Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 572. napjáról.

04:22
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:16
Két orosz flotta az északi területek védelmét gyakorolja

Oroszország északi szigetterületeinek és sarkvidéki partvidékének védelmét gyakorolja hétfőtől az orosz Északi Flotta, a Csendes-óceáni Flotta pedig Finval-2023 kódnéven taktikai hadgyakorlaton próbálja el az északi tengeri útvonal védelmét a Csukcs- és a Bering-tengeren, valamint a Csukcs-félszigeten.

Az Északi Flottának Alekszandr Mojszejev tengernagy, flottaparancsnok vezetésével tartott gyakorlatán mintegy 1800 ember, mintegy 80 egységnyi haditechnika és speciális felszerelés, mintegy 10 repülőgép, 15 felszíni hajó, tengeralattjáró és támogató hajó vesz részt.

A manőverek a Barents-tenger, a Kara-tenger és a Kelet-szibériai-tenger vizeire terjednek ki.

A Csendes-Óceáni Flotta gyakorlatán mintegy 10 ezer tengerész és több mint 50 egységnyi katonai felszerelés vesz részt, benne felszíni és támogató hajók, tengeralattjárók, a haditengerészet légierejének repülőgépei és helikopterei is .

Bevontak nagy terepjáró-képességű kerekes és lánctalpas páncélozott járműveket, Basztyion partvédelmi rakétarendszereket, valamint a Vulkan, a Granyit és az Onyiksz típusú rakétákat is.

20:27
Bekérették az orosz külügyminisztériumba Franciaország moszkvai nagykövetét

Bekérették az orosz külügyminisztériumba a moszkvai francia nagykövetet, mert a G20 csoport csúcstalálkozóján az orosz újságírókat nem engedték be Emmanuel Macron francia elnök sajtótájékoztatójára - közölte hétfőn az orosz diplomáciai tárca.

A tárca a nagykövetnek határozott tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy a francia hatóságok "diszkriminatív és nyíltan ruszofób" módon léptek fel a RIA Novosztyi tudósítóival és a Russia News főszerkesztőjével szemben a G20-csúcson.

Korábbi közlések szerint a RIA Novosztyi tudósítóit és Jekatyerina Nadolszkaja főszerkesztőt nem engedték be Macron sajtótájékoztatójára. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője kijelentette: az orosz fél követeli, hogy Franciaország emiatt kérjen bocsánatot.

19:35
Orosz külügy: Brüsszel az orosz állampolgárok diszkriminációjára kényszeríti az uniós tagállamokat

Az Európai Bizottságnak az orosz eredetű áruk európai uniós behozatali tilalmával kapcsolatban kiadott útmutatása azt mutatja, hogy Brüsszel jogbizonytalanságot akar teremteni, az európai országokat pedig az orosz állampolgárok diszkriminációjára akarja kényszeríteni - közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

"Ezt az Európai Bizottság tudatos akciójának tekintjük, amelynek célja a jogbizonytalanság megteremtése és az EU-tagállamok nyílt provokálása az oroszokkal szembeni, nemzeti alapon történő diszkrimináció fokozására" - állt az orosz diplomáciai tárca állásfoglalásában.

18:46
Cirkálórakéták és urániumtartalmú lőszerek raktárainak megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca

Brit Storm Shadow manőverező repülőgépek és szegényített uránt tartalmazó lőszerek tárolásának helyszínére, valamint az ukrán rádiótechnikai felderítés és szabotőrcsoportok kiképzésének központjaira mért csoportos csapást éjjel az orosz hadsereg nagy hatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és csapásmérő drónokkal - közöltet Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője jelentette be a hétfői hadijelentést ismertetve.

A tábornok a csapások helyszínét nem nevezte meg, csak annyit mondott el, hogy a támadás elérte célját, és minden létesítményt eltaláltak.

Konasenkov nyolc, az orosz erők által visszavert támadásról számolt be, a frontvonalon elszenvedett ukrán veszteséget pedig mintegy 640 főben nevezte meg. Mint mondta, a rohamok közül hatot a donyecki régióban lévő Kliscsijivka, Veszele, Majorszke, Marjinka és Vodjane környékén állítottak meg a légierő és a tüzérség támogatásával, és ezen a frontszakaszon 255 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A szóvivő a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között négy vezetésipontot, két lőszerraktárt, 12 páncélozott harcjárművet, öt HIMARS-rakétát és 27 drónt.

17:41
Blokádokkal tiltakoztak a bolgár gazdák az ukrán gabona importtilalmának feloldása ellen

Bulgáriában gazdák blokádokkal tiltakoztak hétfőn az ellen, hogy a szófiai kormány feloldotta az ukrán gabona behozatalának tilalmát.

A demonstrálók országszerte ideiglenesen lezártak számos, a romániai és a görög határátkelőkhöz vezető főutat és bekötő utat. Az agrárszektor képviselői így tiltakoztak az ellen, hogy múlt péntek óta ismét érkezhet ukrán gabona Bulgáriába, miután feloldották az öt hónapig tartó importtilalmat.

A gazdák tartanak az olcsó importtól, és azzal fenyegetődznek, hogy kedden munkagépekkel Szófiába vonulnak, hogy ott folytassák a demonstrációt.

16:22
Ukrajnában felmentettek hat miniszterhelyettest a védelmi tárcánál

Ukrajnában felmentettek hétfőn hat miniszterhelyettest a védelmi tárcánál, miután a hónap elején új vezetőt neveztek ki a minisztérium élére Rusztem Umerov személyében.

Az elmozdított vezetők között van Hanna Maljar is, aki rendszeresen adott tájékoztatást az Oroszország elleni háború fejleményeiről.

Az ukrán államfő azután menesztette Umerov elődjét, Olekszij Reznyikovot, hogy a tárcával kapcsolatosan korrupciós vádak láttak napvilágot, mindenekelőtt a beszerzésekkel összefüggésben.

Reznyikov több milliárd dollár nyugati katonai segítség biztosításában működött közre az Oroszország indította háború tavaly februári kezdete óta, de őt magát nem vádolták korrupcióval.

15:36
Ukrajna visszaverte az orosz támadásokat

Hanna Maliar ukrán védelmi miniszter-helyettes közölte, hogy az ukrán erők számos területen visszaverték az orosz támadásokat, többek között Kupjanszk, Bahmut és Marinka irányában .

Ukrajna sikereket ért el Andriivkában és Kliscsivkában is. Hozzátette, hogy „az ellenség minden erejével megpróbálja visszaszerezni elvesztett pozícióit" ezeken a területeken.

14:46
Kiszállt a Halliburton Oroszországból, mégis üzletelt

Új kérdésekkel néznek szembe az amerikai olaj- és gázipari multinacionális vállalatok Oroszországgal folytatott kereskedelmükkel kapcsolatban, miután az orosz vámnyilvántartások feltárták, hogy több mint 7,1 millió dollár értékben importáltak az országba az amerikai Halliburton által gyártott berendezést azóta, hogy a cég bejelentette oroszországi tevékenységének befejezését. Tavaly szeptemberben a Halliburton, a világ egyik legnagyobb olaj- és gázkutatási termékeket és szolgáltatásokat nyújtó vállalata eladta oroszországi irodáját a helyi vezetésnek, miközben az összes amerikai vállalatot nyomás alá helyezték, hogy Ukrajna megszállása után hagyják abba a kereskedelmet.

14:01
Az amerikai tábornok nem aggódik

Észak-Korea képes lehet növelni Oroszország tüzérségi lőszerkészletét az ukrajnai háborúban, de ez valószínűleg nem fog nagy változást hozni - mondta a legmagasabb rangú amerikai katonatiszt, amikor Norvégiába érkezett a NATO-találkozókra. Mark Milley, az amerikai hadsereg tábornoka, a vezérkari főnökök elnöke szerint Kim és Putyin közelmúltbeli találkozója valószínűleg arra készteti Észak-Koreát, hogy a szovjet kori 152 mm-es tüzérségi lövedékeket szállítsa Moszkvának. De azt mondta, hogy még nem világos, hogy mennyit és milyen hamar.

13:29
Ukrajna 17 orosz cirkálórakétát lőtt le

Ukrajna azt állítja, hogy 17 cirkálórakétát lőtt le, amelyet Oroszország lőtt ki a területére. A légierő arról is beszámolt, hogy 24 „Shahed" drónból 18-at lelőttek.

12:52
Életbe lépett a lengyel tiltás

Lengyelország vasárnaptól megtiltotta az Oroszországban nyilvántartásba vett személygépkocsik behajtását - jelentette a PAP lengyel hírügynökség. Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter szerint a tilalom az ukrajnai háborúval összefüggésben Oroszországgal és állampolgáraival szemben bevezetett szankciók része.

12:26
Ágyúzások Belgorodban

Vjacseszlav Gladkov , az oroszországi Belgorod régió kormányzója arról számolt be, hogy az ukrán határ közelében lévő Glotovo és Bezymeno falvak áramellátása megszakadt a reggeli ágyúzások során. Azt mondta, nem voltak áldozatok.

Korábban Roman Starovoyt, a szomszédos oroszországi Kurszk régió kormányzója a Telegramon számolt be arról, hogy egy nő megsebesült egy tűzvészben Tetkino településen .

Az állításokat független módon nem ellenőrizték.

11:56
Putyin észak-koreai munkásokat kérhetett Kimtől

Az ukrán védelmi minisztérium által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ szerint a Kreml észak-koreai munkásokat kíván hozni Kelet-Ukrajna megszállt régióiba. Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag megpróbálta meggyőzni Kim Dzsongunt, hogy nyisson "diplomáciai missziót Donyeckben és Luhanszkban" az észak-koreai munkások behozatalának megkönnyítése érdekében. E munkások célja - Nemzeti Ellenállási Központ szerint - az építési projektek támogatása lenne Ukrajna orosz ellenőrzése alatt álló régióiban.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun észak-koreai vezető nem írt alá megállapodást a találkozójuk során.

10:57
Újabb segélycsomagot jelentenek be az amerikaiak

Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy az Egyesült Államok a héten várhatóan újabb segélyt jelent be Ukrajnának, miközben Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke csütörtökön látja vendégül Volodimir Zelenszkijt a Fehér Házban. Az ukrán vezető várhatóan még aznap mindkét politikai párt kongresszusi vezetőivel is találkozik, miután beszédet mond a Szenátusban.

10:23
Több drón, kevesebb orosz hajó - ez az ukrán terv

Ukrajna több támadást tud majd végrehajtani orosz hajók ellen – mondta a Reutersnek egy ukrán miniszter, aki kulcsszerepet játszott az ország dróniparának kiépítésében a közelmúltban végrehajtott tengeri razziák után. „Több lesz a drón, több támadás és kevesebb orosz hajó lesz. Ez biztos" – mondta Mihajlo Fedorov, a digitális átalakulásért felelős miniszter.

09:27
Sietnének az ukránok

Ha Ukrajna át tudja törni a sűrű orosz védelmi vonalat a déli fronton, és eljut Tokmak városáig, akkor a Krím-félsziget felé vezető vasúti és közúti ellátási útvonalakat tüzérsége hatókörébe hozná. Ez az ellentámadás egyik legnagyobb sikere lenne. Valószínűleg nem vetne véget a háborúnak, de erős helyzetbe hozná Ukrajnát a béketárgyalások kezdetére.
Heteken belül beköszönt az esős évszak, ami sárossá teszi az utakat és hátráltatja a további ukrán előrehaladást. Ezen túlmenően Ukrajnának az amerikai elnökválasztásra is figyelnie kell, mert a republikánusok győzelme drámai mértékben csökkentheti az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatást.

08:44
Kim Dzsongun befejezte látogatását Oroszországban

Kim Dzsongun szeptember 12-én érkezett Oroszországba. Másnap az amuri régióban lévő Vosztocsnij űrközpontban fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnök. Később Gyenisz Manturov miniszterelnök-helyettes társaságában Komszomolszk-na-Amure városban katonai és polgári repülőgépgyárakat keresett fel. Ezután Vlagyivosztokba utazott, ahol Szergej Sojgu védelmi miniszter katonai repülőgépek mellett megmutatta neki a Kinzsal hiperszonikus rakétát.

Kim Dzsongun Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter társaságában ellép a díszegység előtt a távol-keleti Knyevicsi repülőterénForrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium/-
08:17
Az ukránok azt állítják, hogy áttörtek a déli fronton

Ukrajna tábornokai azt állítják, hogy áttörték Oroszország első védelmi vonalát délen, Robotine térségében. A bejelentést megfigyelők is megerősítették, de az állítást igazoló videófelvételek egyelőre csak betöréseket mutatnak, nem pedig azt, hogy az ukránok sikeresen átvette volna az irányítást a terület felett. Eddig csak az ukrán gyalogság jutott át, páncélozott egységek még nem. Amíg az ukránoknak nem sikerül elég széles nyílást kialakítani a négyzetméterenként gyakran öt aknát rejtő területen, addig Oroszország vissza tudja fordítani az ukrán erőket.

07:42
Ukrajna keleti sikerei ellenére az oroszok délre összpontosítanak

A Sky News katonai elemzője, Sean Bell reagált az ukrán állításokra, miszerint visszafoglalták Kliscsijivkát, korábban pedij Andrijivkát. Sean Bell szerint ez része a Bahmutot bekeríteni próbáló műveletnek. A város elfoglalása "nagyon szimbolikus" lenne, tekintve, hogy Moszkva a jelentések szerint 30 000 áldozatot szenvedett ott, mielőtt a Wagner-csoport az év elején bevette volna a várost. Most 52 ezer katona, 250 tank és 1000 páncélozott jármú lehet a térségben.
Katonai szempontból azonban fontosabb Oroszországnak a déli front Robotine térségében. Egy ottani áttörés "kinyitná a zsilipeket" az ukrán előrenyomulás előtt, ezért már most is érkeznek hírek arról, hogy Oroszország erre számítva csapatokat mozgat keletről délre.

12