Az OVB megváltoztatta az FVB határozatát

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság (OVB) megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) egyik márciusi határozatát egy fellebbezés alapján szerdai ülésén. A Fidesz szerint az OVB újra bebizonyította, hogy döntéseit "politikai érdekek diktálják".
Vágólapra másolva!

A fellebbezés szerint az FVB azon döntése, miszerint a testületnek nincs hatásköre bizonyos önkormányzati képviselő-testületi döntések megítélésére a népszavazási kampánnyal kapcsolatban, nem állja meg a helyét.

Az OVB kimondta: azt kell vizsgálni, hogy milyen cselekményről van szó és ezzel kapcsolatban megállapította, hogy a VIII. kerületi önkormányzat bizonyos szabálytalanságokat követett el tevékenysége során.

A képviselő-testület a saját jegyzőjét vonta be a kampányba, mivel egy telefonos felhívásnál, amely a részvételre buzdította Józsefváros lakóit, az ő hangján hangzott el az üzenet, márpedig a jegyző semlegessége alapelv.

Ugyancsak a jegyzői telefonfelhívással kapcsolatban megállapították, hogy ebben elhangzik egy mondat, amely félrevezeti a választópolgárokat, abban ugyanis arról van szó, hogy a népszavazás eredménye a parlamentre kötelező lenne, holott ez csak akkor igaz, ha a népszavazáson feltett három kérdésre a választópolgárok negyede igennel voksol.

A Fidesz VIII. kerületi önkormányzati frakciójának szerda esti közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság határozata egyértelműen kimondja: az önkormányzatok fölött az OVB-nek nincs döntési hatásköre, nem illetékes ilyen esetekben, mert a közigazgatási szervek nem tartoznak a választási eljárási törvény hatálya alá.