Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 465. napjáról.

06:18
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

19:23
Robbanások rázták meg Melitopolt

Június 3-án este robbanássorozat hallatszott a Zaporozsjei területen fekvő Melitopolból. Erről a városi közigazgatás számolt be a Telegramon.

A robbanások okát még vizsgálják.

Ugyanakkor a szintén a Zaporozsjei területen található Berdjanszk közigazgatása arról számolt be, hogy az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) rakétatámadást kíséreltek meg a város ellen - sikertelenül.

18:56
Az orosz védelmi minisztérium heves harcokról számolt be Marinkában

A leghevesebb harcok Marinka középső részén, Donyeck irányában folynak, ahol az Akhmat különleges egység rohamcsoportjai vannak jelen. közölte Igor Konaszenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője június 3-án.

Ugyanez a helyzet a Donyecki Népköztársaság (DPR) területén lévő Avdejevka közelében, ahol az 1. hadtest egységei tevékenykednek.

Konasenkov szerint a taktikai erők és a hadsereg légiereje, valamint a Déli Erők Csoportjának tüzérsége csapást mért az ukrán fegyveres egységekre a DNR Lastochkino, Khimik, Tonenkoye és Pobeda települések térségében.

Az elmúlt 24 órában a légierő négy bevetést hajtott végre ezeken a területeken. A csoport tüzérsége 42 tüzelési feladatot hajtott végre

- tette hozzá az altábornagy a tájékoztató során.

Ezenkívül a nap folyamán Donyeck irányában több mint 220 ukrán katonát, egy harckocsit, egy gyalogsági harcjárművet, nyolc járművet, Msta-B és D-30-as ágyúkat, valamint egy Glozdika önjáró tüzérségi egységet (SAU) semmisítettek meg.

Az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 60. gépesített brigádjának lőszerraktárát a Donyecki Népköztársaságban lévő Otradnoje falu közelében semmisítették meg - közölte a védelmi minisztérium képviselője.

18:30
Légiriadót rendeltek el három ukrán régióban

Ukrajna három régiójában ma délután légiriadót rendeltek el. Derült ki a polgárok riasztására szolgáló hivatalos forrás szerint.

Moszkvai idő szerint 13 óra 39 perckor megszólaltak a szirénák a Dnyipropetrovszki területen, majd egy percen belül Poltava és Harkiv régiók kerültek a vörös zónában.

18:02
Ukrajna elutasította az indonéz védelmi miniszter által javasolt béketervet

Subianto felszólította a világ védelmi és katonai tisztségviselőit, akik a szingapúri Shangri-La párbeszéd védelmi találkozón gyűltek össze, hogy adjanak ki egy nyilatkozatot, amelyben az ellenségeskedések beszüntetésére szólítanak fel.

Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője azonban azt mondta, hogy Oroszország agressziót követett el, ukrán területeket szállt meg, és bármilyen tűzszüneti javaslat lehetővé tenné számára az átcsoportosítást és az erősítést - írja a Reuters.

Nikolenko elmondta:

Ukrajna és az Oroszországi Föderáció között nincsenek vitatott területek, hogy ott népszavazásokat tartsanak

- mondta.

A megszállt területeken az orosz hadsereg háborús bűnöket, emberiség elleni bűncselekményeket és népirtást követ el. Oroszország most minden lehetséges módon megpróbálja megzavarni az ukrán ellentámadást.

17:30
Zelenszkij 50 Patriot-ot kért a Nyugattól

Kijevnek 50 Patriot rakétavédelmi rendszerre van szüksége - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Wall Street Journalnak adott június 3-i interjújában.

Zelenszkij véleménye szerint ez a rendszer az egyetlen, amely képes számos orosz rakétát semlegesíteni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Ukrajnának légvédelemre van szüksége egy ellentámadáshoz.

Jelenleg a Nyugat két Patriot-ot adott át Kijevnek, míg összesen ötöt ígértek.

17:00
Az orosz erők erődítményt és négy ukrán gyalogsági csoportot semmisítettek meg

Az orosz "Déli" hadseregcsoport különleges alakulatainak egységei megsemmisítettek egy erődítményt és négy ukrán gyalogsági csoportot - közölte a RIA Novosztyinak Vadim Asztafjev, a "Déli" csoport sajtóközpontjának vezetője.

16:40
Ketten meghaltak az oroszországi Belgorodot ért ukrán támadásban

Ketten meghaltak, és többen megsebesültek az oroszországi Belgorod régiót ért ukrán támadásokban szombaton - közölte Vjacseszlav Gladkov kormányzó a Telegram üzenetportálon.

Reggel óta az ukrán fegyveres erők tűz alatt tartják Sebekino körzet településeit

- írta Telegram-üzenetében Gladkov. Közölte, hogy a rakéták magánterületen csapódtak be Valujki határváros közelében.

A Reuters két, a dpa hat sebesültről számolt be. A sérültek között két gyermek is van.

Szintén a Telegramon jelentette be a kormányzó pénteken, hogy több mint 2500 embert evakuáltak a körzetből, tekintettel arra, hogy ott már nem biztonságos a tartózkodás.

Orosz források már az elmúlt napokban fokozott ellenséges aktivitásról számoltak be Észak-Ukrajnából. Gladkov öt halottról és 16 sebesültről adott hírt a belgorodi térséget ért ukrán tüzérségi támadás következtében pénteken.

16:19
Ukrajnában minden negyedik menedékhely bezárt vagy nem megfelelő

Ukrajnában minden negyedik tűzszerészeti óvóhely vagy zárva van, vagy alkalmatlan a használatra. Ezt Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter közölte egy ellenőrzést követően.

"Országszerte több mint 4800 óvóhelyet ellenőriztek. 252 polgári védelmi létesítményt bezártak, 893 pedig alkalmatlanná vált a használatra" - idézte a minisztérium sajtószolgálata a Telegram-csatornáján.

Május közepén az ukrajnai városok lakói nem tudtak bejutni a légitámadások idején a bunkerekbe. A TSN ukrán hírügynökség szerint minden második óvóhelyet bezártak. Kijevben is számos panasz érkezett a lakosoktól. A hét elején Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította a helyi hatóságokat, hogy biztosítsák az óvóhelyekre való bejutást, de június 1-jén éjjel a kijevi lakosok ismét szembesültek ezzel a problémával. Az elnök csütörtökön azt mondta, hogy a fővárosi tisztviselőket felelősségre fogják vonni, és leváltással fenyegetőzött.

15:49
Oroszország visszatér az új START-szerződés teljes körű betartásához, ha Washington felhagy a Moszkvával szembeni ellenséges magatartásával

Az USA a hét elején közölte, hogy leállítja Oroszország számára a fegyverzetellenőrzési szerződésben előírt egyes értesítéseket, köztük a rakéták és hordozórakéták helyéről szóló frissítéseket, megtorlásul azért, hogy Moszkva "folyamatosan megsérti" a megállapodást - írja a Reuters.

Rjabkov szerint a lépés nem érte meglepetésként Moszkvát, és Oroszország visszatér az új START-szerződés teljes körű betartásához, ha Washington felhagy a Moszkvával szembeni ellenséges magatartásával.

15:19
Újra Oroszországot támadja Ukrajna

A Volokonovszkij járásbeli Tishanka faluban egy gázvezeték megsérült a lövések következtében. Erről Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója számolt be Telegram-csatornáján.

Gladkov szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) támadásában senki sem sérült meg. A támadás következtében három magánház ablakai kitörtek, valamint megrongálódott egy gázvezeték és egy villanyvezeték.

Június 3-án Belgorodra is csapást mértek az ukrán erők - ott egy légvédelmi rendszer (AAD) lépett működésbe. Ennek következtében Szosznovkában megrongálódott a közvilágítás.

15:13
Oroszország előrehaladása Bahmutban

Oroszország az elmúlt hónapokban többször is követelte a Bahmut feletti ellenőrzést, de a legutóbbi nyilatkozatának nagyobb súlya van.

Kijev továbbra is fenntartja, hogy a város egy részét birtokolja, de Moszkva döntése, hogy a Wagner-csoport zsoldosait leváltja a frontvonalról, azt sugallja, hogy előrelépést értek el, amit a Háborús Tanulmányok Intézetének becslései is tükröznek.

Az orosz sikerek Bahmutban azonban minden 48 cm területnyerésért egy sebesült vagy megölt katona jár a brit védelmi minisztérium szerint.

Oroszország "kénytelen volt" négy külön hadosztály egykori elit légierőit (VDV) bevetni, hogy tartsák a frontvonalat a városban, ami azt jelenti, hogy "az orosz haderő egésze valószínűleg kevésbé rugalmasan reagál majd a műveleti kihívásokra" - mondta a minisztérium.

14:42
A fehérorosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy további Sz-400-as légvédelmi rendszerek érkeztek Oroszországból

Újabb S-400-as föld-levegő rakétarendszerek (SAM) érkeztek Fehéroroszországba Oroszországból, a Fehéroroszország területén lévő katonai egységek harci képességeinek fokozása részeként. Erről június 2-án, pénteken számolt be a köztársaság védelmi minisztériumának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján.

14:19
Az indonéz védelmi miniszter demilitarizált övezetet javasol az ukrajnai konfliktus rendezésére

Prabowo Subianto indonéz védelmi miniszter tervet javasolt az ukrajnai konfliktus békés rendezésére, amely többek között tűzszünetet, demilitarizált övezet létrehozását és ENSZ-békefenntartók betelepítését tartalmazza. A kezdeményezést szombaton mutatta be a Szingapúrban zajló Shangri-La Párbeszéd biztonsági konferencián tartott beszédében.

Az indonéz terv első pontja azonnali tűzszünetet követel mindkét féltől. "A második, hogy mindkét fél 15 kilométerre vonul vissza jelenlegi pozícióitól, hogy egy új demilitarizált övezetet hozzon létre" - mondta a védelmi miniszter, kifejtve, hogy oda gyorsan nemzetközi békefenntartó erőket kellene telepíteni.

Azt is mondta, hogy "az ENSZ-nek népszavazást kellene szerveznie és tartania a vitatott területeken, hogy objektíven megerősítse a lakosok többségének akaratát". Subianto nem pontosította, hogy mit ért ezeken a területeken. Elmondta, hogy Indonézia kész részt venni minden ilyen folyamatban, beleértve katonáinak az ENSZ békefenntartó missziójának részeként történő kiküldését is.

13:49
A kijevi kerületi vezető közös lemondásra szólította fel a kijevi polgármestert

A kijevi Desnyánszky járási állami közigazgatás vezetője, Dmytro Ratnikov azt javasolta, hogy ő és Vitalij Klitschko kijevi polgármester együtt mondjanak le a légiriadó idején bezárt légoltalmi óvóhelyekkel kialakult helyzet miatt.

Korábban Klitschko világossá tette, hogy a légiriadó idején bezárt óvóhelyekkel kapcsolatos vészhelyzetért elsősorban a fővárosi kerületi közigazgatások vezetőit terheli a felelősség, akiket Volodimir Zelenszkij hivatala nevez ki.

13:15
Zelenszkij szerint Ukrajna készen áll az ellentámadásra

Ukrajna készen áll a régóta várt ellentámadás megindítására, az oroszok által megszállt területek visszafoglalására - jelentette ki Volodimir Zelenszkij egy szombaton megjelent interjúban.

Az ukrán elnök a Wall Street Journalnak nyilatkozott:

Erősen hiszünk abban, hogy sikerrel járunk. Nem tudom, mennyi időbe telik majd. Hogy őszinte legyek, sokféleképpen alakulhat. De meg fogjuk csinálni, és készen állunk rá.

12:44
Az USA elégedett Ukrajnával

Az Egyesült Államok elégedett Ukrajna készenlétével az ellentámadás előtt. Az amerikai kormányzat úgy véli, hogy szövetségeseivel és partnereikkel együtt megfelelő katonai segítséget nyújtottak Ukrajnának az ellentámadás végrehajtásához – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője.

12:05
Két gyerek megsérült egy robbanásban

Két gyereket megsebesített egy azonosítatlan robbanótárgy a Herszon megyei Zahorjanivka faluban – közölte Olekszandr Prokudin, Herszon megye kormányzója.

11:33
Oroszország nyolc települést lőtt Szumi megyében

Az orosz erők nyolc községet lőttek Szumi megyében az elmúlt nap folyamán, és több mint 180 lövést adtak le különféle típusú fegyverekből – közölte a Szumi megyei katonai igazgatás a hivatalos Telegram csatornáján június 2-án. A jelentés szerint egy ember meghalt.

11:04
Dél-Afrikának üzent a német külügyminiszter

Annalena Baerbock német külügyminiszter kijelentette, hogy "a nemzetközi jog egyértelmű" a háborús bűnösökkel kapcsolatban, és felszólította Dél-Afrikát, hogy tartsa be azt, ha Vlagyimir Putyin orosz diktátor részt vesz a közelgő BRICS-csúcson - jelentette a Zeit.
A Nemzetközi Büntetőbíróság március 17-én adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin és Maria Lvova-Belova ellen.
A Dél-Afrikai Köztársaság bejelentette, hogy bár tagja a Nemzetközi Büntetőbíróságnak, diplomáciai mentességet biztosítanak a közelgő BRICS-csúcs résztvevőinek.

12