Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 340. napjáról.

04:32
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

20:48
Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a londoni védelmi minisztérium.

A tárca a Twitteren közzétett rövid tájékoztatásban nem részletezte a kiképzésre érkezett ukrán harckocsizók számát. Az ismertetéshez mellékelt két fotón az látszik, hogy az ukrán kontingens civil ruhás tagjai a brit királyi légierő (RAF) egyik Airbus A330 Voyager repülőgépéből szállnak ki egy meg nem nevezett brit katonai repülőtéren.

A tájékoztatás szerint ukrán harckocsizók érkeztek Nagy-Britanniába, ahol elkezdődik kiképzésük "az Oroszország elleni folytatódó harcra".

A brit kormány a nyugati NATO-szövetségesek közül elsőként hozott döntést páncélosok ukrajnai szállításáról.

20:35
Erdogan figyelmeztette Finnországot

Törökország olyan döntést hozhat Finnország NATO-tagságáról, ami sokkolni fogja Svédországot - közölte vasárnap Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Erdogan hangsúlyozta, hogy Finnországnak nem szabad ugyanazokat a hibákat elkövetnie, mint Svédországnak.

A török vezető ugyanakkor megjegyezte, hogy elmagyarázta Magdalena Andersson svéd miniszterelnöknek, mit kell tennie az országnak ahhoz, hogy csatlakozhasson a NATO-hoz - írja az iz.ru.

20:16
Ezt mondta Erdogan Putyinról

Recep Tayyip Erdogan török elnök őszintének és tiszteletteljesnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz vezetővel való kapcsolatát - írja a lenta.ru.

"Az Oroszországgal való kapcsolatokban tiszteletet és bizalmat mutatunk egymás felé. A kapcsolatom Putyinnal a teljes őszinteségen alapul." - hangsúlyozta a török vezető.

19:54
Orosz humanitárius helikopterre lőttek rá

Január 23-án hétfőn, Mogadishu nemzetközi repülőterén rálőttek egy orosz helikopterre, amely az ENSZ humanitárius missziójában vett részt - írja a RIA Novosztyi a dzsibuti orosz nagykövetségre hivatkozva, ami egyúttal a szomáliai nagykövetség feladatait is ellátja.

Az incidens következtében nem voltak áldozatok, a helikopter kisebb károkat szenvedett.

A jelentések szerint az Al-Shabaab terrorista csoport okolható a támadásért.

19:00
Orosz áttörés, sorra foglalják el a településeket

Az orosz fegyveres erők kilenc települést foglaltak el Délkelet-Ukrajnában, zaporizzsjai területen - közölte Vlagyimir Rogov , a "Mi Oroszországgal vagyunk" mozgalom elnöke a Rosszija-1 tévécsatorna műsorában.

Korábban az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők vesztesége közel 100 halott és sebesült volt a zaporizzsjai harcok során - írja a lenta.ru.

18:11
Oroszország háborús bűnökkel vádolja Ukrajnát és szövetségeseit

Kilátásba helyezte a Donyec-medencei kórházak ellen végrehajtott, a "Nyugat által vezérelt" ukrán rakétacsapások elkövetőinek és megszervezőinek felelősségre vonását vasárnap az orosz külügyminisztérium, háborús bűncselekménynek minősítve a történteket.

A tárca szándékossággal vádolta meg az ukrán felet és hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államok és más NATO-országok reagálásának elmaradása "a nemzetközi humanitárius jog újabb szörnyű lábbal tiprása", ami "ismét megerősíti a konfliktusban való közvetlen részvételüket és az elkövetett bűncselekményekben való részvételüket".

17:27
Herszont ostromolják az oroszok

Herszon városát újabb heves orosz támadást érte, sok a sérült és a halálos áldozat - közölte vasárnap a megyei tanács.

Egyelőre az áldozatok számáról nincs pontos információ.

Az ukrán egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy találat érte a megyei klinikai kórházat, ahol egy ápolónő is megsérült. A helyi sajtó arról számolt be, hogy három erőteljes támadás érte a várost.

16:47
Sortűz a kurszki területen

A kurszki területen lévő Krasnooktyabrszkij falu tűz alá került Roman Starovoit kormányzó szerint. Károkat szenvedett az energiarendszer, de áldozatokról nem érkezett jelentés.

16:20
Az ukránok hamarosan vadászgépeket kaphatnak

Az ukrán hatóságok arra számítanak, hogy a NATO védelmi minisztereinek következő, Ramsteinben tartandó ülésén a nyugati államok döntést hoznak arról, hogy harci repülőgépeket szállítsanak Kijevnek. A nyilatkozatot vasárnap, január 29-én az Ukrán Fegyveres Erők Légierő Parancsnokságának képviselője, Jurij Ihnat tette.

Elmondása szerint az ukrán hatóságok az F-16-osokra számítanak, de fontolgatják a francia Rafale és a svéd Gripenek beszerzését is.

15:57
Az ukránok beismerték: egyre nehezebb a helyzet

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) keleten nagyon nehéz helyzetben vannak. Ezt Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter mondta egy tévécsatornának adott interjúban.

A védelmi miniszter hozzátette, hogy levelet írt a Mikulásnak, amelyben tankokat és vadászgépeket kívánt az AFU számára.

15:34
A Wagner-csoport ezt állítja, de az ukránok tagadnak

A Wagner-erők azt állítják, hogy Oroszország elfoglalta a Bakhmut melletti Blahodatnét, Ukrajna azonban tagadja, hogy ez valós információ lenne. A közösségi médiában január 29-én olyan fotók terjedtek el, amelyeken Wagner zsoldosok láthatóak egy Blahodatne feliratú tábla előtt.

15:08
Ukrán vezérkar: több száz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszk megyében

Az orosz Wagner zsoldoscsoport mintegy háromszáz tagját szállították a Luhanszk megyei Juvilejne kórházába, az orvosok azonban nem hajlandók ellátni őket - hozta nyilvánosságra vasárnap az ukrán vezérkar.

A jelentés szerint az orvosok azért nem akarják kezelni őket, mert legtöbbjük olyan betegségek hordozója, mint az AIDS, a szifilisz, a tuberkulózis, valamint a tüdőgyulladás.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk megye kormányzója közben egy tévéműsorban elmondta, a régiójában sok az orosz katona, akik képzetlenek, de létszámuknak köszönhetően képesek az előrenyomulásra. "Bármi lehetséges, mert ez egy hatalmas ellenség elleni háború. Oroszország 140 milliós lakosságával hatalmas tartalékkal rendelkezik. Igen, ezek nem hivatásos katonák, de még mindig sok van belőlük. Még ha nincs is jól átható taktikájuk, a létszámuknak köszönhetően fokozatosan haladnak előre" - fogalmazott a kormányzó. Egyúttal megjegyezte, hogy a térségben nehéz a helyzet, de az ukrán erők jól tartják az ellenőrzésük alatt álló területeket.

14:41
Sok 100 millió dollár drónokra

A drónok tömeges használata lehetővé teszi a gyorsabb előrenyomulást a támadó akciók során, jelentősen csökkenti Oroszország harci potenciálját és megakadályozza az ellenséget abban, hogy saját offenzívákat hajtson végre - mondta Szerhij Naev, az ukrán egyesített erők parancsnoka. Az ukrán védelmi minisztérium 2023-ban több mint 500 millió dollárt szán drónok vásárlására.

13:56
F-16-os repülőket küldhet Amerika

Amerikai katonai tisztviselők állítólag sürgetik a Pentagont, hogy szállítson F-16-os repülőgépeket Ukrajnának, hogy az ország jobban meg tudja védeni magát az orosz rakéta - és drón támadásokkal szemben.

Az amerikai védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője a Politico című lapnak nyilatkozott:
A névtelenséget kérő forrás a kiadványnak elmondta, hogy még nem született végleges döntés.

Mindez alig néhány héttel azután történt, hogy az Egyesült Államok elkötelezte magát egy 2 milliárd dolláros fegyvercsomag Ukrajnának való küldése mellett.

13:06
Bombázás alatt Herszon

Az elmúlt 24 órában az orosz megszállók 36 alkalommal lőtték a herszoni régiót a helyi közigazgatás szerint.

12:37
ISW: az orosz hadsereg a Wagner-erők helyére lép

Az orosz hadsereg erői valószínűleg a kimerült Wagner-csoport zsoldoscsoport egységeit váltják fel a Donyecki területen lévő Bakhmutban zajló offenzíva fenntartása érdekében - közölte a Háborút Tanulmányozó Intézet.

12:10
Kiutazási tilalom Ukrajnában

Az ukrán köztisztviselők nemrég elfogadott, az országból való kilépési tilalma az üzleti utakon kívül mindenre vonatkozik, férfiakra és nőkre egyaránt, azokra is, akik katonai szolgálatra alkalmatlanok - közölte január 29-én Andrij Demcsenko, az Állami Határszolgálat szóvivője.

11:30
16 orosz támadást vertek vissza

Az ukrán fegyveres erők vezérkara azt közölte, hogy az ukrán erők 16 orosz támadást vertek vissza Donyeck és Luhanszk megyékben.

10:58
Cseh és szlovák vezetők látogatnak Kijevbe

Petr Pavel megválasztott cseh elnök Zuzana Caputova szlovák államfővel együtt Ukrajnába látogat – jelentette a CT24 cseh tévécsatorna.

12