Az ételek készítéséhez felhasznált szőlőszemek csak egészségesek, épek lehetnek. A kiszemezett szőlőt jól megmossuk, majd szűrőbe téve néhány pillanatig forrásban lévő vízbe mártjuk. Ezután bőrét könnyen eltávolíthatjuk. Éles kis késsel a már megtisztított szőlőszemeket kettévágjuk, és a kés hegyével a belsejében lévő magokat kikaparjuk. Az így nyert héj és mag nélküli szőlő ízével és illatával a legkülönbözőbb ételek készítéséhez varázslatos alapanyaggá válik.
Szüreti mustos kacsapecsenye
Hozzávalók: 2,5 kg pecsenyekacsa, 8 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl must, 3 cl étolaj, 30 dkg szőlő, 12 dkg dióbél, törött bors, só, 1 dl narancsszörp
A kacsát kívül-belül megsózzuk és bedörzsöljük törött borssal. Egy lábasban vajat hevítünk, a kacsát beletéve, mindegyik oldalára átfordítva elősütjük. Ráöntjük a bort, a mustot, egy kevés vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Mikor szükséges, egy kevés mustot és vizet öntünk alá. Amikor a kacsa puhulni kezd, ráöntjük a sűrű narancsszörpöt. Ezután többször forgatjuk, hogy a hús egyenletesen magába szívhassa az ízes mártást.
Amikor a szárnyas megpuhult, kiemeljük a mártásból és egy olajjal megkent tepsibe tesszük. Mellé rakjuk a megmosott, kiszemezett szőlőt és a dióbelet. A sütőbe tolva szép pirosra sütjük. Ezután a kacsát feldaraboljuk, mellé tesszük a szőlőt és a diót, majd rászűrjük a jól beforralt pecsenyelét.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1970 kJ/470 kcal
Ajánlott ital: félédes fehérbor - Tokaji Hárslevelű 2001
Borkocsonya szőlőszemekkel, őszibarackkal
Hozzávalók
a kocsonyához: 6-7 fehér zselatinlap, 10 dkg cukor, 4 dl száraz fehérbor, 10-12 db szép szem, fehérszőlő, 10-12 szem kékszőlő, 1 db körte, 1 db citrom, 2 db őszibarack, citrom- és zöldcitrom levelek
az öntethez: 2,5 dl joghurt, 3 evőkanál porcukor, 1 evőkanál Maraschino likőr, fél zöldcitrom reszelt héja, fólia a forma kibéleléséhez
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. Közben a cukrot egy dl vízzel 3-4 percig forraljuk, a tűzhelyről levéve hagyjuk kissé hűlni. Elkeverjük a borral. A lecsepegtetett, feloldott zselatint a boros-cukros léhez adjuk, elkeverjük.
A szőlőszemeket megmossuk, a kék szemek héját lehámozzuk. A körtét is meghámozzuk, félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, kis kockákra vágjuk. A citrom levét kipréseljük, és meglocsoljuk vele a körtét. A barackokat hámozzuk, felezzük, kis kockákra vágjuk.
Egy háromnegyed literes, téglalap alakú formát fóliával kibélelünk. Alulra hat szép zöldcitrom levelet helyezünk, és a boros keverékből 2-3 mm-t ráöntünk tükörnek. Hűtőbe téve megdermesztjük. Ha megtörtént, a gyümölcsöket elkeverve a formába, a ”tükör” tetejére rendezzük és felöntjük a többi boros-zselatinos keverékkel, és 5-6 óra hosszára hűtőbe tesszük.
A formát a hűtőből kivéve rövid időre forró vízbe tesszük, majd kiborítjuk a kocsonyát egy tálra. A fóliát lehúzzuk, és meleg vízbe mártott késsel 6 szeletre vágjuk. Tányérokra rendezzük. A joghurtot a likőrrel és a porcukorral gyorsan elkeverjük, a kocsonyaszeletek köré öntjük, aprított citomlevelekkel megszórjuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 997 kJ/239 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Késői Szüretelésű Furmint 2000
Rizlingsörbet
Egy edényben 13 dkg porcukorral és 1,5 dl vízzel szirupot készítünk. Hagyjuk kihűlni, de mielőtt kocsonyásodna, öntsünk hozzá 0,75 dl késői szüretelésű rizlinget. Öntsük bele egy fagyasztógépbe.
Amikor eléri a megfelelő szilárdságot, sörbetünket a kelyhekbe adagolhatjuk. Közben 10 dkg cukrot kisebb edényben hevítsünk addig, amíg megolvad és világosbarna lesz.
Ezután márványra öntjük. Amikor félig megdermedt, a képen látható formájúra vágjuk, és hagyjuk kihűlni.
A kelyheket szőlőszemekkel, karamell-lemezkékkel díszíthetjük.
Elkészítési idő: 20 perc (+hűtés)
Egy adag: 630 kJ/ 150 kcal
Mustban sült, szőlős rizzsel töltött csirke
Hozzávalók: 1,20 kg csirke, 12 dkg rizs, 3 db tojás, 1 csomó zöldpetrezselyem, 25 dkg szőlőszem, 5 cl étolaj, 2 dl must, törött bors, só
A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és jól lecsepegtetjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük és jól összekeverjük. Végül belekeverjük az előkészített szőlőszemeket. Az így nyert rizses-szőlős tölteléket a megsózott csirke belsejébe töltjük, majd a nyílást hústűvel lezárjuk, vagy bevarrjuk. A szárnyast kívülről is megsózzuk, tepsibe tesszük, forró olajjal leöntjük és közép meleg sütőbe toljuk. Amikor a csirke sülni kezd, ráöntjük a mustot, majd gyakori locsolgatással szép pirosra sütjük. Tálaláskor a csirkét feldaraboljuk, ízlésesen tálra rendezzük, rászűrjük a mustos pecsenyelevét és zöldpetrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2140 kJ/ 510 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Irsai Olivér