Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 350. napjáról.

19:31
Harci repülőgépeket kért londoni beszédében Zelenszkij

Harci repülőgépeket kért Nagy-Britanniától és a nyugati szövetségesektől szerdai londoni beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint London vizsgálja a kérés teljesíthetőségét, de csakis hosszú távú lehetőségként, mert Ukrajnának most rövid távon hozzáférhető kapacitásokra van a legnagyobb szüksége. Zelenszkij, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett a brit fővárosba, először Rishi Sunak miniszterelnökkel tárgyalt a Downing Streeten. Az ukrán elnököt délután fogadta a brit uralkodó is. Sunak hivatalának tájékoztatása szerint a brit kormányfő az ukrán katonáknak nyújtott, hónapok óta zajló brit kiképzési program jelentős bővítését ajánlotta fel Zelenszkijnek, kiterjesztve ezt a programot az ukrán légierő pilótáira és a tengerészgyalogságra. Zelenszkij ezután beszédet mondott a brit parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban a törvényhozás két kamarája, az alsóház és a Lordok Háza tagjai, valamint a brit kormány képviselői előtt. Beszédében az ukrán elnök arra kérte a nyugati szövetségeseket, hogy szállítsanak Ukrajnának korszerű harci repülőgépeket. A kérést azzal nyomatékosította, hogy átnyújtotta az ukrán légierő egyik kiemelkedően sikeres aktív harci pilótájának sisakját Sir Lindsay Hoyle-nak, a londoni alsóház elnökének. A sisakon látható kézírásos, ukrán nyelvű üzenet szerint Ukrajnának "szárnyakra van szüksége" szabadságának megvédéséhez.

18:51
Kigyulladt egy lett dróngyár, amely az ukrán hadseregnek is szállított

Tűz ütött ki a lett főváros, Riga egyik dróngyárában, amely az ukrán hadseregnek is szállít termékeiből - közölte szerdán a lett LSM közszolgálati műsorszolgáltató. A tűz az amerikai székhelyű Edge Autonomy vállalat egyetlen európai telephelyén tört ki kedden, de az oltási munkálatok még szerdán is tartottak. Az LSM egy rendőrségi szóvivőre hivatkozva arról számolt be, hogy a hatóságok vizsgálják a történteket és tisztában vannak azzal, hogy az üzem Ukrajnának is gyártott pilóta nélküli repülőeszközöket, mindazonáltal egyelőre nem látják jelét bűncselekménynek. A lángokban három ember megsérült, és 600 négyzetméter gyárterület égett le.

15:58
A lehetséges orosz offenzíva "irreális" és valószínűtlen

Az orosz hadsereg nagyszabású offenzívát indíthat Kelet-Ukrajnában - állítja egy amerikai kutatóintézet. Az Institute for the Study of War (ISW) a brit védelmi minisztérium megjegyzéseit megismételve azt mondta, hogy már több hete előre jelezték, hogy Oroszország nagyszabású offenzívát indít a donyecki határ elérésére, de eddig csak lassú előrehaladás történt. Az ISW szerint a közelgő "sárszezon" - amikor az olvadó fagyok miatt Ukrajnában földutak keletkeznek - szintén akadályozhatja az orosz csapatok bármilyen nagyobb előre nyomulását.

15:32
Lelőtték a hírhedt orosz nacionalista Igor Mangusevet Ukrajnában

A hírhedt orosz katonai százados és zsoldos, Igor Mangusev a kórházban halt meg, néhány nappal azután, hogy a megszállt Ukrajnában közelről fejbe lőtték. A férfi egy drónellenes egységet irányított a megszállt Luhanszkban, de 2014-ben az ukrán erők ellen harcoló zsoldoscsoport egyik alapítója is volt.

14:43
Az Európai Unió tovább szigorítja az Oroszországgal szembeni szankciókat

A német kancellár Olaf Scholz szerdán a szövetségi parlamentben elmondta, hogy Ukrajna elleni Orosz támadás megindításának évfordulójára, február 24-re tervezett szigorítás "világos üzenet" Vlagyimir Putyin orosz elnöknek arról, hogy nem valósulnak meg "imperialista tervei".

Az Európai Tanács azt az ígéretet is megerősíti, hogy "Ukrajna jövője az EU-ban van" - jelentette ki Olaf Scholz. Németország is változatlanul kiáll Ukrajna mellett, de nem hoz olyan döntést, amelynek révén a NATO belekerül a háborúba - tette hozzá, kiemelve, hogy "nem a NATO háborúzik Oroszországgal, hanem Oroszország rontott rá Ukrajnára". Ez azt jelenti, hogy "Putyinnak kell abbahagyni a háborút, minél előbb, annál jobb" - mondta a német kancellár.

14:13
Vlagyimir Putyin jóváhagyta az MH17-es járatot 2014-ben lelőtt rakéták szállítását

A Malaysia Airlines 17-es járata (MH17) 2014-es lezuhanását vizsgáló nemzetközi csoport meggyőző bizonyítékokkal rendelkezik arra vonatkozóan, hogy Vlagyimir Putyin személyesen írta alá azt a döntést, hogy az orosz rakétarendszert beengedjék Ukrajnába - közölték holland ügyészek. A BUK-TELAR rakétarendszerrel lőtték le az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatot 2014. július 17-én Kelet-Ukrajna felett - közölték a nyomozók. Azt mondták azonban, hogy a bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy vádemeléshez vezessenek.

13:43
Az ukrán elnök köszönetet mondott Nagy-Britanniának

Volodimir Zelenszkij megköszönte Nagy-Britanniának "a teljes körű invázió első napjaitól kezdve nyújtott nagy támogatást", amikor a Downing Street-en találkozott Rishi Sunakkal. Az ukrán elnök hozzá tette, hogy nagyon büszkék és nagyon jó kapcsolatokat ápolnak az Egyesült Királysággal.

13:14
Újabb támogatásokat nyújt az Egyesült Királyság Ukrajnának

Mivel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ma az Egyesült Királyságba utazik, a brit kormány további támogatást jelentett be Ukrajnának.

Íme, mit tartalmaz a csomag:

Az Egyesült Királyság ukrán pilótákat képez ki a NATO kifinomult repülőgépeinek vezetésére.

Bár az Egyesült Királyság nem ígérte meg azonnal, hogy a vadászrepülőgépek közül egyet is Ukrajnának ad, a Downing Street szerint a kiképzés hosszú időt vesz igénybe, így a pilótaprogram "hosszú távú képességfejlesztési beruházás".

Az Egyesült Királyság F-35-ös és Typhoon vadászgépeket üzemeltet, bár a jövőben inkább a más NATO-országok által széles körben üzemeltetett régebbi F-16-osokat szállítanak Ukrajnának.

Nagy-Britannia felajánlott egy köztes kiképzési programot is az ukrán tengerészgyalogosok számára, valamint katonai felszerelések, köztük nagyobb hatótávolságú fegyverek "azonnali szállítását".

A Number 10 szerint a kormány "kétirányú" megközelítést fog követni: most katonai felszerelést biztosít, miközben hosszú távú támogatást nyújt a jövőre nézve.

12:47
Volodimir Zelenszkij az Egyesült Királyságban

Az ukrán elnök ma megbeszélést tart az Egyesült Királyságban Rishi Sunak miniszterelnökkel, majd 13 órakor beszédet mond a parlamentben. Később a megbeszéltek szerint találkozik a királlyal a Buckingham-palotában, és szemügyre veszi a brit földön kiképzést tartó ukrán csapatokat.

12:18
Rakétacsapás Harkivban

Felvételek láttak napvilágot arról a pillanatról, amikor egy rakéta csapódott be tegnap este Harkiv város központi parkjába, Ukrajna északkeleti részén. A felvételt Anton Gerascsenko, Ukrajna belügyminiszterének tanácsadója osztotta meg.

Harkiv régiót Oroszország megszállta, miután megkezdődött teljes körű inváziója, majd Ukrajna tavaly egy ellentámadás során visszafoglalta. A rakétacsapások azonban továbbra is záporoznak a régióra. A múlt héten két orosz rakéta csapódott be Harkiv központjában, az egyik rakéta egy lakóépületbe csapódott be a tisztviselők szerint.

11:53
A brit védelmi minisztérium szerint nem valószínű, hogy Oroszország átkel a Dnyipro-n

A brit védelmi minisztérium (MoD) közzétette az ukrajnai válsággal kapcsolatos legfrissebb hírszerzési jelentéseit, amelyben az áll, hogy mióta Oroszország tavaly kivonta erőit a Dnyipro nyugati partjáról, a Dnyipro-deltát alkotó szigetek és vízi utak bonyolult hálózatán folytatódik a "csetepaté és a felderítés".

Az orosz erők "szinte bizonyosan" kis csónakokat használtak a szigetek közelében, de Ukrajna "többször is sikeresen bevetette a nagy hatótávolságú tüzérséget az orosz előőrsök semlegesítésére". A minisztérium szerint mindkét fél "valószínűleg arra törekszik, hogy jelenlétet tartson fenn ezeken a területeken", hogy ellenőrizze a stratégiai fontosságú folyóhoz való tengeri hozzáférést. Ugyanakkor "nagyon valószínűtlen, hogy Oroszország megkísérelne támadó átkelést a Dnyipron".

11:28
Joe Biden kitart amellett, hogy az USA segít Ukrajnának

Az amerikai elnök az Unió helyzetéről szóló beszédében némi megnyugtatást nyújtott az ukránoknak. A beszédben, amelynek során Kína biztonsági aggodalmairól és az ukrajnai háborúról beszélt, Joe Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok kiáll Ukrajna mellett, "ameddig csak szükséges".

Néhány republikánus - élükön a Donald Trump volt elnökhöz legközelebb állókkal - megkérdőjelezte, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is pénzt kellene-e küldenie Ukrajnának. A párt többsége azonban - beleértve a párt vezetőit és a kongresszus nemzetbiztonsági bizottságainak vezető tagjait is - arra számít, hogy a finanszírozás folytatódni fog.

A kongresszus több mint 100 milliárd dollár (83 milliárd font) értékű segélyt és katonai támogatást hagyott jóvá Ukrajnának és a partnerországoknak a háború alatt.

10:54
Ukrajna visszavonulhat Bakhmutból

Ukrajna visszavonulhat Bakhmutból - mivel két olyan régiót azonosított, ahol Oroszország új offenzívát indíthat.

Az orosz erők fokozták támadásaikat Kelet-Ukrajnában, és az elmúlt hetekben kisebb győzelmeket értek el. Ukrán tisztviselők most úgy vélik, hogy Moszkva célba veheti az északkeleti Harkivot vagy a déli Zaporizzsját. Harkiv állt a tavaly év végi ukrán ellentámadás középpontjában, amelynek során Kijev több mint 500 települést vett vissza orosz ellenőrzés alól. Tegnap este az Ukrán Fegyveres Erők közlése szerint több mint 30 harkivi város és falu, valamint 20 zaporizzsjai település került tűz alá.

Magas rangú ukrán tisztviselők szerint Oroszország az elkövetkező hetekben újabb nagyszabású offenzívát kísérel meg - esetleg a február 24-i invázió évfordulójához kapcsolódva.

10:26
A fegyverszállítások berángatják a NATO-t a háborúba

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítások gyakorlatilag „berángatják" a NATO-t a konfliktusba, ami „kiszámíthatatlan mértékű eszkalációhoz" vezethet. Az állami tulajdonú Tass hírügynökség által idézett katonai tisztviselőkkel folytatott konferenciabeszélgetés során Sojgu azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit , hogy „megpróbálják a konfliktust a lehető legnagyobb mértékben elnyújtani" azzal, hogy Kijevet nehéz támadó fegyverekkel látják el.

09:59
Zelenszkij ma meglepetésszerű látogatást tesz Nagy-Britanniában

Az ukrán elnök ma brit földön tartózkodik, ez az első útja az Egyesült Királyságba a háború kezdete óta.

A decemberi washingtoni látogatását követően ez lesz mindössze a második külföldi útja a konfliktus ideje alatt.

Volodimir Zelenszkij találkozik Rishi Sunak brit miniszterelnökkel, valamint az Egyesült Királyságban kiképzés alatt álló ukrán csapatokkal.

A politikusok megvitatják majd az Egyesült Királyság Ukrajnának nyújtott támogatását,

kezdve az országnak szánt katonai felszerelés azonnali növelésével - közölte a Downing Street.

Sunak úr hivatala bejelentette, hogy tervezi az ukrán fegyveres erők tengeri és légi kiképzésének kiterjesztését - beleértve a vadászrepülőgép-pilótákat és a tengerészgyalogosokat -, valamint a katonai felszerelések szállításának felgyorsítását.

Zelenszkij elnök látogatása az Egyesült Királyságban országa bátorságának, elszántságának és harcosságának bizonyítéka, és a két ország közötti megbonthatatlan barátság bizonyítéka

- áll a miniszterelnök közleményében.

09:27
Egymást vádolják szivárogtatással

Az EU tisztviselői között heves vita támadt arról, hogy hogyan szivároghatott ki információ Volodimir Zelenszkij lehetséges brüsszeli látogatásáról, ami biztonsági aggodalmat keltett. Az ukrán elnök a hírek szerint csütörtökön Brüsszelbe utazik, hogy személyesen találkozzon az EU vezetőivel egy csúcstalálkozón, és beszédet mondjon az Európai Parlament rendkívüli ülésén.

08:53
Felkészületlennek látják az oroszokat

Oroszországban szinte biztosan hiányoznak a sikeres offenzívához szükséges lőszerek és katonai egységek – közölte a brit védelmi minisztérium. Hírszerzési jelentésük szerint továbbra sem valószínű, hogy Oroszország a következő hetekben fel tudja építeni a háború kimenetelének jelentős befolyásolásához szükséges erőket.

08:20
Saját parancsnokukat verték meg az oroszok

Ukrajna rendkívüli videofelvételeket tett közzé, amelyeken az látható, amint az orosz Wagner zsoldoscsoport négy katonája karját és lábát fogva elviszik súlyosan megsebesült parancsnokukat a csatatérről, majd hevesen megverik egy lapátnak tűnő tárggyal. Egy ukrán drón rögzítette az incidenst a keleti Bahmut város közelében, ahol hónapok óta heves harcok dúlnak.

07:50
Márciusig megérkeznek a Leopard 2-esek

A német védelmi minisztérium közölte, hogy a Leopard 2A6 harckocsik március végére állnak majd Ukrajna rendelkezésére. Boris Pistorius német védelmi miniszter meglepetésszerű látogatást tett kedden Kijevben.

07:22
Legalább száz Leopard 1-es érkezik

Németország, Dánia és Hollandia bejelentette, hogy legalább 100 felújított Leopard 1 harckocsit tervez átadni Ukrajnának. Védelmi minisztereik közös nyilatkozatukban kijelentették, hogy a régebbi Leopard 1 szállítása annak az erőfeszítésnek a része, hogy „támogassák Ukrajnát az orosz agresszió elleni küzdelemben". A szállítás „a következő hónapokon belül" történne, és logisztikai támogatást és képzést is tartalmazna.

12