Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 349. napjáról.

04:26
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

23:37
Ukrajna száznál is több Leopard 1-es harckocsit kap

Ukrajna száznál is több régebbi, Leopard 1 A5 típusú német harckocsit kap európai országoktól - jelentette be kedden Kijevben Boris Pistorius német védelmi miniszter.

Ez a három hete hivatalba lépett német tárcavezető első hivatalos látogatása az ukrán fővárosban. Tájékoztatása szerint 2024 első vagy második negyedévéig legalább három zászlóaljra való Leopard 1-es harckocsit terveznek Nyugatról Ukrajnába küldeni.

A miniszter, aki biztonsági okokból nem jelentette be előre a látogatást az ukrán fővárosban, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és helyi hivatali partnerével, Olekszij Reznyikovval is egyeztetett.

Kiemelte, hogy a Leopard 1-esek szállítása lépcsőzetesen zajlik majd, a nyárig 20-25, az év végéig pedig 80 harckocsival. A cél az, hogy legkésőbb 2024 nyaráig több mint százat át tudjanak adni legalább három harckocsiszázad felállításához, a szükséges alkatrészekkel és lőszerkészlettel együtt. Hozzátette, hogy már megkezdték 600 altiszt kiképzését.

A Leopard 1 az első német harckocsi, amelyet a hadseregnek (Bundeswehr) fejlesztettek a második világháború után. A hatvanas évek közepétől a nyolcvanas évek közepéig mintegy 4700 darab készült. A Bundeswehr húsz éve leselejtezte a típust.

A német kormány hosszas vitákat követően két hete döntött arról, hogy a Leopard 1-es utódjával, a világ legmodernebb harckocsijaént számon tartott Leopard 2-es típusú harckocsival is támogatja az ukrán erőket az orosz támadás elleni védekezésben, majd a napokban közölték, hogy Leopard 1-eseket is átadnak.

19:08
Párizs polgármestere már ellenzi, hogy orosz sportolók induljanak a jövő évi olimpián

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere már ellenzi, hogy orosz sportolók induljanak a jövő évi olimpián, ha még akkor is tart az ukrajnai háború.

A városvezető másfél hete még úgy nyilatkozott a L'Equipe sportnapilapnak, hogy egyetlen sportolót sem lehet kizárni a versenyből pusztán az útlevele alapján, ugyanakkor azt támogatja, hogy az orosz delegáció ne orosz zászló alatt lépjen fel.

A France Infónak kedden viszont már úgy fogalmazott, hogy semleges zászló "nem igazán létezik", a hazájukat elhagyó oroszok ugyanakkor a menekültek csapatában ott lehetnek. Ez utóbbiak szerinte "nem támogatják Vlagyimir Putyint az agressziójában", és "menekültként, illetve disszidálóként" versenyeznének.

Orosz sportolók az állami szintű doppingolás miatt nem vehettek részt saját zászlajuk alatt a riói játékok óta, és semleges színekben vonultak be a stadionba a megnyitón.

18:23
Danyilov: Ukrajna már most is képes csapást mérni Oroszországra

Ukrajna idővel kap amerikai gyártású F-16-os repülőgépeket, és már most rendelkezik az ország olyan fegyverekkel, amelyek képesek csapást mérni oroszországi területre - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a CNN-nek adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett kedden.

Csak idő kérdése, mikor kapjuk meg az F-16-osokat. Biztosan megérkeznek. Sajnos, időközben veszítjük a függetlenségünkért küzdő embereinket - fogalmazott Danyilov.

Utalt arra is, hogy Ukrajna nemcsak az ideiglenesen megszállt ukrán területeken lévő orosz erőkre, hanem Oroszországra is képes lenne csapást mérni.

"Ami az orosz területet illeti, senki sem tiltja, hogy Ukrajnában gyártott fegyverekkel pusztítsunk el célpontokat. Vannak ilyen fegyvereink? Igen, vannak" - szögezte le.

17:44
Jegyzékben óvta a moszkvai amerikai nagykövetséget a belügyeibe való beavatkozástól az orosz külügy

Jegyzékben követelte a moszkvai amerikai nagykövetségtől az orosz külügyminisztérium, hogy ne avatkozzon be Oroszország belügyeibe - közölte a RIA Novosztyi állami hírügynökség kedden a moszkvai diplomáciai hivatal vezetéséhez közelálló forrásra hivatkozva.

Az informátor szerint a Lynne Tracy új amerikai nagykövetnek átadott jegyzék rámutatott, hogy az amerikai diplomáciai képviselet többszöri figyelmeztetés ellenére folytatja rosszindulatú tevékenységét az információs térben, nem helyénvaló kijelentéseket enged meg magának Oroszország vezetéséről, és hamis híreket terjeszt az orosz fegyveres erőkről.

Az amerikai diplomatákat figyelmeztetésben részesítettük, hogy ne kíséreljenek meg felforgató tevékenységet folytatni, befolyásoló ügynököket toborozni azzal a céllal, hogy nézeteltérést és viszályt szítsanak az orosz társadalomban, államellenes fellépésre ösztönözzenek - mondta a lap forrása.

16:42
Lángokban egy lett fegyvergyár

Hatalmas tűz ütött ki az Edge Autonomy Riga közelében lévő dróngyárban, ahonnan többek között Ukrajna számára is szállítanak drónokat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy szándékos gyújtogatásról, szabotázsról van-e szó. A helyszínen 50 tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat - írja a Meduza.

16:06
Újabb orosz siker a fronton

Sikeresnek nevezte a harci műveletek előrehaladását Artemivszk (Bahmut) és Vuhledar térségében kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

Sojgu a védelmi tárca keddi videokonferenciáján elmondta, hogy a Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában indított orosz offenzíva hét település, köztük Szoledar "felszabadítását" eredményezte. Beszámolója szerint a harcok Artemivszk és Vuhledar térségében sikeresen haladnak.

A miniszter azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők csak januárban több mint 6500 embert, 26 repülőgépet és hét helikoptert, 341 páncélozott járművet és 40 sorozatvetőt, valamint 208 drónt veszítettek.

15:24
Drámai ukrán provokáció

Ukrajna idővel kap amerikai gyártású F-16-os repülőgépeket, és már most rendelkezik az ország olyan fegyverekkel, amelyek képesek csapást mérni oroszországi területre - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára egy amerikai hírcsatornának adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett kedden.

"Csak idő kérdése, mikor kapjuk meg az F-16-osokat. Biztosan megérkeznek. Sajnos, időközben veszítjük a függetlenségünkért küzdő embereinket" - fogalmazott Danyilov. Utalt arra is, hogy Ukrajna nemcsak az ideiglenesen megszállt ukrán területeken lévő orosz erőkre, hanem Oroszországra is képes lenne csapást mérni. "Ami az orosz területet illeti, senki sem tiltja, hogy Ukrajnában gyártott fegyverekkel pusztítsunk el célpontokat. Vannak ilyen fegyvereink? Igen, vannak" - szögezte le.

14:21
Üzent a csecsen vezér

Ramzan Kadirov csecsen vezér szerint a háború még 2023-ban véget ér, a Nyugat pedig térdelni fog. Hozzátette, hogy a nyugati hatalmak be fogják ismerni, hogy tévedtek, ezt követően pedig ismét mindenben együtt kell majd működniük Oroszországgal.

Forrás: AFP/Alexey Nikolsky
13:52
Visszavonulnak az ukránok

Orosz katonai értesülések szerint Luhanszk megyében az ukránok egy második védelmi vonal kiépítésén dolgoznak, ami arra utal, hogy hamarosan visszavonulhatnak - írja a Lenta.

12:54
Hét települést foglaltak el az oroszok

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy az orosz fegyveres erők hét települést foglaltak el.

11:49
Elképesztő események Moszkvában

Megpróbált betörni a moszkvai Vörös téren található Lenin-mauzóleumba egy ittas férfi, aki el akarta lopni Lenin holttestét – közölte hétfőn a Moszkovszkij Komszomolec című bulvárlap.

A férfit vasárnap éjjel fogták el a rendőrök, amikor megkísérelte kinyitni a mauzóleum bejáratát. A tettenéréskor összefüggéstelenül beszélt, majd az őrszobán bevallotta, hogy el akarta lopni a bolsevik forradalom vezérének holttestét - írja a Mandiner.

11:04
Üzent az EBESZ

Ausztriának jogi kötelezettsége vízumot adni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi parlamenti közgyűlésén részt venni kívánó orosz és fehérorosz delegáció tagjainak – szögezte le az EBESZ Parlamenti Közgyűlése kedden. A testület nyomatékosította: a vízum kiállítása nem mérlegelés kérdése.

10:01
Nincsenek készen, de mégis megteszik 

Kijevnek megvannak a tartalékai Moszkva erőinek visszatartására, még akkor is, ha a legújabb nyugati katonai szállítmányok nem érkeznek meg időben – állította Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. „Nem minden nyugati fegyver érkezik meg időben. De készen állunk. Megteremtettük erőforrásainkat és tartalékainkat, amelyeket képesek vagyunk bevetni, és amelyekkel vissza tudjuk tartani a támadást" - mondta. Reznyikov hozzátette, hogy a leendő támadásnak „szimbolikus" okai vannak, mert az oroszok erőforrásai katonai szempontból még nem állnak készen, de a közelgő évforduló miatt mégis megteszik" – mondta. 

09:22
Ennyien menekültek el Ukrajnából

Mintegy nyolcmillióan menekültek el Ukrajnából azóta, hogy Oroszország csaknem egy évvel ezelőtt támadást indított az ország ellen - mondta el Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekben illetékes főtitkár-helyettese helyi idő szerint hétfőn New Yorkban.

09:00
A héten még nem váltják le a védelmi minisztert

A korrupciós botrány nyomására Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert egy másik kormányzati pozícióba helyezik át – jelentette be vasárnap David Arakhamia, Zelenszkij elnök pártjának parlamenti vezetője. Azt is tényként közölte, hogy Reznyikov helyét Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetője veszi át. Arakhamia hétfőn már azt mondta, hogy Reznyikov leváltására a héten nem kerül sor. Budanov előélete a törvények szerint amúgy is kizáró tényező, a védelmi miniszternek ugyanis a civil szférából kell érkeznie.

08:34
Luhanszk nyugati részére várják az orosz támadást

Valószínűleg a luhanszki régió nyugati területe lesz minden újabb orosz offenzíva fókuszában – mondta Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés első embere, akit a védelmi minisztérium leendő vezetőjeként említenek. A mindössze 37 éves vezérőrnagy a Financial Timesnak adott interjújában azt mondta, hogy az offenzívát nagy valószínűséggel „megfelelő gépesített dandárok" indítanák meg, nem pedig a rosszul képzett tartalékosok és Wagner-zsoldosok, akik súlyos veszteségeket szenvedtek a legutóbbi csatákban.

07:55
Abbamaradt a luhanszki orosz bombázás

Az orosz erők a Donbász keleti régiójában folytatott harcokkal próbálják megfékezni az ukrán erőket – közölte Ukrajna. A hírek szerint Moszkva további csapatokat von össze a következő hetekben várható offenzívára, amely talán Luhanszk térségét veszi célba. „A térségért folyó harcok kiéleződnek" – mondta Pavlo Kirilenko, Donyeck kormányzója. Szerhij Hajdaj kormányzótársa Luhanszkban azt mondta, hogy az ottani ágyúzás abbamaradt, mert „az oroszok lőszert takarítanak meg egy nagyszabású offenzívához".

07:26
Moszkvai részvétnyilvánítás Törökországnak

Az orosz védelmi miniszter, Szergej Sojgu telefonon beszélt Hulusi Akar török védelmi miniszterrel, hogy részvétét fejezze ki a törökországi és szíriai pusztító földrengés miatt. Moszkva közölte, hogy segítséget kíván küldeni Törökországnak és Szíriának, annak ellenére, hogy az ukrajnai háború miatt elszigetelődött.

Törökország a konfliktus kezdete óta kulcsfontosságú közvetítő Oroszország és Ukrajna között, és Vlagyimir Putyin korábbi elnök "mély részvétét" és "őszinte együttérzését és támogatását fejezte ki az elhunytak családjainak".

06:59
A Wagner-csoport alapítója légi párbajra hívta Zelenszkij elnököt

Egy, a Wagner-csoport által üzemeltetett Szu-24-es bombázógép pilótafülkéjéből készült videóban a magánhadsereg alapítója, Jevgenyij Prigozsin légi párbajra hívta az ukrán elnököt. "Volodimir Olekszandrovics, leszálltunk. "Bombáztuk Bahmutot. Holnap repülök egy MiG-29-essel. Ha úgy akarod, találkozzunk az egekben. Ha nyersz, elfoglalod Bahmutot. Ha nem, a Dnyipro folyóig haladunk" - mondta a videóban Prigozsin.

Az Egyesült Államok becslése szerint a Wagnernek jelenleg körülbelül 50 000 embere van Ukrajnában, közülük 10 000 jól képzett zsoldos és 40 000 frissen kiképzett elítélt, akiket orosz börtönökből toboroztak.

12