Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 586. napjáról.

04:21
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

00:55
Ukrán drónt lőttek le az oroszok Brjanszk felett

Az orosz légvédelem lelőtt egy ukrán drónt a Brjanszki régió Trubcsevszkij kerülete felett - közölte Alekszandr Bogomaz kormányzó. A drónt október 2-án, moszkvai idő szerint 23 óra 30 perckor lőtték le, sebesültekről vagy keletkezett károkról nem érkeztek hírek.

00:32
Nagy erőkkel támadja Donyecket az ukrán tüzérség

Hétfőn húsz alkalommal, összesen 74 lövedéket zúdított az ukrán tüzérség Donyeckre - állítják az oroszok. A támadások során két civil is megsérült.

23:36
Nova Kahovkát lövik az ukránok

Az ukrán katonák az elmúlt héten fokozták a Nova Kahovka elleni támadások intenzitását a herszoni régióban - mondta Vlagyimir Leontyev, a Novo Kahovka városrész vezetője. Az ágyuzásokban két ember is életét vesztette.

21:31
Oroszország több pénzt költ a háború finanszírozására

Oroszország 2024-es teljes költségvetési kiadásainak csaknem egyharmada a védelmi kiadásokra megy el - derül ki a Kreml tervezetéből, ami szerint Moszkva több forrást fog fordítani az ukrajnai háborúra.

Az ukrajnai "különleges katonai művelet" finanszírozására az elkövetkező években az ország az állami hitelfelvétel növelését is tervezi, és ennek érdekében arra számít, hogy az olaj- és földgázbevételek az háború előtti szintre emelkednek - írja a Sky News.

20:43
Kijev levette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról

Levette az OTP Bankot a nemzetközi, háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) - jelentette be az ügynökség hétfőn a honlapján.

A közlemény szerint az elmúlt napokban az Európai Külügyi Szolgálat részvételével folytatott megbeszéléseken az OTP Bank számos kötelezettséget vállalt az orosz piacra vonatkozó jövőbeni terveivel kapcsolatban.

"A NAZK - teljesítve a megállapodás rá eső részét - levette a bankot a háború nemzetközi szponzorainak listájáról, egyúttal arra számít, hogy az OTP Bank haladéktalanul betartja a megkötött megállapodást" - közölte az ügynökség.

20:12
Lengyelországban megjavított Leopard tankokat küldtek vissza Ukrajnába

Visszaszállították Ukrajnába azon Leopard 2-es harckocsikat, amiket Lengyelországban javítottak meg, miután a harctéren különböző mértékű sérüléseket szenvedtek - jelentette be a Polish Armaments Group (PGZ) a Twitteren október 2-án.

19:16
Ezt mondta Zelenszkij az EU külügyminisztereinek kijevi látogatásáról

Az európai uniós tagországok külügyminisztereinek Kijevbe kihelyezett mostani tanácskozása nemcsak az Ukrajnával való szolidaritás jelentős megnyilvánulása, hanem egy új lépés Európa megerősítése felé, amely ezzel vezető és kezdeményező szerepet szerez magának - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn az értekezlet résztvevői előtt mondott beszédében.

"Folyamatosan új védelmi és diplomáciai, politikai és integrációs, gazdasági és szankciós lépésekre van szükségünk, amelyek megerősítik közös álláspontunkat. Minél szélesebb körű a tevékenységünk, nagyobb a vezető szerepünk és több a kezdeményezésünk, annál kevesebb esélye lesz Oroszországnak alkalmazkodni a közös nyomásunkhoz" - idézte az Interfax-Ukrajina hírügynökség az államfőt.

18:26
Dánia is lőszerekkel segíti Ukrajnát

Dánia 100 millió dán koronával (11,6 millió fonttal) járul hozzá az Ukrajna megsegítését célzó uniós program keretében megvalósuló közös európai lőszerbeszerzéshez - közölte a dán védelmi minisztérium.

Hét uniós ország szerez be lőszert, hogy 155 mm-es tüzérségi lövedékeket juttasson el Ukrajnába, és, hogy pótolja a kimerült nyugati készleteket - közölte az Európai Védelmi Ügynökség (EDA) a múlt héten - írja a Sky News.

A lőszereket várhatóan 2024 folyamán szállítják le - közölte a dán védelmi minisztérium.

17:13
Az orosz erők ismét Herszont lőtték

Az orosz erők tüzet nyitottak egy szállítóvállalatra Herszonban hétfő délelőtt, a támadás következtében négy civil sérült meg - közölte Olekszandr Prokugyin, a régió kormányzója a Telegramon.

A tisztségviselő szerint a városban két sérült súlyos állapotban van. Ihor Klimenko belügyminiszter a Telegramon hozzátette, hogy az ágyúzás során a KORD különleges alakulat tagjainak sikerült megmenteniük egy civil lakost, akinek egy robbanásban leszakadt a lába, és az állapota válságos.

"Egy rendőrautó is tűz alá került, két rendőr sérült meg, egyikük súlyosan" - írta a tárcavezető.

16:12
Rekordot érhet el az idei német fegyverexport

Németországban az év első három negyedévében több hadianyag és haditechnikai berendezés kapott exportengedélyt mint az elmúlt év egészében - derült ki a szövetségi gazdasági és technológiai minisztérium honlapján hétfőn publikált jelentésből.

Az első három negyedévben a szövetségi kormány már 8,76 milliárd euró értékben hagyta jóvá fegyverek és haditechnikai eszközök kivitelét, ami túlszárnyalja a tavalyi azonos időszakban elért 5,64 milliárd eurós exportértéket, de már a tavalyi egész éves 8,36 milliárd eurós exportot is meghaladja.

Az idei teljes éves export így szinte biztosan meg fogja dönteni a 2021-es 9,35 milliárd eurós eddigi rekordot.

A hétfőn közzétett statisztika szerint az ukrajnai szállításokra kiadott kiviteli engedélyek 3,3 milliárd eurós összértéke több mint egyharmadát tették ki a teljes összegnek, azaz több mint megnégyszereződött az előző évi bázishoz képest.

15:24
A volt brit védelmi miniszter Kijev támogatásának megkétszerezését kérte a kormányfőtől

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter hétfőn megjelent cikkében közölte, hogy távozása előtt az Ukrajnának nyújtott idei brit védelmi támogatás megkétszerezését kérte Rishi Sunak miniszterelnöktől.

Wallace, aki augusztus végéig állt a brit védelmi tárca élén, a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap hétfői kiadásának kommentárrovatában megjelent írásában alig burkoltan azt tanácsolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy terjessze ki a mozgósítást a fiatalabb korosztályokra is.

Wallace szerint az ukrán ellentámadás sikeresen halad, az ukrán fegyveres erők "lassan, de biztosan", néha csak méterről méterre, faluról falura, de áttörnek az orosz vonalakon.

Hozzátette: ha a reményhez megfelelő hadfelszerelés is társul, akkor "Ukrajnát nem lehet megállítani", éppen ezért Nagy-Britannia kötelessége megadni azt a támogatást, amellyel Ukrajna a végére juthat ennek a háborúnak.

14:20
Észt önkéntes halt meg Limanban

Tanel Krieggul észt állampolgár, aki a Nemzetközi Légióval Ukrajnában harcolt, meghalt egy orosz dróncsapásban a Donyeck megyei Limannál – jelentette a Postimees észt hírügynökség.
A portál szerint Krieggul tavaly csatlakozott a Nemzetközi Légióhoz, amely egy, a külföldiek számára létrehozott katonai egység. Ő a második észt állampolgár, aki meghalt Ukrajnában.

13:34
Peszkov: A Nyugat töredezik és belefáradt az ukrajnai háborúba

Az Egyesült Államokban és Európában nő a fáradtság az ukrajnai háborúval kapcsolatban, de Washington továbbra is közvetlenül részt vesz a konfliktusban – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov az amerikai kongresszus azon döntését kommentálta, amely elfogadott egy átmeneti finanszírozási törvényt, de ebből kimaradt a Kijevnek nyújtott támogatás.

Peszkov azt mondta, Oroszország úgy látja, a Nyugaton tapasztalható háborús fáradtság a konfliktusról alkotott vélemények széttöredezéséhez fog vezetni - írja a Reuters.

12:41
Bulgária sem enged be orosz rendszámú autókat

Ma lép életbe Bulgáriában az orosz autók beutazási tilalma. Korábban Litvánia, Lettország, Észtország, Lengyelország, Finnország és Norvégia hozott hasonló döntést - jelentette a 24 Yaca bolgár hírportál.

A teherautókra vonatkozó tilalom már több hónapja érvényben van - mondta Anton Zlatanov, Bulgária határrendészeti főmegbízottja.

12:10
Orosz ellentámadás a déli fronton

Az orosz ellentámadás a Robotyne-tól délre fekvő területre összpontosul, ahol a tereperődítések többször is gazdát cseréltek az összecsapások során – írta a Sky News.

A harcok jelenleg a Robotyne-Tokmak út melletti lövészárokrendszerre koncentrálnak, ahol a lövészárkokat és lőállásokat földalatti alagutak kötik össze.

11:38
Felkészülés az orosz téli hadjáratra

Kijev szövetségeseinek meg kell akadályozniuk, hogy Oroszország újabb brutális téli hadjáratot indítson az ukránok ellen - mondta a német külügyminiszter Kijevben.

Moszkva tavaly télen az ukrán energiahálózatot támadta, amikor a hőmérséklet -20 Celsius-fokig csökkent. Annalena Baerbock légvédelmi segítséget és garantált energiaellátást kért az idén.

"Tavaly télen láthattuk, milyen brutális módon vívja az orosz elnök ezt a háborút. Ezt együtt kell megakadályoznunk minden erőnkkel, amennyire csak lehetséges"- mondta Baerbock.

11:05
Kijevben tárgyalnak az uniós külügyminiszterek

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszteri hétfőn Ukrajna támogatásáról tanácskoznak Kijevben - jelentette be Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót.

"A mai napon Kijevbe hívom össze az EU külügyminisztereit, a 27 tagállam első olyan találkozójára, amelyre az EU-n kívül kerül sor" - írta Borrell az X közösségi médiaplatformon. "Ukrajna jövője az EU-n belül van" - fűzte hozzá.

Dimitro Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn Kijevben Borrell társaságában üdvözölte a "történelmi eseményt", s ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: "a külügyi tanács most először ül össze a jelenlegi határain - az Európai Unió határain - kívül, de az Európai Unió jövőbeli határain belül".

A tanácskozáson várhatóan megvitatják Borrell arra vonatkozó javaslatát, hogy tegyenek ígéretet Ukrajna katonai támogatásának, ezen belül korszerű harci repülőgépek és rakéták szállításának hosszú távú uniós finanszírozására. A főképviselő erre a célra 2024-től 2027 végéig évi 5 milliárd eurót (csaknem 2000 milliárd forintot) mozgósítana.

A tervezett találkozón legalább érintőlegesen minden bizonnyal szóba kerül Ukrajna EU-csatlakozási perspektívája. Az ország 2022 júniusa óta hivatalos tagjelölt, de a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről a 27 EU-tagországnak egyhangú döntést kell hoznia.

Borrell alig két hete jelentette be, hogy megszervezi a 27 uniós külügyminiszter találkozóját Kijevben. (MTI)

10:22
IMF-küldöttség érkezett Ukrajnába

Ukrajnába érkezett a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, hogy a kijevi vezetéssel egyeztessen egy újabb hitelrészlet megadásának a feltételeiről.

Amennyiben a tárgyalások sikeresen zárulnak, Ukrajna várhatóan az év végéig megkapja az IMF-hitel harmadik részletét, mintegy 900 millió dollárt.
Az IMF igazgatósága június végén döntött arról, hogy megadja a négy évre szóló, 15,6 milliárd dolláros program második, 890 millió dolláros részletét. A keret első, 2,7 milliárd dolláros részletének az átutalását április elején hagyta jóvá a Nemzetközi Valutaalap.

09:47
A herszoni régiót lőtték az oroszok, egy halott, hat sebesült

A dél-ukrajnai Herszon régiót ért orosz ágyúzásban az éjszaka folyamán legalább egy ember meghalt, hat pedig megsebesült, köztük két gyermek - közölte hétfőn a régió kormányzója.

Olekszandr Prokudin a Telegramon közölte, hogy az oroszok az elmúlt 24 órában 71 támadást indítottak, amelyek a lakónegyedeket, valamint többek között üzleteket és az egészségügyi infrastruktúrát célozták.

12