Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 348. napjáról.

04:26
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:33
Egy georgiai bíróság elutasította a Szaakasvili szabadlábra helyezésére vonatkozó ukrán kérelmet

Egy georgiai bíróság elutasította hétfőn Kijev kérelmét, hogy engedjék ki a börtönből az ukrán állampolgársággal rendelkező Miheil Szaakasvili volt georgiai elnököt rossz egészségi állapota miatt.

A bírói döntést Szaakasvili ügyvédei ismertették, és úgy fogalmaztak, az a "politikai ellenfelek halálos ítélete" védencük felett.

Szaakasvili szerint a bírósági tárgyalás teljesen abszurd volt. "A kormány szakértői még csak arra sem vették a fáradságot, hogy meglátogassanak. Gyakorlatilag halálra ítéltek" - mondta.

A volt elnök többször tartott éhségsztrájkot a börtönben, és azt állítja, hogy megmérgezték.

20:38
Guterres aggodalmát fejezte ki az ukrajnai háború kiszélesedése miatt

Aggodalmát fejezte ki az ukrajnai háború eszkalációja miatt António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn a világszervezet közgyűlésén New Yorkban.

Az ukrán népnek temérdek szenvedést okoz az orosz invázió, melynek alapvető globális következménye is vannak - jelentette ki a világszervezet vezető diplomatája.

"Attól tartok, a világ nem alva járva, hanem tágra nyílt szemekkel botorkál bele egy nagyobb háborúba" - hangsúlyozta Guterres. Mint mondta, csaknem egy évvel az ukrajnai orosz invázió kezdetét követően a béke kilátásai egyre kisebbek, miközben a konfliktus további elmérgesedésének esélye nő.

Hozzátette: évtizedek óta nem volt ilyen nagy egy atomháború veszélye, amely véletlenül vagy akár szándékosan is kitörhet.

A világnak békére van szüksége Ukrajnában - szögezte le Guterres.

19:50
Nemzetközi bűnszervezetnek minősítette az ukrán parlament a Wagner orosz zsoldoscsoportot

Nemzetközi bűnszervezetnek minősítette az orosz Wagner zsoldoscsoportot az ukrán parlament hétfőn - közölte Jaroszlav Zseleznyak parlamenti képviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

A határozatot 333 képviselő szavazta meg a 450 tagú törvényhozásban.

Ezen kívül a parlament 336 szavazattal azt a határozatot is elfogadta, amelyben az orosz katonai magáncégeket terrorszervezeteknek nyilvánította.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közölte, hogy a Wagner zsoldoscsoportról szóló határozatot január 30-án terjeszette be több frakció hatvan képviselője. A dokumentum szerint Ukrajnának olyan vitathatatlan bizonyítékok vannak a birtokában, amelyek a Wagner tevékenységének bűnöző jellegéről tanúskodnak.

19:07
Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az AS90-es önjáró lövegek üzemeltetésére kijelölt ukrán katonák

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket az ukrán fegyveres erőknek felajánlott brit gyártmányú AS90-es önjáró lövegek üzemeltetésére képeznek ki a brit hadsereg szakértői - közölte hétfőn a londoni védelmi minisztérium.

A tárca a Twitteren közzétett rövid tájékoztatásban nem részletezte a kiképzésre érkezett ukrán katonák számát.

Az ismertetéshez mellékelt három fotó közül kettőn az látszik, hogy az ukrán kontingens civil ruhás tagjai a brit királyi légierő (RAF) egyik Airbus A330 Voyager repülőgépéből szállnak ki egy meg nem nevezett brit katonai repülőtéren, a harmadik fotó az AS90-es lövegtípus egyik példányát ábrázolja.

A brit védelmi minisztérium hétfői tájékoztatása szerint az ukrán egység a hétvégén érkezett Nagy-Britanniába, hogy elsajátítsa az AS90-esek működtetéséhez szükséges ismereteket.

18:31
Az Egyesült Államok 200 százalékos vámot vetne ki az orosz alumíniumra

Az Egyesült Államok 200 százalékos vámot tervez kivetni az orosz alumíniumra még a héten, hogy ezzel is nyomást gyakoroljon Oroszországra az Ukrajna elleni invázió első évfordulójának közeledtével - közölte a Bloomberg hétfőn, név nélkül nyilatkozó illetékesekre hivatkozva.

A drasztikus vámemelés gyakorlatilag ellehetetleníti az orosz alumíniumexportot az Egyesült Államokba. A lépést hónapok óta készítik elő - mondták a források.

Oroszország a világ második legnagyobb alumíniumtermelője, és az orosz alumínium hagyományosan az amerikai import mintegy 10 százalékát teszi ki.

17:53
A Kreml nem hozza nyilvánosságra Putyin és Bennett tárgyalásainak részleteit

A Kreml nem hozza nyilvánosságra a legfelső szintű orosz-izraeli tárgyalások részleteit, ily módon sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánja Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök szavait, amelyek szerint ígéretet kapott Vlagyimir Putyin orosz elnöktől arra, hogy nem öleti meg Vlagyimir Zelenszkij ukrán államfőt - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak.

Peszkov elmondta, hogy Putyin és Bennett nagyon intenzív párbeszédet folytatott, amikor az izraeli politikus hazájának miniszterelnöke volt, gyakori volt közöttük a személyes kommunikáció és gyakoriak a telefonbeszélgetések is" - mutatott rá a Kreml szóvivője.

"Valóban, a kétoldalú kapcsolatok mellett Ukrajna és a különleges hadművelet témája is napirenden szerepelt. Több órát töltöttek ennek a témának a megvitatásával. De tudják, hogy nem vagyunk hívei annak, hogy az államfők közötti tárgyalások részleteit nyilvánosságra hozzuk. Ezt most sem akarjuk megtenni. Ezért nem fogom sem cáfolni, sem megerősíteni Bennett úr kijelentését" - fogalmazott Peszkov.

17:11
Zuhant az orosz költségvetés olaj- és gázbevétele januárban

Az orosz költségvetés 426 milliárd rubel (1 rubel=5,13 forint) olaj- és gázbevételre tett szert januárban az előzetes adatok szerint, ami 46 százalékkal kisebb a tavaly januárinál - derül ki az orosz pénzügyminisztérium honlapjára hétfőn felkerült adatokból.

A minisztérium szerint a bevételzuhanást elsősorban az Urals orosz olajfajta árjegyzéseinek csökkenése és a földgázexport visszaesése okozta.

Az Urals nyersolaj átlagára januárban 49,48 dollár volt hordónként, ami jóval elmarad a 2022. januári 85,64 dolláros átlagártól. Tavaly decemberben az átlagár 50,47 dollár volt.

Az orosz költségvetés bevételének jelentős hányada származik a kőolaj és a földgáz eladásából. A büdzsé tavaly GDP-arányosan 2,3 százalékos hiánnyal zárt, ami a második legnagyobb éves deficit volt a modern orosz történelemben.

16:32
Financial Times: Zelenszkijt az EU a brüsszeli csúcstalálkozón fogadhatja

Az EU arra készül, hogy vendégül látja Volodimir Zelenszkij elnököt a február 9-10-i brüsszeli csúcstalálkozón, de biztonsági aggályok akadályozhatják ezt - jelentette a Financial Times február 6-án forrásaira hivatkozva.

15:56
Drón robbant fel az oroszországi Kaluga közelében

Felrobbant a levegőben egy drón a Moszkvától 160 kilométerre délnyugatra fekvő Kaluga város közelében - állította február 6-án Vlagyiszlav Sapsha, a Kalugai terület kormányzója.

15:36
Durva orosz támadások

Az orosz erők új egységeket "dobnak be" a keleti Donbász régióba a következő hetekben várható offenzíva előtt, ukrán tisztviselők szerint.

Pavlo Kyrylenko donyecki kormányzó szerint a donyecki régióért folyó harcok "felforrósodtak", hozzátéve, hogy az orosz erők "kiirtják városainkat és falvainkat".

Szerhij Haidai, Luhanszk kormányzója azt mondta, hogy a lövöldözés ott azért csillapodott, mert "az oroszok egy nagyszabású offenzívára tartalékolják a lőszert".

Hetek óta heves harcok dúlnak Bakhmut város és a közeli Szoledar és Vuhledar települések körül - közölte az ukrán elnöki hivatal.

15:09
Németország várhatóan hamarosan Leopard 2 harckocsikat küld Ukrajnának

Németország arra számít, hogy hamarosan elegendő kötelezettségvállalást kap más uniós országoktól ahhoz, hogy Leopard 2 harckocsikat küldjön Ukrajnának - közölte a német kormányszóvivő.

Berlin 14 saját Leopard 2A6 harckocsit ígért Ukrajna háborús erőfeszítéseihez, és engedélyt adott a partnerországoknak további harckocsik Kijevbe történő re-exportjára. Reméli, hogy más uniós országokkal együttműködve két teljes zászlóaljnyi Leopard harckocsit állíthat össze.

14:37
A héten Moszkvába látogat a nukleáris felügyelet vezetője

Az ENSZ nukleáris felügyelőségének vezetője Moszkvába utazik, miközben folytatódnak a tárgyalások Európa legnagyobb atomerőműve körüli biztonsági övezet létrehozásáról.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) többször is aggodalmát fejezte ki az erőművel kapcsolatban, és reméli, hogy az e heti moszkvai találkozón megvitathatják a biztonságot.
Rafael Grossi főnök nem fog találkozni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a látogatás során - közölte a Kreml.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint Grossi úr ehelyett a Roszatom állami atomenergetikai vállalat és a külügyminisztérium tisztviselőivel fog találkozni.

Moszkva érdemi párbeszédet vár - tette hozzá.

14:12
Norvégia öt év alatt 6 milliárd font támogatást küld Ukrajnának

Jonas Gahr Store norvég miniszterelnök azt javasolta, hogy országa öt év alatt mintegy 75 milliárd norvég korona (6,1 milliárd font) összegű támogatást nyújtson Ukrajnának.

13:36
Ukrán becslések

Ezek Oroszország harci veszteségeinek becslései február 6-án, az Ukrán Fegyveres Erők szerint.

13:04
Egy halott Bakhmutban

Február 5-én a Donyecki területen lévő Bakhmut városában egy civil meghalt orosz ágyúzás következtében, egy másik civil pedig megsebesült a térségben - közölte Pavlo Kijrilenko, a Donyecki terület kormányzója.

12:34
Az oroszok elsöprő offenzívájáról érkeznek komoly bizonyítékok

A 24tv.ua ukrán portál arról ír, hogy az oroszok igyekeznek átmozgatni Ukrajnába egykomplett motorizált lövészhadosztályt - számol be minderről a Mandiner.

„Ez a lépés mutatja az új, nagyszabású offenzíva kezdetét" – erről Igor Romanenko altábornagy beszélt.

Romanenko beszámolója szerint heves harcok folynak több irányban is, miközben az oroszok a frontra küldik a tartalékosaikat. Az ukrán főtiszt ugyanakkor rendkívül magabiztos: úgy véli, az ukrán hadseregnek a harcokban kell „kivéreztetnie" az orosz ellenséget, majd ellentámadásba kell átmenniük.

11:48
Ezt állítják az ukránok

Az orosz megszálló erők rajtaütnek a tanárok otthonán és elektronikai eszközöket koboznak el a megszállt Melitopolban, hogy megakadályozzák őket a távoktatás levezénylésében - közölte Ivan Fedorov melitopoli polgármester február 5-én.

11:12
Romokban áll Harkov

Újabb videó került nyilvánosságra, ami Oroszország tegnapi Harkov elleni támadásának rombolását mutatja.

10:40
Atomfegyverek ellenőrzéséről tárgyaltak

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn közölte, hogy a múlt héten az Egyesült Államok új nagykövetével, Lynne Tracyvel tárgyalt az Új Kezdet nukleáris fegyverzetellenőrzési szerződésről - írja a Reuters az Interfax hírügynökségre hivatkozva.

Hozzátette, hogy Oroszország elkötelezett a szerződés mellett, de az ukrajnai konfliktusra hivatkozva nem tűztek ki időpontot az újabb tárgyalásokra.

12