Hozzávalók: 2 kg paradicsompaprika, 2 db erős paprika, 0,5 kg cukor, 0,25 liter fehérbor ecet, 2 db citrom leve, 1 csomag lekvár zselésítő, 3 teáskanál só
A paprikákat mossuk meg alaposan, majd tegyük egy tepsire. Forró sütőben süssük addig, míg a héja barnulni nem kezd. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Húzzuk le a megsült bőrét, és vegyük ki a magházát is.
A héten megsimerhetitek a pirospaprika-lekvár, a szilvachutney, a citromos töklekvár és a rozmaringos alma és paradicsomzselé receptjét |
A paprikahúst tegyük egy nagy lábasba, majd merülő mixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a citromok levét, a sót és a lekvár zselésítőt. Keverjük jól össze, és forraljuk fel. Pár perc után szórjuk bele a cukrot, és az ecetet. Főzzük még öt percig, majd utána alaposan elmosott befőttes üvegekbe töltsük a forrásban lévő lekvárt. Jól zárjuk le, és fordítsuk pár percre fejre. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tálalási tipp: a felmelegített paprikalekvárba sajtkockákat mártogatunk, feketekenyér-szeletkére tűzve tálaljuk.