Élő közvetítésünk az izraeli háború 46. napjáról.

04:44
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

19:44
Elemző: három ok, amiért a fegyverszünet törékeny lesz

Benjamin Netanjahu miniszterelnök ma este egy sor megbeszélést tart az izraeli háborús kabinettel, a biztonsági kabinettel és a parlamenttel, hogy "mérlegeljék a fejleményeket" - ez fontos lépés annak érdekében, hogy Izrael beleegyezését biztosítsa bármilyen fegyverszüneti megállapodáshoz.

Ahhoz, hogy a megállapodás működhessen:

Először is, a túszok szabadon bocsátásának folyamatához és logisztikájához szükség lesz a harcok ideiglenes beszüntetésére.

Erről előzetesen meg kell állapodni, mindkét féllel közölni kell, majd tiszteletben kell tartani.

Vészhelyzeti forgatókönyvet is kell készíteni arról, hogy miként kezelnek majd minden olyan incidenst, amely veszélyezteti a tűzszünetet.

Másodszor, a közvetítők szerepe kulcsfontosságú a túszszabadításban, és bár a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) nem vesz részt a tárgyalásokban, segítik a túszok szabadon bocsátását.

A bizalom azonban kevés - és nem minden túsz fog kiszabadulni.

Végül, mindkét fél a másikat vádolja az eddig elkövetett atrocitásokért, és fennáll annak a kockázata, hogy az esetleges megállapodás bármilyen kompromisszuma veszélybe sodorhatja a túszokat és a túszcserét lebonyolító személyzetet is.

19:01
Biden: A túszcsere "nagyon, nagyon közel van"

Joe Biden egy interjúban fejtette ki véleményét a Hamász_izrael túszcserével kapcsolatban és elemzőik szerint a túszalku "nagyon-nagyon közel van".

Közben Benjamin Netanjahu összehívta a haditanácsot, és azt mondta, reméli, hogy hamarosan jó híreket fognak megosztani.

Az esetleges megállapodás részletei még nem ismertek, de a jelentések szerint a harcok többnapos szüneteltetése, 50 izraeli túsz szabadon bocsátása, valamint Izrael ígérete arra, hogy szabadon engedi a palesztin nőket és gyermekeket az ország börtöneiből.

17:33
Izrael összehívja a vezetőket

Az izraeli minisztérium vezetői azért fognak összeülni, hogy felkészüljenek a túszhelyzet kezelésre és a segítségnyújtásra minden polgári vonatkozásban, ha a túszcsere jóváhagyásra kerül - közölte az izraeli miniszterelnöki hivatal.

A találkozóra akkor kerül sor, ha az izraeli biztonsági kabinet, a háborús kabinet és a kormány egymás után jóváhagyja a túszcsere-megállapodást.

16:50
Izrael elrendelte a gázai jordániai kórház kiürítését

Bisher al Khasawneh jordániai miniszterelnök kedden közölte, hogy Izrael elrendelte egy gázai jordániai tábori kórház kiürítését.

16:21
Közel van az egyezség

A katari külügyminisztérium szerint a túszok kiszabadítására vonatkozó rendelkezések a végső fázisban vannak; a legközelebb vagyunk a tűzszünethez.

15:55
Letartóztattak két palesztint

Az izraeli rendőrség közölte, hogy letartóztatott két gázai palesztint, akiket az október 7-i támadások idején a területre való beszivárgás után Dél-Izraelben találtak meg - írja a Haaretz.

15:22
Kína felszólított minden felet

Hszi Csin-ping kínai elnök kedden a kínai állami média szerint a gázai konfliktusban részt vevő valamennyi felet a tűz azonnali beszüntetésére, a civilek elleni támadások beszüntetésére és a civil foglyok szabadon bocsátására szólította fel, hogy elkerüljék a további emberéleteket és szenvedést.

15:11
Ismét felszólítottak az evakuálásra

Izrael ismét felszólítja a Gázai övezet északi részén élőket, hogy költözzenek a terület déli részére, mondván, hogy helyi idő szerint délután 4 óráig folyosót nyit a Szalah al-Din úton keresztül - jelentette az izraeli média.

14:46
Több tucat terrorista célpontot semmisítettek meg

A hadsereg több mint hetven terrorista célpontot támadott meg Gázában, és terroristákat ölt meg, precíziós rakétákat és első alkalommal az Iron Sting aknavetőbombát is bevetve. A hadsereg közleménye szerint megfigyelőállásokat és más infrastruktúrát, amelyek többsége polgári épületekben volt elrejtve, valamint páncéltörő rakétakilövőket semmisítettek meg - tájékoztat az izraeli média.

Arról is beszámoltak, hogy a Gázai övezet északi részén végrehajtott szárazföldi művelet során az IDF katonái rajtaütöttek egy iskolán, és a közelben két földalatti alagútaknát találtak.

14:07
Az izraeli hadsereg Libanonra mért csapást

A Reuters jelentése szerint a libanoni média arról számol be, hogy egy Libanonon belül, Türosz közelében egy gépkocsira mért izraeli csapás négy ember halálát okozta.

Korábban a libanoni Al-Mayadeen televízió azt közölte, hogy két munkatársa meghalt egy izraeli támadásban az ország déli részén ma.

13:35
Három kórház kért segítséget

Az Egészségügyi Világszervezet szóvivője kedden közölte, hogy az izraeliek által ostromlott Gázában három kórház kért segítséget a betegek evakuálásához - írja a The Guardian.

12:55
Oroszország segélyt küldött

Az Interfax jelenti, hogy az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint újabb humanitárius segélyt szállítottak Egyiptomba a Gázai övezetbe, egy repülőgép moszkvai idő szerint 6.20-kor indult az El-Arish repülőtérre.

12:34
Szólnak a szirénák

Az izraeli média jelentése szerint a Gázával határos településeken szólnak a légvédelmi szirénák.

11:59
Két újságírót megöltek

A Reuters jelentése szerint a libanoni állami média két újságírót és egy másik személyt öltek meg Dél-Libanonban, az ENSZ által Izrael és Libanon között meghúzott határ közelében.

11:32
A légierő 250 csapást hajtott végre

Az Izraeli Védelmi Erők szerint a repülőgépek az elmúlt nap során mintegy 250 Hamász-célpontot támadtak a Gázai övezetben, köztük a Hamász személyzetét, rakétaindító állomásokat és egyéb infrastruktúrát. A hadsereg azt is közölte, hogy egy harci helikopter megtámadott egy rakétakilövő állást, ahonnan tegnap este Izrael középső régióját, Gush Dant lőtték. A hadsereg közölte, hogy a Gázai övezetben lévő házakban talált fegyverek dokumentációját fedezték fel, köztük egy páncéltörő rakétát, amelyet egy csecsemő kiságya alá rejtettek el.

10:59
Így nézne ki a túszalku

A Hamász és az Iszlám Dzsihád forrásai az AFP francia hírügynökségnek azt mondták, hogy a várható tűzszüneti megállapodás 50-100 izraeli és nemzetközi civil túsz szabadon engedésével járna, akiket a Gázai övezetben tartanak fogva.

Cserébe ötnapos tűzszünet lépne életbe, amely korlátozná az izraeli légi műveleteket a Gázai övezet déli része felett. Emellett 300 Izraelben fogva tartott palesztint, köztük nőket és gyerekeket engednének szabadon - jelentette az AFP.

10:19
Páncéltörő rakétákat lőttek ki Libanonból Metulára

Az Izraeli Védelmi Erők megerősítette, hogy tankelhárító rakétákat lőttek ki Libanonból az észak-izraeli Metula területére, miután egy korábbi rakéta eltalált egy házat a városban. Az IDF megtámadta a lövések libanoni forrását.

09:44
Bekerítették Dzsabalja városát

A hadsereg hétfő este bekerítette Dzsabalja városát a Gázai övezet északi részén. A hadsereg közölte, hogy a tüzérségi erők és a repülőgépek előkészítették a területet a harcra, és az erők a földről, vadászgépek és drónok fedezékében támadták a terrorista célpontokat - írja a Haaretz.

A megtámadott célpontok között volt három földalatti akna Jabalya közelében, ahol terroristák fedezékbe húzódtak. A hadsereg szerint a harci gépek harcoltak a terroristák ellen, és megtalálták és megsemmisítették a rakétavetőket. Arról is beszámoltak, hogy a hadsereg fegyvereket talált lakásokban és gyerekszobákban.

09:06
Meghalt két újabb izraeli katona

Az izraeli hadsereg közölte, hogy két újabb, 20 és 26 éves katona halt meg hétfőn a Gázai övezet északi részén zajló harcokban.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) legalább 383 katonáját ölték meg az elmúlt hat hétben, a legtöbbet az október 7-i támadások során. (BBC)

12