Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 345. napjáról.

06:24
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:31
Ukrán üzletemberek tulajdonát államosították a Krímben

A "barátságtalan államokhoz" kötődő külföldi tulajdon, köztük ukrán üzletemberek vagyontárgyainak államosításáról fogadott el pénteken határozatot az Oroszország által Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím államtanácsa, a listán mintegy félezer objektum szerepel.

Az érintettek között szerepel Szerhij Taruta, Ihor Kolomojszkij, Rinat Ahmetov és Arszenyij Jacenyuk üzletember, 12 ukrán bank és a Dinamo Kijev labdarúgóklub is. Az intézkedés vállalkozásokra, bankokra, a turisztikai és sportinfrastruktúra létesítményeire, valamint az Oroszországgal szemben ellenséges államok kintlévőségeire is kiterjed. Az államosított vállalatok folytatják tevékenységüket.
Szergej Akszjonov, a Krím vezetője közölte, hogy az államosított vagyon eladásából származó összeget a "különleges hadművelet" részvevőinek támogatására fogják fordítani.

21:01
Megállapodás az orosz finomított kőolajtermékek árplafonjáról

Az Európai Unió tagállamai nagyköveti szinten megállapodásra jutottak az orosz finomított kőolajtermékek árplafonjáról pénteken - közölte az EU svéd elnöksége a Twitteren, hozzátéve, hogy a megállapodást még jóvá kell hagynia az Európai Unió Tanácsának is.

Az árplafon már vasárnap (február 5-én) életbe lép - közölte saját Twitter-üzenetében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

"Meg kell fosztanunk Oroszországot azoktól az eszközöktől, amelyekkel háborút folytathat Ukrajna ellen. A G7-ekkel árplafont állapítunk meg az orosz kőolajtermékekre vonatkozóan, csökkentve ezzel Oroszország bevételeit, miközben stabil globális energiapiacot biztosítunk" - fogalmazott Ursula von der Leyen.

20:37
Francia-olasz légvédelem érkezhet Ukrajnába

Franciaország és Olaszország lezárta a technikai tárgyalásokat a SAMP/T légvédelmi rendszer 2023 tavaszán történő közös szállításáról Ukrajnának - jelentette be a francia védelmi minisztérium.

Ez lehetővé teszi Ukrajna számára, hogy az ukrán terület jelentős részének lefedésével védekezzen az orosz drónok, rakéták és repülőgépek támadásai ellen.

20:05
Új amerikai bombát kaphat Ukrajna

Az Ukrajnának szánt új amerikai katonai segélycsomag tartalmaz egy új rakétát, amely megduplázná Ukrajna csapásmérő hatótávolságát.

A földi indítású kis átmérőjű bombát (GLSDB) az Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) részeként kapja Ukrajna - mondta Patrick Ryder dandártábornok egy sajtótájékoztatón.

A GLSDB hatótávolsága 94 mérföld (151 km), ami kétszerese Ukrajna jelenlegi legnagyobb hatótávolságú fegyverének, az Irányított Többindítású Rakétarendszernek (GMLRS), amelynek rakétái 48 mérföldet (77 km) képesek megtenni.

A nagyobb hatótávolság lehetővé tenné az ukrán hadsereg számára, hogy nagyobb távolságból támadja az orosz erőket, vagy akár orosz területet támadjon.

19:30
Charles Michel: Ukrajna a Kreml fenyegetései ellenére is EU-tag lesz

Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.

"A Kreml nem félemlített meg bennünket, mert az EU és Ukrajna egy család" - idézte az uniós vezetőt a Jevropejszka Pravda hírportál. "Az ukránok egyértelműen a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság mellett döntöttek. Az Önök jövője velünk van a mi közös Európai Uniónkban. Az Önök sorsa a mi sorsunk" - hangoztatta Michel.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök előző nap fejtette ki véleményét, miszerint Ukrajna megérdemli, hogy még az idén megkezdje a tárgyalásokat az európai uniós tagságról.

18:49
Zelenszkij: Nem adjuk fel Bakhmutot

Az Európai Unió vezető tisztviselőivel tartott sajtótájékoztatón Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna addig fog harcolni Bakhmutért, amíg csak tud, és fogadkozott, hogy senki sem fogja feladni a várost.

Ukrajna képes lenne megtartani Bakhmutot és felszabadítani a megszállt Donbászt, ha nagy hatótávolságú fegyvereket kapna - tette hozzá Zelenszkij, aki szerint Oroszország tovább nyomul kelet felé, de az ukránok képesek lesznek kitartani, amíg több nyugati fegyver érkezik.

18:08
Orosz cáfolatok

A Donyec-medence még nem teljesen védett a fenyegetésektől, a Krím félsziget védelme azonban már megbízható - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.

Peszkov azt a hírt kommentálta így, amely szerint az ukrán belügyminisztérium új rohamdandárokat kezdett toborozni a Donyec-medence és a Krím elleni offenzívához.
A Donyec-medence védettsége még nem teljes, ezért a különleges hadművelet folytatódik. Tulajdonképpen az ott élő embereket kell megvédenünk. Ez a cél eddig nem teljesült maradéktalanul. Ezt még el kell végezni" - mondta Peszkov.

Cáfolta a Neue Zürcher Zeitung című svájci lap értesülését, amely szerint William Burns, az amerikai Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója egy rendezési terv keretében felajánlotta Oroszországnak Ukrajna területének 20 százalékát.
"Ez a közlés egy kacsa" - mondta. Peszkov valótlannak nyilvánította azt az állítást is, amely szerint Burns januárban titokban Moszkvába látogatott.

17:38
Norvég légvédelmi rendszert lőttek ki az oroszok

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, a védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában mintegy negyven katona, egy páncélozott harcjármű, egy AN/TPQ-50-es ellentűzradar és egy tüzérségi lőszerraktár. Liman irányában több mint hetven katona, két páncélozott harcjármű, egy gyalogsági harcjármű, egy D-20-as és egy M-777-es tarack, valamint egy lőszerraktár. Donyeck környékén körülbelül negyven katona, egy Mszta-B önjáró löveg egy AN/TPQ-37-es ellentűzradar, egy üzemanyagtároló, két lőszerraktár. Zaporizzsja irányában az ukrán erők vesztesége több mint húsz katona, egy M-777-es, két D-20-as és egy D-30-as tarack, Herszon megyében pedig egy Akacia és két önjáró Gvozgyika önjáró löveg, egy amerikai HIMARS sorozatvető és három lőszerraktár volt.

16:48
Föld-levegő rakétákat kaphat Ukrajna

Németország és Svédország tárgyalásokat folytat egy új fegyvercsomagról, amelynek keretében Stockholm föld-levegő rakétákat és a német IRIS-T rendszerek indítóállványait biztosítaná Ukrajnának - jelentette a Bloomberg.

16:20
Blokkolták az internetet Luhanszkban

Az orosz hatóságok blokkolták az internetes mobilszolgáltatást a megszállt Luhanszki területen, valószínűleg a műveleti biztonság részeként, hogy elrejtsék az új orosz erők telepítéseit. (The Guardian)

16:03
Légiriadó Kijevben

A mai napon már másodszor szólaltak meg a légvédelmi szirénák - írta a The Guardian. A lap tudósítója azt írja, ez kijózanító lehet az épp ott tartózkodó uniós vezetők számára.

15:39
Putyin utasította a hadsereget

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasította az orosz hadsereget, hogy 2023 márciusáig foglalják el Donyeck és Luhanszk területét – írta az amerikai ISW elemző cég Andrij Csernyak ukrán hírszerzési tisztre hivatkozva.

Csernyak azt is kijelentette, hogy az orosz erők további, meg nem határozott támadócsoportokat, egységeket, fegyvereket és katonai felszerelést telepítenek át Kelet-Ukrrajnába. Az ukrán állítás alátámasztja az ISW legvalószínűbb cselekvési menetre vonatkozó értékelését, egy kelet-ukrajnai orosz offenzívára vonatkozóan.

14:51
Németország is küld Leopárdokat Ukrajnának

Németország jóváhagyta 88 db Leopard 1-es harckocsi átadását saját készleteiből Ukrajnának. Ezen kívül a német kormány 15 Gepard légvédelmi ágyút és lőszert kíván vásárolni Katarból, majd átadni Ukrajnának.

14:12
Norvégia több tucat Leopard 2 harckocsit rendelt

Norvégia 54 új, német gyártmányú Leopard 2 harckocsit rendel hadserege számára a Krauss-Maffei Wegmann csoporttól - közölte az ország miniszterelnöke.

"Biztosítjuk, hogy ugyanazokkal a tankokkal rendelkezzünk, mint északi szomszédaink és számos kulcsfontosságú NATO-szövetségesünk" - mondta Jonas Gahr Store egy sajtótájékoztatón.

Hozzátette, hogy az Oroszországgal közös határon fekvő Norvégiának lehetősége lesz további 18 harckocsit vásárolni egy későbbi időpontban. "Ez tovább erősíti kapcsolatunkat Németországgal" - mondta Store.

A NATO-tag ország azt mérlegelte, hogy a német gyártmányú Leopard 2 A7 harckocsit vagy a Hyundai Rotem által gyártott, koreai K2 Black Panther-t válassza-e az új katonai beszerzések részeként.

13:42
Büntetőeljárás a zsoldosok vezetője ellen

Az ukrán főügyészség közölte, hogy büntetőeljárást indított Jevgenyij Prigozsin, az Ukrajnában harcoló, Moszkvával szövetséges Wagner-csoport alapítója ellen.

Prigozsin ellen Ukrajna területi integritásának és sérthetetlenségének megsértése és az ország ellen vívott agresszív háború miatt emeltek vádat - közölte a hivatal a Telegramon közzétett közleményében.

Prigozsin Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese, és zsoldosai az elmúlt hónapokban véres harcokba keveredtek Ukrajna keleti részén, Donyeck régióban.

13:13
A NATO felszólította Oroszországot, hogy teljesítsen

A NATO főtitkára felszólította Oroszországot, hogy teljesítse az új START nukleáris fegyverzetcsökkentési egyezményben vállalt kötelezettségeit.

"Aggodalommal vesszük tudomásul, hogy Oroszország nem teljesítette a jogilag kötelező érvényű kötelezettségeket, beleértve az ellenőrzésre vonatkozóakat is, és felszólítjuk Oroszországot, hogy teljesítse a szerződésből eredő kötelezettségeit" - írta Jens Stoltenberg a Twitteren közzétett bejegyzésében.

Az Egyesült Államok kedden azzal vádolta Oroszországot, hogy megsértette a szerződést azzal, hogy nem engedélyezte az ellenőrzéseket a területén. Moszkva tagadja ezeket a vádakat, és azzal vádolta Washingtont, hogy "lerombolta a fegyverzetellenőrzés és a biztonság jogi kereteit".

Az Új START 2011-ben lépett hatályba, és 2021-ben további öt évvel meghosszabbították. A szerződés korlátozza az Egyesült Államok és Oroszország által telepíthető stratégiai nukleáris robbanófejek számát, valamint az ezek célba juttatására szolgáló szárazföldi és tengeralattjáró-alapú rakéták és bombázók telepítését.

12:42
Ezt gondolják az angolok

A Wagner-csoport által, az ukrajnai háborúhoz szállított elítéltek száma jelentősen csökkent.

Az orosz elit frakciói közötti versengés lehet felelős az elítéltek frontvonalra szállításának visszaeséséért - jelentette az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma február 3-án.

12:14
Amerika nagy orosz veszteségekről beszél

A megölt és megsebesített orosz katonák száma Ukrajnában megközelíti a 200 ezret - írja a New York Times. Ez a magas rangú amerikai tisztviselők véleménye, Oroszország az utóbbi időben a Bakhmutért és Soledarért folytatott harcokban szenvedte el a legnagyobb veszteségeket.

11:45
Több fronton is zajlik a támadás

Az elmúlt 24 órában 9 régióban, 6 orosz akcióban 6 ember meghalt, 19 megsebesült. Az orosz erők két embert megöltek Kramatorszkban és Bakhmutban, nyolcat pedig megsebesítettek Donyecki területen - jelentette Pavlo Kijrilenko, az oblaszty kormányzója február 3-án.

12