokat és az orosz fegyveres erőket lejárató információkat tett közzé. Washingtonból és az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségéről nem érkezett azonnali kommentár.

16:23
Franciaország vadászgépeket ad

Franciaország teljesítheti Volodimir Zelenszkij ukrán elnök követelését, aki modern vadászgépeket kért a nyugati szövetségesektől – mondta a francia védelmi bizottság elnöke a The Telegraph szerint.

16:09
Újabb brutális lengyel támogatás

Ukrajna 60 db lengyel PT-91 Twardy harckocsit kap - ezt január 27-én, pénteken jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalának vezetője, Andrij Jermak.

Lengyelország 60 PT-91 Twardy harckocsit küld Ukrajnába a korábban bejelentett 14 Leopard 2 harckocsival együtt" - írta a Telegram csatornáján.

Yermak köszönetet mondott Ukrajna szövetségeseinek is a katonai segítségnyújtásért.

15:52
Az oroszok elsöprő többsége támogatja Putyint

Az orosz lakosság Vlagyimir Putyin elnökbe vetett bizalma 0,4 százalékponttal 78,5 százalékra nőtt január 16-22. között - derül ki az Összoroszországi Közvélemény-kutató Központ pénteken közzétett felméréséből - számol be minderről a TASZSZ.

"Arra a kérdésre, hogy bízik-e Putyinban, a felmérésben résztvevők 78,5 százaléka válaszolt igennel (ez 0,4 százalékpontos emelkedés a korábbi értékeléshez képest). Azoknak az aránya, akik helyeslik, ahogyan az elnök a munkáját végzi, 0,3 százalékponttal 75,5%-ra emelkedett" - közölte a közvélemény-kutató.

A megkérdezettek 51,3%-a mondta, hogy helyesli az orosz kormány munkáját (0,8 százalékpontos növekedés), Mihail Miszustin miniszterelnök munkáját pedig 53,3%-uk (0,1 százalékpontos növekedés). A megkérdezettek 62,4%-a mondta azt, hogy megbízik Mishustinban ( ez 0,2 százalékpontos csökkenés).

15:40
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter afrikai körúton

Lavrov egyhetes látogatást kezdett a kontinensen, amely Dél-Afrikában kezdődött, ahol Oroszországgal és Kínával közös hadgyakorlatokat terveznek, majd az Afrika szarván fekvő, elszigetelt Eritreában tett meglepetésszerű látogatással fejeződött be.

Dél-Afrika Oroszország egyik legfontosabb szövetségese a kontinensen, amelyet megosztott az invázió és a nyugati törekvések, amelyek Moszkva elszigetelésére irányulnak katonai akciói miatt.

Eritrea egyike azon kevés afrikai országnak, amely az Oroszország február 24-i ukrajnai invázióját elítélő ENSZ-határozat ellen szavazott.

15:20
Az oroszok bekerítették Bakhmutot

Az orosz csapatok teljesítik Bakhmut hadműveleti bekerítését. Ezt az "Akhmat" különleges erők parancsnoka és a Luhanszki Népköztársaság (LPR) Népi Milícia 2. Hadtestének parancsnok-helyettese, Apty Alaudinov jelentette ki, írja a TASZSZ .

Alaudinov szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) szinte minden előrenyomulási útvonalát már lezárták. Hozzátette: az ukrán hadseregnek egyetlen útvonal áll a rendelkezésére, de még az is nagyrészt az orosz erők ellenőrzése alatt áll.

14:51
Jelentős ukrán veszteségek

Ukrajna elektromos hálózata jelentős károkat szenvedett az orosz rakétatámadást követően - közölte az ország állami energiaszolgáltatója. A cég közölte, hogy, miközben a felhasznált villamos energia mennyisége országszerte változatlan maradt, most mégis hiány van az energiarendszerben.

Az elektromos hálózat helyreállítása minden egyes orosz támadás után nehezebbé válik, és tovább tart" - áll a vállalat Facebookon közzétett közleményében.

Megjegyezte, hogy Ukrajna mostanra 13 rakétatámadást és 15 dróntámadást szenvedett el energetikai létesítményei ellen. Oroszország tegnap 70 rakétát lőtt ki Ukrajnára, amelyek közül az Ukrán Fegyveres Erők állítása szerint 47-et sikerült lelőni.

14:21
Ukrán fenyegetőzés

Ukrajna figyelmeztetett, hogy bojkottálja az olimpiai játékokat abban az esetben ha Oroszország és Fehéroroszország sportolói jövőre versenyeznek az eseményen - írta egy Facebook-bejegyzésben Ukrajna sportminisztere.

Ha nem hallgatnak meg minket, nem tartom kizártnak, hogy bojkottáljuk és megtagadjuk az olimpián való részvételt".

13