Szüreti lakoma

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az ételek készítéséhez felhasznált szőlőszemek csak egészségesek, épek lehetnek. A kiszemezett szőlőt jól megmossuk, majd szűrőbe téve néhány pillanatig forrásban lévő vízbe mártjuk. Ezután bőrét könnyen eltávolíthatjuk. Éles kis késsel a már megtisztított szőlőszemeket kettévágjuk, és a kés hegyével a belsejében lévő magokat kikaparjuk. Az így nyert héj és mag nélküli szőlő ízével és illatával a legkülönbözőbb ételek készítéséhez varázslatos alapanyaggá válik.

Szüreti mustos kacsapecsenye

Hozzávalók: 2,5 kg pecsenyekacsa, 8 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl must, 3 cl étolaj, 30 dkg szőlő, 12 dkg dióbél, törött bors, só, 1 dl narancsszörp

A kacsát kívül-belül megsózzuk és bedörzsöljük törött borssal. Egy lábasban vajat hevítünk, a kacsát beletéve, mindegyik oldalára átfordítva elősütjük. Ráöntjük a bort, a mustot, egy kevés vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Mikor szükséges, egy kevés mustot és vizet öntünk alá. Amikor a kacsa puhulni kezd, ráöntjük a sűrű narancsszörpöt. Ezután többször forgatjuk, hogy a hús egyenletesen magába szívhassa az ízes mártást.
Amikor a szárnyas megpuhult, kiemeljük a mártásból és egy olajjal megkent tepsibe tesszük. Mellé rakjuk a megmosott, kiszemezett szőlőt és a dióbelet. A sütőbe tolva szép pirosra sütjük. Ezután a kacsát feldaraboljuk, mellé tesszük a szőlőt és a diót, majd rászűrjük a jól beforralt pecsenyelét.

Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1970 kJ/470 kcal
Ajánlott ital: félédes fehérbor - Tokaji Hárslevelű 2001


Borkocsonya szőlőszemekkel, őszibarackkal

Hozzávalók
a kocsonyához: 6-7 fehér zselatinlap, 10 dkg cukor, 4 dl száraz fehérbor, 10-12 db szép szem, fehérszőlő, 10-12 szem kékszőlő, 1 db körte, 1 db citrom, 2 db őszibarack, citrom- és zöldcitrom levelek
az öntethez: 2,5 dl joghurt, 3 evőkanál porcukor, 1 evőkanál Maraschino likőr, fél zöldcitrom reszelt héja, fólia a forma kibéleléséhez

Forrás: Magyar KonyhaA zselatint hideg vízbe áztatjuk. Közben a cukrot egy dl vízzel 3-4 percig forraljuk, a tűzhelyről levéve hagyjuk kissé hűlni. Elkeverjük a borral. A lecsepegtetett, feloldott zselatint a boros-cukros léhez adjuk, elkeverjük.
A szőlőszemeket megmossuk, a kék szemek héját lehámozzuk. A körtét is meghámozzuk, félbevágjuk, magházát eltávolítjuk, kis kockákra vágjuk. A citrom levét kipréseljük, és meglocsoljuk vele a körtét. A barackokat hámozzuk, felezzük, kis kockákra vágjuk.
Egy háromnegyed literes, téglalap alakú formát fóliával kibélelünk. Alulra hat szép zöldcitrom levelet helyezünk, és a boros keverékből 2-3 mm-t ráöntünk tükörnek. Hűtőbe téve megdermesztjük. Ha megtörtént, a gyümölcsöket elkeverve a formába, a ”tükör” tetejére rendezzük és felöntjük a többi boros-zselatinos keverékkel, és 5-6 óra hosszára hűtőbe tesszük.

A formát a hűtőből kivéve rövid időre forró vízbe tesszük, majd kiborítjuk a kocsonyát egy tálra. A fóliát lehúzzuk, és meleg vízbe mártott késsel 6 szeletre vágjuk. Tányérokra rendezzük. A joghurtot a likőrrel és a porcukorral gyorsan elkeverjük, a kocsonyaszeletek köré öntjük, aprított citomlevelekkel megszórjuk.

Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 997 kJ/239 kcal
Ajánlott ital: édes fehérbor - Tokaji Késői Szüretelésű Furmint 2000


Rizlingsörbet

Forrás: Magyar KonyhaEgy edényben 13 dkg porcukorral és 1,5 dl vízzel szirupot készítünk. Hagyjuk kihűlni, de mielőtt kocsonyásodna, öntsünk hozzá 0,75 dl késői szüretelésű rizlinget. Öntsük bele egy fagyasztógépbe.
Amikor eléri a megfelelő szilárdságot, sörbetünket a kelyhekbe adagolhatjuk. Közben 10 dkg cukrot kisebb edényben hevítsünk addig, amíg megolvad és világosbarna lesz.
Ezután márványra öntjük. Amikor félig megdermedt, a képen látható formájúra vágjuk, és hagyjuk kihűlni.
A kelyheket szőlőszemekkel, karamell-lemezkékkel díszíthetjük.

Elkészítési idő: 20 perc (+hűtés)
Egy adag: 630 kJ/ 150 kcal


Mustban sült, szőlős rizzsel töltött csirke

Hozzávalók: 1,20 kg csirke, 12 dkg rizs, 3 db tojás, 1 csomó zöldpetrezselyem, 25 dkg szőlőszem, 5 cl étolaj, 2 dl must, törött bors, só

A rizst enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük és jól lecsepegtetjük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a tojást, sóval, törött borssal, apróra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük és jól összekeverjük. Végül belekeverjük az előkészített szőlőszemeket. Az így nyert rizses-szőlős tölteléket a megsózott csirke belsejébe töltjük, majd a nyílást hústűvel lezárjuk, vagy bevarrjuk. A szárnyast kívülről is megsózzuk, tepsibe tesszük, forró olajjal leöntjük és közép meleg sütőbe toljuk. Amikor a csirke sülni kezd, ráöntjük a mustot, majd gyakori locsolgatással szép pirosra sütjük. Tálaláskor a csirkét feldaraboljuk, ízlésesen tálra rendezzük, rászűrjük a mustos pecsenyelevét és zöldpetrezselymes főtt burgonyával tálaljuk.

Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2140 kJ/ 510 kcal
Ajánlott ital: száraz fehérbor - Budai Irsai Olivér