Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 339. napjáról.

06:09
Ez az élő közvetítés véget ért

Az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeit itt követheti.

20:44
Az USA vizsgálja az Ukrajnának nyújtott segélyekkel kapcsolatos korrupciót

Az Egyesült Államok munkacsoportot hozott létre az Ukrajnának nyújtott segélyekkel kapcsolatos korrupció felderítésére - közölte az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége (USAID).

20:13
Növekedhet a harckocsi és tüzérségi lőszerek gyártása Németországban

A német fegyvergyártó Rheinmetall kész jelentősen növelni a harckocsi- és tüzérségi lőszerek gyártását, hogy kielégítse az ukrajnai és a nyugati keresletet - írja a Reuters.

A hírügynökség a cég vezérigazgatóját, Armin Pappergert idézte, aki szerint a Rheinmetall megkezdheti a HIMARS rakétavetők gyártását is Németországban.

A Rheinmetall számos hadiipari terméket gyárt. Papperger a Reutersnek adott interjúban elmondta:

"Évente 240 000 lövedéket tudunk gyártani (120 mm-es) harckocsi lőszerből, ami több, mint amire az egész világnak szüksége van. A 155 mm-es tüzérségi lövedékek gyártási kapacitása évi 450.000-500.000 darabra növelhető" - tette hozzá -, amivel a Rheinmetall mindkét lőszertípus legnagyobb gyártójává válhatna - írja a The Guardian.

18:55
Újabb fegyvereket követel Ukrajna

Kijev és nyugati szövetségesei "gyorsított" tárgyalásokat folytatnak Ukrajna nagy hatótávolságú rakétákkal és katonai repülőgépekkel való felszerelésének lehetőségéről - idézi az Associated Press (AP) az ukrán elnök egyik vezető tanácsadóját.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij tanácsadója szerint Ukrajna nyugati támogatói "megértik, hogy fokozódik az orosz-ukrán háború", és hogy szükség van olyan repülőgépek szállítására, amelyek képesek fedezetet biztosítani a páncélozott harcjárművek számára, amelyeket az Egyesült Államok és Németország a hónap elején ígért - írja a The Guardian.

17:45
Az ukránok egy kórházat ágyúztak

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán erők csapást mértek egy kórházra a kelet-ukrajnai Luhanszk területén.

Szombat reggel Novoaidar városában "az ukrán fegyveres erők szándékosan támadták egy körzeti kórház épületét" egy amerikai gyártmányú HIMARS rakétarendszerrel - áll a minisztérium közleményében.

A minisztérium hozzátette, hogy a "kórházi betegek és az egészségügyi személyzet" közül 14-en meghaltak és 24-en megsebesültek - írja az AFP.

16:59
Von der Leyen: Nem térhetünk vissza az orosz energiafüggőséghez

Semmilyen körülmények között nem térhetünk vissza az orosz fosszilis energiahordozóktól való függőséghez - szögezte le Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a német, ellenzéki, jobbközép Kereszténydemokrata Unió (CDU) düsseldorfi újévi fogadásán szombaton.

"Ez generációs feladat, amellyel meg kell birkóznunk" - szögezte le a német politikus. Von der Leyen ugyanakkor a német ipar egyik központjának számító Észak-Rajna-Vesztfáliában hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem nem mehet a gazdaság rovására.

16:21
Szakértő: Az olajtermékeket érintő szankció veszélybe sodorja Európa ellátásbiztonságát

Az új, az olajtermékeket érintő uniós szankció veszélybe sodorja Európa ellátásbiztonságát, miközben - áttételesen - továbbra is orosz olajat vásárolnak majd - mondta a Századvég Alapítvány energetikai szakértője szombaton a kormány Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Hortay Olivér emlékeztetett, hogy február 5-én életbe lép az Európai Unió olajembargójának második fázisa, ami az olajtermékekre vonatkozik.

Hozzátette: az Európai Unióban már most is dízelhiány van, hiszen másfélmillió hordó üzemanyagot importál naponta, és ennek körülbelül a felét Oroszországból. Februártól ez a lehetőség megszűnik és a közeli határidő ellenére még mindig bizonytalan, hogyan lesz képes pótolni a kieső orosz importot.

Úgy folytatta, hogy az elmúlt hetekben az uniós kereskedők igyekeztek feltölteni készleteiket többnyire orosz gázolajjal, azonban ezek a tartalékok csak ideig-óráig lesznek elegendőek.

15:34
Ukrajna modern vadászgépeket követel

Ukrajna 24 modern vadászrepülőgépet szeretne kapni a nyugati szövetségesektől.

Ukrajna számára prioritás az amerikai F-16-osok beszerzése, továbbá fontolóra veszik a francia Rafale és a svéd Gripen vadászgépek beszerzését is - mondta az ukrán légierő szóvivője az El Paisnak adott interjúban.

14:46
Újabb orosz offenzíva várható

Az orosz hadsereg az ukrajnai háború "déli frontjára" összpontosítja csapatait - közölte ma reggel egy ukrán katonai szóvivő.

Natalia Humeniuk hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin a jelek szerint nehezen tudja előteremteni azokat a tartalékokat, amelyekre Oroszországnak szüksége van egy jelentős offenzíva megindításához, ahogyan azt széles körben várják tavasszal - írja a Sky News.

Szerinte ez nagyrészt a kulcsfontosságú utánpótlási útvonalakra mért ukrán csapások miatt van így.

A Bloomberg értesülései szerint az orosz hadsereg februárban vagy márciusban újabb támadást akar indítani.

13:53
Civil áldozatok

Az orosz hadsereg január 28-án reggel Kostyantynivka város egyik lakónegyedét bombázta, a támadásban három civil meghalt, kettő megsebesült - közölte Pavlo Kyrylenko, Ukrajna donyecki közigazgatásának vezetője.

13:15
Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán parancsnokság szerint az orosz-ukrán háború kezdete óta már több, mint 125 ezer fő az orosz hadsereg vesztesége.

A jelentés szerint az ukrán hadsereg többek között már 3189 orosz tankot, 284 helikoptert és 293 repülőt semmisített meg - írja a Kyiv Independent.

12:24
Zelenszkij helyettese a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot bírálja

Az ukrán elnök egyik magas rangú helyettese bírálta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, amiért Oroszország pártjára állt néhány nappal azután, hogy Ázsia Olimpiai Tanácsa lehetőséget kínált az orosz és fehérorosz sportolóknak a 2024-es párizsi olimpián való részvételre.

11:50
Az Egyesült Királyság számításai

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország „nagy valószínűséggel" több mint 300 katonát veszített január 1-jén a Donyeck város melletti Makiivka városában egy katonai szálláshelyre mért csapásban - írja az AlJazeera.

Fotó: Bielik István - Origo
11:15
Hárman meghaltak egy kelet-ukrajnai város elleni orosz támadásban

Három ember meghalt, és legalább ketten megsebesültek, miután az orosz erők lecsaptak egy lakónegyedre a kelet-ukrajnai Kosztjantyinivka városában – közölte a régió kormányzója.

10:55
Térképen a háború állása

Az ukrán csapatok heves harcban állnak orosz harcosokkal a Donyecktől délnyugatra fekvő Vuhledar város irányításáért. Volodimir Zelenszkij elnök szerint továbbra is éles a helyzet a fronton, különösen a keleti donyecki régióban, ahol Oroszország fokozza offenzíváját.

Forrás: AlJazeera
10:00
13 orosz támadást vertek vissza

Az ukrán fegyveres erők vezérkara arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg 13 orosz támadást vert vissza Donyeck és Luhanszk megyében.

09:33
A németek többsége szerint fontosabb a háború gyors befejezése, mint a Ukrajna győzelme

Thorsten Benner, a Global Public Policy Institute igazgatója Twitter-oldalán tett közzé egy friss közvéleménykutatási eredményt, amely azt mutatja, hogy

a német állampolgárok 80 százaléka szerint fontosabb a háború gyors befejezése tárgyalásokkal, mint a Ukrajna győzelme.

A felmérés szerint ezzel ellentétes álláspontot a válaszadók mindössze 18%-a fogalmazott meg.

08:55
Több mint 10 ezren érkeztek pénteken

Magyarország területére 2023. január 27-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5748 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5191 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 151 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől 2023. január 27-én 45 ember, köztük 16 gyerek érkezett Budapestre vonattal.

08:37
321 harckocsit adnak Ukrajnának a nyugati országok

A nyugati országok 321 harckocsit szállítanak Ukrajnának – mondta Vadim Omelcsenko, Ukrajna franciaországi nagykövete január 27-én a francia tévének és a BFM televíziónak adott interjújában.

08:29
Oroszország ismét Csasohov Jart támadja

Oroszország január 27-én Salvo rakétavetőkkel ismét csapást mért a Donyeck megye keleti részén fekvő Csasohov Jarra. Szintén aznap egy korábbi támadásban ketten meghaltak a városban.

12