Ha felemészt a stressz

Vágólapra másolva!
"Enni sincs időm" - hallani gyakran azoktól az elfoglalt nőktől, akik a munkahelyükön és otthon is igyekeznek helyt állni, s emellett folyamatosan dögös nőként létezni. Az angol tudósok már nevet is adtak ennek az újfajta étkezési zavarnak, ami megfigyeléseik szerint elsősorban a magas beosztásúakat támadja meg: ez a stresszorexia. A magyar szakember szerint ez itthon még nem általános, a magyar nők inkább férfi módra viselkednek: esznek és híznak, ha túlterheltnek érzik magukat.
Vágólapra másolva!

Iza szép, a munkájában sikeres, a harmincas évei közepén járó nő. 34-es, 36-os ruhákat visel, a majd 170 cm-es magasságához kicsivel kevesebb, mint 50 kiló. Egy multicég középvezetője, irodája kilincsét egymásnak adják az ügyfelek, a kollégák. "Napközben eszembe sem jut az evés" - mondja. "Reggel egy gyors kávé, néha egy pohár narancslé a menü, de aztán rohanok dolgozni. Napközben meghalni sincs időm, nem hogy enni. Este hat után pedig elvből nem eszem semmi nehezet, mert nem szeretnék elhízni."

Azt azért Iza is érzi, hogy egészségtelenül él, ezért "marékszámra szedi a vitamint", hogy a hiánybetegségeket elkerülje. A beszélgetésből az is kiderül, Iza a hét végén, vagy a szabadság alatt sem tud egészségesebben táplálkozni, mint munkaidőben. "Gyakran kell hét végén is dolgozni, nem egy szombatot töltök a munkahelyemen. De az otthoni teendők is lefoglalnak: én ilyenkor teszem rendbe a lakást, vásárlok be. A szabadság alatt pedig egy-két nap biztos kell, hogy üresjáratba tegyem az agyam, addig ugyan nem dolgozom, de a gondolataim nem tudnak elszakadni a munkától."

A sikeresen agyonhajszolt nők betegsége

Azt még Iza is belátja, hogy túlzásba viszi a munkát. De nem ő az egyetlen, aki büszke arra, hogy karriert is épít, családja is van, és még arra is ügyel, hogy ápolt, karcsú, "jól néz ki". De egy angol írás szerint, a tökéletességre való törekvés megbosszulhatja magát. A szakértők szerint egy új táplálkozási rendellenesség terjed az érettebb nők körében - a stresszorexia.

Ez az állapot a húsz és negyven év közötti nőknél figyelhető meg, közülük is azoknál, akik nem akarják, vagy nem tudják csökkenteni a rájuk nehezedő terheket. Ezek a nők gyakran agyonhajszolják magukat, aggódnak, stresszelnek, és nem esznek úgy, ahogy kellene - aminek, többek között, drámai súlycsökkenés a következménye.

A cikk olyan szakemberekre hivatkozik, akik szerint a 'stresszorexia' más, mint az általánosabban elterjedt anorexia. Az utóbbi legtöbb áldozata fiatalabb, érzelmileg labilis, a nem evés náluk a testkontroll egy módja. Sokan táplálnak negatív érzéseket saját magukkal szemben, alacsony önértékelés, a visszautasítástól való végletes félelem, torz önkép jellemzi őket.
A 'stresszorexia' viszont idősebb, motivált, intelligens nőknél jelentkezik, akiknek magasak az elvárásaik saját magukkal szemben is.

Ég a zsír - a stressz miatt

Az interneten megjelent cikk azzal fenyeget, hogy ez a riasztó állapot akár azzal is elindulhat, ha kihagyunk egy ebédet, mert szorít a határidő. Úgy véli, az ilyen zavarral küzdők nők egy olyan világban élnek, ahol a nemek közötti hagyományos különbségek elmosódtak, és egy idő után úgy érzik, hogy az étel, a táplálkozás az egyetlen olyan terület, amelyet kontroll alatt tarthatnak.

Dr. Adrian Lord, a Harrow-i Cygnet Kórház pszichiátere szerint "a stresszorexia nem egy tudományos diagnózis, amelyet egy orvos felállítana, de érdekes módon a tünetei főleg nők körében terjednek. Ez egy tipikusan mai jelenség, ami a nők és férfiak közötti elmosódó különbségekkel függ össze. Bár nincsenek tanulmányok, empirikus kutatások, amelyek kimutatnák, hogy ez hány nőt érint, a mi klinikánkon rengeteg az ilyen eset."

A pszichiáter szerint ez a betegség a depresszió, szorongás, és anorexiás tünetek kombinációja. "Az ilyen tüneteket mutató nőknek segítségre van szükségük, hogy megértsék, miért kerültek ebbe az állapotba."

A tudósok szerint a drámai súlyveszteség adódhat egyszerűen abból, hogy nem esznek eleget az idő szorítása miatt. De egy másik, aggodalomra okot adó dimenziója a kérdésnek az, hogy a szorongás csökkenti az étvágyat.

"Amikor az ember szorong, az agya corticotropin hormont termel, ami az idegrendszer válasza a stresszre. Ennek pedig egyik hatása az étvágy csökkenése"- monja Stafford Lightman, a Bristol Egyetem orvosprofesszora .

Lightman arra is rámutat, hogy az ilyenkor felszabaduló adrenalin miatt az ember túlpöröghet, így a felgyorsult anyagcsere is több kalóriát éget.