Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 467. napjáról.

04:58
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:49
A lengyel kormánypárt szigorúbban büntetné a kémkedést

A lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt a kémkedésért kiszabható büntetési tételek emelését tervezi az ukrajnai háború miatt felerősödött hírszerzési tevékenység közepette - közölte hétfőn Jaroslaw Krajewski lengyel kormánypárti képviselő.

A PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a javasolt törvénymódosítás értelmében minimum öt év szabadságvesztéssel sújtanák a külföldi hírszerzési tevékenység támogatását, illetve nyolc évtől életfogytiglani börtönnel a bizalmas információk megosztását a külföldi hírszerzési szolgálatokkal.

A szabályozás mindemellett minimum nyolc év börtönt irányoz elő külföldi hírszerzési szolgálatok megbízásából terjesztett hamis információk, valamint tíz évtől életfogytig tartó szabadságvesztést szabotázs, valamint terrortevékenységek esetén.

Utóbbival megegyező büntetési tétele lenne a külföldi hírszerzési műveletek szervezésének és irányításának.

Krajewski hangsúlyozta, hogy a szigorúbb büntetésekre az ukrajnai háború nyomán felerősödött hírszerzési tevékenység miatt van szükség.

21:32
Ukrán külügyminiszter: Ukrajnának elég fegyvere van az ellentámadáshoz

Ukrajnának elég fegyvere van az orosz erőkkel szembeni ellentámadáshoz - jelentette ki hétfőn Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

Ezek a fegyverek - hangoztatta az ukrán diplomácia vezetője - el fogják hozni hazájának a győzelmet, amely ahhoz kell, hogy Ukrajna csatlakozhasson a NATO-hoz. Mindazonáltal Ukrajna NATO-tagsága "valószínűleg" csak a harcok végével lesz lehetséges - ismerte el Kuleba a Reuters hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Mint mondta, a kijevi vezetés következő nagyobb célkitűzése a NATO-tagság, miután szövetségesei hozzájárulásukat adták ukrán pilóták F-16-os amerikai harci repülőkön való kiképzéséhez. "Már minden fegyvert engedélyeztettünk... nem maradt semmi igazán nagy, amiért még meg kellene küzdenünk" - tette hozzá.

21:12
Postafiókot nyitott Prágában az ukrán Nova Post

Postafiókot nyitott Prágában az ukrán posta - jelentette hétfőn a Novinky.cz hírportál.

A portál az ukrán sajtó értesüléseire hivatkozva azt írja: a Nova Post szolgáltatásait alapvetően a Csehországban élő több mint félmilliós ukrán közösségre építi, s az első fiókja naponta reggel nyolctól este nyolcig tart nyitva.

A Novinky.cz által időzett Ekonomicsna Pravda című ukrán lap úgy tudja, hogy a postai küldemények - elsősorban levelek és csomagok - megbízható továbbítására a Csehországban tartózkodó ukránok között nagy igény mutatkozik.

20:34
Több mint tíz tonna orosz fegyvert és lőszert találtak egy Harkov megyei rejtett raktárban

Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) munkatársai újabb, több mint tíz tonna lőszert és légvédelmi fegyvereket tartalmazó rejtett orosz lerakatot fedeztek fel a kelet-ukrajnai Harkov megye ukrán ellenőrzés alá visszavett részében, amelyet az orosz katonáknak nem volt idejük magukkal vinni visszavonulásuk során - hozta nyilvánosságra a nyomozóiroda hétfőn.

A közlemény szerint Velikij Burluk település térségében egy erdősávban bukkantak a raktárra, amelyben páncéltörő gránátok, különféle aknák, gránátvetők, nagy robbanóerejű töltetek, különböző kaliberű lőszerek dobozokban, valamint kazettás lőszerek voltak.

A talált fegyverek össztömege az Állami Nyomozó Iroda szerint több mint tíz tonna. Emellett az orosz csapatok otthagytak egy irányított páncéltörő rakétát és egy ZU-23-as típusú légelhárító ágyút is - írta a DBR.

19:52
Több ízben támadták az orosz erők a Donyeck megyei Marjinkát

Az ukrán erők a nap folyamán nyolc orosz támadást vertek vissza a Donyeck megyei Marjinka településnél, közben Bahmut irányában is megpróbáltak az orosz csapatok előrenyomulni, de nem jártak sikerrel - közölte az ukrán vezérkar péntek esti helyzetjelentésében.

A jelentés szerint az orosz erők pénteken egy rakéta-, és 19 légicsapást indítottak, valamint mintegy harmincszor nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira, és településekre.

"Sajnos, a megsemmisült infrastruktúra mellett civilek között is áldozatokat szedtek a támadások" - fűzte hozzá a vezérkar, számadatokat azonban nem közölt.

19:14
Váratlanul Kijevbe látogatott a brit külügyminiszter

Előre nem bejelentett látogatást tett hétfőn Kijevben James Cleverly brit külügyminiszter, akit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadott.

Az államfő közösségi oldalain arról tájékoztatott, hogy Cleverlyvel "fontos aktuális kérdésekről tárgyalt: Ukrajna várakozásairól a vilniusi NATO-csúcstól, az ukrán béketerv népszerűsítéséről, egy globális csúcstalálkozó előkészítéséről, továbbá az Ukrajna újjáépítéséről Londonban tartandó nemzetközi konferenciáról".

"Nagyon hálásak vagyunk azért a támogatásért, amelyet az Egyesült Királyság nyújtott és nyújt Ukrajnának. Az elmúlt hetek során tárgyaltunk a brit miniszterelnökkel, közvetlen párbeszédet folytattunk, és nagyon fontos megállapodások születtek" - emelte ki Zelenszkij.

18:18
Ukrán belügyminisztérium: Nem megfelelő az ukrajnai óvóhelyek csaknem egyharmada

Több mint ötvenezer óvóhelyet ellenőriztek a hatóságok hétfőig, és csaknem egyharmadukat találták a helyi lakosság védelmére alkalmatlannak - közölte az ukrán belügyminisztérium sajtószolgálata a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

"Hétfőig 50 195 légoltalmi helyiséget ellenőriztek a rendőrök, a mentők és a helyi hatóságok Ukrajnában, amelyek 32 százalékát alkalmatlannak találták, vagy azok zárva voltak" - írta sajtóközleményében a tárca.

Kifejtette, hogy szám szerint 50 195 helyiséget - az összes óvóhely 79 százalékát - vizsgáltak meg eddig. Ebből 4679-et - az ellenőrzöttek 9 százalékát - zárva találták, 11 644-et, vagyis 23 százalékukat pedig használhatlannak minősítették.

A fővárosban, Kijevben a belügyminisztérium 2156 óvóhelyet vont ellenőrzése alá, ami az összes légoltalmi helyiség 48 százaléka. Ezekből 137 (az ellenőrzöttek 6 százaléka) volt zárva, és 804, azaz 37 százalékuk bizonyult alkalmatlannak. A tárca hozzátette, hogy tovább folytatják az ország óvóhelyeinek felülvizsgálatát.

16:48
Az oroszoknak továbbra is rengeteg bevethető tankjuk és harckocsijuk van

Oroszország mintegy 5000 bevethető harckocsival rendelkezik a The International Institute for Strategic Studies brit kutatóintézet éves jelentése szerint, amely a "The Military Balance" című, 2023-as kiadásában jelent meg.

16:35
Folyamatosan lövik Belgorodot az ukránok

A TASZSZ jelentése szerint Vjacseszlav Gladkov, az oroszországi Belgorod régió kormányzója azt állítja, hogy az ukrán fegyveres erők az elmúlt 24 órában 650 lövedéket lőttek ki a régióra.

Korábban hétfőn Gladkov azt mondta, hogy a régióban kigyulladt egy energetikai létesítmény, és egy drón által ledobott bombát okolt. Azt mondta, hogy nincsenek áldozatok, és a szolgáltatások nem sérültek meg.

16:20
Belgium vizsgálja, hogy használtak-e fegyvereket az Oroszországon belüli harcokban

Belgium vizsgálja, hogy az Ukrajna területének védelmére küldött fegyvereket használták-e a határon túli harcokban.

A vizsgálatot azért rendelték el, mert a hírek szerint egy belga vállalat által gyártott felszerelések kerültek elő az oroszországi Belgorod régióban.

Alexander De Croo belga miniszterelnök hétfőn óva intett attól, hogy elhamarkodott következtetéseket vonjanak le, mivel az évtizedeken és különböző régiókon át tartó szállítmányok miatt a fegyverek váratlan helyeken is felbukkanhatnak.

16:02
Oroszország drónokkal meríti ki az értékes ukrán légvédelmi rakétákat

Oroszország valószínűleg több száz pilóta nélküli légi járművet (UAV), például iráni Shahed drónokat fog indítani, hogy arra kényszerítse Ukrajnát, hogy kilője az értékes, fejlett légvédelmi rakéta készleteit - közölte ma a brit védelmi minisztérium.

Oroszország csak májusban több mint 300 iráni Shahed sorozatú egyirányú támadó pilóta nélküli légi járművet (OWA-UAV) indított Ukrajna ellen, ami "e fegyverrendszer eddigi legintenzívebb alkalmazását jelenti" - közölte a minisztérium a legfrissebb hírszerzési jelentésében.

15:52
Az oroszok nukleáris töltetek hordozására alkalmas bombázókkal repültek

A Reuters jelentése szerint két orosz stratégiai bombázó repülőgép rutinrepüléseket hajtott végre a Norvég-tenger és a Barents-tenger felett a NATO-tag Norvégia északi partjainál - közölte hétfőn a norvég védelmi minisztérium.

Oroszország rendszeresen repül Tu-95-ös nagy hatótávolságú, nukleáris rakéták hordozására alkalmas bombázóival nemzetközi vizek felett.

A repülés öt órán át tartott, és "a nemzetközi légtérszabályoknak szigorúan megfelelve" hajtották végre - közölte a minisztérium.

15:26
Az ukrán csapatok tovább nyomulnak előre Bakhmut közelében

Az ukrán erők tovább nyomulnak előre Bakhmut közelében - közölte ma Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka.

Hozzátette, hogy az ukrán erőknek sikerült megsemmisíteniük egy orosz állást a város közelében.

14:45
Oroszország visszavásárolja a katonai szállítmányokat Mianmartól és Indiátó

Oroszország valószínűleg visszavásárolja a korábban Mianmarba és Indiába exportált katonai készleteket - derül ki a Nikkei elemzése által vizsgált vámkezelési adatokból.

A jelentés idézi a korábban Mianmarba és Indiába exportált harckocsik és rakéták alkatrészeinek orosz visszavásárlását, valószínűleg azért, hogy az alkatrészeket újraimportálják, és ezzel javítsák a régebbi, várhatóan Ukrajnában használt fegyvereket.

14:21
Súlyos harcokról számoltak be az Oroszország által ellenőrzött harctéri területekről

Súlyos harcokról számolt be ma reggel néhány neves orosz katonai blogger, köztük Szemjon Pegov, aki War Gonzo néven blogol.

Az ukrán erők a Donyecki területen lévő Velyka Novoszilka közelében támadnak - közölte a katonai blogger, hozzátéve, hogy "kemény harc folyik".

Más orosz katonai bloggerek szintén súlyos harcokról számoltak be ma reggel Bakhmut, a közeli Szoledar és Vuhledar közelében a Donyecki területen - írja a The Independent.

13:47
Kitelepítések Szlavjanszkból és Kramatorszkból

Az ukrán biztonsági erők megkezdték a lakosság erőszakos kitelepítését a Donyeck általuk ellenőrzött területeiről – mondta a RIA Novosztyinak az orosz csapatok déli csoportjához tartozó forrás.

13:15
Bahkmutnál előretörtek az ukránok

A Reuters gyorshírt közölt arról, hogy Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosvezér hétfőn azt mondta, hogy az ukrán erők visszafoglalták a kelet-ukrajnai Bakhmut északi részén fekvő Berkhivka település egy részét, és "szégyennek" nevezte azt.

12:38
Az orosz Balti-tengeri flotta hadgyakorlatokat kezd

Oroszország Balti-tengeri flottája hétfőn haditengerészeti gyakorlatokat kezdett a Balti-tengeren - közölte az orosz hadsereg sajtószolgálata.

Mintegy 3500 katona és akár 40 hajó vesz részt a gyakorlatokon, amelyek a tervek szerint június 15-ig tartanak - közölte a hadsereg.

12:01
A donyecki orosz támadások mérlege

Pavlo Kyrylenko, Ukrajna donyecki kormányzója ma reggel a Telegrammon szokásos operatív tájékoztatást adott. Szokásához híven felsorolta a régióban az ukrán ellenőrzés alatt álló, az orosz erők által lőtt helyeket, az áldozatok számával és a vagyoni károk listájával együtt.

Állításai között szerepel, hogy egy tömbház és három magánház megrongálódott a Csasziv Jarban, és hogy egy személy megsérült Toretszkben - a várost a levegőből bombázták. Közölte, hogy az elmúlt 24 órában összesen három lakos sérült meg.

12