Fogyilegendák az ecetivástól a nevetésig

Vágólapra másolva!
Szinte nincs is olyan nő, aki ne tudna legalább egy tuti fogyókúrát, és fél tucat remek tippet, amivel biztos leolvasztható pár felesleges, makacs kiló. Egy tucatot a legnépszerűbbek közül mi is összegyűjtöttünk, és két rutinos fogyókúrázó és egy dietetikus segítségével megpróbáltuk kideríteni, hogy van-e valóságalapja a fogyilegendáknak.
Vágólapra másolva!

A gyümölcsnap, a mozgás, a cukrot helyettesítő édesítő szinte mindenki szerint fogyasztó hatású. Vannak, akik arra esküsznek, hogy az éhgyomorra elfogyasztott nyers citromlé csodákat tesz. Mások a sok kicsi sokat fogyaszt elvében hisznek, megint mások azt tapasztalták, hogy zöld teával a legundokabb zsírpárnák is leugranak az emberről. 12 sokat emlegetett trükköt szedtünk össze és tapasztalt fogyókúrázókat kértünk meg, hogy véleményezzék azokat. Tesztalanyaink közül Vivinek az elmúlt fél évben sikerült 8 kilót lefaragnia magáról, míg Bori a "századik fogyókúrán, és az ezredik jojó-kilón" van túl, jelenleg is van rajta 5-6 kiló felesleg. Megkérdeztünk egy szakembert is, Dudás Kata gasztro-pszichológust és táplálkozásterapeutát, az Angyalok Konyhája tanácsadóját, hogy e fogyilegendák közül, melyiknek van valóságalapja, és melyik az, amelyik több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz.

#1 Ecetet inni
A hagyomány szerint, ha étkezés előtt 2-3 kávéskanál ecetet, szénsavmentes ásványvízben feloldunk és megisszuk, akkor anélkül fogyhatunk, hogy különösebben koplalni kéne. Az "almaecet-diéta" is ezen alapul - lassú, de biztos és tartós fogyást ígérve, 1200 kalóriát engedélyez, és előírja az almaecet fogyasztását az étkezések előtt.

Vivi: próbáltam már a dolgot, de sajnos nem bírta a gyomrom ezt a kúrát, alig két nap után kénytelen voltam feladni, így fogalmam sincs, mennyire hatékony.

Bori: én kitartóan szenvedtem vagy két hétig, és pontosan két kilót híztam. Ráadásul a szám íze és a leheletem is szörnyű volt .

A szakember ítélete: az ecetek közül egyedül az almaecetnek van pozitív élettani hatása, másfajta ecetet inni kifejezetten káros, és semmiképp sem fogyaszt. Az eset ugyanis savasítja a szervezetet, így még éhesebbek lehetünk tőle. Az almaecet sem a fogyasztó hatása miatt lehet hasznos, inkább azért, mert sok aminosavat (kalcium, fluor, magnézium, nátrium, szilícium, foszfor és kálium), vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Béta karotin tartalmának köszönhető antioxidáns, vagyis regeneráló hatása.

#2 Citromba harapni
Nem csak az ecetnek, de a citromlének is varázslatos hatást tulajdonítanak a fogyni vágyók. A roppant népszerű citromdiéta szerint minden reggel éhgyomorra kell a frissen facsart citrom levét inni, egyre nagyobb adagban. Ezután minimum 20 percig nem lehet enni, inni; amikor viszont lejárt az idő, nem csakhogy szabad, de egyenesen kötelező az étkezés. Természetesen elsősorban sovány, fehér húst, salátát, sok-sok zöldséget és gyümölcsöt. A citromdiéta hívei szerint bő két hét alatt mintegy 3-4 kiló olvad le rólunk.

Vivi: ez sem az én módszerem, a citromlevet sem bírta a gyomrom, ezért egy idő után teába raktam, édesítőszer mellé, így viszont nem hatott. Viszont a kora reggeli citromillat jót tett a közérzetemnek.

Bori: nekem ez bejött, szorgosan szlopáltam a citromlevet, több adagban, ásványvízzel hígítva. 17 nap alatt négy és fél kilót adtam le, és a sok C-vitamin a bőrömön és a hajamon is meglátszott.

A szakember ítélete: az ecettel szemben citromlevet inni valóban hasznos dolog. A koplalás megkönnyítésére elfogyasztott citromlé módszerét a szerzetesek fedezték fel, akik kevésbé érezték éhesnek magukat ettől. A citromlé ugyanis lúgosítja a szervezetet, így nem termelődik gyomorsav. A citrom C-vitamin tartalma is sokat segít a fogyókúrás időszakban, ezen kívül ez a gyümölcs vértisztító munkát is végez.

#3 Étkezés előtt egy pohár víz
Állítólag nem csak a citrom, vagy az ecet, de a tiszta ásványvíz is segíthet abban, hogy fogyjunk - ehhez étkezés előtt 15 perccel kell egy pohár ásványvizet meginni. A módszer hirdetői szerint ezzel "előtöltjük" a gyomrunkat, és az utána elfogyasztott táplálék jobban megdagad.

Vivi: nagyon jó tipp, mert minden fogyókúra fontos része a folyadékfogyasztás. Bár - szerintem - önmagában nem túl hatékony. Én az aktuális kúrát szoktam kiegészíteni vele, így valóban lecsúszik az ajánlott 2 liter folyadék, és a bőröm is szebb lesz tőle.

Bori: nehéz róla bármit mondani, én ugyanis "kiskacsa" vagyok, és folyton iszom, étkezés előtt, alatt, után, helyett és két étkezés között is. Ezért, ha a vízivás önmagában fogyasztana, akkor nekem már harminckettes lenne a konfekcióméretem.

A szakember ítélete: a víz valóban segíthet abban, hogy hamarabb jóllakjunk, de önmagában nem megoldás a plusz kilók ellen. Az viszont igaz, hogy az ember hajlamos az éhség- és szomjúságérzést összekeverni, így mielőtt rávetnénk magunkat az ételre, érdemes egy pohár vízzel kipróbálni, hogy valóban éhesek, vagy inkább csak szomjasak vagyunk-e.

#4 Tiszta fogak, karcsúbb test
Azt valószínűleg már mindenki tapasztalta, hogy kevésbé finom a csokoládé, a fogmosás után. Ezen az elven alapul az a jó tanács, ami szerint minden étkezés előtt alaposan meg kell tisztítani a fogakat, lehetőleg egy erősen mentolos fogkrémmel, így kevesebbet fogunk enni, még kevesebbet nassolni. A reggeli és esti fogmosás persze, ilyenkor sem maradhat el.

Vivi: van benne valami, nálam az is előfordult, hogy a fogmosás "kiváltotta" az étkezést, vagyis nem kívántam a kaját, miután használatba vettem a fogkefét. Igaz, nagyon macerás és az ember hajlamos meg is feledkezni róla, ezért maradt abba.

Bori: nekem viszont nem sikerült kevesebbet ennem, mert csak az első három falat nem volt annyira finom, mint ahogy megszoktam. Viszont a fogaim szépek és ápoltak voltak, a próbaidő alatt.

A szakember ítélete: ennek a módszernek semmilyen tudományos alapja nincs. Ha valakinek használ, az inkább a beidegződések miatt lehet, vagyis megszokta, hogy a fogmosás után már semmit nem eszik, így nem is kívánta az ételt. A vonalaknak nem, egyedül a fogaknak tehet jót, de azoknak sem feltétlenül, hiszen a túl gyakori fogmosás árthat is a foganak.