Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 579. napjáról.

21:42
Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól a hadsereg korszerűsítésére

Az Egyesült Államok és Lengyelország a lengyel hadsereg korszerűsítésére fordítandó kétmilliárd dolláros (734 milliárd forint) közvetlen hitelről állapodott meg - közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium Washingtonban.

A tájékoztatás szerint az ilyen közvetlen kölcsönöket az Egyesült Államok legfontosabb biztonsági partnereinek tartják fenn.

"Lengyelország hű szövetségese az Egyesült Államoknak, s Lengyelország biztonsága döntő fontossággal bír a NATO keleti szárnyának kollektív védelme szempontjából" - tette hozzá az amerikai diplomáciai tárca.

21:23
Légiriadót rendeltek el Szevasztopolban, a Krími hidat lezárták

A krími Szevasztopol oroszok által beiktatott kormányzója, Mihail Razvozajev légiriadót hirdetett a városban.

A Moszkva által 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krím félszigetet az orosz szárazfölddel összekötő Krími hídon ideiglenesen felfüggesztették a forgalmat - írja a Sky News.

"A légvédelem lelőtt egy rakétát a belbeki repülőtér közelében" - írta Razvozajev a Telegram alkalmazáson.

20:44
Bahmut melletti települést foglaltak el az orosz erők

Vlagyimir Rogov, az Együtt vagyunk Oroszországgal nevű zaporizzsjai mozgalom vezetője hétfőn a Telegram-csatornáján közölte, hogy az ukrán erőket kiverték az Artyomovszktól (ukrán nevén: Bahmut) északnyugatra lévő Orihovo-Vaszlijivka településről.

20:26
Boris Pistorius Németország támogatásáról biztosította a balti államokat

Boris Pistorius német védelmi miniszter Berlin szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a balti államokat hétfőn Rigában.

"Németország kész vezető katonai szerepet vállalni a balti országokban" - hangsúlyozta Pistorius, hozzátéve, hogy a térség biztonsága egyben Németország biztonságát is jelenti.

Kiemelte: Berlin megtartja ígéretét és hozzájárul Észtország, Lettország és Litvánia védelméhez "a földön, levegőben és tengeren is".

"Felelősséget viselünk, egy nagyon különleges felelősséget ezért a régióért" - húzta alá.
A német tárcavezető háromnapos látogatást kezdett a balti térségben. Elsőként lett hivatali partnerével, Andris Sprudsszal találkozott.

A balti államok részben az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszországgal, illetve Fehéroroszországgal is határosak.

19:36
Behívatták az orosz külügyminisztériumba a bolgár nagykövetet

Bekérették Bulgária moszkvai nagykövetét hétfőn az orosz külügyminisztériumba amiatt, hogy az orosz ortodox egyház három papját kiutasították Bulgáriából.

A misszióvezetővel közölték, hogy a bolgár hatóságok "oroszellenes provokációjának" kellemetlen következményei lesznek Szófia számára. A tárca határozott tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy "kitalált ürüggyel", blaszfémikus és sértő módon kiutasították Bulgáriából az orosz ortodox egyház szófiai gyülekezetének apátját és két lelkészét.

Az orosz külügy szerint a bolgár hatóságok lépése teljes mértékben beleillik a jelenlegi euroatlanti politikába, az "orosz befolyás elleni küzdelem" politikájába.

19:02
Súlyos csapást mértek az oroszok

Külföldi "zsoldosok" ideiglenes állomáshelyeire és ukrán diverzánscsoportok kiképzőközpontjaira mértek csoportos csapást az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú precíziós fegyverekkel és drónokkal - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadijelentés szerint minden célpontot eltaláltak. Orosz sajtójelentések azt állítják, hogy az egyik ilyen, külföldi tanácsadókat elszállásoló hotel Odesszában volt.

Az orosz hadsereg a tárca tájékoztatása szerint Donyeck térségében hét támadást vert vissza, az ottani frontszakaszon az ukrán fél vesztesége 445 halott és sebesült. A meghiúsított ukrán támadások számát az egész frontvonal mentén az összesítés 11-ben, az ukrán veszteséget pedig mintegy 840 főben adta meg.

18:20
Ukrajna most először megpróbálja saját kitermelésű gázzal fedezni téli szükségleteit

Ukrajna az idei téli fűtési szezonban kizárólag saját kitermelésű földgázt készül felhasználni, erre mostanáig még nem volt példa - közölte a Naftohaz ukrán állami gázvállalat hétfőn a Telegramon.

"Szeretnék emlékeztetni arra, hogy növeljük a saját magunk által kitermelt gáz mennyiségét. 2023-ban rekordszámú új kutat fúrt a Naftohaz, és ezt a tendenciát jövőre is folytatjuk. Terveink szerint ezen a télen csakis ukrajnai kitermelésű gázt használunk, számításaink pedig azt támasztják alá, hogy ez lehetséges" - fejtette ki a közleményben Olekszij Csernisov, a vállalat vezetője.

Meggyőződésének adott hangot, hogy Ukrajna nemcsak a gázellátás tekintetében fogja "sokk nélkül" átvészelni a fűtési szezont, hanem a lakossági fogyasztók gázszámlája sem nő meg.

17:36
A lett hadsereg elvesztette a kapcsolatot egyik drónjával az orosz határon

A lett hadsereg elvesztette a kapcsolatot egyik drónjával az orosz határon, az eddig még ismeretlen műszaki hiba okainak felderítésére vizsgálatot rendeletek el - közölte hétfőn Andris Spruds lett védelmi miniszter a televízióban közvetített beszédében.

A lett hadsereg tájékoztatása szerint a pilóta nélküli repülőeszközzel a hétvégén veszítették el az összeköttetést egy gyakorlat során. Az eszköz "nagy valószínűséggel" orosz területen ért földet. A hadsereg hozzátette, hogy a drónon nem volt fegyver, megfigyelésre alkalmazták.

16:48
Kreml: Felháborító a náci bűnök feledésbe merülése

A náci bűnök nem évülnek el, elfeledésük felháborító - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn azzal kapcsolatban, hogy a kanadai parlamentben álló ovációban részesítettek egy ukrán SS-veteránt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ottawai látogatásának idején.

Sok nyugati ország, köztük Kanada is, olyan fiatal generációt nevelt fel, amely nem tudja, hogy a korábbi nemzedék ki ellen harcolt. Semmit sem tudnak a fasizmus fenyegetéséről - nyilatkozott Peszkov.

"Ez azzal jár, hogy a fasizmus itt-ott elkezd megnyilvánulni. És most azt látjuk, hogy gyakorlatilag megpróbálja megvetni a lábát Európa közepén, Ukrajnában, ami ellen könyörtelenül harcolunk" - tette hozzá.

Peszkov arra reagált, hogy Yaroslav Hunka, az SS Galícia hadosztályának veteránja meghívást kapott a kanadai parlament pénteki rendkívüli ülésére, amelyet Zelenszkij látogatásával egy időben tartottak Ottawában.

Az eseményen a karzaton ülő 98 éves férfit a jelenlévők álló ovációja közepette úgy mutatták be, mint "az ukrán függetlenség harcosát, aki az oroszok ellen harcolt a második világháború alatt".

15:53
Az orosz erők légicsapást mértek Beriszlavra

Az orosz hadsereg hétfőn négy bombát dobott le a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav városra, a támadás következtében két helyi lakos meghalt, további kettő megsérült - közölte Olkesznadr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon.

A tisztségviselő hozzátette, hogy az egyik bomba egy lakásfenntartó iroda épületét, egy másik pedig egy lakóépületet talált el. A Herszon megyei ügyészség arról tájékoztatott, hogy a csapást előzetes információk szerint egy Szu-34-es repülőgéppel hajtották végre.

Oleh Kiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy a régióját ért éjszakai orosz csapás következtében két helybeli meghalt, a holttestüket a romok alatt találták meg.

14:53
A tankok megérkeztek Ukrajnába

Az Abrams harckocsik első szállítmánya már Ukrajnában van -írta a New York Times számolt be.
A kiadvány megjegyzi, hogy a tankokat a tervezettnél korábban szállították le. A tankok pontos száma egyelőre nem ismert. Az USA összesen 31 Abrams harckocsit szándékozott szállítani Ukrajnának.

14:35
Tovább nőtt az Odesszai csapás halálos áldozatainak száma

A mentőegységek két ember holttestére bukkantak az éjszakai orosz támadásban eltalált gabonaraktár romjai alatt - jelentette Oleh Kiper regionális kormányzó.

14:10
Orosz főhadiszálást ért csapás

Az orosz Fekete-tengeri Flotta szevasztopoli főhadiszállása elleni múlt heti csapásban 34 orosz tiszt, köztük a flotta parancsnoka meghalt, és további 105 katona megsebesült - közölte az ukrán fegyveres erők különleges műveleti parancsnoksága szeptember 25-én.

13:37
Orosz kémhálózatot számoltak fel

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) közölte, hogy felszámolt egy orosz "kémhálózatot" a Harkovi területen.

A bűnözők hírszerzési információkat gyűjtöttek az erődítmények földrajzi elhelyezkedéséről és a védelmi erők mozgási útvonalairól

- közölték.

A "többlépcsős művelet" részeként letartóztatták a hálózat négy feltételezett tagját.
Hármuk ellen hazaárulás, míg negyedik társuk ellen fegyverrel való visszaélés miatt emeltek vádat.
A négy őrizetbe vett személyre akár életfogytiglani börtönbüntetés is vár.

12:57
Az éjjel teljesen lebombázták a szállodát - képek

Egy odesszai szálloda előtte és utána képei mutatják a tegnap éjszakai orosz támadás erejét.
A csapásokban legalább egy ember megsérült, a kikötői infrastruktúrában pedig jelentős károk keletkeztek.

12:08
Orosz terület felett lelőtt drónok

Reggel négy drónt lőttek le Kurszk és Brjanszk felett, további négyet pedig a Krím felett.
Most egy újabb drónt lőttek le Belgorod felett - állítja az orosz védelmi minisztérium.

11:39
Stratégiai orosz célpontot ért találat

A megszállt Krasznodonban, a Luhanszki területen támadás érte a Yunost gyár lőszerraktárait.

11:12
Háborús bűnökkel vádolják az oroszokat

Emberi jogi ügyvédek és ukrán ügyészek háborús bűnökkel kapcsolatos dossziét készítenek elő, amelyet a Nemzetközi Büntetőbírósághoz (ICC) nyújtanak be, és amelyben Oroszországot azzal vádolják, hogy szándékosan éhezést idézett elő az Ukrajnában zajló háború során.

A céljuk, hogy dokumentálják azokat az eseteket, amikor az orosz erők az éhezést háborús fegyverként használták, és bizonyítékokat gyűjtsenek az ICC számára, hogy elindíthassák a büntetőeljárást, amelyben vádat emelnek Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

10:53
ISW: Csak így nyerhet Ukrajna

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint három feltételnek kell fennállnia ahhoz, hogy Ukrajna "jelentős áttörést" érjen el.

Az amerikai székhelyű kutatóintézet szerint a "jelentős ukrán siker valószínűbb", ha:

1. Az oroszok nem rendelkeznek a szükséges tartalékokkal vagy haderővel ahhoz, hogy fenntartsák az orosz védelmet Zaporizzsja megye nyugati részén;

2. Az ukránok elegendő lőszerrel és haderővel rendelkeznek ahhoz, hogy az orosz hadsereg "kimerítése" után is folytassák az előrenyomulást;

3. a jelenlegi harctér mögötti orosz védelmi állások nem olyan erősen aláaknázottak vagy jól felkészültek, mint azok az erődítmények, amelyeket az ukrán erők eddig áttörtek.

Az ISW szerint ez a hipotézis "érvénytelen", ha e három feltételezés közül bármelyik nem teljesülne - de a cikk írásakor úgy vélik, hogy ezek helytállóak.

10:14
Ukrajna jelentős offenzívát vert vissza

Ukrajna légvédelmének mozgalmas éjszakája volt.

Az ország légiereje közölte, hogy sikeresen megsemmisített 11 cirkálórakétát, 19 drónt és két hajó elleni rakétát.

Az orosz támadók Kalibr cirkálórakétákkal, P-800 Onyx hajó elleni rakétákkal és Shahed típusú drónokkal támadták Ukrajnát

- áll a reggeli frissítésben.

12