A probiotikus joghurt segít a bélproblémákon

Vágólapra másolva!
A bélrendszerre jótékony hatást gyakorló probiotikus élelmiszerek egyre népszerűbbek, bár használatuk több évezredre nyúlik vissza, az ókori Babilonban is fogyasztottak erjesztett tejtermékeket, hogy orvosolják a bélpanaszokat.
Vágólapra másolva!

Kaliforniai és izraeli kutatók megállapították, hogy a sugárkezelt és ezáltal elpusztított bélbarát baktériumok hiányában is kifejtették jótékony hatásukat a probiotikus termékek. A kutatási eredmény jelentőségét az adja, hogy így sokkal több élelmiszerfajtához lesznek képesek a jövőben probiotikumot adni, a baktériumok nélkül nem fog bekövetkezni az étel ízét és textúráját jelentősen módosító erjedés.

A San Diegó-i Orvosi Egyetemen és a jeruzsálemi Shaare Zedek Orvosi Központban folytatott kísérletek során sugárkezelt probiotikus termékeket adtak a bélgyulladásban szenvedő egereknek, és megállapították, hogy ez a kezelés ugyanolyan hasznos, mint az élő baktériumkultúrás. A baktériumok jelenléte a bélben több szempontból is előnyös, elsősorban azért, mert a bél falához tapadva elfoglalják a káros baktériumok elől a helyet.