Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 457. napjáról.

23:42
Több ukrán régióban is légiriadót hirdettek

Légiriadót rendeltek el Ukrajnában Mikolajiv régióban, valamint a Herszon régió Kijev által ellenőrzött részén - írja a Ria Novosztyi.

23:27
Az ukrán hadsereg rakétákkal lőtte Mariupolt

Mariupol polgármestere elmondta, hogy az ukrán csapatok városra mért csapásaban nem sérült meg senki, és a városi infrastruktúrában sem keletkeztek károk - írja a Ria Novosztyi.

Az ukránok két nagy hatótávolságú rakétát lőttek ki a város irányába.

21:44
Robbanást jelentettek a megszállt Mariupolból - videó
21:19
128 gyereket evakuáltak a Donyeckből

128 gyereket evakuáltak családjukkal vagy törvényes gyámjukkal együtt a front menti településekről - jelentette a Donyecki Területi Adminisztráció.

20:38
Orosz atomfegyverek kerülnek Fehéroroszországba

Moszkva és Minszk megállapodást írt alá atomfegyverek fehéroroszországi elhelyezéséről.
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és fehérorosz kollégája, Viktor Hrenin május 25-én írta alá az orosz nukleáris fegyverek fehérorosz területen történő elhelyezéséről szóló dokumentumokat.

Bővebben itt olvashat a megállapodás részleteiről.

20:15
A brazil elnök Putyinnal beszélt a háborúról

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök elmondta, hogy beszélt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyin elnökkel, és megismételte országa tárgyalási készségét mindkét féllel.

Lula a Twitteren megköszönte Putyinnak, hogy meghívta őt a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra, és azt írta:

Megköszöntem a meghívást a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumra, és azt válaszoltam, hogy jelenleg nem tudok Oroszországba utazni, de megismételtem Brazília készségét, hogy Indiával, Indonéziával és Kínával együtt a béke érdekében tárgyalni fog a konfliktusban érintett mindkét féllel.

19:40
Tovább emelkedett a halálos áldozatok száma

Dnyiproban 30 főre emelkedett az orosz ágyúzás halálos áldozatainak száma, köztük két gyermek - közölte Szerhij Liszak, a helyi közigazgatás vezetője.

19:00
Hollandia F-16-os vadászgépeket ad Ukrajnának

Hollandia 42 darab F-16-os vadászrepülőgépet fog Ukrajnának küldeni - jelentette a Bloomberg május 26-án.

18:37
Az amerikai tábornok szerint Oroszország nem győzhet

Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Mark Milley tábornok kijelentette, hogy Oroszország katonai eszközökkel már nem tud győzelmet aratni Ukrajna felett.
Ukrajna viszont képes lesz felszabadítani minden területét - mondta Milley május 25-én. A felszabadítás azonban nem valószínű, hogy a közeljövőben megtörténik, és az előttük álló harcok véresek lesznek.

18:04
Oroszország drónokkal célozza be a légvédelmet

Az orosz hadsereg drónokat használ, például a Shahedeket, hogy beazonosítsa Ukrajna légvédelmi rendszereit - mondta Natalia Humeniuk katonai szóvivő május 26-án a televízióban.

17:40
Az ukrán erők több száz behatolását regisztrálták Belgorodban

A belgorodi területen a hatóságok az elmúlt nap folyamán mintegy 200 behatolást regisztráltak az ukrán fegyveres erők (AFU) részéről. A lövések és dróntámadások kárt okoztak egy közigazgatási épületben, egy üzletben, a glotovói falusi kulturális központban és több házban - közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója pénteken Telegram-csatornáján.

17:09
Megakadályoztak egy terrorcselekményt az orosz biztonságiak Gelendzsiknél

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat FSZB őrizetbe vett egy gelendzsiki lakost, egy ukrán szélsőségest, aki terrorcselekményre készült az egyik rendvédelmi létesítményben - tájékoztatta az FSZB pénteken a TASZSZ-t.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat megakadályozott egy terrorcselekményt a Krasznodari Területen található Gelendzsik üdülőváros önkormányzati körzetében. A megtett intézkedések eredményeként őrizetbe vettek egy helyi lakost, az ukrán neonácizmus támogatóját, 1981-es születésű orosz állampolgárt, aki a régió egyik rendvédelmi struktúrájának területén improvizált robbanószerkezetet akart felrobbantani

- jelentette az FSZB.

A település szélén lévő erdős területen felszerelt rejtekhelyéről egy használatra kész rögtönzött robbanószerkezetet találtak, a lakóhelyén lévő lakcímén pedig a robbanószerkezet készítéséhez szükséges alkatrészeket

- jelentette az FSZB. Ezen kívül a robbanószerkezetek összeszerelésére és használatára vonatkozó, az ukrán nacionalista csoportok harcosai által kezelt internetes közösségekből szerzett útmutatókat találtak nála.

A 42 éves férfi ellen terrortámadás elkövetésének előkészülete miatt indult büntetőeljárás, és őrizetbe vették.

16:45
Kanada AIM-9 rakétákat küld Ukrajnának

Kanada újabb katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának - többek között AIM-9 levegő-rakétákat.

Az ország védelmi minisztériuma a döntést az ukrán védelmi kapcsolattartó csoport újabb ülését követően jelentette be.
A kanadai védelmi minisztérium azt is megjegyezte, hogy a kézifegyverek és lőszerek szállítása, amelynek átadását a múlt hónapban jelentették be, már folyamatban van.

16:18
Zelenszkij videófelvételt osztott meg a Dnyiprót ért rakétatámadásról

Az orosz erők rakétacsapást mértek pénteken a kelet-ukrajnai Dnyipro városára, ahol eltaláltak egy orvosi rendelőintézetet, az eddigi információk szerint egy civil életét vesztette, és legalább 15 megsebesült - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hivatalos közösségi oldalain.

Az ukrán államfő rámutatott arra, hogy a polgári létesítmények elleni szándékos támadás ellentétes az 1949. évi genfi egyezménnyel. Szavai szerint az "orosz terroristák" "ismét kimutatták embertelenségüket".

Hozzátette, hogy a rakétatámadás következményeinek felszámolása és az áldozatok mentése a helyszínen folytatódik.

Az államfő közzétett egy videófelvételt is, amelyen egy lerombolt épület látható, fölötte sűrű füsttel.

15:52
Denisz Pusilin: Donyeck ukrán tűz alá került

Denisz Pusilin, a megszállt Donyecki terület orosz milíciájának vezetője elmondta, hogy Donyeck városa ukrán tűz alá került. Erről a Telegram csatornáján számolt be:

Az ellenség fokozott lövéseknek teszi ki Donyeck városát. Reggel 9 órakor a város Kalininszkij kerületét támadták amerikai Himars rendszerekből. Ennek következtében egy fiatal nő meghalt, egy másik pedig megsebesült.

Fél órával később ugyanezt a területet ismét támadták ugyanazokkal, amikor újságírók, mentők és más reagáló szolgálatok dolgoztak a lövések helyszínén.

Donyeck Kalininszkij kerületében a lövések következtében két kórház, egy benzinkút és egy kutatóintézet épülete is megrongálódott.

Arra kérem a donyecki lakosokat, hogy ne közlekedjenek az utcákon, hacsak nem feltétlenül szükséges.

15:27
Egy ember meghalt, 15 pedig megsebesült a Dnyiprot ért támadásban

Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy legalább egy ember meghalt és 15-en megsebesültek a ma reggeli orosz támadásban, amely egy egészségügyi létesítményt ért Dnyipro városában.

Dnyiprót az éjszaka folyamán támadások érték. Az ukrán erők azt állították, hogy lelőttek 10 rakétát és 25 drónt, amelyeket Oroszország küldött a területükre.

A Suspilne, Ukrajna állami műsorszolgáltatója Dimitro Lubinec emberi jogi ombudsmanra hivatkozva arról számolt be, hogy négy ember eltűnt a dnyiproi egészségügyi intézmény támadása következtében.

15:01
Japán újabb szankciókat jelentett be Moszkva ellen

Japán további szankciókat fog bevezetni Oroszországgal szemben, miután az ország által a múlt héten rendezett Hetek csoportjának (G7) csúcstalálkozóján megállapodtak abban, hogy fokozzák az intézkedéseket Moszkva ukrajnai inváziójának megbüntetésére - közölte pénteken Hirokazu Matsuno kabinetfőtitkár.

A Reuters jelentése szerint Matsuno, Tokió legfőbb kormányszóvivője elítélte azt is, hogy Oroszország csütörtökön taktikai atomfegyvereket telepített Fehéroroszországba, mondván, hogy ez tovább fokozza az ukrajnai invázió körüli helyzeteket.

"Japán, mint az egyetlen ország, amely háborús időkben atombombázást szenvedett el, soha nem fogadja el Oroszország nukleáris fenyegetését, nemhogy annak használatát" - mondta Matsuno egy szokásos sajtótájékoztatón.

A G7-ekkel összehangolt akcióban Japán 78 csoport és 17 magánszemély, köztük a hadsereg tisztjei oroszországi vagyonát fagyasztja be, és 80 orosz szervezetnek, például a hadsereggel kapcsolatban álló kutatólaboratóriumoknak szóló exporttilalmat rendel el - olvasható a külügyminisztérium pénteki közleményében.

Japán továbbá megtiltja az építőipari és mérnöki szolgáltatások nyújtását Oroszországnak, - áll a kereskedelmi minisztérium közleményében.

14:32
A Fehér Ház nagyon világosan megmondta, mit vár az ukránoktól

Joe Biden amerikai elnök adminisztrációja emlékeztette Ukrajnát, hogy nem támogatja amerikai felszerelés felhasználását Oroszországon belüli célpontok megtámadására – mondta John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője.
"Ismét világossá tettük az ukránok számára, hogy mik az elvárásaink Oroszország megtámadásával kapcsolatban – nem akarjuk ezt ösztönözni vagy lehetővé tenni, semmiképpen sem akarjuk, hogy az Egyesült Államokban gyártott berendezéseket orosz föld megtámadására használják" - fogalmazott Kirby, aki szerint biztosítékot kaptak az ukránoktól, hogy tiszteletben tartják ezeket a kívánságokat.
Kirby megjegyzései azután hangzottak el, hogy ukránok oldalán harcoló orosz fegyveresek néhány napja behatoltak az oroszországi Belgorod megyébe, amihez lehetséges, hogy amerikai felszereléseket és járműveket (is) használtak.

Az Egyesült Államok eddig nem volt hajlandó 300 kilométeres hatótávolságú ATACMS nagy hatótávolságú rakétákat szállítani Ukrajnának, arra hivatkozva, hogy ezeket felhasználhatják Oroszországon belüli célpontok csapására. A kritikusok azzal érvelnek, hogy a szövetségesek vonakodása attól, hogy nagy hatótávolságú rakétákat szállítsanak Ukrajnának, megakadályozza Kijevet abban, hogy jelentős ellentámadást indítson, és felszabadítsa Ukrajna többi részét.

13:59
Oroszország a gabonaszerződés felmondásával fenyeget

Oroszország jelezte, hogy ha nem teljesítik a gabona- és műtrágyaexportja javítására vonatkozó követeléseket, akkor július 17-e előtt nem hosszabbítja meg a fekete-tengeri gabonaszerződést. Márciusban ugyanezt a fenyegetést és követeléseket fogalmazta meg, majd a múlt héten megállapodott abban, hogy 60 napra megújítja az exportmegállapodást.

13:32
Nagy-Britannia a háború után is zárolva tartja az orosz vagyont

Nagy-Britannia az ukrajnai háború befejezése után valószínűleg még egy ideig zárolva tartja a lefoglalt orosz állami vagyont, egészen addig, amíg Moszkva beleegyezik az általa okozott károk megtérítésébe – erősítették meg brit tisztviselők. Az Európa Tanács múlt heti csúcstalálkozója létrehozta az Ukrajna számára keletkezett károk digitális nyilvántartását, amely az első lépés az orosz agresszió áldozatainak nemzetközi kártalanítási mechanizmusa felé.

13