A hamburger ideje lejárt

Vágólapra másolva!
A hamburger helyett a wrap, azaz a tekercs hódít Európa-szerte, az úgynevezett "mancsolni valók", azaz a szendvicsfélék között. A csapati, a tortilla, a pita, a palacsinta, a puhára sütött pászkatészta mind rokonok. Saját hazájukban karrierjük évezredek óta töretlen, de most kezdik igazán meghódítani a gasztronómia világát.
Vágólapra másolva!

A tekercsek az elmúlt években az európai gyorséttermek slágerei lettek, mert a minden újdonságra éhes fiatalok mintha kezdenék unni a hamburgert. Ennek jelei már régebben megmutatkoztak: a hamburger nagyhatalmak elkezdték étrendjükbe beiktatni a különféle tekercseket, főleg tortillákat.

A burkolni valókba a töltelék aztán ezerféle lehet, akárcsak a hozzájuk illő öntetek ízesítése. Ahogyan arról az egyik magyar szaklap hírt ad, az üzletemberek unalmas, szokványos déli szendvicseit felváltó "burkoltak", azaz szakszóval wrap-ek sikere főleg Nagy-Britanniában, Svájcban és Spanyolországban egyértelmű.
Azok az igazi kedvencek, amelyeket sült padlizsánnal, salátalevelekkel és feta sajttal töltenek meg az ügyes, fürge kezek. De lehet burkolni Cézár-salátát, füstölt ropogós baconkockákat, marhahús-, hal- és currys csirkedarabokat is. A hideg wrap kitűnően alkalmas arra, hogy otthon, vagy a munkahelyünkön mikrohullámú sütőben felmelegítsék

A magyar palacsinta semmivel sem alkalmatlanabb a burkolásra: ezért van keletje a nálunk korántsem olcsó tekercseknek, amely nem más, mint egy óriási palacsinta, amelyet sokféle sós és édes töltelékkel tekernek össze több budapesti bevásárlóközpont "evőszintjén".

A felmérések szerint itthon elsősorban a fiatalok, az időhiánnyal küszködő agglegény menedzserek és az elfoglalt nők lennének vevők a wrap-ek sok fajtájára, de erre még - szellemes, mutatós kínálat híján - nincs lehetőségük.