Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 635. napjáról.

04:25
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

20:32
Sikkasztás miatt bocsátottak el ukrán tisztviselőket

Két magas rangú ukrán kibervédelmi tisztviselőt elbocsátottak sikkasztás miatt - közölte egy magas rangú kormánytisztviselő.

Jurij Scsiholt, az Ukrán Különleges Hírközlési és Információvédelmi Állami Szolgálat (SSSCIP) vezetőjét és helyettesét, Viktor Zhora-t elbocsátotta a kormány - írta Tarasz Melnyicsuk kabinetfőnök a Telegramon.

Ugyanakkor a korrupcióellenes ügyészség vizsgálatot indított egy állítólagos hatfős összeesküvés miatt, ahol 62 millió ukrán hrivnyát (598 millió forint) sikkasztottak el.

19:28
Erre számít Amerika idén télen

Lloyd Austin találkozott Volodimir Zelenszkijjel, ahol a "sürgős harctéri igényekről és a hosszú távú védelmi követelményekről" tárgyaltak.

Austin újságíróknak elmondta, hogy az USA arra számít, hogy Oroszország ezen a télen ismét az ukrán infrastruktúrát fogja támadni.

Oroszország valószínűleg az elektromos hálózatot veszi majd célba, ami kritikussá teszi a légvédelmet.

18:44
Nem engedik be a humanitárius segélyt Ukrajnába

Tiltakozások közepette a lengyel határőrök állítólag megtagadták a humanitárius áruk, köztük üzemanyagot szállító teherautók beengedését Ukrajnába - jelentette az Ukrinform november 20-án.

17:43
Ukrajna 94 elesett katona holttestét küldte haza

Ukrajna november 20-án visszakapta 94 elesett ukrán katona holttestét az orosz megszállás alatt álló területeiről - jelentette a hadifoglyok ügyével foglalkozó koordinációs központ.

Cserébe Ukrajna átadta az orosz félnek a harcokban elesett orosz katonák maradványait - közölte a főhadiszállás.

16:25
Finnország lezárja Oroszországgal közös határát

Finnország előkészületeket tesz az Oroszországgal közös határszakasz teljes lezárására. A finn kormány november 20-án hoz döntést az ügyben - jelentette az Iltalehti finn média.

15:22
Az orosz ágyúzásban meghalt egy idős nő

Az orosz erők november 20-án támadták a Dnyipropetrovszki területen fekvő Nikopolt. Egy 83 éves nő meghalt, egy 53 éves férfi pedig megsebesült - közölte Szerhij Liszak kormányzó.

14:16
Kirúgták az ukrán különleges hírközlési és információvédelmi szolgálat vezetését

Az ukrán kormány felmentette a különleges hírközlési és információvédelmi szolgálat (Goszszpecszvjaz) vezetését - jelentette be hétfőn Tarasz Melnicsuk, az ukrán kormány állandó parlamenti képviselője.

"Felmentették Jurij Scsigolt Ukrajna Állami Különleges Hírközlési és Információvédelmi Szolgálatának elnöki tisztségéből" - írta a tisztviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. Hozzátette: távozik Scsigol helyettese, Viktor Zsora is. Ő a digitális fejlesztésért, a digitális átalakulásért és a digitalizációért felelt.
A szolgálat élére ideiglenes jelleggel Dmitro Makovszkij került. Az ukrán tömegtájékoztatási eszközök szerint ő korábban az ügynökség vezetőjének első helyettese volt.

13:12
Orosz repülőgépbázist lőttek rakétákkal az ukránok - videó

Az oroszok bázist létesítettek a herszoni Taraszivka repülőtéren, ezt a ukránok rakétákkal semmisítették meg.

12:22
Ilyenek az utak az ukrán fronton – videó
11:45
Japán küldöttség érkezett Kijevbe

November 20-án japán tisztviselőkből és üzleti képviselőkből álló küldöttség, köztük Kiyoto Tsuji külügyminiszter, Kazuchika Iwata ipari miniszter és a Keidanren - Japán legnagyobb üzleti lobbijának - tagjai érkeztek Kijevbe, hogy találkozzanak ukrán tisztviselőkkel egy újjáépítési konferencia előtt, amelynek Japán ad otthont. A delegáció 175 millió dollárnyi újjáépítési támogatásról is dönt.

11:02
Herszont támadták az oroszok, ketten meghaltak - fotó

Az oroszok ma reggel egy herszoni szállítási létesítményt támadtak, két sofőr meghalt, egy személy pedig megsebesült - jelentette Oleksandr Prokudin kormányzó. Az elmúlt napban három ember halt meg, kilencen megsebesültek az orosz támadásokban.

10:15
Több mint 37 ezer elesett orosz katonát azonosítottak

A Mediazona orosz független médiaorgánum nyílt forrású kutatással, a BBC Oroszországgal közösen megerősítette annak a 37 052 orosz katonának a nevét, akiket Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta megöltek – írta a Kyiv Independent.

09:41
Váratlanul Ukrajnába érkezett az amerikai védelmi miniszter

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter előre be nem jelentett látogatást tett Ukrajnában – írta a Kyiv Independent.

A miniszter november 20-án kora reggel Kijevbe érkezett, hogy találkozzon vezető ukrán tisztviselőkkel, és "megerősítse Ukrajna szilárd támogatását a szabadságharcban" - közölte a Pentagon.

09:00
Folytatódnak a harcok Kelet-és Dél-Ukrajnában

Az ukrán és orosz csapatok folytatják a hadműveleteket Kelet- és Dél-Ukrajnában, bár az esős időjárás valószínűleg tovább lassítja ezek ütemét, amíg a téli körülmények teljesen be nem következnek – írta elemzésében az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

08:16
Sebesültek Herszonban

Öt ember, köztük egy hároméves kislány megsebesült a Herszon elleni orosz tüzérségi lövöldözésben vasárnap – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter. Mindannyian repeszektől sebesültek meg.

07:49
Elfogták a Moszkva felé tartó drónt

A moszkvai légvédelmi egységek vasárnap késő este elfogtak egy, a várost célzó drónt - közölte Szergej Szobjanin polgármester. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt közölte, hogy a főváros keleti részén, az Elektrostal negyedben lévő egységek elfogták a drónt. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés. A légvédelem egy dróntámadást is meghiúsított az orosz főváros ellen vasárnapra virradó éjszaka - közölték a hatóságok korábban.

07:11
Lengyelországban rekedtek

Mintegy 3000, főként ukrán teherautó, köztük üzemanyagot és humanitárius segélyt szállító járművek rekedtek a határ lengyel oldalán vasárnap a lengyel kamionosok több mint 10 napja tartó blokádja miatt - közölték az ukrán hatóságok.
A lengyel kamionosok a hónap elején elzárták az utakat három ukrajnai határátkelőnél, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a kormány 2022 februárja óta adminisztratív és anyagi könnyítésekkel támogatja az ukrán fuvarozókat.

06:33
3-8 kilométerre az orosz erők

Az ukrán hadsereg közölte, hogy „3-8 kilométerre" visszaszorította az orosz erőket a Dnyeper folyó partjaitól, ami ha megerősítést nyer, ez lesz a kijevi erők első jelentős előretörése hónapokkal a csalódást keltő ellentámadás megindítása óta. Az ukrán és orosz erők több mint egy éve a déli Herszon régióban húzódó hatalmas vízi út ellentétes oldalain vannak, miután Oroszország tavaly novemberben kivonta csapatait a nyugati partról.

05:28
Zelenszkij gyors változtatásra számít

Volodimir Zelenszkij gyors változtatásokat követelt az ukrán hadsereg hadműveleteiben, és bejelentette az egészségügyi erők parancsnokának leváltását. Az ukrán elnök lépését azután jelentették be, hogy találkozott Rusztem Umerov védelmi miniszterrel.

Anatolij Kazmircsuk, az Országis Katonai Klinikai Központ vezetője veszi át az egészségügyi parancsnokság irányítását, akitől a hadsereg eddiginél magasabb szintű orvosi támogatását várják el. A minőségi érszorítóktól a harctéri orvosokkal való őszinte kommunikációig az egészségügyi ellátás teljes átalakítására számítanak.

12