Az általános megelőzésben a fő feladat a fertőzési lánc megszakítása, azaz annak megakadályozása volna, hogy a széklettel terjedő kórokozó "kézen-közön", szájon át szervezetünkbe kerüljön. A biztonságos ürülék- és szennyvíz-eltávolítástól a magas szintű élelmiszer-higiénén át a kifogástalan ivóvízellátásig sok minden tartozik a prevencióba, de nem kisebb jelentőségű a személyes higiénés (például kézmosás) és a konyhatechnikai szabályok betartása. Az antimikrbás szerek használata a megelőzésben vitatott: alkalmazásuk veszéllyel is járhat, mert megbontja a bélflóra természetes egyensúlyát, és hozzájárul a rezisztencia kialakulásához.
|
A járványügyi helyzet változásait az egészségügyi világszervezet pontosan követi és hetenként jelenti a nemzeti közegészségügyi intézményeknek. Hazánkban a tisztiorvosi szolgálat, az epidemiológiai központ és a HIETE trópusi betegségek tanszéke ad felvilágosítást az utazóknak arról, hogy úti céljuknak megfelelően milyen védőoltást lehet, illetve kell kapniuk.
Dr. Ferencz Adrienne