Állítólag életük árán is óvják a fogságtól az izraeli katonákat

Vágólapra másolva!
Az izraeli katonák parancsba kapták, hogy akár az életük árán is kerüljék el a fogságba esést a gázai offenzívában - állítják nevük elhallgatását kérő katonai források. A hadsereg szóvivője tagadja, hogy ilyen utasítást adtak volna.
Vágólapra másolva!

Az izraeli katonák parancsot kaptak, hogy a gázai övezeti offenzívában mindenáron kerüljék el a fogságba esést - közölték hétfőn meg nem nevezett izraeli katonai források. A parancs célja állítólag az volt, hogy ne ismétlődhessen meg a 2006-ban palesztin harcosok által elhurcolt és azóta is fogságban tartott Gilád Salit tizedes esete. A Hamász palesztin radikális szervezet ugyanis több száz bebörtönzött palesztin szabadon engedését követeli Salitért cserébe.

Az állítólagos parancs úgy szólt, hogy fogolyejtési akció esetén a bajtársaknak tüzet kell nyitniuk az ellenséges harcosokra, még akkor is, ha a foglyul ejtendő katona élete forog kockán. A Golani nevű elitegység alezredes parancsnoka egyenesen azt mondta embereinek a hadművelet kezdete előtt, "mindenáron el kell kerülni, hogy a Hamász élve elfogja bármelyikőtöket, akár úgy is, hogy felrobbantjátok a nálatok lévő kézigránátokat".

A hadsereg szóvivője ezzel szemben azt állította közleményében, hogy a katonák semmilyen hasonló parancsot nem kaptak, és hogy az idézett tiszt csak katonái harci morálját akarta növelni.

Katonai források szerint a hadművelet során a palesztin milicisták többször is megpróbáltak foglyot ejteni, és egyszer majdnem sikerült is: berángattak egy izraeli katonát egy föld alatti üregbe, de bajtársai végül kiszabadították.

A Hamász nem egyezkedne a fogolyról

Nem lehet része az Izraellel kötendő tűzszüneti megállapodásnak a 2006-ban a Gázai övezetben foglyul ejtett izraeli katona, Gilád Salit szabadon bocsátása - közölte hétfőn Kairóban a Hamász palesztin iszlamista szervezet egyik vezetője. Ajman Taha, a Hamász gázai szóvivője a Mena egyiptomi hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Salit ügye "külön kérdés és csakis egy fogolycsere-megállapodás keretében lehet róla tárgyalni".