Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 389. napjáról.

22:54
Négy ukrán katona halt meg egy kiképzőközpontban

A tragédiáról pontosabb részleteket nem közöltek. A Csernyihiv megyei kiképzőközpont közleménye szerint az Állami Nyomozó Iroda hatósági vizsgálatot indított.

20:09
Üzent a Wagner vezére

A Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin a héten a RIA orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy az ukrán erők április közepén öt különböző irányban készülnek ellentámadást indítani.

Prigozsin egyúttal felszólította az orosz erőket, hogy készüljenek fel ezekre az ellentámadásokra a lőszer és a felszerelés megőrzésével - ezzel arra utalt, hogy az ukrán erőknek elegendő harci erejük lehet a hatékony ellentámadások megindításához.

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai elemzőintézet szerint azonban valószínűleg azért tette ezeket a megjegyzéseket, hogy "igazolja a Wagner-csoport kudarcát a Bahmut bekerítésére indított offenzívában."

A Wagner-csoport állt a Bahmut körüli orosz offenzíva élére, de az ISW szerint egyre kevésbé képes eredményeket felmutatni a harcokban - írja a Sky News.

19:15
A Nyugat kezd kifogyni a fegyverekből

Alapanyaghiány akadályozza az európai országok azon erőfeszítéseit, hogy Ukrajnát fegyverekkel lássák el.

A Financial Times-nak nyilatkozó védelmi ipari források elmondták, hogy a lőpor, a robbanóanyagok, a TNT hiánycikk, ami akár három évvel is késleltetheti a lőszergyártás tervezett felfuttatását.

Ez azt jelenti, hogy az európai védelmi ipar minden bizonnyal nem lesz képes teljesíteni az Ukrajna számára várható uniós megrendeléseket.

Egy német tisztviselő a lapnak azt mondta, hogy az "alapvető" probléma az, hogy a védelmi ipar "nincs megfelelő állapotban a nagyüzemi haditermeléshez" - írja a The Guardian.

18:23
Újabb orosz rakétacsapások

Három civil meghalt és további kettő megsebesült egy zaporizzsja megyei falu orosz ágyúzásában - közölték az ukrán hatóságok.

A jelentés szerint az orosz erők egy lakóépületet vettek célba a délkelet-ukrajnai Kamyanske faluban. Az ukrán hatóságok egyúttal figyelmeztették a helyi lakosokat, hogy, ha lehet hagyják el a veszélyesnek számító területeket - írja a The Guardian.

17:26
Fehérorosz állambiztonsági szolgálat: Terrorcselekményre készülő külföldivel végeztek Hrodnában

A fehérorosz állambiztonsági szolgálat (KGB) tagjai vasárnap végeztek egy terrorcselekményre készülő fegyveres külföldivel, aki beszivárgott az ország területére - közölte a BelTa helyi hírügynökség a KGB-re hivatkozva.

A tájékoztatás szerint az automata fegyverekkel és kézigránátok felrobbantásával fegyveres ellenállást tanúsító külföldit a lengyel határ melletti Hrodna városában lőtték le.

A művelet során polgári lakosok és a karhatalmi erők tagjai nem sebesültek meg.

Az állambiztonság szolgálat, a belügyminisztérium, valamint a határőrség más rendvédelmi szervezetekkel közösen vizsgálatot indított az ügyben.

16:44
Zelenszkij újabb botrányos kijelentése

Oroszországot és cinkosait nemcsak az Ukrajna, hanem a más országok, köztük a Szíria ellen elkövetett agresszióért is felelősségre kell vonni - hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi videóüzenetében.

"Az ukrán szankciók az Oroszországra nehezedő globális nyomás részét képezik. El kell szigetelnie a világnak mindazokat, akik fegyvereket gyártanak az Ukrajna elleni terror céljára - beleértve a Sahíd drónok szállítását -, akik segítenek Oroszországnak az agresszió szításában, akik támogatják a nemzetközi jog oroszországi megsemmisítését. Ez nemcsak az ukránok elleni terrorra vonatkozik, nemcsak a területünk elcsatolására tett kísérletekre, kezdve a Krímmel, hanem a nemzetközi rend, a normális békés emberi élet elleni más orosz agressziókra is, beleértve a Szíria területén elkövetett agressziót is" - hangoztatta az államfő szombat esti üzenetében.

Hangsúlyozta, hogy Szíria népe nem kapott megfelelő nemzetközi védelmet, és ez a büntetlenség érzését keltette a Kremlben és cinkosaiban. "A szíriai városokat ugyanúgy rombolták le az orosz bombák, mint a mi ukrán városainkat. Ez a büntetlenség rejlik nagyrészt a Kreml jelenlegi agresszivitása hátterében is" - fejtette ki. Zelenszkij szerint garantálni fogja a békét a világ sok más részén az, hogy az ukrán nép megvédi magát és helyreállítja az ország területi integritását.

16:19
Oroszország Melitopolt nyilvánítja Zaporizzsja régió fővárosává

A brit védelmi minisztérium (MoD) közzétette a legfrissebb hírszerzési jelentését, amiben az áll, hogy Zaporizzsja orosz ellenőrzés alatt álló részén a hatóságok közzétettek egy rendeletet, amelyben a megszállt Melitopolt a régió fővárosává nyilvánították.

Megállapítják, hogy a régió oroszok által beiktatott vezetője, Jevgenyij Balickij azt mondta, hogy a lépés "ideiglenes intézkedés", amíg Zaporizzsja városát Oroszország nem vonja ismét ellenőrzés alá - írja a Sky News.

15:35
50 ukrán katonát öltek meg két település mellett

Az orosz csapatok egy nap alatt több mint 50 ukrán katonát semmisítettek meg Juzsno-Donyeck és Zaporozsje irányban - jelentette az orosz Honvédelmi Minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov.

14:52
Elhárított ukrán támadások

Hét ukrán drónt semmisítettek meg a luhanszki (LPR) és a donyecki (DPR) népköztársaság településein, valamint a Herszon és Harkiv régiókban - jelentette vasárnap az orosz védelmi minisztérium .

A légvédelmi rendszerek kilenc HIMARS és Vilkha rakétát fogtak el a nap folyamán. Kotljarovka, Cservonopopovka, Golikovo, Blagodatnoje, Kirillovka, Sztarajja Zburjevka településeken is megsemmisültek az ukrán fegyveres erők pilóta nélküli légi járművei.

14:12
Sikeres orosz elhárítás Harkovban

Az orosz katonaság meghiúsította az Ukrán Fegyveres Erők (APU) két kísérletét arra, hogy felderítést végezzenek és tartalékaikat Kupjanszk irányába helyezzék át. Erről a Nyugati csoport sajtóközpontjának vezetőjére, Szergej Zibinszkij ezredesre hivatkozva számolt be a RIA Novosztyi .

Elmondása szerint az ukrán hadsereg felderítő műveleteket tervez végrehajtani Grjanyikovka falu közelében, Harkiv régióban, valamint tartalék áthelyezést és csapatok rotációját Persotravneve település közelében.

13:40
Hiába a megrendelések, Európában nincs elég robbanóanyag

Hatalmas problémába ütköztött az Európai Unió, képtelenek elegendő lőszert szállítani Ukrajnának. Elsősorban komoly robbanóanyaghiány miatt késik a gyártásuk - erről a Financial Times (FT) számolt be cikkében

A kiadvány szerint az EU lőpor-, műanyag robbanóanyag- és TNT-hiánnyal küzd, ami miatt nem tudja gyorsan teljesíteni a megrendeléseket. Európai tisztviselők a fő problémaként azt említik, hogy a blokk védelmi ipara nincs a legjobb állapotban a nagyüzemi katonai termeléshez.

Az európai lőszergyártók arra figyelmeztetnek, hogy a fegyverek iránti kereslet növekedése csak tovább emelheti áraikat (2022-ben már 20 százalékkal drágultak), de a gyártási mennyiséget nem tudják emelni.

13:07
Ukrajna keményebb mozgósításra készülhet

Mikola Azarov volt ukrán miniszterelnök azon véleményének adott hangot, hogy Kijev a mozgósítási folyamat szigorítására készül. Ezt Facebook-oldalán közölte - írja az orosz Lenta.

Most már nem csak idézéseket fognak átadni. Most mindenkit tömegesen összepakolnak, beviszik a katonai nyilvántartásba és besorozási hivatalba, onnan pedig azonnal kiképzésre pár napra és a frontvonalra viszik őket" – jósolta a politikus.

12:34
Az ENSZ megerősítette a fekete-tengeri gabonakezdeményezés meghosszabbítását

Az ENSZ közleménye szerint mintegy "25 millió tonna gabonát és élelmiszert szállítottak 45 országba, ami hozzájárult a globális élelmiszerárak csökkenéséhez és a piacok stabilizálásához".

11:55
Az ukrán erők több mint 80 orosz támadást vertek vissza

Az ukrán erők március 18-án 83 orosz támadást vertek vissza - jelentette az ukrán fegyveres erők vezérkara. A jelentések szerint az orosz csapatok Lyman, Bahmut, Avdiivka, Marinka és Shakhtarsk felé folytattak offenzívát.

11:25
Orosz veszteségek Ukrajna szerint

Az ukrán hadsereg által közzétett, ellenőrízetlen összesítés szerint pénteken további 880 orosz katona vesztette életét. A vezérkar közölte, hogy ez azt jelenti, hogy a háború tavaly februári kitörése óta több mint 164 000 orosz katona vesztette életét. További öt harckocsit, hét páncélozott harcjárművet és nyolc tüzérségi rendszert kiiktattak az ukrán erők – áll a Facebookon közzétett jelentésben.

10:48
Éjszakai dróntámadás érte Lviv régióját

Ukrajna szerint az éjszakai dróntámadások egy része Lviv viszonylag békés nyugati régióját érte. Dnyiprót is célba vették, akárcsak Kijevet, ahol a légvédelem minden támadó drónt lelőtt. Az ukrán légierő szerint 16 drónból 11 megsemmisült.

10:17
Kitartóan tagad az ukrán védelmi minisztérium

Hanna Maliar, Ukrajna védelmi miniszterhelyettese szerint nem küldenek csapatokat kiképzés nélkül Bahmutba, annak ellenére, hogy azt állítja a Kreml. Szerinte azokat a csapatokat, akik korábban nem szolgáltak a hadseregben, kiképzőközpontokba küldik.

A nagyszabású háború miatt a kiképzés lerövidített menetrendben, de a képzés minőségének romlása nélkül zajlik" - írta Maliar a Telegramon.

Azt is vitatta, hogy Ukrajna nőket kényszerít a háborúban való harcra. Nem mozgósítunk nőket beleegyezésük nélkül, még orvosokat sem. És női katonákat sem küldünk beleegyezésük nélkül a háború frontvonalába" - mondta Hanna Mailar.

09:40
Ketten meghaltak, 14-en megsebesültek Donyeckben

A régió kormányzója szerint a donyecki városok elleni merényletekben két ember meghalt, további 14 pedig megsebesült. Pavlo Kirilenko elmondta, hogy Kramatorszk bombázása során két ember meghalt és nyolc megsebesült – közülük három kritikus állapotban van. Az orosz csapatok kazettás lőszerrel vették célba a város egyik parkját. A hírek szerint egy tucat lakóépület és több autó is megrongálódott a támadásban.

Kirilenko szerint az orosz megszállók több sortüzet indítottak a Kramatorszktól délkeletre fekvő Kostyantynivka városra. A támadásban egy iskola, valamint 10 magánház, kilenc toronyház, több magángépkocsi és garázs, valamint egy gyerekbolt is megrongálódott.

08:54
Mariupolban járt Vlagyimir Putyin

Mariupolba tett munkalátogatást Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte vasárnap a Kreml sajtószolgálata. A moszkvai tájékoztatás szerint az elnök helikopterrel érkezett Mariupolba, majd a városon áthajtva megtekintett több létesítményt, és beszélt a helyi lakosokkal. Marat Husznullin miniszterelnök-helyettes beszámolt az államfőnek az újjáépítési munkálatok állásáról, valamint az új lakónegyedek, szociális, oktatási és egészségügyi létesítmények, a közmű-infrastruktúra építéséről.

Putyin szót váltott a Nyevszkij lakótelep lakóival, és felkereste az egyik család otthonát. Az elnök járt a város tengerpartján a jachtklub közelében, a színház épületénél és más helyi nevezetességeknél.

Előző nap az orosz vezető a Krím félszigeten tett előre be nem jelentett látogatást, a terület Oroszországhoz csatlakozása ügyében megrendezett referendum kilencedik évfordulóján. Mariupol felkeresése az első ismertté vált alkalom, hogy Putyin az Ukrajna ellen tavaly februárban elindított "különleges hadművelet" során megszállt területen járt.

08:31
Elindultak a kanadai Leopard 2-esek Ukrajna felé

Anita Anand kanadai védelmi miniszter közzétett egy videót arról, hogy egy Bergepanzer 3 páncélozott mentőjárművet raknak egy ukrán teherszállító repülőgépre, egy külön tweetben pedig a Kanadai Királyi Légierő adott ki egy videót, amelyen a Leopard 2 tankokat szállítórepülőgépre rakják. Kanada nyolc Leopard 2 harckocsit, 8000 tüzérségi lőszert és egy tucat légvédelmi rakétát ígért Ukrajnának.
Ottawa több mint 1800 kiképzőlőszert is küld Kijevnek a Leopard 1 harckocsikhoz, amelyeket Dánia, Németország és Hollandia adományoz.

12