Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 347. napjáról.

22:40
Leváltották az ukrán védelmi minisztert

Új védelmi minisztert neveznek ki Ukrajnában Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzési főcsoportfőnökség (GUR) vezetőjének személyében - közölte vasárnap David Arahamija, a parlamenti többséget alkotó, Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája párt frakcióvezetője - közölte az MTI.

Tájékoztatása szerint a védelmi minisztériumot érintő korrupciós botrány miatt nyomás alá került Olekszij Reznyikov eddigi tárcavezetőt egy másik kormányzati tisztségre helyezik át, a stratégiai termelő ágazatok miniszteri posztját kapja "a katonai-termelési együttműködés erősítése végett". Utóbbi tisztséget eddig Pavlo Rjabikin töltötte be.

Olekszij Reznyikov egyelőre nem erősítette meg a közlést.
A háború változtatásokat diktál a személyzeti politikában" - írta Telegram üzenetküldő-oldalán a frakcióvezető.

Az idők és a körülmények erősítést és átcsoportosítást igényelnek, Ez az ami, most zajlik, és a jövőben is zajlani fog. (...) Az ellenség offenzívára készül. Felkészülünk saját védelmünkre és annak visszaszerzésére, ami a miénk" - tette hozzá David Arahamija.

Január végén az ukrán védelmi minisztériumban botrány robbant ki a katonáknak szánt ellátmány túlárazott vásárlásával kapcsolatban.

A történtekkel összefüggésben lemondott Vjacseszlav Sapovalov, a védelmi miniszter helyettese, és menesztették Bohdan Hmelnickijt, a tárca beszerzési osztályának igazgatóját. A tisztségviselőkkel szemben korrupció és az ukrán védelmi erők akadályoztatása címén indult büntetőeljárás.

19:57
Iráni drónok gyártását tervezi Oroszország

Irán és Oroszország egy olyan gyárat tervez építeni Oroszországban, ahol több mint 6000 iráni tervezésű drónt lehetne legyártani az ukrajnai háborúban való bevetésre - írja a The Guardian.

A Wall Street Journal szerint a két kormány halad a tervekkel, és egy iráni küldöttség januárban Oroszországba utazott, hogy meglátogassa a tervezett helyszínt.

19:17
Maliba utazik az orosz külügyminiszter a védelmi és biztonsági kapcsolatok erősítésére

Maliba utazik Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kétnapos látogatásra a kölcsönös védelmi és biztonsági kapcsolatok erősítése végett - közölte vasárnap a nyugat-afrikai ország külügyminisztériuma.

A tájékoztatás szerint Lavrov hétfőn érkezik Bamakóba. Ez az első alkalom, hogy orosz külügyminiszter látogat a nyugat-afrikai országba.

"Ez a magas rangú látogatás összhangban áll az átmeneti kormány döntésével, miszerint kiterjeszti és diverzifikálja stratégiai partnerségeit" - olvasható a mali diplomáciai tárca közleményében.

18:45
Orosz külügy: Beismerést tett Bennett volt izraeli kormányfő

Beismerésnek nevezte Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap a Telegram-csatornáján Naftali Bennett izraeli volt kormányfő interjúját, amelyben a politikus azt állította, hogy a Moszkva és Kijev közötti béketárgyalásokat az Ukrajna elleni orosz invázió kezdeti szakaszában a nyugati országok szakították meg.

Bennett, aki az orosz "különleges hadművelet" elején közvetítői szerepet vállalt Oroszország és Ukrajna között, egy csaknem ötórás YouTube-interjúban - amelyből az izraeli média szombat este óta több részletet közölt -, részletesen beszámolt a Vlagyimir Putyin orosz, Volodimir Zelenszkij ukrán, Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnökkel és az Olaf Scholz német kancellárral folytatott tárgyalásairól.

Az interjúban, amely iránt az orosz média komoly érdeklődést mutatott, a saját állítása szerint semleges álláspontot képviselő Bennett azt mondta: lépéseit a legapróbb részletekig egyeztette Washingtonnal, Berlinnel és Párizzsal.

A kérdésre, hogy a Nyugat döntött-e a tárgyalások megszakításáról, a volt izraeli kormányfő a TASZSZ szerint kijelentette:

"Lényegében igen. Ők (a nyugati országok) szakították meg a tárgyalásokat, és nekem akkor úgy tűnt, hogy rosszul teszik. Most pedig azt mondom, hogy még korai lenne következtetéseket levonni".

18:00
Ukrán védelmi miniszter: Ukrajna nem veti be orosz terület ellen a nagy hatótávolságú amerikai fegyvereket

Ukrajna nem használja az Egyesült Államok által ígért nagy hatótávolságú fegyvereket orosz terület elleni csapásra - jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján.

"Minden esetben hivatalosan biztosítjuk partnereinket, hogy nem használjuk a tőlük származó fegyvereket orosz terület ellen. Csak orosz egységekre lövünk az ideiglenesen megszállt ukrán területeken" - idézte az Ukrajinszka Pravda a tárcavezetőt.

A hírportál emlékeztetett arra, hogy 150 kilométeres hatótávolságú lövedékeket is tartalmaz az Egyesült Államok 2,175 milliárd dolláros új katonai segélycsomagja.

Az ukrán hadsereg rendelkezésére bocsátott HIMARS rakéta-sorozatvetők mintegy 80 kilométeres távolságból képesek célba találni.

Ukrajna régóta kér az Egyesült Államoktól nagy hatótávolságú rakétákat, különösen az ATACMS típusúakat, amelyek akár 300 kilométeres távolságból is képesek eltalálni a célt. Ezt a kérést Kijev azzal indokolja, hogy a meglévő fegyverek nem teszik lehetővé az Ukrajna területére betört orosz erők logisztikai csomópontjainak megsemmisítését.

17:13
Bahmutban minden egyes házért külön harc folyik a Wagner csoport alapítója szerint

Előnyösebb állásokat foglaltak el az orosz fegyveres erők vasárnapra a moszkvai katonai szóvivő szerint a Donyeck város környékén folytatott offenzívájuk során, a Wagner zsoldoscsoport alapítója pedig arról számol be, hogy Artemivszkben (Bahmutban) minden egyes házért elkeseredett harcok folynak.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszknál hat diverzáns- és felderítő csoport, mintegy 35 katona, egy páncélozott harcjármű és két egyéb jármű, Limannál pedig több mint 120 katona, egy gyalogsági harcjármű és három páncélozott harcjármű, Donyeck térségében több mint 115 katona, három gyalogsági harcjármű, négy egyéb jármű, valamint egy D-20-as és egy D-30-as tarack, a donyecki régió déli részén és Zaporizzsja környékén pedig több mint 130 katona, két harckocsi, egy gyalogsági harcjármű, két páncélozott harcjármű, két egyéb jármű, egy Gvozgyika önjáró löveg, egy D-30 és egy D-20-as tarack valamint egy tüzérségi lőszerraktár, Herszon irányában pedig egy D-30-as tarack és egy Akacia önjáró löveg volt.

16:45
Kiképzés a légvédelmi rendszerek használatához

Ukrán katonák kapnak kiképzést a francia-olasz SAMP-T Mamba légvédelmi rendszer használatához. A közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerekkel kapcsolatos kiképzés várhatóan tavasszal fejeződik be – közölte Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka február 5-én. Párizs még kedden jelentette be, hogy további 12 Caesar önjáró löveget ad át Ukrajnának, amely így 50 példánnyal fog rendelkezni, valamint ígértet tett, hogy a francia Thales űripari és védelmi cég által gyártott Ground Master 200 (GM200) típusú radarokat is szállít majd Ukrajnának.

16:30
Rakétatalálat ért egy iskolát Herszonban

Tűz ütött ki egy kétemeletes iskolában Herszonban, miután rakétatalálat érte az épületet. Áldozatokról nem érkezett még jelentés – áll a herszoni megyei katonai igazgatás közleményében.

15:51
Csökkent az ukrán gabonaexport

Ukrajna 5,5 millió tonna gabonát exportált januárban, ami jelentős csökkenést jelent az előző hónaphoz képest - közölte vasárnap az ország mezőgazdasági minisztériuma.

A Kyiv Independent jelentése szerint a teljes gabonaexport 1,3 millió tonnával csökkent, mert Oroszország feltartotta és akadályozta a kimenő hajók áthaladását.

15:18
Menesztik az ukrán védelmi minisztert

Egy meg nem nevezett forrás a Kyiv Independentnek megerősítette, hogy Olekszij Reznikovot a közeljövőben nagy valószínűséggel leváltják. Új igazságügyi miniszteri posztra nevezhetik ki Reznikovot, mivel az Ukrajinszka Pravda cikke szerint „az elnöki hivatalban senkinek sincs kétsége" afelől, hogy Reznikovnak a kormányban kell maradnia. Valószínűleg Kirillo Budanov, a HUR ukrán katonai hírszerző ügynökség vezetőjét nevezik ki a helyére.

14:48
Visszaverték az orosz támadásokat 9 település közelében

Az ukrán erők visszaverték az orosz támadásokat Kreminna, Sipiljivka, Verhokamjanszke, Blahodatne, Krasznahorka, Paraskovijivka, Bakhmut, Ivanivszke és Klicsiivka települések közelében - jelentette a vezérkar február 5-én.

14:25
Odessza 40 %-a áram nélkül maradt

A fogyasztók mintegy 40%-a áram nélkül maradt Odesszában, nagy teljesítményű generátorokat küldtek a városba – mondta Denys Shmygal ukrán miniszterelnök vasárnap.

A város eddig 25 generátort kapott, de 50 még úton van. Az energiaellátó rendszer elleni legutóbbi támadás miatt a várost teljesen áramtalanították és a régió egy része is áram nélkül maradt. Az éjszaka folyamán 200 ezer előfizető és kritikus infrastruktúra áramellátását sikerült visszaállítani.

14:07
Az oroszok újabb nagyerejű támadásra készülnek

Oroszország csapatokat és katonai felszerelést összpontosít, hogy döntő offenzívát indítson Bakhmut és a luhanszki régió körül - közölte az Institute for the Study of War egy február 4-i jelentésében. Az ISW elemzői szerint a Bakhmut bekerítésére irányuló tartós katonai erőfeszítés megakadályozta Oroszországot abban, hogy összegyűjtse a Zaporizzsja keletről történő megtámadásához szükséges csapatokat.

13:46
Orosz rakéták csapódtak be Harkovba

Hárman sérültek meg miután orosz rakéták csapódtak be Harkov belvárosában.

A helyi hatóságok szerint a csapás során két földi támadó üzemmódban működő Sz-300-as rakétát vetett be Oroszország.

13:25
Az ukrán csapatok ágyúzták Jaszinovataját

Az ukrán katonák hat NATO-kaliberű, 155 milliméteres lövedéket lőttek ki Jaszinovatajára – jelentette a Donyecki Népköztársaság képviselete

Az ukrán sajtó robbantásokról számolt be a Nikolaev régióban található Ochakovóban.

Robbanások hallatszanak a Mikolajiv régióban található Ochakov városában – írta a Zerkalo Nedeli ukrán kiadása vasárnap .

12:59
Megérkeztett az első Leopard 2-es tank Ukrajnába

Kanada szombaton elküldte Ukrajnának az elsőt az átszállításra tervezett Leopard 2 harckocsik közül. Ezt Anita Anand védelmi miniszter jelentette be Twitter- fiókján .

Mint a miniszter megjegyezte, Halifaxból felszállt a kanadai légierő gépe tankkal a fedélzetén. A poszthoz csatolt képeket a harcjármű berakodásáról.

„Kanada kiáll Ukrajna népe mellett, és továbbra is biztosítjuk az ukrán fegyveres erőknek a győzelemhez szükséges eszközöket" – mondta a kanadai védelmi miniszter.

12:45
Tüzérek támadták meg az ukrán fegyveres erők helyét Herszonban

Orosz tüzérek megtámadták egy ukrán katonai egység helyét Herszonban, megsemmisítettek 18 fegyverest és 6 járművet – mondta a helyzetet ismerő forrás vasárnap a RIA Novosztyinak.

Tegnap tüzérségi csapást hajtottak végre az Ukrán Fegyveres Erők egyik alakulatának helyén Naddniprianskoye térségében, aminek következtében az ellenség vesztesége 6 egység jármű, 18 fegyveres erő halt meg. Ukrajnában 10-en sérültek meg, különböző súlyosságúak." – mondta a forrás.

12:23
Légiriadót hirdettek Ukrajna három régiójában

Légiriadót rendeltek el az ukrajnai Szumi, Harkov és Poltava régiókban – derül ki az ukrán digitális átalakítási minisztérium online térképadataiból .

11:48
Az ukrán csapatok bombázták Donyecket

Az ukrán katonák három NATO-kaliberű, 155 milliméteres lövedéket lőttek ki Donyeckre – jelentette a Donyecki Népköztársaság képviselete

11:14
Ezt a két fontos főútvonalat fogják támadni az oroszok

Egyesült Királyság védelmi minisztériuma: Bakhmut "egyre inkább elszigetelődik", mivel kulcsfontosságú utak kerülnek orosz tűzuralom alá.

A minisztérium napi hírszerzési tájékoztatója szerint a Bakhmutba vezető két főutat az orosz előrenyomulást követően valószínűleg közvetlen tűz fenyegeti.

12