Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 636. napjáról.

04:22
Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.

21:35
Üzent egy orosz diplomata

Moszkva nem tud együtt élni a jelenlegi kijevi "rezsimmel" - jelentette ki egy magas rangú orosz diplomata.

Rodion Mirosznyik orosz nagykövet újságíróknak nyilatkozott: "A jelenlegi rendszer (Kijevben) teljesen mérgező. Jelenleg nem látunk semmilyen lehetőséget az együttélésre".

Azt is állította, hogy országa addig képes visszavágni a NATO-nak, ameddig csak szükséges

20:41
Zelenszkij: Ukrajna mindent megtesz az EU csatlakozásért

Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy Ukrajna azon van, hogy az EU által meghatározott mind a hét ajánlást végrehajtsa annak érdekében, hogy csatlakozhasson a szövetséghez.

Hozzátette, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló, jövő hónapban esedékes döntés "kihívást jelent az EU egységére nézve".

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, aki ma Kijevben tartózkodik, azt mondta, hogy "nehéz" találkozóra számít.

19:44
Oroszország: meghiúsult az ukrán partraszállás Herszonban

Meghiúsult egy ukrán partraszállási kísérlet a déli Herszon régióban - közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter.

A minisztérium korábban azt közölte, hogy orosz tengerészgyalogosok, a légierő és a tüzérség meghiúsította az ukránok további kísérleteit, hogy megvessék lábukat a Dnyipro folyó keleti partján - és a folyó torkolatánál lévő szigeteken.

19:07
Nagy veszteségek mindkét oldalon

A háború során több száz videót osztottak meg arról, ahogy ukrán és orosz tankokat lövedékek vagy drónok találnak el, vagy aknák teszik őket harcképtelenné - írja a Reuters.

Mindkét fél jelentős veszteségeket szenvedett a háború 636 napja alatt.

18:27
Migránsok az orosz-finn határon

Finnország lezárta néhány Oroszországgal közös határátkelőhelyét.

Finnország, korábban azzal vádolta Moszkvát, hogy Közel-Keletről és Afrikából érkező, érvényes úti okmányokkal nem rendelkező migránsokat enged a finn határ közelébe.

A finn hatóságok állítólag azt fontolgatják, hogy ma este lezárják a teljes orosz-finn határszakaszt.

A háborúkutató intézet szerint Oroszország egy "ismert hibrid hadviselési taktikát" alkalmaz, hogy megpróbáljon migránsválságot előidézni a finn határon.

17:27
Szlovákia nem nyújt több támogatást

A Robert Fico miniszterelnök vezette új szlovák kormány ígéretet tett arra, hogy nem nyújt több katonai segélyt Ukrajnának.

A koalíció múlt héten elfogadott programjában szerepel Fico kampányfogadalma, miszerint leállítja a katonai támogatást, ugyanakkor továbbra is elismeri Ukrajna nemzetközi határait.

16:43
Németország újabb katonai támogatási nyújt Ukrajnának

Németország 480 milliárd forint értékű katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajna számára.

A csomag négy IRIS-T légvédelmi egységet tartalmaz majd - közölte Boris Pistorius védelmi miniszter kedden Kijevben tett látogatása során.

Berlin eddig nyolc ilyen rendszer szállítására tett ígéretet Kijevnek, amelyek közül hármat már leszállítottak.

Az új támogatási csomag emellett 20 000 darab 155 mm-es tüzérségi lövedéket és páncéltörő aknákat is tartalmaz.

16:12
Orosz katonákat mérgeztek meg Melitopolban

A megszállt Ukrajnában egy kávézóban étkező orosz katonák meghaltak mérgezett étel miatt - jelentették.

Ivan Fedorov, a délkelet-ukrajnai Melitopol város polgármestere az országos televízióban beszélt arról, hogy több orosz katona is mérgezés miatt meghalt.

Fedorov elmondta, hogy az orosz katonák ételt rendeltek egy helyi kávézóban, és miután megették többen is meghaltak.

15:26
ENSZ: Ennyi ukrán civil halt meg eddig a háborúban

Tízezer fölé emelkedett Ukrajnában a civil áldozatok száma - közölte az ENSZ emberi jogi hivatala.

A közelmúltban bekövetkezett halálesetek mintegy fele messze a frontvonalak mögött történt - tették hozzá.

14:28
Putyin: Elfogultak a nemzetközi emberi jogi intézmények

Mindvégig elfogultak voltak az emberi jogokra szakosodott nemzetközi intézmények az ukrajnai konfliktus során - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata elfogadásának 75. évfordulója alkalmából Moszkvában megrendezett nemzetközi konferencia résztvőihez intézett köszöntőjében.

"Sajnos a Donyec-medencei és novorossziai (dél-ukrajnai, az orosz hivatalos szóhasználatban) konfliktus története során az emberi jogok garantálására és előmozdítására hivatott nemzetközi intézmények - az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, az Európa Tanács és mások - elfogultnak és a feladataik ellátására képtelennek bizonyultak " - mondta Kreml honlapján közölt köszöntőben.
Putyin szerint Oroszországnak a "nyilvánvaló elfogultságuk" miatt "fel kellett adnia tagságát" a szakosodott szervezetekben, miközben továbbra is egyértelműen teljesíti emberi jogi kötelezettségeit. Úgy vélekedett, hogy a nemzetközi közösségben viszont kialakult a konstruktív párbeszéd, és az alapvető változások iránti igény.
"Szükség van az emberi jogok biztosításának méltányos megközelítésére, amely a kölcsönös tiszteleten alapulna, és figyelembe venné az államok kulturális és történelmi fejlődésének sajátosságait" - fogalmazott az orosz vezető, hozzátéve, hogy a civil társadalom intézményeinek jelentős szerepet kell játszaniuk ennek a célnak az elérésében.
Hangsúlyozom, hogy a jelenlegi mély válság annak következménye, hogy a kollektív Nyugat országai folyamatosan arra törekszenek, hogy az emberi jogok doktrínáját az államok szuverenitásának megsemmisítésére és a saját uralmuk biztosítására használják fel - hangoztatta Putyin.

Valerij Fagyejev, a civil társadalom és az emberi jogok fejlesztésével foglalkozó orosz elnöki tanács vezetője kezdeményezte, hogy a Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából álló BRICS csoportosulás a jövő évben Kazanyban megtartandó csúcstalálkozóján kezdjen párbeszédet a nem kormányzati szervezetek olyan rendszerének létrehozásáról, amely alternatívát jelentene a nyugati hálózattal szemben.

14:16
Oroszbarát propaganda miatt fogtak el egy ukrán papot

Az ukrán biztonsági szolgálat (SBU) őrizetbe vett egy ukrán papot, mert állítólag oroszbarát propagandát terjesztett a prédikációiban és a Telegramon.

13:19
Zelenszkij: Ukrajna nem tárgyal bármi áron a békéről

krajna nem hajlandó bármi áron a békéről tárgyalni - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Sun című brit napilapnak adott, kedden ismertetett nyilatkozatában.

Az interjúban Zelenszkij úgy fogalmaz: az ukrán kormány nem hiszi, hogy Oroszország, személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök be akarná fejezni a háborút. "Meg akarnak ölni bennünket, mi viszont igazságot akarunk" - tette hozzá. Zelenszkij szerint éppen ezért Ukrajna nem bármilyen áron elért békéről, hanem igazságos békéről beszél.

Az ukrán elnök elismerte, hogy a hadszíntéren nehéz a helyzet, de határozott nemmel válaszolt arra a saját maga által feltett kérdésre, hogy Ukrajna kész lenne-e "barátságot kötni vagy diplomáciai tárgyalóasztalhoz ülni" Oroszországgal.

Zelenszkij elismerte azt is, hogy Ukrajnának "több sikerre lenne szüksége" a hadszíntéren, de cáfolta, hogy a hadműveletekben patthelyzet alakult volna ki. (MTI)

12:21
Segítséget kért a ciprusi elnök

Nikosz Hrisztodulisz ciprusi elnök egy meg nem nevezett harmadik országból pénzügyi bűnözéssel foglalkozó szakértőket hívott meg, hogy segítsenek felderíteni azokat a cégeket, amelyek segítettek az országban az Oroszország ellen hozott szankciók kijátszásában, illetve az orosz oligarchák vagyonának elrejtésében.

Az elnök azt mondta, ezek az esetek árnyékot vetnek Ciprusra, és visszaveti az országba érkező minőségi külföldi befektetéseket. (AP)

11:56
Rakétatámadás érte Donyeck megyét

Egy ember meghalt és hat megsebesült a kelet-ukrajnai Donyeck megyét ért éjszakai orosz drón- és rakétatámadásokban - közölte kedden az ukrán belügyminiszter.

A rakéták eltaláltak egy kórházat Szelidove városában, valamint egy szénbányát Kotljarevszkben, továbbá károkat szenvedtek vagy megsemmisültek polgári infrastrukturális objektumok - számolt be Ihor Klimenko a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

"A kórház két épülete megrongálódott, hat civil megsérült. A romok alatt áldozatok lehetnek, a keresési műveletek folytatódnak" - mondta. (MTI)

11:05
Szankció orosz tisztek ellen

Az Egyesült Államok szintén hétfőn jelentette be, hogy szankciós listára helyezi az orosz fegyveres erők két tagját, akiket felelősnek tart ukrán településeken ártatlan civilek megöléséért.
Büntetőintézkedés hatálya alá került Azatbek Omurbekov ezredes, akit a "Bucsai mészáros" néven is emlegetnek, és, akit felelősnek tartanak több fegyvertelen civil megölésében Andrijivka településen. Az ezredes volt a parancsnoka annak a dandárnak, amely ellenőrzés alatt tartotta Andrijivkát.
Az ukrán kisvárosban 2022 tavaszán történt erőszakos cselekmények miatt került amerikai szankció alá Danyil Frolkin, az orosz hadsereg altisztje is.
A washingtoni külügyminisztérium közleménye kitér arra, hogy a két orosz katona felelősségét az emberi jogok súlyos megsértésében független vizsgálat állapította meg, civil szervezetek által dokumentált módon.

10:18
Újabb amerikai segítség Ukrajnának

Az Egyesült Államok 100 millió dollár (mintegy 36 milliárd forint) új katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára az ország védelmi szükségleteinek biztosítására hétfőn.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint az újabb csomag tartalmaz a többi között légvédelmi rakétákat MANPADS rendszerekbe, valamint M142 HIMARS mobil rakétakilövő eszközt, hozzá való rakétákkal, 105 és 155 milliméteres lövedékeket, továbbá egyéb harckocsi-elhárító fegyvereket, valamint több millió lőszert kisebb kézifegyverekhez. (MTI)

09:40
Az új argentin elnök komoly lépésre készül

Az újonnan megválasztott argentin elnök kijelentette, hogy meg akarja szakítani az ország kapcsolatait Oroszországgal, valamint Kínával és Brazíliával, ugyanakkor támogatását fejezte ki Ukrajnának.Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta újságíróknak: „Figyelemmel követtük Javier Milei számos kijelentését a választási kampány során, de elsősorban az alapján ítéljük meg, amit a beiktatása után mond. Sok olyan kérdésben várunk felvilágosítást, amely hatással lesz a kétoldalú kapcsolatainkra."

Argentína korábban szoros kapcsolatokat ápolt Oroszországgal, importálta Oroszország Szputnyik V-oltóanyagát a COVID ellen, és szorgalmazta, hogy csatlakozzon a Moszkva által támogatott BRICS nemzetcsoporthoz.

09:02
Kollaboránsokat toboroznak az oroszok

Az oroszok több megyében munkanélküli lakosokból toboroznak informátorokat – közölte az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ. Herszon és Zaporizzsja megyékben keresnek ilyen embereket, akiktől információkat várnak el az ukránbarát lakosokról – írták.

08:35
Váratlanul Kijevbe érkezett a német védelmi miniszter

Boris Pistorius német védelmi miniszter Kijevben tartózkodik, hogy "személyesen meggyőződjön a jelenlegi helyzetről és a német támogatás hatékonyságáról" - jelentette ma a német védelmi minisztérium. Tegnap ugyancsak előre be nem jelentett módon az amerikai védelmi miniszter is Kijevbe utazott.

12