Vágólapra másolva!
A szocialisták előbb vagy utóbb félreállítják Gyurcsány Ferencet - írja a szlovák SME. A lap szerint Gyurcsány bukása azonban kicsit igazságtalan lesz. Német lapok a kormányra váró viharos időszakról, kényszerű irányváltásról, a brit Financial Times elbizonytalanodó befektetőkről ír a vasárnapi népszavazással kapcsolatban. Az osztrák Die Presse szerint Gyurcsány Ferenc fittyet hány a csattanós pofonra, amit a választóktól kapott.
Vágólapra másolva!

A szlovák SME szerint a népszavazás két kérdést vet fel: az egyik Gyurcsány Ferenc további sorsa, a másik, hogy a modern demokráciában, milyen feltételek mellett lehetséges végrehajtani a szükséges, ám fájdalmas reformokat. A liberális lap szerint már csak idő kérdése, mikor veszíti el kormányfői és pártelnöki funkcióját Gyurcsány, aki főleg a saját politikai ügyességének, pártja ügyetlenségének, és nem utolsósorban Orbán Viktor nyomásának következtében tudott másfél évig megmaradni tisztségében.

"A miniszterelnök azonban egyre inkább emlékeztet a béna kacsára. Politikai hitelét, híveinek többségét elveszítette, összekötve a sorsát azokkal a reformokkal, amelyeket gyakran a saját pártjában sem tudott dűlőre vinni. És az eredmény? Félig megtett lépések, kozmetikázások, a módszeres változások elmaradása" - írja a SME, amely szerint "a szocialisták tisztában vannak azzal, hogy a következő, 2010-ben esedékes választásokba az ilyen vezetővel öngyilkosság lenne belevágni".

A szocialista érdekcsoportok előbb vagy utóbb összefognak, és félreállítják, csakhogy egyelőre sejtelmük sincs arról, hogyan. A lap szerint nem kizárt, hogy addig tétováznak, amíg közvetlenül a választás előtt találják magukat, "s végül idejük sem marad a fogatváltásra".

"Kicsit igazságtalan" bukás

Gyurcsány bukása azonban a lap szerint "egy kicsit igazságtalan is lesz", mivel "KISZ-es múltja, nem egészen tisztán szerzett vagyona, populista és szélhámos hajlamai ellenére is el kell ismerni, hogy neki volt a legkövetkezetesebb terve ahhoz, miképpen kellene a posztkommunista szocialistákból modern baloldali pártot kovácsolni." A SME szerint Gyurcsány állt elő olyan tervvel, hogy miként lehet Magyarországon véglegesen leszámolni a szocializmussal, az államkincstár feneketlenségéről, az ingyenlevesről, ingyen-akármiről szóló illúziókkal. "Ilyesmire azonban Magyarországon sem a szocialisták, sem az ellenzék, sem a társadalom nincs felkészülve."

Magyarországon a mindennemű reformok folytatása került veszélybe. "Márpedig reformok nélkül Magyarország a maga stagnáló gazdaságával, rekordnagyságú hiányával, eladósodottságával és a politikai ingatagsággal együtt a szakadékba zuhanhat. És ez az, amiért nekünk (Szlovákiában) is aggódnunk kellene" - írja a lap a "Szárnyalás a szakadékba" című cikkben.

Viharos időszak

Több német napilap kommentárban foglalkozott kedden a magyarországi népszavazással. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a népszavazás, illetve a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről kötött megállapodás nyomán viharos időszak vár a magyar kormányfőre. A liberális Süddeutsche Zeitung arról írt, hogy a népszavazás eredménye irányváltásra kényszeríti Gyurcsányt. A Financial Times Deutschland szerint a magyarok megfékezik a kormány "takarékossági dühét".

A brit Financial Times kontinentális kiadása szerint Magyarország politikai stabilitása és a külföldi befektetőket vonzó képessége körül vet fel aggályokat a hét végi népszavazás. A lap szerint az a kilátás, hogy fontos kormánytörekvéseket húztak keresztül, eltántoríthatja azokat a befektetőket, akik a reformokba belefáradt ország hosszú távú kormányozhatósága miatt aggódnak. Az eddig javasolt reformok megosztó jellege szintén távol tarthatja az egészségbiztosítási piac iránt érdeklődőket. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint hosszú távon okozhat zavart, ha a kormány politikáját népszavazásokkal akadályozzák. "Az ilyen referendumok nem teremtenek erős Magyarországot" - idézte a lap a kormányfőt.

Fittyet hány a választói pofonra

Az osztrák Die Presse szerint a kormányfő fittyet hány a választóktól elszenvedett pofonra. A referendum eredménye nem könnyítette meg az amúgy is nyomás alatt álló kormány helyzetét, sőt, Gyurcsány csattanós pofont kapott a választóktól. A magyarországi viszonyokhoz mérten rekordszámú volt a részvétel, ennek ellenére Gyurcsány nem lát okot arra, hogy lemondjon, hiába követeli azt teli torokból az ellenzék - írja a lap.

A Die Presse által megszólaltatott elemzők szerint nehéz idők várnak a kormányra: az ellenzék teljességgel megerősítve érzi magát, és attól is tartani lehet, hogy március 15-én, a nemzeti ünnepen újabb zavargások lesznek. Elsősorban a jobboldali radikális csoportok mozgolódnak.