Nem számított a súlyos vereségre az MSZP

Vágólapra másolva!
A szocialista párt elnöksége még az utolsó pillanatban is hitt azokban a jóslatokban, amelyek szerint a kormány jobban is kijöhet a népszavazásból. Az [origo]-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő kormányközeli és szocialista vezető politikusok "meghökkenés", "letargia" szavakkal írták le, hogyan telt a voksolás napja a pártvezetés számára. Az MSZP-ben felmerült az is, hogy kiutat kell találni az állandó védekezésből, át kell venni a kezdeményezést.
Vágólapra másolva!

Bármennyire is borítékolható volt az igenek többsége a népszavazáson, a szocialista vezérkart teljesen meghökkentette a magas részvétel - állította az [origo]-nak a párt több, névtelenséget kérő vezetője. Részben ez robbantott ki parázs vitát, amikor vasárnap este a majdnem végleges eredmények ismeretében az elnökség összeült tanácskozni, még mielőtt Gyurcsány Ferenc kormányfő a nyilvánosság elé állt volna.

Hiába találták ki előre például, hogy az igenek elsöprő győzelme esetén 2009 januárja helyett már április elsejétől eltörlik a támadott díjakat, az elnökségen belül voltak, akik ezt közvetlenül a bejelentés előtt is ellenezték - állították az [origo] által megkérdezett szocialista elnökségi tagok.

"A lehetséges forgatókönyvek közül ez volt a lehető legrosszabb, mindenkit meghökkentett a magas részvétel" - magyarázta egyikük. Egy másik elnökségi tag is arról beszélt az este hangulatát firtató kérdésünkre, hogy a miniszterelnökön, illetve a mögötte látványosan felsorakozó szocialista elnökség tagjain az tükröződhetett, hogy erre azért "egy percig sem számítottak".

Nem jött be a hideg kampány

Egyik forrásunk szerint az elnökséget azért is sokkolta az igenek aránya, mert tanácsadóik "mindig azt mondták, hogy a részvétel 40 százalék közeli lehet". Az egész stratégia erre épült, ezt próbálták elérni az úgynevezett hideg kampánnyal, vagyis azzal, hogy visszafogott üzenetekkel operáljanak, ne adjanak még nagyobb súlyt az ellenzék által kezdeményezett akciónak. Hozzátette, ezt a taktikát ma már elhibázottnak tartja, de ezért nem lehet az embereket büntetni, vagyis valamilyen megoldást találni kell a leszavazott források pótlására, bár Gyurcsány rögtön a szavazás után kijelentette: a kormánynak nincs ilyen szándéka.

Az MSZP elnökségét forrásaink szerint főként az aggasztja, hogy a magas számban voksolók közt legalább félmilliónyi baloldali is volt, akiknek támogatását 2010-ig vissza kell szerezniük. "Ehhez azonban el kellene érni, hogy ne arról szóljon továbbra is minden, amiről az ellenzék szeretné, hanem végre a saját politikánkról legyen szó" - magyarázta nevének elhallgatását kérve egy szocialista vezető.

Felhúzta magát a vitatkozókon Gyurcsány

Állítólag a vitába fulladt elnökségi ülés miatt tűnhetett dacosnak vasárnap este a miniszterelnök is, amikor nyilatkozott. Gyurcsány Ferenc nem szeret veszíteni - legfeljebb ez látszhatott rajta a népszavazás estéjén, annak ellenére, hogy hónapok óta a reálisan várható vereséggel számolt -, mondta a miniszterelnök környezetéhez tartozó forrásunk. Szerinte a kormányfő maga intette le, ha valaki az elmúlt időszakban azzal hozakodott elő, hogy talán a mért részvételi, illetve voksolási aránynál jobbra is lehet számítani.

"Régóta tudtuk, hogy a szavazást elveszítjük, ugyanakkor a kampánnyal a másik, stratégiai célunkat elértük, mert a Fidesz által a népszavazáshoz kapcsolt kormányváltás fel sem merült" - tette hozzá forrásunk. Egy optimista szocialista pedig azt jegyezte meg: Gyurcsányt hosszú távon nem fogja megviselni a vereség, mert "egyszerűen nem az a típus".

A kormányoldal kampányát Szigetvári Viktor, az MSZP volt kampányfőnöke segítette, de az [origo]-nak nyilatkozók szerint a pártban nem az ő személyes kudarcaként könyvelték el a népszavazás végeredményét, mert a többség nem várt tőle csodát a közvélemény-kutatási adatok ismeretében. Ráadásul a baloldali vezetés akart ilyen kampányt, az más kérdés, hogy ezt most utólag többen is bírálják - mondta egy szocialista politikus. Szigetvárit is szerettük volna megkérni, hogy értékelje a kampányt és az eredményeket, de nem kívánt élni a lehetőséggel.