Olívaolaj, a folyékony arany

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A földközi-tengeri országokban azért magasabb az átlagéletkor, mint Észak-Európában vagy az Egyesült Államokban, ahol az állati zsírok fogyasztása dominál, mert ott szinte kizárólag csak olívaolajjal főznek. A hagyományos mediterrán étrendben bőségesen van zöldség és gyümölcs, hüvelyes és hal, ráadásul olívaolajat használ, amely az egyetlen olyan olaj, amelyet természetes - spanyol vagy olasz elnevezéssel "szűz" - formájában, vagyis pusztán préseléssel nyernek (tipp a vásárláshoz: a cimkén extravirgin felirat olvasható).

A spanyol El Mundo egy korábbi riportjában olvashattunk az olívaolaj spanyolországi termesztésével kapcsolatban. Az országban összesen 220 millió olajfa van, 370 ezer gazdaságban. Az évi termelés megközelíti az egymillió tonnát, ami a Föld össztermelésének mintegy 20 százaléka. A legnagyobb olívaolaj-fogyasztók a spanyolok mellett az arabok, a zsidók, a törökök és az olaszok. Ezt az olajat a történelem során a táplálkozáson kívül más célokra is felhasználták, ezzel kenték fel a királyokat, szépítették a hercegnők testét, ápolták a csecsemők bőrét és kenték be a holttesteket. A Biblia özönvízről szóló fejezetében a csőrében egy olajágat tartó galamb jelenti be a katasztrófa végét.

Az olíva titka

A legújabb vizsgálatok eredményei szerint az olívaolaj egyéb - telített zsírokban gazdag - zsírokat helyettesítve, számos egészségkárosító tényezőt kiküszöböl.

Az általunk fogyasztott zsír típusa, illetve étrendünk zsírsavösszetétele alapvető fontosságú egészségünk szempontjából. Mind a szilárd, mind a folyékony zsírok tartalmaznak bizonyos mennyiségű egyszeresen telítetlen, többszörösen telítetlen és telített zsírsavat.
A telített zsírsavak különösen veszélyesek egészségünkre, mivel megnövelik a vér "rossz" koleszterin szintjét. A "rossz" koleszterin, vagyis az LDL (kis sűrűségű lipoprotein) oxidációja az a folyamat, amelyet a szív- és érrendszeri megbetegedések és az arteriosclerosis fő okának tartanak.
Az olívaolaj telítetlen zsírsavai megvédik az érrendszert a meszesedéstől, megakadályozzák a zsírok lerakódását az erekben és erősítik az izomsejteket. Kifejezetten előnyös az érrendszeri megbetegedések, a trombózis és a magas vérnyomás megelőzésére.

Az olívaolaj nagy mennyiségű antioxidáns hatású természetes tápanyagot is tartalmaz (E-vitamin és polifenolok). Bizonyos jelek arra utalnak, hogy az olívaolaj, különösen az extra szűz olívaolaj használata képes csökkenteni a sejtek oxidációját és a "rossz" koleszterin szintjét, így segít megvédeni az emberi szervezetet a szabad gyököknek nevezett káros vegyületek hatásaitól.

A táplálkozáskutató szakemberek egyértelműen megállapították, hogy az olívaolaj fogyasztása kifejezetten előnyös az emberi szervezetre, ha legalább napi négy kanállal fogyasztanak belőle.

Plusz egy tipp:
Reggel ébredés után, fogmosás előtt vegyen be egy teáskanál olívaolajat a szájába, és pár percig öblögessen vele, majd köpje ki. Az olívának abszolút tisztító hatása van, minden lerakódást eltüntet a száj nyálkahártyájáról.

Az olívaolaj összetétele

Valamennyi olívaolaj zsírsavösszetételének fő jellemzője az, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak egyszeresen telítetlen zsírsavakat. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak a zsírsavtartalom 70%-át teszik ki. Ezek mellett az olívaolaj általában kb. 10% többszörösen telítetlen zsírsavat és csak 14% körüli telített zsírsavat tartalmaz. Ez a táplálkozástani szempontból kiegyensúlyozott összetétel egybeesik a modern étrendi útmutatók elvárásaival.

Egyszeresen telítetlen zsír Többszörösen telítetlen zsír Telített zsír
Olívaolaj 77% 9% 14%
Repceolaj 62% 32% 6%
Mogyoróolaj 49% 33% 18%
Kukoricacsíra-olaj 25% 62% 13%
Szójaolaj 24% 61% 15%
Napraforgóolaj 20% 69% 11%
Sáfrányolaj 13% 77% 10%
Átlagos adatok

Ajánlat
Bertolli.hu - Olívaolaj minden mennyiségben.
Görög receptek